fazę. Spieszę więc z kolejnym przepisem bez zbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na śledzie, które uwielbiam i które w okresie zimowym zajadamy dość często. Filety śledziowe należy dzień wcześniej zamarynować w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw. Następnego dnia przygotować farsz z jabłek, cebuli, kiszonego ogórka i marynowanych grzybków. Posmarować nim osaczone z zalewy
Wiem co jemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Prosta propozycja dla miłośników śledzi. Co prawda - wolę inne ryby lub wersję śledzia na słodko (np. z rodzynkami), ale od czasu do czasu mogę sobie pozwolić na takiego rolmopsa. (Unikam octu.) Ważne, że mojej rodzinie smakują i dlatego często są przeze mnie przyrządzane (w różnych wersjach). 8 marynowanych
Di gotujeocet - 1 łyżka cukru - 1 liść laurowy - 2 ziarenka ziela angielskiego - 3-4 ziarenka pieprzu Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę,ocet oraz przyprawy . Stawiamy na gaz i zagotowujemy.Odstawiamy do ostygnięcia. Marchewkę ugotować ale pamiętać by jej nie rozgotować. Śledzia kroimy w paseczki ,cebulę na ćwiartki ,ogórek i marchewkę w krążki. Kolejno nabijamy na wykałaczkę cebulę,marchewkę,śledzia
magiczna kuchnia Kasikawałki dodać pokrojone w kostkę jabłka ze skórką, pokrojoną w kostkę cebulę wszystko posypać cukrem, dodać ocet jabłkowy i wymieszać do lodówki odstawić na całą noc przed podaniem na obiad wylać nadmiar wody ze śledzi i teraz dodać śmietanę, pieprz kolorowy i wymieszać ziemniaki w mundurkach obrać ze skórki, pokroić je w talarki i położyć kawałki masła na ziemniakach
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj alternatywa dla wszystkich, którzy nie lubią śledzia. Nie tylko świąteczna, danie idealnie nadaje się jako przystawka na imprezę z przyjaciółmi. Jeśli zaś myślicie już tylko o zbliżających się Świętach, myślę, że jest to również idealna propozycja na tą okazję. Składniki marynaty zapewne Was zaskoczą, ale uwierzcie że efekt końcowy jest ... co tu dużo mówić - rewelacyjny! Składniki(...)gram filetów z łososia Marynata: 3/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny 2 średnie cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka posiekanego na drobno świeżego imbiru 1 łyżka posiekanej na drobno świeżej zielonej kolendry 1/2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej ostrej papryczki 1 łyżeczka soli świeżo zmielony pieprz (młynek) Wykonanie: Z filetów ściąć skórę, usunąć ości
Garniec Magalieśledzie w tatarskim sosie Dania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele zachodu. Dlatego warto by jak najczęściej gościły na naszych stołach. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1/2 pęczka szczypioru 3 niewielkie kiszone ogórki 4-5 kapeluszy marynowanych(...)gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę ogórki, marynowane grzyby, oraz cebulę i wkładamy
Miód i pieprzmatiasy z olejowej zalewy z pożytkiem dla naszego podniebienia i zdrowia. składniki do przyrządzenia śledzi 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z solonej zalewy 2 niewielkie cebule 1/2 szklanki dobrego oleju kilka plastrów cytryny szczypta pieprzu na marynatę 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania(...)cukier, zalewamy wodą, dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut, a n astępnie marynatę studzimy. Śledziowe filety wyjmujemy z słonej zalewy, płuczemy pod bieżąca wodą, wkładamy do przestudzonej marynaty i odstawiamy na dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy
Miód i pieprzmiesiąca – koniecznie zamykane na gorąco . Im dłużej stoją tym smaczniejsze są Składniki : 1 kg śledzi 5 dużych cebul 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej mąka do obtaczania sól do smaku olej do smażenia zalewa : 3,5 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżeczka soli – płaska 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki(...)słoja ( ja zazwyczaj smażę je jednego dnia , chowam na noc do lodówki , a zalewam dopiero następnego ) . Składniki na zalewę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Ze schłodzonych śledzi wyjmujemy ostrożnie wykałaczki ( nie rozpadną się już ) układamy w litrowym słoju , na przemian ze smażoną cebulką i zalewamy gorącą zalewą , zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia . Śledzie są dobre dopiero
Ogrodnik w podróżyśledzie w cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu(...)ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko
Miód i pieprzprzede wszystkim masło rozpuszczą się i połączą z risotto. Gotowe risotto rozłóż pomiędzy talerze i skrop octem balsamicznym. Udekoruj pokruszonym kozim serem, podsmażonym porem i chipsami warzywnymi. Podawaj od razu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaPomidora sparzyć, obrać ze skórki i wrzucić na sekundę do wody z kostkami lodu. Pokroić w plastry, posolić. Skropić octem balsamicznym z Modeny. Podawać z bazylią. Doskonała w towarzystwie serów i szynki... Smacznego! Niektórzy nawet jedli ją ze śledziami! Podana na Porcelanie Bogucice , nabiera nietuzinkowego charakteru
Z Kuchni Do Kuchninastępujące dania: Śledź z pieczonym kalafiorem ,jabłkiem i musem awokado 6 -8 filetów śledzia w oleju 2 nieduże kalafiory 3 -4 twarde winno – słodkie jabłka 100g masła 3 dojrzałe awokado 1 łyżka oleju słonecznikowego 3 łyżki oleju lnianego Sok z 1 cytryn 5 łyżek octu jabłkowego 3 łyżki cukru szczypta kurkumy 50ml wody Sól, pieprz, miód wasabi ewentualnie: listki(...)rukwi wodnej, rukoli, pasternak Kalafiora kroimy na duże różyczki a każdą z nich w niezbyt grube plastry. Te najmniejsze różyczki zamarynujemy. Podgrzewamy wodę, dodajemy ocet jabłkowy ,2 łyżki cukru i szczyptę soli. Dodajemy kurkumę i najmniejsze kawałki kalafiora. Odstawiamy dopóki nie ostygnie i nie nabierze smaku. Duże kawałki kalafiora mieszamy z roztopionym masłem, lekko słodzimy i wykładamy na blaszkę pokrytą
karmelowybyć po prostu miękkie. Studzimy i obieramy ze skórki. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę. Jogurt, musztardę, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i zalewamy pokrojone składniki. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Z tą solą trzeba uważać, śledzie są dosyć słone ;) Odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia. Gotowe
Czerwona Porzeczkaodmiana płaska) 5 liści szałwii lekarskiej 5 liści pietruszki naciowej 2 łyżki oliwy łyżka octu jabłkowego pieprz Ziemniaki obrać cieniutko i ugotować w osolonej wodzie. Brokuły podzielić na osobne różyczki. Wrzucić na osolony wrzątek i wyjąć po minucie-dwóch. Ziemniaki i brokuły ostudzić. Ziemniaki i śledzie pokroić w kostkę podobnej wielkości. Paprykę pokroić w małą kostkę. Fenkuł przepołowić i pokroić(...)naciową i szałwię pokroić na drobno. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Doprawić do smaku i zajadać :) Użyte zioła rosną w moim ogródku: fenkuł pietruszka naciowa szałwia lekarska ----------- Podobne: Sałatka ze śledzi i ziemniaków Sałatka z pieczarek Surówka z fenkułu i marchwi
Weekendy w domu i ogrodzieACETO BALSAMICO jest bardzo gęstym sosem, w konsystencji niemalże syropem ze zredukowanego octu balsamicznego, czasem z dodatkiem octu z czerwonego wina, soli i pieprzu, który jest często używany w restauracjach do zdobienia potraw. Można kupić gotowy lub zrobić go samemu. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SAŁATKA Umyj bazylię, poodrywaj z niej(...)rukoli 2 kulki mozzarelli 250 g pomidorów lub pomidorków koktajlowych pieprz no i oczywiście sos Wykonanie SOS GLASSA ACETO BALSAMICO Na małą patelnię lud bo niewielkiego garnuszka wlewamy ocet balsamiczny. Gotuj na dużym ogniu aż odparuje połowa objętości. Na koniec dodaj szczyptę soli i pieprzu. Możesz dodać też łyżeczkę cukru trzcinowego, jeśli lubisz słodkawe sosy. Składniki SOS 100 ml octu
Eat me! Fit me!