spadek samopoczucia. Jak sobie z tym poradzić? Jedząc śledzie, bo wytwarzają specjalny hormon – serotoninę, znany również jako hormon szczęścia!" Wiedzieliście o tym? Zapraszam zatem na przekąskę w postacji śledzi smazonych otoczonych salsą meksykańską. Ps.A wy jakie macie kulinarne sposoby na spadek formy? Składniki na 6 porcji: 2 opakowania filetów śledziowych SEKO lekko solone a’la matjas w oleju(...)mała papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 kg pieczonych pomidorów najlepiej lima 3 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli kilka łyżek oleju Przygotowanie: Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w zimnym mleku, mleko powinno wyciągnąć nadmiar soli. Po tym czasie
Życie zaczyna się w kuchniśledziami i to był strzał w dziesiątkę. Śledzie są przepyszne! Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju Sos słodko-kwaśny – 2 cebule – 1 papryka czerwona – 1 papryka żółta – 1 szklanka wody – 1/2 szklanki cukru – 1/2 szklanki oleju – 1/4 szklanki octu – 1 łyżeczka soli – 200 g keczupu(...)dodać cebulę i papryk,ę i gotować do miękkości – ok. 8 minut. – Wystudzić zalewę i zalać nią pokrojone na kawałki filety ze śledzi. – Odstawić na 1-2 dni do lodówki do zamarynowania
To co kochamsałatkę wymyśliłam na poczekaniu, gdy zastanawiałam się co można zrobić ze śledzi z majerankiem i czosnkiem. Nie jestem zwolenniczką wyrzucania jedzenia, a wiedziałam, że moje dzieciaki nie prędko ruszą po słoik ze śledziami:) Dlatego postanowiłam pomieszać ze sobą to co lubię najbardziej i wyszła mi przepyszna sałatka , którą wszyscy zgodnie określili jako świetną. Jedynie moja najmłodsza pociecha stwierdził(...)oleju:) Może być bardzo ostro :) Składniki: filety ze śledzia ( ja użyłam tych ) 1/2 kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 1/2 słoiczka czosnku marynowanego w oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sól pieprz Wykonanie: Filety namoczyć w wodzie z dodatkiem octu ( na 1,5 litra wody 1/4 szklanki octu), ja zaś swoje wyjęłam z zalewy i pokroiłam w paski
Bea(u)ty kitchenbiała część natka pietruszki 100 g czerwonego kawioru np Capelin 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie No i najpierw śledzie moczymy…można w mleku, można…u nas nie można :P brak mleka w lodówce ;) jednak można w wodzie z dodatkiem octu. Tak na oko 1 litr wody, 50 ml octu ;) Dwa razy tak robimy i odcedzamy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Ugotowane
R'n'G KitchenŚledzie w oleju to jedno z klasycznych dań na wigilijnym stole w wielu domach. Zwykle przygotowuje się je na oleju rzepakowym. Ja proponuje zamienić go na bardzo zdrowy tłuszcz jakim jest olej lniany. Jest on doskonałym źródłem nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega 3, który ma istotny wpływ na obniżenie złego cholesterolu LDL. Ponadto kwas zawarty w oleju lnianym poprawia pracę mózgu(...)wodę wylać, filety osuszyć. Każdy pokroić na 3 części. Cebulę posiekać w pióra, posypać solą, dodać ocet winny i sok z cytryny. Odstawić na 30 minut. W słoiku włożyć warstwowo filety, cebulę i przyprawy. Zalać olejem lnianym. Szczelnie zamknąć i odłożyć do lodówki. Śledzie najlepsze są po 4-5 dniach. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na każda okazję
Moja Galeria Smakupiórka, przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru, przetrzeć. Do cebuli dodać olej, ocet i sok z cytryny, również odstawić. Płaty śledziowe przełożyć na deskę lub talerz, na każdym po środku położyć śliwkę i kilka piórek cebuli. Zwinąć i przekłuć wykałaczką. Śledzie przełożyć na półmisek, zalać pozostałym po marynowaniu cebuli sosem. Na wierzchu rozrzucić pestki granatu i rodzynki
Gosia gotujeBardzo lubiłam sałatkę śledziową z burakami, z tym, że wydawała mi się nieco zbyt ostra (za dużo octu). Ostatnio zabrałam się za jej odtworzenie w domu i wyszła dokładnie taka, jak sobie zaplanowałam. Polecam, bo jest pyszna. SKŁADNIKI 1 duży słoik śledzi w zalewie octowej 1 duży słoik buraczków wiórki 1 duży słoik ogórków konserwowych 1 średnia czerwona cebula
Passions hobbies lifeBuraczki to jedno z moich ulubionych warzyw. W duecie ze śledziami smakują świetnie. Moja dzisiejsza propozycja różni się nieco od szuby ukraińskiej, najbardziej popularnej sałatki śledziowej z buraczkami. Jabłka i kukurydza sprawiają, że sałatka jest delikatniejsza i bardziej chrupiąca. Składniki: 4 średnie ugotowane buraczki 4 filety śledziowe w occie 3 marchewki 2 ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 jabłka 1 czerwona
Trzeci talerzkoniec. Dziś zapraszam na śledzie po kaszubsku. Przepis znalazłam na WŻ i się w nich zakochałam. Robiłam je już kilka razy między innymi na święta i sylwestra, wszystkim bardzo smakowały. Polecam :) Składniki - 6-8 szt. dużych solonych filetów śledziowych a'la matjas - 1 duża cebula - garść rodzynek - 1 szklanka oleju - 0.5 szklanki octu jabłkowego - 195 gram koncentratu pomidorowego(...)paseczki. Cebule kroję w cieniutkie półplasterki. Do rondelka wlewam ocet, olej, koncentrat i pól szklanki ciepłej wody, dodaję cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Do gotującej zalewy dodaję rodzynki i cebulę, gotuję następne 3 minuty. Zalewę studzę do ostudzonej dodaję śledzie, delikatnie mieszam i przekładam do słoja. Słój zakręcam pokrywką
Kuchnia z widokiem na ogródjedna z najlepszych przekąsek, jaką jadłam w ostatnim czasie. Marynowany seler smakiem nie odbiega od prawdziwych śledzi. To idealna przekąska dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości selery, 3 cebule, 150 ml oleju, 2 łyżki musztardy, 125 ml octu jabłkowego, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, olej do smażenia, majeranek, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia Kasizimowych potraw, słodkości, napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może
Plate of Joycebuli. Inspirację zaczerpnęłam od Agi, zaprzyjaźnionej blogerki, która prowadzi video-blog pod apetycznym tytułem Talerz pokus . Śledź wiejski Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 2 cebule 1 szklanka wody 2/3 szklanki oliwy 1/2 szklanki octu 10% 2 łyżeczki cukru 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu Wykonanie: Do garnuszka
Kulinarne przygody Gatityprostu zrobić i spróbować - na pewno je polubicie tak samo jak my Śledzie po sułtańku 0,5 kg dobrze wymoczonych Matyjasów 2 cebule 2 łyżki rodzynek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka miodu olej Płaty śledziowe moczymy przez noc w wodzie z dodatkiem odrobiny octu po czym kroimy je w nieduże kawałki (ja płata przekrawam na 3-4 części). Rodzynki(...)Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną cebulą z dodatkami przekładamy pokrojone filety śledziowe i w szczelnie zamkniętym słoiku odstawiamy na minimum 2 dni. Smacznego! Artykuł Śledzie po sułtańsku pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchnitarce o drobnych oczkach, śledzie osączyć z zalewy pokroić w cienkie paski lub kostkę, tak samo kiszone ogórki, wymieszać wszystko razem w drugiej misce. Przygotować domowy majonez : Podstawą udanego majonezu jest to, że wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. Żółtka przełożyć do szklanej miseczki, wsypać sól, cukier, dodać musztardę i ocet , troszeczkę oleju , wszystko razem dobrze zmiksować
Wanilia i Kardamonkilka pasków papryki czerwonej 3 marchewki olej lub oliwa Zalewa: 1/2 szklanki octu 3% 1/2 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki płaskie cukru liść laurowy pieprz czarny ziarnisty Wykonanie: Filety moczę w wodzie z dodatkiem octu ( ja na 3 litry wody wlewam pół szklanki octu). Ocet z woda i przyprawami zagotowuję i zalewam pokrojoną w cienki krążki cebulę(...)ćwiartki.. Na każdy filet układam ćwiartkę ogórka i pasek czerwonej papryki. Zwijam i spinam wykałaczką. Na spód każdego słoika kładę plastry marchwi i ogórka, na to zwinięte śledzie, całość zalewam zalewą z cebulą i odstawiam do lodówki na 2-3 dni. Smacznego
Bea(u)ty kitchen