śledź w occie - 873 przepisów (strona:26/59)

Śledzie z rodzynkami i marchewką 293

Śledzie z rodzynkami i marchewką – to propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Inspiracja: Moje smaki życia nr 12/2015. Śledzie z rodzynkami i marchewką – Składniki: 220g filetów śledziowych w oleju ala Matijas 3 łyżeczki octu z białego wina 2 czubate łyżeczki koncentratu Dawton 1 mała cebula 40ml wody 40g rodzynek 1 liść laurowy 1 ziele angielskie olej rzepakowy(...)marchewką – Wykonanie: Śledzie opłukać, zalać wodą i najlepiej odstawić na całą noc, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małe wiórki. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10-15 minut. Następnie zlać wodę i osuszyć rodzynki papierowym ręcznikiem. Dwie czubate łyżeczki koncentratu wymieszać z 3 łyżeczkami octu z białego wina i 40ml

Kulinarne Przeboje
Śledzie Marynowane w Winie z Cytryną i Migdałami 210

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie smacznych troszkę innych śledzi marynowanych bo w winie z cytryną bez octu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 2 cebule (około 300 g) 1 duża cytryna (około 170 g) 50 g rodzynek 50 g płatków migdałowych na zalewę : 100 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 2 goździki dużą(...)litra Do przybrania  na półmisku można użyć czerwonej papryki , natki pietruszki .  Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane w winie z cytryną  https://www.youtube.com/watch?v=f0DdPiPHF8Y Przygotowanie : Najpierw przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były aż tak słone . Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie z pieczarkami i pomidorami 181

chyba moje ulubione śledzie. Chociaż lubię wszystkie, ale te wyjątkowo mi posmakowały. Pieczarki i pomidory doskonale pasują do śledzi, ja użyłam domowego przecieru pomidorowego, ale równie dobrze można użyć gotowej passaty lub koncentratu. Śledzie te najlepiej smakują na drugi, trzeci dzień, smaki się wtedy ładnie przegryzą. Poza tym też świetnie wyglądają na talerzu. Polecam :) 5 filetów śledziowych typu matjas(...)duża cebula 7 pieczarek 0,5 łyżeczki majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni podsmażyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI 164

śledź w oleju (gotowy do spożycia) może być aż tak słony, gdyby zdarzyło Wam się tak jak u mnie, to należy śledzie wcześniej wymoczyć w wodzie. Do moich śledzi musiałam dodać dużo więcej śmietany, by zabić słony smak. Najważniejsze, że fekt końcowy był przepyszny. Inspiracją był ten przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Składniki: - 440g filetów śledziowych matias(...)kupnych) - 3 korniszony (dałam ogórki kiszone) - 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany - 4 łyżki majonezu - świeżo mielony pieprz - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka soku z cytryny - ksylitol lub cukier do smaku (nie jest konieczny) Śledzie odsączyć z oleju (w razie potrzeby wymoczyć w wodzie), cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem. Jabłko, korniszony, buraki i śledzie

Smaczne Zdrowe
Śledzie W Oleju - Krok Po Kroku 161

octu 4 ziarnka pieprzu 4-6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 spore cebule  Zalewa z oleju: olej rzepakowy np od. SemCo 2-4 łyżki oliwy z oliwek ewentualnie suszone pomidory, pieprz świeżo zmielony itp. 1. Śledzie pokroić w kawałki. 2. Cebulę pokrojona w grubsze plasterki sparzyć wodą. 3. Składniki zalewy zagotować i wystudzić. 4. Kawałki śledzi

Gotowanie...to proste !
Śledzie gotowane w pomidorowym sosie 220

posmakowałam wręcz zabrakło mi słów. Jeżeli lubicie śledzie to ten przepis jest dla Was, bo są rewelacyjne. Składniki: 1 kg świeżych śledzi Zalewa: 1 szkl. wody 100 ml oleju ½ szkl. octu 4 cebule 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka cukru 2 łyżeczki vegety ½ łyżeczki soli 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Mały

Smaki Ewy
Śledź w purpurze 204

Dany przepis należy do mojego znajomego, z którym miałam okazję spotkać się na żywo i razem  gotować. Gotowanie z pasją i purpurowy śledź .  Składniki:  1 szklanka zakwasu buraczanego ¾ szklanki cukru ¼ szklanki octu jabłkowego 2 małe cebule czerwone 4 płaty śledziowe matias  olej  3 kiszone ogórki  2 cebule dymki młode liście buraka Wykonanie: Zagotowujemy(...)zakwas dodając do niego cukier i ocet jabłkowy. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy opłukane/wymoczone płaty śledziowe i dokładamy obrane czerwone cebulki. Tak przygotowane odstawiamy na 24 godziny. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, płaty odsączamy z zalewy i delikatnie osuszamy.  Gotowego, skropionego olejem śledzia podajemy w towarzystwie ogórka i cebulki na liściach buraka.  Zdobi przepiękną porcelanę

Malinowe Pocałunki
Śledziki Beatki 160

Filety moczymy przez 1 godzinę w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w piórka.    Odsączone z wody śledzie kroimy na kawałki.    Na patelnię wlewamy olej, wsypujemy pokrojoną cebulę i na wolnym ogniu podgrzewamy do zeszklenia.    Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Mieszamy.    Następnie dosypujemy rodzynki i mieszamy. Doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Zagotowujemy

Maminek kulinarny
Grzanki karnawałowe ze śledziem "Śledzik z SEKO" 145

także czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku. sporo tego prawda? Spróbujcie a sami się przekonacie jaki boski smak.     Składniki: beczka śledzi z suszonymi pomidorami 550 gram SEKO  słoik 500 ml buraków w occie winnym 1 cebula 3 łyżki majonezu  chrzan pieprz czarny gruboziarnisty szczypiorek 2 jabłka natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie:  Śledzie odsączamy

Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie w Sosie Pomidorowym | Śledzie po Kaszubsku 279

pomidorowego (około 120 g) 1/4 szklanki oleju (około 60 ml) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego (jabłkowego) przyprawy : 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 goździki pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie pomidorowym Przygotowanie : Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około(...)żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie do zeszklonej cebuli dodaję pozostałe składniki sosu: koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, przyprawy i doprawiam pieprzem. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi po kaszubsku : Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone przekłam

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie po wiejsku 303

cukru 3 listki laurowe 6-7 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. W tym czasie przygotować zalewę: wodę zagotować, zestawić z ognia i dodać cukier, ocet i sól, dobrze wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)Cebulę obrać i pokroić na ćwierć talarki. Posiekaną marchewkę i pokrojoną cebule, olej i pieprz mielony dodać do pokrojonych śledzi. Delikatnie wymieszać i przełożyć do litrowego słoika dodając ziele angielskie i liście laurowe. Zalać śledzie ostudzoną zalewą, zakręcić i wstawić do lodówki. Śledzie muszą się przegryzać minimum 24 godziny, a stać w lodówce mogą kilka dni. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
KORECZKI ŚLEDZIOWE PO GIŻYCKU - na imprezę 229

śledziowych a'la Matijas 1 duża cebula sałatkowa, pokrojona w kostkę lub piórka marynowana papryka, w pokrojona w kostkę * mleko do moczenia śledzi 1 szklanka oleju 1/2 szklanki keczupu (łagodnego bądź ostrego, jak lubicie) 1/2 szklanki octu * 1 łyżeczka ziół włoskich  cukier do smaku PRZYGOTOWANIE : * Octu można dolać mniej, a później ewentualnie jeszcze dolać - próbujcie jaki smak(...)najbardziej odpowiada. Nie podałam ilości papryki marynowanej, u mnie tak "na oko", ok. pół szklanki może 3/4. Śledzie te możecie także przygotować bez papryki. Możecie użyć takich ziół, jakie lubicie. Na pewno świetna będzie bazylia, oregano, nawet tymianek. Krok 1. Filety wyjmujemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na dwie godziny - w tym czasie raz wymieniamy wodę. Krok

Moja Książka Kucharska
Śledzie korzenne z pomidorami 241

rodzynek 3 łyżki oleju 4 łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu ¾ łyżeczki przyprawy do piernika ¼ łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru sól według uznania Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeżeli są bardzo słone, wodę podczas moczenia można kilka razy wymienić(...)olej. Dorzucić cebulę, oprószyć solą. Gdy będzie szklista dodać cukier, zamieszać. Wlać przecier, wodę i ocet. Dodać przyprawy i owoce. Dusić razem ok. 5-7 minut lub nieco dłużej aż sos będzie odpowiednio gęsty. Doprawić do smaku (uważajcie na sól - dojdą jeszcze słone śledzie). Odstawić do wystudzenia. Gdy sos przestygnie można wyjąć liście i przyprawy w ziarnach. Śledzie pokroić

Pełny talerz
Śledzie z koperkiem 457

gorczycą. 2 filety śledziowe 2 łyżeczki koperku 2 łyżki octu winnego 1 łyżka ostrej musztardy [ u mnie francuska z gorczycą] 3 łyżki cukru  100 ml oleju Filety śledziowe pokroić w kawałki [ solone należy wcześniej troszkę wymoczyć].Składniki zalewy wymieszać ze sobą, a następnie wlać do pokrojonych śledzi.Delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły

Moje domowe kucharzenie