siekane - 2006 przepisów (strona:44/134)

COBBLER Z TRUSKAWKAMI – truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami 171

szczypta DODATKOWO: * kokos , migdały SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone truskawki ( duże kroimy na pół ) zasypujemy 30 g cukru oraz mąką, mieszamy, wkładamy do naczynia do zapiekania. CIASTECZKA: Mąką bardzo dokładnie siekamy z masłem, cukrami, mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy 3/4 śmietany i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość

Ostra na Słodko
Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera 197

wlewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką blachy. Brzoskwinie obieramy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Układamy je na cieście, lekko wciskając w masę. Przygotowanie kruszonki: Do miski wkładamy masło, siekamy je wstępnie nożem. Następnie wsypujemy mąkę i cukier. Rozcieramy wszystko ręką tworząc delikatną kruszonkę. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta (nie musimy wykorzystać całej kruszonki). Etap końcowy: Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie okruszki
Wiejska zapiekanka z młodymi ziemniakami i kiełbasą 211

łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzam. Ziemniaki kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję w piórka. Kiełbasę kroję w plasterki. Koperek drobno siekam. Na dno naczynia żaroodpornego wrzucam masło. Nakładam porcję ziemniaków, cebulę, kiełbasę i koperek. Czynność powtarzam, aż do wyczerpania składników. Całość oprószam solą i pieprzem. Naczynie przykrywam i zapiekam około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Słodkie środy - Mrożone owoce otulone maślanką 148

mrożonych wiśni 50 g mrożonej czarnej porzeczki 50 g mrożonych czerwonych porzeczek 400 ml maślanki 100 g świeżych truskawek 16 kakaowych herbatników PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do szklaneczek na dno jako pierwszą warstwę. Wszystkie owoce zamrożone przekładamy do malaksera i rozdrabniamy przez kilkanaście sekund. Rozdrobnione owoce przekładamy na herbatniki jako drugą warstwę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
kruche ciasto z czerwoną porzeczką i bezą 203

mąki 100 g cukru 100 g masła (schłodzonego) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki natłuszczonej foremki

Domowy Smak Jedzenia
Makaron z kurkami i serkiem mascarpone 167

kurek 2 cebule 1/2 serka mascarpone pęczek pietruszki sól pieprz 4 łyżki oliwy 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Kurki myjemy i jeśli są duże kroimy na 4 części. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy kurki. Całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Smak mojego domu
Zapiekane jajka z szynką i serem w koszyczku tostowym 168

rozwałkujemy. Delikatnie wkładamy go formy, aby utworzyć koszyczek.  Smarujemy oliwą i układamy w nim szynkę oraz ser. Wbijamy jajko, posypujemy szczypta soli oraz pieprzem. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim jajko i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 12 -15 minut. Polecam zwłaszcza z ogórkiem małosolnym :) Smacznego

ChilliJemy
Letnia salatka makaronowa z zoltymi burakami, bobem i serem kozim 130

koziego 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki posiekanego koperku sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Do miski wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, czosnek i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i rozcieramy łyżką . Buraczki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki. Wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Rolada schabowa z cukinią 180

Mięso nacieramy 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, rozmarynem, papryką słodką i czosnkiem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy długie tasiemki. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy cukinię i dusimy, aż będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę. Mieszamy. Farsz dzielimy na pół i układamy

Czerwona Porzeczka
Bruschetta z pomidorami, truskawkami, bazylią i fetą 178

pęczka bazylii szczypta soli oraz pieprzu łyżka oliwy z oliwek ser feta Pomidora obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i drobno kroimy. Truskawki pozbawiamy szypułek i również drobno kroimy. Bazylię siekamy. Składniki mieszamy, doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzu, dodajemy oliwę. Bagietkę kroimy, rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy na niej pieczywo. Na chrupiące kromki nakładamy część pomidorowo-truskawkowej mieszanki oraz kawałki

Mango Papaja
Egipskie CUDA NA PATYKU z kaszą manną! 294

Kupiec - 1 duże jajo - przyprawa egipska: zatar halabi - 1/2 łyżeczki harissy (przyprawa arabska) - pęczek kolendr świeżej -duży - pęczek świeżej mięty- duży - sól - 1 łyżka płaska oleju rzepakowego Wykonanie: Zioła siekamy bardzo drobno. Wszystkie składniki, łączymy ze sobą energicznie, zarabiając masę. Masę powinniśmy wyrabiać około 10 minut. Mięso powinno być miękkie i dobrze wymasowane. Mięso nadziewamy na patyczki lub szpadki. Układamy

SMYKWKUCHNI
Makaron ze szpinakiem i czerwoną cebulką 213

smażenia 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy kilka minut. 3. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi, siekamy niezbyt drobno, dorzucamy na patelnię. Dusimy kilka minut aż zmniejszy objętość, po czym doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 4. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron, mieszamy

Szefowa kuchni
SZYBKA SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ W ROLI GŁÓWNEJ 207

pieprz Wykonanie:  Rzodkiewkę ścieramy na tarce, lekko solimy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy ser i szynkę w paseczki. Seler naciowy w drobną kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy odciśniętą rzodkiewkę, ser, szynkę, seler i koperek, dodajemy majonez, pieprz ew. szczyptę soli. Mieszamy odstawiamy do lodówki na co najmniej

Walijskie Pichcenie
Chłodnik koperkowo-czosnkowy na zsiadłym mleku z orzeszkami pistacjowymi 200

ząbki czosnku Do zimnego bulionu wyciskamy przez praskę ząbki czosnku Ogórek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę Rzodkiewkę myjemy i również kroimy w drobna kostkę Koperek drobno siekamy Warzywa przekładamy do bulionu i mieszamy Zsiadłe mleko przelewamy powoli do garnka z warzywami stale mieszając Orzeszki pistacjowe ugniatamy np. w moździerzu Chłodnik schładzamy w lodówce ok. 60 minut, przelewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
lodowe kanapki 296

kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 3 – 4 łyżki zimnej wody wykonanie: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i siekamy przy pomocy noża. Następnie zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy i dzielimy na jednakowe 18 części (wykrawamy szklanką lub kroimy

Domowy Smak Jedzenia