sól PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzamy i przekładamy do miseczki. Suszone pomidory (miałam kilka sztuk 5-6) kroimy w kostkę, szczypior płuczemy i siekamy - do tuńczyka dodajemy pomidory - dokładnie mieszamy doprawiając pieprzem. Makaron przekładamy do miski, dodajemy tuńczykową pastę, koncentrat oraz sos i dokładnie mieszamy, by cały makaron obtoczył się w tuńczyku. Podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioleju do smażenia Twaróg mieszamy z serkiem homogenizowanym i dokładnie rozgniatamy. Do sera wbijamy jajko, dodajemy połowę mąki, kasze manną, cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę siekamy drobno i dodajemy do masy serowej. Z masy serowej formujemy małe kulki, które obtaczamy w pozostałej mące i delikatnie spłaszczamy tworząc placuszki. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy. Pieczone kasztany i suszoną żurawinę drobno siekamy i mieszamy ze sobą. Na mięsie układamy listki mięty, na środek nakładamy farsz z kasztanów i żurawiny i pokrojony w paseczki ser. Całość zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłososia wędzonego pieprz kolorowy do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 8 minut - odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę a czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę z czosnkiem i szklimy, następnie dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki łososia - przesmażamy 2 minuty po czym dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkispożycia 3-4 duże łyżki dżemu jabłkowego lub prażonych jabłek opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłko obieramy ze skórki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioliwek sól kolorowy pieprz Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i nacinamy wzdłuż. Koperek i listki mięty drobno siekamy. Do szklanki wrzucamy koperek, miętę, dodajemy musztardę, oliwę i odrobinę soli. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i w miejscu nacięcia nakładamy przygotowany farsz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikajmak - puszka powidła śliwkowe 50 ml płatki migdałowe posypka czekoladowa(pieguski) perełki dekoracyjne PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wkrawamy masło i siekamy do uzyskania kaszki, następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka. Ciasto zagniatamy, owijamy w folię i zostawiamy na 30 - 40 min w lodówce. Następnie ciasto wykładamy na blaszkę, podnosimy brzegi ciasta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 30 dag makaronu spaghetti (durum) 1 mały oscypek natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na małych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę i czosnek - szklimy, następnie dodajemy marchewkę, całość mieszamy i podduszamy 3-4 minuty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikefiru pół szklanki cukru czekolada gorzka lub mleczna słonecznik łuskany kolorowa posypka PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka. Kółka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikroimy w kostkę dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez kwadrans. Botwinkę płuczemy siekamy dość drobno i dodajemy do wywaru - gotujemy 5 minut po czym dodajemy fasole i ziemniaki - zalewamy barszczem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimiski, zalewamy jogurtem i mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cykorii i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy około 35 minut. W tym czasie obieramy warzywa lub je myjemy, kroimy w kosteczkę. Koperek i pietruszkę siekamy drobno. Z gotującego wywaru wyciągamy mięso, wrzucamy warzywa i gotujemy 5 minut, po czym dodajemy kaszę i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinastępnie mielimy w maszynce do mięsa. Do teflonowego rondla przekładamy mięso i je podduszamy, dodajemy pomidory oraz doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podduszamy 10 minut. Natkę siekamy. Na talerze nakładamy makaron, następnie nakładamy mięsny sos. Dekorujemy natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisól i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odcinamy końce fasolki. Kroimy ją w słupki około 2-3 cm. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Do fasolki przekładamy tuńczyka i całość mieszamy. Koperek siekamy, dodajemy do sałatki, mieszamy. Sałatka jest gotowa do podania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikonfitury brzoskwiniowej lub morelowej 100 g kremu z kasztanów PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli, cukier puder i mieszamy, następnie dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki zawinięte w folię. Następnie posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki