siekane - 2006 przepisów (strona:52/134)

Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem 393

szklanki mąki pszennej, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki zimnej wody, papier do pieczenia  lub folia aluminiowa, obciążniki/fasola/groch itp. Mąkę, sól i masło umieszczamy na stolnicy i siekamy nożem ( do momentu powstania kruszonki). Robimy dołek i wlewamy wodę. Szybko zagniatamy zbierając mąkę z zewnątrz, tak aby nie wylała się woda. Wyrobione ciasto formułujemy w kulkę, spłaszczamy, owijamy folią spożywczą

Pudełko rozmaitości
MULE PO MARYNARSKU 185

słupki, wrzucam do rondla Podsmażam, podlewam winem, duszę pod przykryciem wraz z liściem laurowym, zielem angielskim. Pod koniec wrzucam pomidory z puszki, które wcześniej rozgniatam dokładnie widelcem. Natkę selera siekam bardzo drobno,  dodaję do bulgoczącej potrawy, doprawiam solą i pieprzem. Następnie wrzucam mule, które mieszam z zawartością rondla potrząsając garnkiem. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem 5-7 minut

W kuchni Karmel-itki
Obiad za 10zł - torcik ziemniaczany z gzikiem bazyliowym i grilowanymi pulpetami drobiowymi. 134

minut w temperaturze 170 stopni termoobieg. Ser ucieramy z solą, pieprzem i bazylią (oryginalny gzik robi się ze szczypiorkiem; niektórzy dodają cebuli). Odkładamy do lodówki. Filet z kurczaka siekamy drobno, lub mielimy. Łączymy z jajkiem i grzankami, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki, które smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Można je dodatkowo obtoczyć w mące. Po upieczeniu ziemniaków

BaRepas
Sałatka ze śledzia i ciecierzycy 241

chrzanowa ( dla nas najlepsza,polecam) Płaty śledziowe obieram ze skórki i kroję w kosteczkę. Przekładam do miski.   Ciecierzycę odcedzam. Szalotki obieram i kroję drobniutko, tak samo  siekam czosnek.   Dodaję wszystko do śledzi, razem z cieciorką . Nakładam musztardę i majonez. Mieszam wszystko razem. Ostawiam aby składniki się „przegryzły”  i podaję.  Osobiście zajadam solo, można

Takie tam pichcenie
Risotto z owocami morza 135

gotowy, wrzucam do niego wcześniej przygotowane składniki, po czym na małym ogniu mieszam. Dosalam i dopieprzam do smaku. Dodaję także jeszcze trochę bulionu, aby potrawa nie była zbyt sucha. Siekam natkę pietruszki i część dodaję do środka mieszając, a część zostawiam aby posypać już gotowe danie na talerzu lub patelni. SMACZNEGO

smacznieinatemat
Szybka zupa cebulowa 190

litr bulionu (może być z kostki rosołowej :)) 1 kg cebuli sól, pieprz, kminek 4 łyżki oleju 4 kromki czerstwego chleba 4 plastry sera żółtego  KROK 1: Cebulę siekamy w tzw. "piórka"      Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, gdy się nagrzeje wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy mieszając od czasu do czasu by cebula nie przywierała do patelni, dopóki

smacznieinatemat
Orzechowe muffiny 227

Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia.  Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki kroimy w większą kostkę, wafelki kruszymy. Do mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników

Lawendowe Niebo
Shakshouka (Szakszuka) 1240

łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz, cukier, chili do smaku świeża kolendra lub natka pietruszki Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Na rozgrzanej patelni smażymy lekko posoloną cebulę, aby się zeszkliła. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę, uważając, aby się nie przypalił. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i wszystko

Zawsze głodna!
Domowe lody bananowe 148

grubsze plastry i wkladamy do zamrażarki na kilka godzin (warto zawsze trzymać w zamrażarce kilka bananów, aby mieć je pod ręką, gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego). Orzechy siekamy lub blendujemy przez kilka sekund, czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Zamrożone plasterki banana wyciagamy, kilka odkładamy, resztę wkładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy mleko prosto z lodówki i całość krótko

Zawsze głodna!
Dietetyczne pierogi 348

następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy nożem, przyprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Ciasto nie jest elastyczne. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie

dom-agi.pl
Karkówka w sosie myśliwskim 146

pieczenia lub bulionem. Przygotowujemy sos: grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Ogórki oraz wędzonkę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy wraz z wędzonką aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, dodajemy grzyby i ogórki mieszamy z koncentratem pomidorowym. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy bulion, połączony

dom-agi.pl
Krokiety z pieczarkami 189

łyżka oleju do ciasta; Farsz: - 40 dag pieczarek; - 1 duża cebula; - 15 dag żółtego sera; - sól, pieprz; - olej do smażenia - jajko i bułka tarta do panierowania Wykonanie: Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z cebulą i wszystko razem smażymy do czasu, aż woda z patelni odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy farsz stygnie

dom-agi.pl
Syrop truskawkowo rabarbarowy 113

truskawek; - 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej odmiana malinówka); - 1 kg cukru; - 600 ml wody; - 2 łyżeczki soku z cytryny   Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie do garnka dolewamy wodę i ustawiamy go na małym ogniu. Owoce gotujemy około

dom-agi.pl
Dahl z soczewicy 134

która po tym czasie powinna być miękka. Jeżeli nie będzie, można dolać trochę wody i pogotować jeszcze z 10 minut. Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki, czosnek drobno siekamy, następnie podsmażmy rozgrzewamy na patelni olej rzepakowy, na który wrzucamy kmin rzymski, utłuczone w moździerzu goździki i pół łyżeczki kurkumy. Gdy przyprawy będą się ewidentnie smażyć, wrzucamy cebulę i czosnek

dom-agi.pl
TARTA TATIN Z KIWI 164

masła 6 dużych, dojrzałych kiwi 200g mąki 100g masła 30g cukru 1 jajko szczypta soli Z mąki, masła, cukru i jajka oraz soli zagniatam ciasto na modłę kruchego. Masło siekam z mąką i cukrem, dodaję jajko i dokładnie wyrabiam, aby powstała gładka, elastyczna kula ciasta, którą owijam folią spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Formę keksową lub tortownicę

W kuchni Karmel-itki