siekane - 2006 przepisów (strona:54/134)

"Pyry z gzikiem" 199

samej wielkości WYKONANIE: ser ucieramy drewnianą kulą z dodatkiem jogurtu lub śmietany, dodajemy sól, pieprz, rzodkiewkę i szalotkę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na dużych oczkach, szczypiorek drobno siekamy, do gładko utartej masy dodajemy warzywa, mieszamy, jeśli zajdzie potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku, odstawiamy, do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni wkładamy dobrze umyte ziemniaki, pieczemy około 1/2 godz

Kuchnia Beaty
Paszteciki z kapustą i grzybami. 167

moich zapasów), 20-30 dag. suszonych grzybów leśnych, namoczonych dzień wcześniej, 1 mała cebula, 1-2 łyżek  masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE: ciasto: mąkę i tłuszcz siekamy, cukier, śmietanę i drożdże łączymy, zostawiamy do wyrośnięcia, jajko z żółtkami roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy

Kuchnia Beaty
Miodownik. 136

cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g masła 3 łyżki płynnego miodu 2 jajka szczypta soli WYKONANIE: Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodą, dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki, następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki), ciasto dzielimy

Kuchnia Beaty
Miniszarlotki z malinami. 267

cukier waniliowy (17 g)  szczypta cynamonu   mus jabłkowy w litrowym słoiku lub 1kg jabłek, usmażyć z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, cynamonu   WYKONANIE:  Miękkie masło siekamy nożem, dosypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, robimy dołek wbijamy jajka, wyrabiamy ciasto, smarujemy kokilki masłem, ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm. wyłożyć

Kuchnia Beaty
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 256

200g wędzonego łososia dobrej jakości 70g czerwonej cebuli 70g korniszonów 1 pęczek koperku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju lnianego 1/3 łyżeczki białego pieprzu Łososia bardzo drobno siekam, jednocześnie uważając, by nie powstała całkowita miazga. Cebulę obieram i tak samo, jak korniszony, kroję w drobną  kosteczkę. Wszystko mieszam z posiekanym koperkiem, olejem lnianym i sokiem z cytryny

W kuchni Karmel-itki
Najlepszy śląski żurek 251

gotujemy około 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy ziemniaki w osobnym garnku. Kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki a cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni podsmażamy kiełbasę, cebulę, pieczarki i czosnek. Do wywaru dodajemy przyprawy. Po upływie 30 minut dodajemy produkty podsmażone na patelni, kontynuujemy gotowanie przez kolejne pół godziny. Zakwas dokładnie mieszamy. Połowę

Mania Gotowania
Pesto szpinakowe z nasionami słonecznika i olejem rzepakowym 206

oraz suszymy. Na patelnie wrzucamy garść słonecznika i prażymy na złoty kolor. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy słonecznik (zostawiając kilka ziarenek do dekoracji) i blenderujemy. Szpinak siekamy na mniejsza części i wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy.  Dolewamy wąskim strumyczkiem olej. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem (w znacznych ilościach). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach

Kolizje Smaków
Pasta z ciecierzycy 266

Ciecierzycę moczymy przez noc w wodzie. Następnego dnia płuczemy i gotujemy przez godzinę, aż zmięknie. Krok 2 Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Koperek siekamy. Krok 3 Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy zeszkloną cebulkę z czosnkiem i miksujemy na gładko, dodając w trakcie oliwę (ilość dowolna), ponieważ pasta będzie bardzo gęsta. Na koniec doprawiamy solą

CoolinarniePL
Kruche trójkąciki z pieczarkami i serem żółtym (346 kcal) 160

mąki pszennej 200 g mąki żytniej 300 g twarogu (dałam chudy) 250 g masła roślinnego jajko sól, pieprz 500 g pieczarek 150 g sera żółtego Przygotowanie Pieczarki drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzamy. Dodajemy starty ser i mieszamy. Mąki dokładnie mieszamy z rozgniecionym twarogiem. Margarynę stapiamy, schładzamy i dodajemy do ciasta. Dodajemy jajko i szczyptę

e-PrzepisyKulinarne
Czekoladowa pychotka 159

jajka       1 żółtko       1/4 szklanki mleka       1/2 szklanki drobno pokrojonego masła Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy o średnicy 28 cm. Ja resztę ciasto zamroziłam sobie :) Nakłuwamy ciasto i wsadzamy do piekarnika nagrzanego

Amatorka kuchenna
Kurki z cebulą 161

kurek. Zazwyczaj dodaję je do żurku. Tym razem zrobiłam je jako dodatek do drugiego dania. Specjalnie kupowałam małe sztuki; chodziło mi o to, żeby zachowały kształt. Nie chciałam ich "siekać" na małe kawałeczki. Składniki: 2 garści małych kurek 1 mała cebula lub 1/2 większej masło do podsmażenia sól pieprz Kurki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Jeśli zaś są naprawdę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekane ziemniaki nadziewane mięsem mielonym z cebulą i ziołami 135

zwykłą łyżeczką do herbaty) Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Tłuszcz będzie się wytapiał podczas podsmażania mięsa W tym czasie obieramy cebulę i siekamy - dodajemy do mięsa, doprawiamy całość pieprzem, rozmarynem i lubczykiem. Smażymy jeszcze chwilę Nagrzewamy piekarnik termoobiegiem do 200 st. C Ziemniaki należy przekroić na pół, wydrążyć środek i przełożyć do środka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Biała kapusta z koperkiem na ciepło z zasmażką 154

główki białej kapusty 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 kostka bulionu warzywnego lub nasze domowe kostki rosołowe 1 łyżeczka posiekanego koperku sól pieprz lubczyk Pół głowki kaputy siekamy Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą powyżej kapusty ok. 0,5 cm i przyprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Dodajemy kostkę rosołową lub nasz domowy bulion Zagotowujemy na dużym ogniu, po czym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Calzone 151

tylko na połowie ciasta Potem posypujemy startym serem i układamy składniki na na nadzienie: cebulę kroimy w plasterki... ... szynkę w mniejsze kawałki... ... pieczarki w plasterki... ... paprykę paseczki... ... a czosnek siekamy  Następnie składamy ciasto na pół i lepimy duży pieróg, posypując go oregano Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C (termoobieg), a po nagrzaniu zmieniamy grzanie na góra-dół Blachę wykładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 227

obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę podsmażamy Następnie wszystkie składniki ponownie przekładamy do blendera i łączymy miksując Robimy ciasto: mąkę i żółtko przekładamy do blendera

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com