śledź w occie - 873 przepisów (strona:25/59)

Korzenne śledzie 283

może zabraknąć śledzi, przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem przygotowałam je z korzennymi przyprawami i olejem rydzowym, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować kilka dni przed świętami, im dłużej stoją tym są lepsze. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 duża cebula 100 gram rodzynek 1 szklanka oleju rydzowego Semco 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu(...)angielskiego Szczypta startej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny, wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miski, zalewamy olejem, dodajemy ocet jabłkowy, miód, goździki, skórkę pomarańczową i cynamon. Ziarna ziela angielskiego, gorczycy i kolendry, lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do cebuli. Wszystko

Bajeczna Kuchnia
Śledzie z suszonymi pomidorami 171

sałatki" ze śledziem. Przyznaję, że latem suszę pomidory m. in. specjalnie dla tej przystawki. Polecam wykonać ją przynajmniej dzień przed podaniem, aby całość dobrze się przegryzła.   Składniki (na 3 porcje): 5-6 płatów śledziowych spora garść suszonych pomidorów wrzątek cebula olej do smażenia 3 łyżki oliwy (jeśli używacie pomidorów w oliwie, można dodać właśnie tę) łyżeczka octu jabłkowego pieprz(...)pokroić w poprzeczne paski szerokości ok. 1-1,5 cm. Przełożyć do miski. Całość oprószyć mielonym czarnym pieprzem. Polać oliwą i octem jabłkowym. Wymieszać. Osłonić miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, choć śledzie są lepsze, gdy się przegryzą przynajmniej jeden dzień. Tuż przed podaniem posypać całość rozdrobnioną natką pietruszki.  ------ Podobne: Sałatka śledziowa z ziemniakami

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie smażone marynowane 154

liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki  cukru 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko                          Przygotowanie: _______________________ Śledzie umyć i  panierować w mące,  rozbełtanym jajku, po czym ponownie w mące. Na patelni  dobrze(...)wlać wodę i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotować do momentu aż cebula zmięknie, następnie dodać ocet i zagotować. Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić. Śledzie przełożyć do miki,  zalać gorąca marynatą.Odstawić do ostygnięcia , a potem na kilkanaście godzin umieścić w lodówce. Smacznego

Gosia gotuje
Śledzie marynowane 179

namarynowane śledzie były bazą do przygotowania każdej sałatki czy śledzi z cebulką i jabłkiem. Dawno ich nie przygotowywałam, aż nadeszły tegoroczne święta. Przygotuję je w śmietanie z jabłkiem i cebulką, oraz będą składnikiem znanej sałatki – śledzie pod pierzynką. Jeśli śledzie są zbytnio wymoczone, to należy dodać 1 łyżeczkę soli(...)zalewy. Składniki: • 500 g filetów śledziowych solonych • 5 cebul • marynata • 2 szklanki wody • 1/2 szklanki octu • 4 liście laurowe • 8 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. • Ułożyć je w słoiku poprzekładane pokrojoną w paski cebulą. • Zagotować składniki marynaty, wystudzić i zalać na minimum

To co kocham
Śledzie marynowane po mojemu 179

godzinach już nadają się do jedzenia a są pyszne, chrupiące, aromatyczne. Jeśli ocet spirytusowy którego tu użyłam dla Was będzie za mocny wystarczy użyć tutaj octu jabłkowego. Zapraszam na pyszną, moją wersję śledzików marynowanych. Śledzie marynowane po mojemu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka śledziowa 178

kostkę (mniejszą niż jabłko). Paprykę także kroimy w kostkę (nie za małą). Dorzucamy cebulkę z płatów. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy zalewę octową ze śledzi (w ilości osobiście preferowanej, można też doprawić zwykłym octem, wtedy sałatka jest bardziej kwaśna), dodajemy cukier do smaku według uznania. Gotową śmietaną zalewamy wcześniej przygotowane składniki i dokładnie mieszamy. Przechowywać w lodówce. Podawać

Pociąg Do Kuchni
Śledzie po kaszubsku 244

robiłam żadnych śledzi więc jestem naprawdę zadowolona z efektu ;) Składniki (na 2 takie słoiki): 400g śledzi bez skóry solonych a'la Matias (4 filety) 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku(...)przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę (ja zostawiłam na całą noc) śledzie kroimy w kostkę cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażamy na łyżce oliwy (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Śledzie po kaszubsku. 168

pychota. Śledzie po kaszubsku oferuje chyba każda firma która w swojej ofercie ma sledzie, ale czemu nie zrobić ich samemu? Składniki; 40dag śledzi solonych 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 1 łyżka  ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka(...)misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu ; warstwę śledzi, następnie sos cebulowo paprykowy

Radość kipiąca uśmiechem.
filety śledziowe a`la po grecku... 215

rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 100 gram, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżka, ocet 10 % 1 łyżeczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki świeże śledzie kupiłam bez głów, ostrym nożem je wyfiletować, opłukać i w misce posypać kucharkiem i zostawić na 1 godzinę, nadmiar puszczonej wylać do woreczka(...)cebulę i przyprawy, podsmażać mieszając z 10 minut na średnim ogniu, wlać wodę, przecier pomidorowy, ocet i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu gorący sos wlać na filety do miski i odstawić do wystudzenia, potem do lodówki najlepiej na całą noc takie śledzie są pyszne na kolację czy na przystawkę..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 303

korzennymi przyprawami. Rewelacja! Delikatny śledzik w słodko-kwaśnym, pomidorowym sosie z korzenną nutą. Polecam! Scroll down for recipe in English Śledzie wigilijne (4 porcje) Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych w oleju 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu z białego wina 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 średnie cebule, pokrojone w cienkie plasterki garść drobnych rodzynek 1-2 liście(...)mieszając dodać liść laurowy i ziele angielskie i smaż przez minutę. Dopraw solą i dodaj koncentrat i ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i ew. gorczycę. Duś 3-4 minuty, lub do miękkości cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia. Śledzie pokrój w paski i układaj w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Włóż słoik do lodówki

karmelowy
Śledzie z miodem i cebulą-ulepszone! 149

stół, ale również na inne okazje. To fajna potrawa, bo można ją przygotować 2-3 dni przed wieczerzą.( zdjęcie później) ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ SKŁADNIKI: 4 matijasy 4 średnie cebule 2 łyżki koncentratu 1 łyżkę miodu 2 łyżki octu 1/2 szkl. oleju rodzynki 1/2 p. małej   kilka suszonych śliwek ewentualnie przyprawy: pieprz, sól(...)liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę chili WYKONANIE: Cebulę pokroić w piórka, na patelnie wlać olej, rozgrzać, włożyć cebulę lekko podsmażyć. Następnie dodać miód, koncentrat, ocet, rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie), śliwki pokrojone i przyprawić. Umyte śledzie ułożyć w słoju, przekładając cebulą, zalać resztą oleju z przyprawami z patelni

Kuchnia Beaty
w pomidorach z warzywami filety śledziowe... 156

kostkę cebulę, dodać startą marchew, pokrojoną paprykę, pory i podsmażać z 5 minut mieszając wlać domowy sok pomidorowy lub kupny w kartonie, dodać cukier, ocet winny, pieprz mielony, ostudzony wlać do śledzi i schować pod przykryciem do lodówki na całą noc - filety śledziowe z warzywami w pomidorach są bardziej smaczniejsze od podobnych w puszkach, łatwe do przygotowania...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem 220

momencie, kiedy wszystkie smaki sobą przejdą. Dla fanów śledzi będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeżeli lubcie przekąski na bagietkach, zajrzyjcie także po przepis na grzanki z krewetkami . Jeżeli macie taką możliwość, kupcie do sałatki prawdziwego śledzia Matias, który jest delikatny w smaku oraz bardzo kruchy. Zobacz też: Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Tatar śledziowy Filet rybny(...)pieczony w piekarniku Przepis na sałatkę śledziową z marynowaną cebulką i jabłkiem Drukuj przepis Porcji: 10 bagietek Czas gotowania: 3 godziny Składniki 4 filety śledzia Matias kilkanaście cebulek marynowanych jabłko łyżka octu winnego odrobina soku z cytryny sól i pieprz koperek do posypania bagietka do podania Przepis 1 Filety moczymy około 2 godzin w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli

Kuchnia Bazylii
Śledzie w oleju z cytryną. 146

Bardzo lubię śledzie. Dlatego robię je dość często. Przeważnie marynuję w occie po wiejsku. Tym razem zrobiłam w oleju, z dodatkiem cytryny. Wystarczy, że postoją w zalewie 24 godziny i są dobre do jedzenia. Jeśli od razu nie zjecie, to nic nie szkodzi, śledzie mogą stać w lodówce spokojnie 2-3 tygodnie. Im dłużej stoją tym są smaczniejsze. Bardzo fajnie(...)można je przygotować wcześniej. Polecam, spróbujcie ;) Składniki: 6 filetów śledziowych a'la matjas ( miałam w oleju) 1 cytryna 2 nie duże cebule olej Dodatkowo: woda i mleko do namoczenia śledzi Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem. Tyle wody ile mleka. Moczyć przez godzinę. Następnie pokroić śledzie na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w pióra. Cytrynę dobrze umyć, wyszorować

Agusiowe smakołyki
Śledzie po kaszubsku według Pyzy 230

użyć także zwykłych śledzi marynowanych - domowych albo takich ze sklepu. Niektórzy robią tę potrawę bez wstępnego marynowania ryby i tylko cebulę doprawiają odrobiną octu. Kwestia gustu i przepisu. Ja obstaję przy tym, że moje śledzie są najlepsze i tak zrobione smakowały wszystkim, których częstowałam. Spróbujcie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza