siekane - 2006 przepisów (strona:57/134)

Spaghetti bolognese z oscypkiem 143

słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 30 dag makaronu spaghetti (durum) 1 mały oscypek natka pietruszki do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na małych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę i czosnek - szklimy, następnie dodajemy marchewkę, całość mieszamy i podduszamy 3-4 minuty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Maślane jeżyki z czekoladą na Dzień Dziecka 151

kefiru pół szklanki cukru czekolada gorzka lub mleczna słonecznik łuskany kolorowa posypka    PRZYGOTOWANIE:    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka.      Kółka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz ukraiński na botwince 122

kroimy w kostkę dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez kwadrans. Botwinkę płuczemy siekamy dość drobno i dodajemy do wywaru - gotujemy 5 minut po czym dodajemy fasole i ziemniaki - zalewamy barszczem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy  i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Cykoria z jajkiem i jogurtem 182

miski, zalewamy jogurtem i mieszamy.   Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę,  dodajemy do cykorii i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Koperek siekamy, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krupnik z młodymi warzywami i kaszą pęczak 174

dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy około 35 minut.  W tym czasie obieramy warzywa lub je myjemy, kroimy w kosteczkę.  Koperek i pietruszkę siekamy drobno.  Z gotującego wywaru wyciągamy mięso, wrzucamy warzywa i gotujemy 5 minut, po czym dodajemy kaszę i gotujemy około 20 minut.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Farfalle z kurczakiem w pomidorach z oregano 316

następnie mielimy w maszynce do mięsa.  Do teflonowego rondla przekładamy mięso i je podduszamy,  dodajemy pomidory oraz doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podduszamy 10 minut. Natkę siekamy.  Na talerze nakładamy makaron, następnie nakładamy mięsny sos. Dekorujemy natką pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z fasolki szparagowej z tuńczykiem 334

sól i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odcinamy końce fasolki. Kroimy ją w słupki około 2-3 cm. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Do fasolki przekładamy tuńczyka i całość mieszamy. Koperek siekamy, dodajemy do sałatki, mieszamy. Sałatka jest gotowa do podania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym 177

konfitury brzoskwiniowej lub morelowej  100 g kremu z kasztanów  PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli, cukier puder i mieszamy, następnie dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki zawinięte w  folię. Następnie posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pomidorowa sałatka z grillowaną kiełbasą 133

talerz lub półmisek przekładamy pomidora z cebulą.  Kiełbasę kroimy w plasterki, dość cienkie, jeżeli jest zbyt gruba to w pół plastry - przekładamy ją na półmisek.  Szczypiorek siekamy i oprószamy nim sałatkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach 134

przeciskamy przez praskę, dodajemy do twarogu.  Puszkę z makrelą otwieramy i przekładamy ją wraz z sosem do miseczki i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.  Szczypiorek siekamy.  Pastę podajemy oprószając szczypiorkiem. Jakiś czas temu otrzymałyśmy paczuszkę chlebków lnianych Habżyki w trzech kompozycjach smakowych, mianowicie: siemię lniane i słonecznik, pomidory i bazylia i cebula z czosnkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym 366

były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które Nam pozostaną siekamy drobno. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardami. Do sosu dodajemy curry, kurkumę i posiekaną drobno cebulę. Sosik dokładnie mieszamy i  polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Ewentualnie mieszamy śledzie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry 203

oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut – filet ma mieć chrupiącą panierkę.  Przygotowujemy sos.  Czosnek, cebulę i marchew obieramy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w krążki,  a marchewkę w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i zarumieniamy, dodajemy cebulę z marchewką i przesmażamy 3 minuty po czym zalewamy bulionem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wigilijne gołąbki z pieczarkami 207

osolonej wodzie na sypko. Przesypujemy do miski.  Pieczarki obieramy, kroimy w spora kostkę i podduszamy na łyżce oleju z odrobiną soli i magii.  Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na złoty kolor na łyżce oleju.  Do ryżu dodajemy pieczarki oraz cebulę, doprawiamy wszystko pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty, które ciasno układamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej 135

łyżki miodu wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały (poza 1 sztuką, którą dodajemy w całości) i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej.  Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo. Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i orzechami 150

miski. Dodajemy odsączone z zalewy warzywa z puszki i mieszamy. Ogórki oraz brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi sałatkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki