świąteczny stół i nie tylko🙂 Składniki 5-6 matiasów 4 cebule 200 g gęstej śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz zalewa: 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody 2 liście laurowe … Czytaj dalej Śledzie w śmietanie
czarrna od kuchniwięc wersję śledzi w sosie pomidorowym łagodną (bez cebuli i pieprzu). Jak się okazało, takie śledziki też są bardzo pyszne. SKŁADNIKI 6 śledzi matiasów 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki miodu pszczelego łyżeczka octu 2-3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie WYKONANIE Filety śledziowe trzeba najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku(...)przez minimum jeden dzień, bo inaczej będą za słone. Zalewa: Do garnka wlać oliwę, dodać przecier pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i zioła prowansalskie. Mieszać na małym ogniu, tak żeby powstała nam jednolita konsystencja. Zostawić do ostudzenia. Śledzie odsączyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do pojemnika lub miski z pokrywką, zalać ostudzoną zalewą pomidorową i wymieszać. Przechowywać
Passions hobbies liferyby. Rano filety zamarynujemy – gotujemy wodę z łyżeczką ziaren gorczycy, potłuczonymi kulkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, cukrem, pieprzem i octem pod przykryciem, na małym ogniu przez 5-8 minut. Zalewę całkowicie studzimy i zalewamy nią pokrojone na mniejsze kawałki śledzie. Wkładamy do lodówki i wieczorem kończymy przygotowanie. Po minimum 8-10 godzinach filety odsączamy z marynaty na sicie i pozbywamy(...)uzupełnić słoik olejem. Chowamy do lodówki i zapominamy o tym słoiku na przynajmniej 3 dni. Ale i tak śledzie po kaszubsku najlepsze są gdy postoją przynajmniej 5 dni – wtedy kawałki ryby idealnie przechodzą aromatem cebuli, pomidorów i przypraw. ZALEWA do zakwaszenia 50ml octu spirytusowego 10% 250ml wody 1 łyżeczka ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie, potłuczone
Karo in the KitchenSkładniki : • 4 filety śledziowe (400 g) • 3 łyżki octu 10% • 80 g rodzynek • 2 cebule • 8 łyżek oleju roślinnego • 1 listek laurowy • 2 ziela angielskie • świeżo zmielony czarny pieprz • 300 ml przecieru pomidorowego z kartonika • 3 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie : Śledzie włożyć do większej miski i zalać zimną wodą. Odstawić do wypłukania z soli na ok. 30 minut, w międyzczasie(...)razy zmieniać wodę. Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Włożyć do miski zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 30 minut, następnie odsączyć na sitku. Cebule obrać i pokroić w piórka lub półplasterki. Rozgrzać olej na patelni, włożyć cebulę i mieszając zeszklić ją, przez
KUCHNIA POLSKAfiletów z dorsza, czy innej rybki) 2 jajka Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Zalewa octowa: 3 szklanki wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 1 ½ łyżki soli Ok. 10 ziarenek ziela angielskiego Ok. 4 listki laurowe Śledzie lub filety solimy, pieprzymy, a następnie kroimy na niewielkie kawałeczki, po czym panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy obustronnie
Smakowy Rajliść laurowy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej) sól, świeżo mielony pieprz 10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiem mleko do moczenia śledzi listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do mleka i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Cebule kroimy w półplasterki. Na patelni(...)cebuli. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, cztery łyżki oleju, mielone ziele angielskie oraz ocet. Przyprawiamy solidnie majerankiem i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Masa nie smakuje najlepiej – dopiero po przegryzieniu ze śledziem zyska charakterystyczny smak. Gdy całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki lub kostkę. Mieszamy
Poezja smakumoże mam niedobór jodu ?;) Składniki: 1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubi pół litra mleka do moczenia śledzi 1 l wody 2 - 3 cebule 4 łyżki octu 250 ml śmietany 12 albo 18 % 2 liście bobkowe 4 kuli ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i cukier do smaku ziemniaki ugotowane(...)wody do miękkości razem listkami bobkowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet (ilość wg upodobań) ja na 1 litr wody dodaję około 4 łyżek stołowych octu. Roztwór odstawiamy do całkowitego wystygnięcia następnie schładzamy w lodówce. Matyjasy wcześniej moczymy w mleku z wodą by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy je w plastry
Bon Appetit MałgorzatyŚMIETANIE Potrawa wymyślona przez moją siostrę,która w ten właśnie sposób robi śledzie i są rewelacyjne,ale raz spróbowała je zastąpić ozorkami i wyszły niesamowite spróbujcie sami,jest idealna jako potrawa na stół na imprezę rodzinną i nie tylko... SKŁADNIKI: OZÓR WOŁOWY 2 KOSTKI ROSOŁOWE OCET 10 %-6-7 ŁYŻEK LIŚĆ LAUROWY 3 ZIELA ANGIELSKIE TROCHĘ VEGETY SÓL(...)SKÓRY DOKŁADNIE I KROIMY NASZE OZORKOWE MIĘSO W PLASTERKI OK. 1CM I TE PLASTERKI JESZCZE NA PÓŁ ROBIMY ZALEWĘ OCTOWĄ JAK DO ŚLEDZI-NIE ZA MOCNĄ CZYLI GOTUJEMY WODĘ OK 1,5 L Z OCTEM ,ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM,ŁYŻECZKĄ VEGETY I KILKOMA PLASTRAMI CEBULI STUDZIMY I DODAJEMY NASZE OZORKI,ZOSTAWIAMY MIN NA NOC PRZED PODANIEM WYJMUJEMY NASZE
Swojskie jedzonkosztuk 1 papryczka chili 2 średnie cebule 4 łyżki musztardy ziarnistej (francuskiej) 10 suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki octu balsamicznego 4-5 łyżek oleju spod suszonych pomidorów ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (do posypania) Przygotowanie: Śledzie kroimy na kawałki, cebulę w cienkie krążki, pomidory na kawałeczki, chili w cienkie paski. Wszystko razem mieszamy, dodajemy musztardę, olej, ocet
Moja Mama Gotujesolance) 3 czubate łyżki musztardy 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie wielkopolski lniany SemCo) pół łyżki mielonej kawy 2 łyżki octu jabłkowego łyżka płynnego miodu świeżo zmielony pieprz Przepis na śledzie w sosie kawowym z musztardą Śledzie odsączamy i kroimy w ukośne paski. Mieszamy wszystkie składniki sosu, dodajemy śledzia i odstawiamy do lodówki na noc (można dłużej
Ugotowane pozamiatanesąsiadki z rodzinnej wsi ;) Niezwykle trudno opisać ich smak, a jest to uczta dla kubków smakowych, spróbujcie więc sami! :) ŚLEDZIE GOTOWANE Składniki: - 1 kg śledzi - 1 szklanka wody - 100 mililitrów oleju - ½ szklanki octu - 4 cebule - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka majeranku - 1 płaska łyżeczki pieprzu - 1 łyżka cukru - 2 łyżeczki vegety (domowej najlepiej) - ½ łyżeczki soli - 6 ziarenek ziela
Życie zamknięte w smakuokazje, zwłaszcza dla Panów na zagryzkę. Ale ja lubię takie rolmopsy zjeść bez okazji. Bo ja śledzie w każdej postaci uwielbiam i już. 4 solone śledzie Zalewa : 3,5 szk wody 1 szk octu 10% 1 łyżeczka białej gorczycy 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego sól do smaku cukier do smaku 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 cebula
Ewa w kuchnisosie pomidorowym, duszone z cebulką i marchewką oraz z dodatkiem rodzynek. Są naprawdę pyszne! Składniki: 500g śledzi typu Matias 1 duża marchewka (lub dwie mniejsze) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu balsamicznego 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki cukru 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego(...)kilka minut *** *** Następnie do warzyw dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, liście laurowe, gorczyce, ziele angielskie, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut *** *** Potrawę zdejmujemy z ognia i dodajemy rodzynki. Odstawiamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonych warzyw dodajemy pokrojone śledzie i delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki
Blog z Apetytemłyżki (można zamiast tego użyć 1 łyżkę octu, ale cytrynka daje lepszy smak) Olej rzepakowy – 250-300ml (śledzie powinny być całe zakryte) pół łyżeczki cukru Czarny pieprz – 6 ziarenek Sól – szczypta Ziele angielskie – 3 ziarenka Liście laurowe – 3 liście Zioła prowansalskie – pół łyżeczki Śledzie w oleju z cebulką – Wykonanie: Filety śledziowe(...)słone, czynność powtórzyć). Śledzie odsączyć z mleka, osuszyć papierowym ręcznkiem, a następnie skropić sokiem z cytryny. Filety śledziowe pokroić kawałki o szerokości ok. 2-3cm. Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem i wystudzić. Dodać cukier i sól. Do oleju wrzucić ziarna pieprzu oraz zioła prowansalskie, wymieszać. Najlepiej w słoiku układać wszystko warstwami: najpierw kilka śledzi, potem odsączoną cebulę
Kulinarne Przeboje