śledź w occie - 873 przepisów (strona:15/59)

Śledź z jabłkami do słoika 168

cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać przecier i cukier do smaku. Całość  dokładnie wymieszać, smarować wewnętrzną  stronę polówek śledzi, spinać wykałaczkami . Gotowe śledzie ułożyć w słoiku, zalać marynatą wykonaną z octu, cukru i przypraw oraz wymieszaną z 1 łyżką przecieru pomidorowego.  Odłożyć do spiżarni na dwa dni. Następnie gotowe śledzie wyjąć ze słoika, polać

Tradycyjna Kuchnia
Cytrusowy tatar ze śledzi 131

Cytrusowy tatar ze śledzi to innowacyjny pomysł na danie ze śledziami. Owocowy smak połączony z kwaśnym octem świetnie przenika i pasuje do tych ryb. Tatar nie tylko ładnie i kolorowo się prezentuje, ale też dobrze smakuje. CYTRUSOWY TATAR  ZE ŚLEDZI Składniki: 1 słoik filetów śledziowych w oleju wiejskim Beczka Śledzi Seko 2 pomarańcze 1 limonka skórka(...)otarta z 1 limonki 3/4 szkl oleju 3 łyżki octu 1 mała czerwona cebula 1 jabłko Przygotowanie: Ocieramy skórkę z 1 pomarańczy i limonki, a potem wyciskamy sok. Soki ze skórką mieszamy z oliwą i octem. Filety śledziowe Seko kroimy w małą kostkę, zalewamy je mieszanką soków i octu, odstawiamy co najmniej na dwie godziny. Obrane jabłko, drugą pomarańczę

Bon appetit mon amie
Śledzie szwedzkie, po szwedzku, Inlagd sill 161

czerwona cebula - 1 średnia marchew - 10 kulek ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 5 ziaren pieprzu - 150 ml octu - 150 ml wody Śledzie pokroić w 5cm kawałki. Czerwoną cebulkę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Wszystkie składniki (oprócz śledzi) umieścić w garnuszku i zagotować. Wystudzić całkowicie. Śledzie umieścić w słoiku i zalać marynatą (razem z cebulą

CookYourself
Rolmopsy 226

się z karnawałem . Przygotowanie rolmopsów można znacznie skrócić używając gotowych śledzi z tacki zamiast solonych z beczki. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy 1 wędzona śliwka 1 duży pomidor soszony z zalewy Składniki na marynatę: 1,5 szklanki wody 100 ml octu 10% lub 25 ml 25 % listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego(...)pieprzu i 0,5 łyżeczki gorczycy nasiona kolendry - opcjonalnie Wykonanie: jeśli używasz śledzi solonych z beczki wymocz je przez kilka godzin, zmieniając w międzyczasie wodę na czystą. Śledzie z tacki osusz na papierowym ręczniku posiekaj drobno cebulę i przelej wrzątkiem na sitku zagotuj wodę z octem i przyprawami, cukrem i solą. Odstaw do przestudzenia pokrój ogórka, śliwkę i pomidora

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie z suszonymi pomidorami 123

Składniki: 6 płatów śledzi słonych (nie z octu) 2 średnie jabłka 2 małe cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki ostrej musztardy (Dijon) 2 łyżki powidła śliwkowego 2 łyżki keczupu – może być ostry 4 suszone pomidory zalane oliwą przyprawy – pieprz, papryka słodka nieco oleju z pomidorów lub oliwa z oliwek – ok. 3 łyżki 1/2 łyżeczki cukru

Pobite gary Barbary
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 218

Śledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM” , organizowanym przez Kuchnię+ . Składniki(...)namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i  pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę cydrową : jabłka obrać (lub zostawić skórkę), pokroić w drobną kostkę, zalać schłodzonym cydrem

SzczyptaSmaQ
Śledzie z suszonymi śliwkami i z cynamonem 212

gram filetów śledziowych 2 cebule 200 gram śliwek suszonych 1/2 szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki octu 2 liście laurowe pieprz,cukier Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę.Cebulę kroimy w pióra,smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista .Śliwki kroimy na mniejsze kawałki,dodajemy do cebuli razem(...)koncentratem pomidorowym,miodem,cynamonem,octem i liściem laurowym.Mieszamy i dusimy pod przykryciem.Na końcu dodajemy pokrojone śledzie,delikatnie mieszamy. Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień

Bajeczna Kuchnia
Śledzie a'la milanówek 150

łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki oleju (użyłam z suszonych pomidorów) 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu Śledzie moczę w wodzie lub mleku przez kilka godzin, co jakiś czas wymieniam wodę. Cebulę kroję w piórka i smażę na oleju przez 5-8 minut, cały czas mieszam(...)Dodaję przyprawy oraz koncentrat pomidorowy, cukier i ocet balsamiczny. Całość duszę 10-12 minut. Na końcu sos doprawiam solą i pieprzem. Po przygotowaniu sosu studzę go do temperatury pokojowej. Śledzie kroję w paski. W słoju układam na przemian: kilka łyżek sosu, śledzie, ponownie sos i znowu śledzie, tak by całość wykończyć sosem. Przygotowane tak śledzie umieszczam w lodówce

Mango Papaja
ŚLEDZIK NA FIOLETOWO 216

fioletowo to mój spontaniczny pomysł na sałatkę śledziową. Nazwę wzięła się stąd, że wszystkie dodatki do śledzika są fioletowe - w sumie mają kolor fioletowy, ale w nazwie - czerwony 😉 Połączenie śledzia z winogronami i fasolką pewnie nie jest oczywiste, ale zapewniam, że sałatka jest przepyszna. Postanowiłam też podać tę sałatkę w wydrążonym ananasie, dzięki temu ładnie się prezentowała na stole...Smacznego(...)szklanka wody 1/4 szklanki octu 1 łyżeczka cukru ziele angielskie liść laurowy Wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet i mieszamy. Studzimy. Śledzie myjemy z nadmiaru soli i umieszczamy w przygotowanej zalewie. Moczymy około 2-3 godz. Następnie wyjmujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Sparzamy wrzątkiem

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie z żurawiną 376

powstał słoik śledzi z żurawiną . składniki 500 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych garść suszonej żurawiny 2 średnie czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1 gałązka tymianku olej o neutralnym smaku przygotowanie śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Żurawinę zalać wrzątkiem i po paru minutach odcedzić. Cebulę pokroić w piórka. Cebulę, żurawinę, śledzie,  układać  w słoiku

Stare Gary
ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE WINNYM 181

octu z białego wina 200 g cukru 1 cebula 6-8 ziarenek ziela angielskiego 4-5 goździków 2-3 listki laurowe Przygotowanie Śledzie opłuczcie i pokrójcie na dowolne kawałki, cebulę obierzcie i również pokrójcie. Ocet wlejcie do rondla, dodajcie cukier, zagotujcie. Kiedy cukier rozpuści się w occie, dodajcie przyprawy i posiekaną cebulę.  Odstawcie do ostudzenia. W słoiku poukładajcie śledzie

OliveandThyme
Koreczki śledziowe z wiśniami 186

połączenie jest dużo zdrowsze niż gdybyśmy zjedli same bakalie. Nie są też zalane toną oleju, więc są całkiem dietetyczne. Śledzie z wiśniami robię zwykle z większymi kawałkami śledzia i wiśniami z octu tak jak w tym przepisie. Ich wersją na specjalne okazje są mini koreczki śledziowe ze słodko-kwaśnymi wiśniami kandyzowanymi. Idealna sprawa na Święta, bo to przyjemność na jeden(...)żeby pozbyć się cebuli i nadmiaru oleju. Układamy je skórą do dołu. Na każdy koreczek potrzebujemy 2 wiśnie, które zlepiamy palcami w kulkę i zawijamy wokół niej rulonik ze śledzia. Z 200 g opakowania koreczków wyszło mi 11 sztuk (tyle było większych śledzików nadających się do zawinięcia). Okłądamy koreczki na talerzu i posypujemy świeżo startym pieprzem. Lubisz moje wpisy? Bądź

Ugotowane pozamiatane
Śledzie po lwowsku 128

bardzo smaczne. Polecamy i te ;) Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 4 większe cebule 150 g suszonych prawdziwków 1 szklanka oleju słonecznikowego 2 łyżki octu 10-procentowego 3 liście laurowe sól pieprz   Przygotowanie   Śledzie przełożyłem do miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączyłem i pokroiłem na dzwonka

R'n'G Kitchen
Śledź w oleju 197

zawsze w jeden tylko sposób. Składniki : 3 płaty śledziowe a'la matias 1 średnia cebula 2 średnie ogórki kwaszone ok 1,5 szklanki oleju rzepakowego (!) 2 łyżki octu sól, pieprz Przygotowanie : Wymoczone śledzie (u mnie to minimum 12h + 1 zmieniana woda) kroimy w ok 1,5 cm paski i przekładam do misy. Cebulę kroimy w ćwierć plastry a ogórki

Mechanik w kuchni