ŚMIETANIE Potrawa wymyślona przez moją siostrę,która w ten właśnie sposób robi śledzie i są rewelacyjne,ale raz spróbowała je zastąpić ozorkami i wyszły niesamowite spróbujcie sami,jest idealna jako potrawa na stół na imprezę rodzinną i nie tylko... SKŁADNIKI: OZÓR WOŁOWY 2 KOSTKI ROSOŁOWE OCET 10 %-6-7 ŁYŻEK LIŚĆ LAUROWY 3 ZIELA ANGIELSKIE TROCHĘ VEGETY SÓL(...)SKÓRY DOKŁADNIE I KROIMY NASZE OZORKOWE MIĘSO W PLASTERKI OK. 1CM I TE PLASTERKI JESZCZE NA PÓŁ ROBIMY ZALEWĘ OCTOWĄ JAK DO ŚLEDZI-NIE ZA MOCNĄ CZYLI GOTUJEMY WODĘ OK 1,5 L Z OCTEM ,ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM,ŁYŻECZKĄ VEGETY I KILKOMA PLASTRAMI CEBULI STUDZIMY I DODAJEMY NASZE OZORKI,ZOSTAWIAMY MIN NA NOC PRZED PODANIEM WYJMUJEMY NASZE
Swojskie jedzonkosztuk 1 papryczka chili 2 średnie cebule 4 łyżki musztardy ziarnistej (francuskiej) 10 suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki octu balsamicznego 4-5 łyżek oleju spod suszonych pomidorów ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (do posypania) Przygotowanie: Śledzie kroimy na kawałki, cebulę w cienkie krążki, pomidory na kawałeczki, chili w cienkie paski. Wszystko razem mieszamy, dodajemy musztardę, olej, ocet
Moja Mama Gotujesolance) 3 czubate łyżki musztardy 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie wielkopolski lniany SemCo) pół łyżki mielonej kawy 2 łyżki octu jabłkowego łyżka płynnego miodu świeżo zmielony pieprz Przepis na śledzie w sosie kawowym z musztardą Śledzie odsączamy i kroimy w ukośne paski. Mieszamy wszystkie składniki sosu, dodajemy śledzia i odstawiamy do lodówki na noc (można dłużej
Ugotowane pozamiatanedobrana para zwłaszcza na hucznej zabawie.Mimo , że u mnie imprezy tak ostrej nie było , ale sałatka zeszła jako pierwsza.Gorąco ją polecam!!!!. 4 Matiasy w occie (40 dag.) 4 łyżki majonezu cebula od śledzi ze słoika 1 ogórek kiszony 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki groszku zielonego z puszki 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 2 łyżki śmietany
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisąsiadki z rodzinnej wsi ;) Niezwykle trudno opisać ich smak, a jest to uczta dla kubków smakowych, spróbujcie więc sami! :) ŚLEDZIE GOTOWANE Składniki: - 1 kg śledzi - 1 szklanka wody - 100 mililitrów oleju - ½ szklanki octu - 4 cebule - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka majeranku - 1 płaska łyżeczki pieprzu - 1 łyżka cukru - 2 łyżeczki vegety (domowej najlepiej) - ½ łyżeczki soli - 6 ziarenek ziela
Życie zamknięte w smakuokazje, zwłaszcza dla Panów na zagryzkę. Ale ja lubię takie rolmopsy zjeść bez okazji. Bo ja śledzie w każdej postaci uwielbiam i już. 4 solone śledzie Zalewa : 3,5 szk wody 1 szk octu 10% 1 łyżeczka białej gorczycy 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego sól do smaku cukier do smaku 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 cebula
Ewa w kuchnisosie pomidorowym, duszone z cebulką i marchewką oraz z dodatkiem rodzynek. Są naprawdę pyszne! Składniki: 500g śledzi typu Matias 1 duża marchewka (lub dwie mniejsze) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu balsamicznego 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki cukru 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego(...)kilka minut *** *** Następnie do warzyw dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, liście laurowe, gorczyce, ziele angielskie, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut *** *** Potrawę zdejmujemy z ognia i dodajemy rodzynki. Odstawiamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonych warzyw dodajemy pokrojone śledzie i delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki
Blog z Apetytemłyżki (można zamiast tego użyć 1 łyżkę octu, ale cytrynka daje lepszy smak) Olej rzepakowy – 250-300ml (śledzie powinny być całe zakryte) pół łyżeczki cukru Czarny pieprz – 6 ziarenek Sól – szczypta Ziele angielskie – 3 ziarenka Liście laurowe – 3 liście Zioła prowansalskie – pół łyżeczki Śledzie w oleju z cebulką – Wykonanie: Filety śledziowe(...)słone, czynność powtórzyć). Śledzie odsączyć z mleka, osuszyć papierowym ręcznkiem, a następnie skropić sokiem z cytryny. Filety śledziowe pokroić kawałki o szerokości ok. 2-3cm. Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem i wystudzić. Dodać cukier i sól. Do oleju wrzucić ziarna pieprzu oraz zioła prowansalskie, wymieszać. Najlepiej w słoiku układać wszystko warstwami: najpierw kilka śledzi, potem odsączoną cebulę
Kulinarne Przebojejedne z ulubionych śledzi całej naszej rodzinki, które co roku przygotowuję obowiązkowo na Wigilię. Lubi je nawet mój mąż, który za śledziami nie przepada ;) Są delikatne, lekko czosnkowe i z mnóstwem dodatków w postaci drobno pokrojonej cebulki i ogórków konserwowych oraz słodkich rodzynek i ananasów. Całość „moczy się” w ananasowo-olejowej, pysznej zalewie. Jeśli czas Was goni(...)godziny, zmieniając wodę do momentu aż śledzie będą odpowiednio słone (według naszego smaku). Po wymoczeniu każdy śledziowy płat kroimy na kawałki o szerokości ok. 4 cm (ja kroję na ukos), skrapiamy octem i posypujemy granulowanym czosnkiem. Cebulę oraz ogórki kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą (możemy dodać 1 łyżkę octu), delikatnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ananasy odsączamy z syropu
MyCookBook.plSłodko kwaśno pikantna wersja śledzi. Składniki 500 g filetów śledziowych 50 g cukru 80 ml oleju słonecznikowego 40 ml octu z białego wina 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 duże cebule 100 g rodzynków 1 papryczka chili 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety(...)Cebule kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, wsypujemy cukier i karmelizujemy kilka minut. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat, ocet i dusimy chwilę cały czas mieszając. Następnie dodajemy rodzynki, posiekaną papryczkę, smażymy 5 min (cały czas mieszając). Śledzie mieszamy z sosem, doprawiamy pieprzem, przekładamy do słoików i wstawiamy na kilka dni do lodówki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G Kitchencebule 3 łyżki musztardy francuskiej 2 ogórki konserwowe lub 6 malutkich korniszonów wykałaczki ZALEWA: 125 ml octu z jabłek 6% (lub winnego, białego) 125 ml wody 3 łyżki cukru 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy Śledzie moczymy w wodzie 2 godziny (po godzinie zmieniamy wodę). 2 cebule obieramy(...)odkładamy. Każdego dużego ogórka dzielimy na 3 części. Przygotowujemy zalewę: ocet, wodę, cukier, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy przekładamy do rondelka, zagotowujemy, następnie dodajemy 2 cebule pokrojone w krążki, gotujemy jeszcze pół minutki i studzimy. Wymoczone śledzie układamy na deseczce skórą do dołu, na każdym smarujemy pól łyżki musztardy, układamy
Rozpustne gotowaniewielkanocnym stole. Zacznijmy więc od śledzi. Ale jakie? Najlepsze na świecie! Po latach odnaleźliśmy przepis na pyszne śledzie w śmietanie jakie robiła kiedyś moja babcia. Polecam! Śledzie w śmietanie Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, 3 cebule, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, jabłko winne, kiszony ogórek, 2 łyżki octu, łyżeczka cukru, łyżka majonezu(...)ostygnięciu zalewy dodajemy pokrojone w 3-4 ukośne kawałki śledzie. Po kilku godzinach (najlepiej aby śledzie były w zalewie całą noc) odcedzamy filety i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, kiszonego ogórka, ocet, cukier oraz wymieszaną śmietanę z majonezem). Całość delikatnie mieszamy. Smacznego
paapilotkaawarstwę ogórków kiszonych i na to plastry cebuli. Na te 3 warstwy włożyć 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Znów warstwa ułożona z śledzi, ogórka i cebuli. NA DRUGIEJ WARSTWIE POLAĆ 1 ŁYŻKĄ OCTU I 1 ŁYŻKĄ OLIWY . I TAK NA PRZEMIAN co drugą warstwę. Udusić w słoju i przykryć. Pozostawić na kilka godzin , żeby przeszło
Pysznosci Babci Basigotować z 10 minut wlać ocet i gotować z 2 minuty - zalewę odstawić do wystudzenia świeże, średnie śledzie oczyścić z wnętrzności, odciąć głowy, opłukać i całe włożyć do zalewy na 3 dni - schować przykryty garnek do lodówki marynowane śledzie wylać z zalewy i teraz z nich usunąć płetwy, ogonki, każdy śledź wyfiletować usuwając ości śledzie są po marynowaniu miękkie
W Mojej Kuchni Lubię