śledź w occie - 873 przepisów (strona:41/59)

Kulki rybne w zalewie octowej 223

jaką lubicie, ja często robię z dorsza, miruny  albo zielonych śledzi. Polecam, bo to   jedna z moich ulubionych przekąsek :) Składniki: 600 g dorsza  1 mała cebula 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz zalewa 4 szklanki wody 200 ml octu 4 łyżki cukru 1 duża cebula 1 płaska łyżka soli 3 liście

magiczna kuchnia Kasi
ŚLEDZ 118

czerwony ocet winny 50 ml                                                                                                          cukier trzcinowy(...)chleba, który stanowi „podkład” pod terrynę, w praktyce może okazać się inna niż podana w przepisie – będzie zależeć od wielkości kromek. Do miski przełóżcie twaróg i dodajcie do niego śledzie pokrojone w dość drobną kostkę, drobno posiekany koperek i szczypiorek oraz sporą ilość pieprzu. Całość wymieszajcie. Odetnijcie skórki z chleba i zmiksujcie kromki w malakserze, aż uzyskacie drobne okruchy. Dzięki

w mojej kuchni
śledź ze smażoną cebulą 172

wigilijnego stołu na którym nie będzie choć jednego dania ze śledzi. Ja również z przyjemnością podaję kolejny przepis na tę pyszną rybę składniki  500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 3 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 5 łyżek wody 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego

Miód i pieprz
śledzie matiasy na ostro w oliwie z oliwek... 136

wylać na sito aby obciekły pokroić matiasy na 1 cm paski i skropić octem winnym, posypać cukrem dodać drobno pokrojone umyte papryczki chilli zieloną i czerwoną z pestkami, dodać drobno pokrojoną cebulę wszystko dobrze wymieszać i dolać oliwy z oliwek tyle ile potrzeba do zakrycia śledzi schować do lodówki najlepiej na całą noc bardzo smaczne dla amatorów ostrości.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sushi z komosą ryżową po polsku 188

będzie wartkie. Zrobiłam na sposób polski z polskimi dodatkami. Możemy dodać także naszego śledzia. Ja zrezygnowałam z tego pomysłu gdyż nagranie do TV było o 7 rano ;) Składniki: Mata bambusowa do rolowania Nori – prasowane wodorosty (algi) 250 g komosy ryżowej ( u mnie trzy kolorowa) 4 łyżeczki octu jabłkowego pół łyżeczki soli 1 marchew 4 śliwki suszone albo wędzone 1 duży

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie po parysku. Elegancka i smaczna przystawka. 176

Śledzie po parysku to idealna propozycja na smaczną przystawkę, kolację i świąteczny stół. Do ich przygotowania potrzebujemy troszkę więcej czasu, ale efekt końcowy jest i wizualnie i smakowo doskonały, więc naprawdę warto. Polecam :) Składniki ( na 10 porcji ) - 5 filetów śledziowych solonych matias - 10 cieniutkich naleśników średniej wielkości - 3 jajka na twardo - 1 jabłko - kilka plastrów ananasa z puszki - 2 ogórki(...)konserwowe - pół puszki brzoskwiń - garść rodzynek - śmietana, majonez, sól, ocet, cukier - szklanka mleka Wykonanie Płaty śledziowe każdy z osobna skrapiam odrobiną octu i szczyptą cukru, przekładam do miseczki, zalewam mlekiem i odstawiam do lodówki na całą noc. Wymoczone płaty opłukuję z mleka, osuszam i każdy przekrawam na połowę. Przygotowuję sos: jabłko, plastry ananasa i ogórki konserwowe kroję w drobniutką kosteczkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 439

sałatkę śledziową, przykrywamy drugą warstwą ziemniaków, dekorujemy szczypiorkiem. Dobra rada: solone śledzie z beczki, z mleczem czy ikrą, dostaniemy w dobrych sklepach rybnych   Łopatka wieprzowa w weku Składniki: 800 g łopatki wieprzowej 1 łyżka ziaren kolendry 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 50 ml octu winnego lub piwnego 2 łyżki cukru 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego

WojnaNaSmaki.pl
Rolmopsy z ogórkiem 166

oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 5 małych konserwowych ogórków 1 cebula musztarda dijon czarny pieprz  wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie z Ibizy 191

świąteczną atmosferą . Przecież dom to właśnie , bliscy , dobre ,szczere jedzenie , podane od serca i ciepło uśmiechu przy stole szczególnie Wigilijnym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Śledzie z Ibizy podpatrzyłam kiedyś u mojej, niestety już zmarłej teściowej , która robiła je genialnie – zresztą ona wszystko robiła genialnie , była cudowna , całkowite zaprzeczenie definicji prawdziwej teściowej . No dość już(...)pasem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 6-7 osób : 1,5 kg solonych płatów śledziowych bez skóry zalewa : 2 szklanki wody 1 szklanka octu spirytusowego 10 % 3 cebule 2 liście laurowe 4 łyżki cukru 4 łyżki musztardy ( sarepskiej ) sos : 200 g rodzynków sułtańskich ( opakowanie ) 0,5 l ketchupu pikantnego 8 cebul średniej wielkości ewentualnie

Ogrodnik w podróży
Sałatka spontaniczna 135

nich kaszę lub fasolę. W miseczce lub słoiku wymieszaj biały ocet winny z posiekanym ząbkiem czosnku i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu wlej oliwę i wszystko wymieszaj lub wstrząśnij słoikiem. Sosem polej sałatkę.  *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 199

Dzień dobry! Jak Wam minęły ostatnie 2 tygodnie? :) Ja wczoraj wróciłam z wakacji w Toskanii . Kto śledził mój profil na Facebooku , ten wie, ile wspaniałych miejsc miałam okazję zobaczyć, i ile pysznych potraw spróbować, choćby w czasie lekcji gotowania z włoskim kucharzem. Z wyjazdu przywiozłam prawie 2000 zdjęć! (tak bardzo chciałam wszystko uwiecznić) i jak tylko uda mi się(...)wodą i odstaw. W dużej misce wymieszaj pozostałą oliwę, ocet winny, drugi ząbek czosnku rozgnieciony przez praskę, trochę soli i pieprzu. Dodaj fasolkę oraz pomidorki koktajlowe i wszystko wymieszaj. Posyp okruchami chlebowymi i podawaj.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledź ala po kaszubsku z grzybami leśnymi 239

powiedzieć, że taką dietę wyssałam z mlekiem maki :) A nowa odsłona śledzi korzennych Seko przypadła nam do bardzo gustu :) Składniki: 400 g Matjasa korzennego SEKO ok. 7 suszonych grzybów 4 cebule pokrojone w piórka olej do smażenia sól, pieprz ZALEWA: 0,7 l litr wody 1/2 szklanki octu 10 % 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli

Bon Appetit Małgorzaty
Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem 144

mleka 3.2%  1 żółtko i 1 białko  1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru masło klarowane do smażenia  2 czerwone cebule  szczypta cukru  ocet winny biały  4 jajka  2 łyżki majonezu  sól i pieprz do smaku  ½ pęczka koperku  ½ pęczka szczypioru  2 opakowania koreczków śledziowych z pieprzem SEKO(...)Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką kopru

SMYKWKUCHNI
Ekspresowa zupa na jesień, z kapustą i fasolą 162

Fasolę odsącz z zalewy i dodaj do zupy. Dodaj ocet winny, pepperoncino , dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5 minut. Nalej zupę do miski i skrop z wierzchu oliwą. Podawaj z pieczywem, np. polanym oliwą i podpieczonym w piekarniku. Smacznego! *** Podoba Ci się ten przepis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię z Galeo 112

suflet ryby marynowane z żubrówką pieczonego dorsza na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łososia w grzybowym ragu kutię gruszkę nadziewaną orzechami Jak zwykle działaliśmy w grupach, ja miałam przyjemność przygotować marynowane ryby w żubrówce. Był to surowy łosoś i sandacz marynowany w wywarze z warzywach z dodatkiem octu i żubrówki. Zamknięty w słoiczku może być przygotowany parę dni przez

Kulinarne przygody Gatity
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 209

łyżki ulubionej musztardy z 2 łyżkami miodu, 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy z oliwek, a następnie doprawić ulubionymi przyprawami. Jeżeli chcesz, aby smak dressingu był wyrazisty, nie doprawiaj zbyt intensywnie sałatki. W połączeniu z majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem

Codogara
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem 177

Upieczone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą i 2 łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj. Porozkładaj pomiędzy 4 talerze, a na wierzchu ułóż krążki podgrzanego camemberta.  Sałatkę podawaj na ciepło lub na zimno (włożona do lunchboxa sprawdzi się świetnie następnego dnia jako posiłek do pracy). *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google

Chilli Czosnek i Oliwa