siekane - 2006 przepisów (strona:49/134)

Młoda kapusta słodko-kwaśna 141

łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy łyżkę masła oraz poszatkowana kapustę. Przesmażamy i podlewamy wodą tak, aby przykryła kapustę. Wodę solimy, dodajmy cukier oraz ocet. Gotujemy do miękkości. Koperek drobno siekamy. Dodajemy do kapusty i mieszamy

Pyry na Gaz
Sałatka z kapustą, surowym kalafiorem, kukurydzą i żółtym serem + film 263

składniki na 6 porcji 1/2 główki małej kapusty mały kalafior 25 dag sera żółtego 400 g kukurydzy z puszki 100 g majonezu czarny pieprz sól przepis   Kapustę siekamy, przekładamy do miski i delikatnie solimy, mocno ugniatamy dłonią i odstawiamy na 15 minut żeby zmiękła.  Kalafior kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty kroimy w kostkę w kostkę

Smakowite Dania
Mule z szafranem w białym winie 213

TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Szafran umieszczamy w miseczce, zalewamy 3 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 15 minut. Mule opłukujemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, szalotkę i czosnek drobno siekamy. 2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy szalotkę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wlewamy mleko i szafran wraz z wodą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Gorącym sosem polewamy mule, przykrywamy

My Culinary Art
pyszny sernik na zimno z truskawkami i galaretką 1256

cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez ok. 20 min. składniki na masę serową

Domowy Smak Jedzenia
Prosta sałatka 247

Składniki : pęczek rzodkiewek 4 pomidory połowa sałaty lodowej szczypiorek ewentualnie jajka Przygotowanie : Umyte pomidory i rzodkiewki kroimy nie dość drobno :) Sałatę rwiemy, szczypiorek siekamy, jajka można pokroić w ósemki Składniki łączymy, dodajemy sól, pieprz, mieszamy Jeśli lubimy majonez to dodamy go do sałatki ( można zmieszać z jogurtem

Proste Potrawy
Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami i nie tylko ;) 382

Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia jajka obieramy i kroimy w dość sporą kostkę koperek siekamy pomidory starannie osączamy z nadmiaru oleju za pomocą papierowego ręcznika groszek odcedzamy mieszamy ze sobą wszystkie składniki wraz z majonezem i jogurtem przyprawiamy wg. smaku SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Poniedziałkowy "fit" - Zupa krem pomidorowy z mozzarellą i miętą 268

soku pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku cukier do smaku 100 g mozzarelli (kulki) listki świeżej mięty do podania PRZYGOTOWANIE : Czosnek obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i podsmażamy, dodajemy pomidory i sok pomidorowy, całość dusimy 15 minut po czym blendujemy pomidory do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.  Doprawiamy do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Peperonata 229

czosnku obieramy i kroimy każdy na kilka mniejszych kawałków. Cebulę obieramy, dzielimy wzdłużnie na pół, następnie kroimy na półtalarki o szerokości kilku milimetrów. 2/3 oregano (dolną część) bardzo drobno siekamy. Na głębokiej dość dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu 3 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia przez 1-2 minuty często mieszając. Do cebuli dodajemy

Kulinarna Pokusa
Klopsy wołowe 270

słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę, czosnek, sól, pieprz, paprykę i żółtko. Urabiamy dokładnie całość na gładką masę, na początku

Kulinarna Pokusa
Bakłażan zapiekany z trzema serami 236

więcej niż 10mm (patrz zdjęcia). Mocno solimy i odstawiamy na 30 minut, by bakłażan się „wypocił”, po czym płuczemy go w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. W międzyczasie siekamy drobno bazylię (pozostawiając nieco do dekoracji), a pomidora kroimy na cienkie (ok. 5mm) plasterki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Przygotowujemy również sos beszamelowy wg naszego przepisu. Na dnie

Kulinarna Pokusa
Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem 221

wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek octu i 1 płaskiej łyżeczki soli, zgodnie z naszymi poradami. Gotowe jajka osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Kapary i anchois drobno siekamy. Mieszamy dokładnie z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką soku z cytryny oraz 1 płaską łyżeczką suszonej lub posiekanej szałwii. Na talerzach rozkładamy szpinak. Umieszczamy na nim grzyby z papryką

Kulinarna Pokusa
Kurczak z papryką po węgiersku 291

pieprzu. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ok. 1 cm kostkę. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy. Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, podsmażamy na nim kawałki kurczaka – przez ok. 5 minut, ze wszystkich stron, do zezłocenia się. Wyjmujemy mięso

Kulinarna Pokusa
Sałatka z buraków i ogórków kiszonych 152

czerwonej cebuli - 1 łyżka oleju lnianego - sól, pieprz do smaku Fasolę odsączamy z zalewy, przełukujemy wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Buraki i ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy po czym przenosimy do miski.   Wszystkie warzywa mieszamy, polewamy olejem lnianym i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na minimum 1h do lodówki. Dajcie znać czy Wam też smakuje

Szybko Tanio Smacznie
Ziemniaki smażone z boczkiem i czosnkiem. 206

wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo), następnie  przestudzić i pokroić w ćwiartki, boczek kroimy  w słupki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka,zioła drobno siekamy, Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ziemniaki, dodajemy boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekane zioła, całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką, vegetą lub gotowa mieszanka, jest

Kuchnia Beaty
Placuszki z kuskusu z wędzonym łososiem i kremowym serkiem Apetina 208

zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby woda przykryła kaszę), dodajemy płaską łyżeczkę soli i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobna kostkę, siekamy koperek (zostawiamy kilka gałązek do przyozdobienia placków) i szczypiorek, kruszymy serek sałatkowy Apetina, czosnek przeciskamy przez praskę. Po 10 minutach mieszamy nasz kuskus, jeśli nie wchłonął całej wody-odcedzamy

Zawsze głodna!