zarówno jako dodatek np. do śledzi w oleju (zawsze kupowałam, teraz mam własne), jak również jako przekąska i dodatek do kanapek. Z podanych ilości wychodzą +/- 4 słoiki 0,9l. Składniki: - ok.2 kg świeżych, jędrnych ogórków gruntowych (niezbyt dużych) - 4 szklane słoiki 0,9l - zalewa octowa: *5 szklanek wody (1,25litra) *1 szklanka octu 10% (250ml) *150g ksylitolu
Smaczne Zdrowełyżek octu (można go zastąpić sokiem z cytryny, limionki, octem winnym - w oryginale jest ocet spirytusowy) - ok. ½ litra wody W garnku zagotowujemy ½ litra wody z octem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Cebulę kroimy cienko w półtalarki. Gdy woda z przyprawami się zagotuje odstawiamy garnek z kuchenki, dodajemy pokrojoną cebulę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Filety płuczemy(...)godziny. Zalewę octową odlewamy do miski, dodajemy do niej śmietanę – mieszamy. Jeżeli zachodzi potrzeba doprawiamy cukrem i pieprzem. Smak ma być zrównoważony – słono-słodko-kwaśny. Dodajemy odłożone śledzie z cebulą – mieszamy. Gotowy barszcz śledziowy chłodzimy w lodówce. Barszcz śledziowy podajemy z ziemniakami „w mundurkach”, albo tak jak ja podałam – z ziemniakami pieczonymi po szwedzku . Jest to potrawa wybitnie dla smakoszy
mojewypiekiinietylkoSledzie moczymy ok 2 godzin. Ocet winny mieszamy z cukrem,dodajemy listek,ziele ang zagotowujemy. Sledzie zalewamy goąrącą zalewą. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rodzynki. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. ma byc delikatnie słodkie. Tak przygotowanym sosem zalewamy osączone z winnej zalewy śledzie.Mozna spozywać
Z Majeczką w kuchnijaja faszerowane mango i kozim serem – jajka faszerowane w 3 kolorach – babka majonezowa – babka piaskowa – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi(...)mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane PRZYGOTOWANIE: 20 min + 12 h marynowanie Składniki: – 4 jajka ugotowane na twardo – 300 ml wody – 100 ml octu – 1 łyżka kurkumy – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Jaja ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Do garnka wlej wodę, ocet, sól, cukier i kurkumę. Podgrzej
nietylkopasta.plskładniki - płatki chilli, ocet balsamiczny, bazylię oraz sól i pieprz i zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Jeżeli zupa wyjdzie za gęsta dodaj do niej trochę wody. Zupę podawaj na ciepło udekorowaną grzankami z chleba i listkami świeżej bazylii. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwaposzarpane listki świeżej mięty, ocet i oliwę i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej z obu stron plastry sera halloumi. Tuż przed podaniem, do miski dodaj rukolę i wymieszaj. Rozłóż pomiędzy dwa talerze. Posyp posiekanymi i podprażonymi orzechami włoskimi. Na wierzchu ułóż plastry ugrillowanego sera halloumi. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwapraskę czosnek, ocet lub sok z cytryny jeżeli używasz, odrobinę oliwy oraz posiekane świeże zioła. 3. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły a sos schłodził. Sos tzatziki możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwagarnka. Polej oliwą, octem balsamicznym i wymieszaj (dzięki temu nie będzie się sklejał). Teraz do makaronu dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, kapary, oraz kalafiora i pomidorki razem ze wszystkimi sokami i przyprawami z naczynia do zapiekania. Wymieszaj, posyp podprażonymi migdałami i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie dopraw solą. Podawaj od razu. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i OliwaPyszne delikatny tatar śledziowy to kolejna propozycja z udziałem filetów śledziowych. Szybki do wykonania, niezwykle prosty i smaczny. Można przyrządzić go z dodatkiem octu z białego
Kolizje Smakówjaja faszerowane mango i kozim serem – jajka faszerowane w 3 kolorach – babka majonezowa – babka piaskowa – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi(...)pasztet – jajka faszerowane PRZYGOTOWANIE: 20 min + 12 h marynowanie Składniki: – 4 jajka ugotowane na twardo – 1 większy ugotowany buraczek – 300 ml wody – 100 ml octu – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Jaja ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Zamiast wskazanej wody możesz użyć także wody z gotowania buraczka. Do garnuszka wlej ocet
nietylkopasta.plśledziowe w occie 1 szkl. rodzynków 4 średniej wielkości cebule 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (dobrej jakości) olej pieprz Sposób Rodzynki zalać gorącą wodą na 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać odsączone rodzynki oraz odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy oraz 1/4 szkl. wody, zagotować i ostudzić. Śledzie pokroić w grubą
Kuchenne aromatyśledź również jest bardzo smaczny.Zapraszam do zrobienia. Składniki: matias 3 płaty jaja 6 szt cebula 1 szt oliwki zielone 10 szt ogórek kiszony 4 szt buraczki marynowane 2 łyżki Wyrównanie: Najlepiej kiedy mamy buraczki zawekowane często robimy na zimę. Jeśli jednak nie mamy to wystarczy zagotować z 2 buraczki, zmielić dodać sól i cukier troszkę octu
Różowa kuchniaocet, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem – według uznania, ja dodałam dwie łyżeczki cukru *** *** Gorącą zalewą zalewamy rybę i odkładamy do wystudzenia *** *** Ostudzoną rybę w zalewie przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po przyrządzeniu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE
Blog z Apetytemocet i musztardę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość. Teraz dodaj oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aż uzyskasz gładką emulsję. Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do brukselki. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, następnie grubo je posiekaj i również dodaj do miski. Polej składniki sosem i wymieszaj. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją
Chilli Czosnek i Oliwa