Korzystajmy z ziół, świeżych owoców i soków. W moim domu cały rok stoją na parapetach doniczki m.in. z miętą i melisą. W upalne dni ścinam małą garść tych ziół, siekam niezbyt drobno albo tylko gniotę w dłoniach, żeby uwolnić olejki eteryczne. Następnie wrzucam te zioła do dzbanka, zalewam chłodną wodą i gotowe. Można potem wrzucić kilka kostek lodu bezpośrednio
Codzienna kuchnia niecodziennaoliwa z oliwek lub olej do skropienia surówki Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski, w której podamy surówkę. Marchewki myjemy, obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie siekamy natkę pietruszki i mieszamy wszystko w misce. Do surówki dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Skrapiamy wszystko delikatnie oliwą z oliwek. Mieszamy i odstawiamy na bok, aby smaki się przegryzły
Słodkie okruszkipojemniku, wstawiamy do lodówki i od czasu do czasu potrząsamy pojemnikiem. Najlepiej jest przygotować pudding dzień wcześniej. Maliny blendujemy w blenderze kielichowym. Czekoladę ścieramy na tarce lub bardzo drobno siekamy. Użyłam czekolady Lindt Excellence 85 % Cacao . Do pucharków lub miseczek nakładamy po łyżce puddingu mlecznego, następnie musu malinowego. Czynność powtarzamy. Na wierzchu układamy borówki amerykańskie i przysypujemy startą czekoladą
My Chcemy Jeśćsuchej patelni. Pomidory (suszone i zwykłe) kroimy w kostkę. Oliwki można pokroić w plasterki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Składniki na sos wkładamy do miski i miksujemy (albo drobno siekamy bazylię i czosnek). Sos wlewamy do sałatki i wszystko razem mieszamy
e-PrzepisyKulinarnegałązki koperku świeżego sól i pieprz do smaku 1,5 szklanki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i ścieramy na drobnych oczkach, koperek siekamy. Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rzodkiewkę i koperek oraz odciśniętą bułkę i bułkę tartą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: - 1,5 szklanki płatków owsianych - woda - jajko - łyżka masła - rodzynki - suszona żurawina - opcjonalnie miód Przygotowanie: Na początku siekam w drobne kawałki rodzynki i żurawinę. Następnie mieszam wszystkie suche składniki, dodaję jajko, masło i odrobinę wody, aby uformować klejącą masę. Uformowane ciastka wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę ok. 20 minut w temperaturze 150 ° C. Smacznego
Kuchenne innowacjebiszkopty kładziemy 2 łyżki serka, a na nie wydrylowane wiśnie tak, aby widać je było z zewnątrz. Na wiśnie znowu układamy serek. Migdały ze skórką siekamy lekko nożem i posypujemy wierzch. Gotowe :) Biszkopty szybko miękną pod wpływem serka, dlatego można zajadać deser niemalże od razu. Skomentuj
MamaOskarkasporej wielkości buraczkami 1 cebula olej sól, pieprz 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. 2. Buraczki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Liście i łodygi siekamy. Dodajemy do cebuli, podsmażamy. Zalewamy szklanką wody, dusimy do całkowitego odparowania płynów, po tym czasie botwinka będzie już miękka. 3. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i obficie pieprzem
Szefowa kuchnimałe, cienkie paski), a następnie posypujemy go solą i odstawiamy na 10 minut aby puścił sok. W tym czasie ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Ugotowane jajka siekamy w drobną kostkę i łączymy z serem. Gdy por puści sok, odciskamy go delikatnie i dokładamy do jaj. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy
Qchnia po prostudodajemy botwinę z burakami, gotujemy 5-10 min i dodajemy ocet i sok z cytryny, gotujemy następne 5 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek siekamy w drobną kostkę. Do wywaru dodajemy kefir, warzywa, czosnek według uznania, sól i pieprz. Odstawiamy na noc do lodówki. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami z koperkiem
Zainspiruj się kuchniąorzechów włoskich pęczek koperku 1l kefiru lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy i koperek siekamy (orzechy niezbyt drobno). Dodajemy do ogórków i rzodkiewek. Przeciskam ząbek czosnku. Całość zalewamy kefirem. doprawiamy do smaku sola, pieprzem i łyżeczka cukru. Chłodzimy, Serwujemy udekorowane plasterkiem ogórka, koperkiem i orzechami
Pyry na Gaznaczynia żaroodpornego. Na rozgrzaną oliwę wykładamy przygotowane bakłażany i podsmażamy je delikatnie z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy koncentrat oraz przecier oraz doprawiamy
ChilliJemydodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki, dolewamy wody, tak aby wszystko było zanurzone w wodzie. Gotujemy 5 minut ze szczyptą kwasku cytrynowego. Studzimy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy w kostkę, siekamy szczypior i koperek. Wszystko dodajemy do schłodzonej botwinki. Następnie wlewamy jogurt i maślankę. Jeśli kolor jest za mało intensywny dodajemy koncentrat (ale nie jest to konieczne*) Doprawiamy solą
Czerwona Porzeczkawówczas ok. 15 minut Nagrzewamy piecyk do 180 stopni Śmietankę i jajka mieszamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec zapiekankę Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Cebulkę drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compęczek koperku pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę litr maślanki lub kefiru sól i świeżo zmielony pieprz do smaku dodatkowo- jajka ugotowane na twardo Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami (buraczki wcześniej obieramy
Ugotujmy Coś