siekane - 2006 przepisów (strona:62/134)

Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 162

marinara:500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)1 cebula3 ząbki czosnku20 g anchois20 g kaparówoliwa z oliwekoregano suszonebazylia suszona oraz świeża do posypaniapieprzsólCzosnek i cebulę siekamy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy najpierw czosnek, a później cebulę. Gdy usmażymy je na złoto, wrzucamy posiekane filety anchois oraz kapary i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pastę pomidorową. Gotujemy

Food Square
Mazurek z daktylami 216

słodki jak jego kajmakowy kolega.Kruchy spód:350 g mąki pszennej200 g zimnego masła35 g cukru pudru3 żółtka ugotowane na twardoszczypta soli morskiejMąkę mieszamy z solą i cukrem. Następnie siekamy masło i ścieramy na tartce żółtko. Dodajemy do mąki i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto dzielimy na dwie porcje: mniejszą (1/3) i większą

Food Square
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 227

ilością zimnej wody i odsączamy. Wrzucamy do dużej miski. Seler naciowy kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do ryżu. Z papryczek chili wybieramy ziarenka, które odstawiamy, a papryki drobno siekamy. Orzechy lekko podpiekamy na suchej patelni. Rodzynki, orzechy i paprykę wrzucamy do miski.Do osobnej salaterki wyciskamy sok z całej limonki. Dodajemy czosnek, imbir, sos sojowy, cukier i sól. Wszystko razem

Food Square
Leniwe poduszeczki 190

znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki.Składniki farszu:-25 dkg chudego twarogu-5 ugotowanych ziemniaków-cebula-ząbek czosnku-1 jajko-warzywko-pieprz   Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymyz ziemniakami, dodajemy jajko, cebulę i przyprawy do smaku.Dokładnie mieszamy

Maminek kulinarny
Faworki z piekarnika 183

łyżka spirytusu   Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią i wkładamy na 60 minutdo lodówki.   Wyjmujemy z lodówki na stolnicę i ciasto kilka razy siekamy nożem, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.   Zagniatamy i dzielimy na dwie części.Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.   Radełkiem lub nożem tniemy ciasto

Maminek kulinarny
Twarożek z rzodkiewką 132

sól   Twarożek rozcieramy. Dodajemy posiekany koperek.Jeśli twaróg jest zbyt gęsty - można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany.   Rzodkiewkę kroimy w drobniutką kostkę.   Drobniutko siekamy też czosnek.   Rzodkiewkę i czosnek dodajemy do twarogu.Dokładamy majonez i przyprawę tzatziki oraz sól do smaku.Dokładnie mieszamyi gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Fuśka (prażucha ziemniaczana) 429

jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka-pęczek rzodkiewki-szczypiorek-koperek-sól, pieprz   Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.W tym czasie przygotowujemy chłodnik.Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę.   Siekamy szczypiorek i koperek.Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa i mieszamy.   Boczek kroimy w kostkęi smażymy na patelni na skwarki.   Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody

Maminek kulinarny
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 186

jajka   Ziemniaki i marchew kroimy.   Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki.   Umyte liście szczawiu kroimy w poprzeczne paski.   Siekamy koperek.   Do garnka z wrzącą wodą dodajemy warzywko, ziemniaki i marchew.Chwilę gotujemy i dodajemy mięsna kulki a kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw

Maminek kulinarny
Burgery domowe 196

wołowiny mielonej (antrykotu)cebulanatka pietruszki70 ml wody lub zimnego rosołu2 ząbki czosnku1 łyżka musztardy Sos:ketchupcebulaogórki konserwoweDodatki:7-8 bułekplastry pomidoraserkrążki czerwonej cebuliSposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania sosu. Drobno siekamy cebulę i ogórki konserwowe, mieszamy razem z ketchupem w misce. Opcjonalnie można dodać jeszcze musztardę francuską.Mieloną wołowinę wyrabiamy ręką, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę. Stopniowo w trakcie wyrabiania

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z dyni 192

łyżki oleju1,5 litra bulionu warzywnego400ml mleka kokosowego1 łyżeczka curry w proszkusólpieprz biały  Przygotowanie:Dynię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 10 minut, często mieszając.Następnie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki

Smakowity Blog Kulinarny
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 223

zezłoci. Dodajemy szpinak i gotujemy przez 2-3 minuty, aż soki, które się wydzielą, zredukują się. Lekko zwiększamy ogień, dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Szpinak odcedzamy i siekamy. W dużej misce mieszamy ricottę, parmezan i szpinak. Jeśli trzeba przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na 8 części

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 361

pozbyć się wody. Przekładamy ogórka do miski, dolewamy jogurt, sok z 1/2 cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy.Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy to zrobić za pomocą malaksera. Posiekane warzywa rozsypujemy na dużej tacy lub desce. Następnie do warzyw dodajemy groszek (jeśli używamy

Smakowity Blog Kulinarny
Hamburger z salsą z awokado 213

oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty. Mięso smażymy na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony.Salsa z awokadoKorniszony, dymkę, papryczkę chilli i pomidora bardzo drobno siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przekładamy miąższ łyżką do miski i rozgniatamy widelcem. Do miski dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Skrapiamy sokiem z limonki

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z botwinką i masełkiem koperkowym 222

orzechów włoskichłyżka masłasól, pieprzCiasto na pierogi:250 g mąki pszennej typ 5001 szklanka ciepłej wodyMasło koperkowe:1/2 kostki masłamały pęczek koperkuszczypta soliPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania farszu. Dokładnie myjemy i siekamy łodygi i liście botwiny. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim botwinkę około 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z białymi szparagami 132

godziny. Składniki:230 g ryżu do risotto1 litr bulionu warzywnego1 mała cebula2 x 30 g masła500 g białych szparagów60 g sera grana padano1 kieliszek białego wytrawnego winasólpieprzPrzygotowanie:Drobno siekamy cebulę i smażymy na maśle, na niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Szparagi obieramy i kroimy na 3-4 części każdy. Dodajemy do smażącej się cebuli i wlewamy chochelkę bulionu. Dusimy

Smakowity Blog Kulinarny