siekane - 2006 przepisów (strona:47/134)

Pasta z tuńczyka z jajkiem, szczypiorkiem i sosem tabasco 219

nastawiamy czasomierz na 12 min).  Ugotowane jajka studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w kostkę. Tuńczyka odedzamy od sosu i dodajemy do jajek. Szalotkę, szczypiorek i oregano drobno siekamy i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy sos tabasco oraz majonez i przy pomocy widelca łączymy wszystkie składniki w pastę. Podajemy ze świeżą grahamką i plastrami pomidora. Smacznego

DefinicjaSmaku
Spring rolls z krewetkami, mango, szpinakiem i sosem satay 264

łyżeczka cukru muscovado/trzcinowego 50-100 ml wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Krewerki marynujemy w sosie sojowym połączonym z brązowym cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy. Chilli, szalotkę oraz czosnek drobniutko siekamy. W rondelku rozgrzwamy łyżkę oleju i podsmażamy warzywa razem z kuminem, gdy uwolnią aromat zalewamy je wodą. Dodajemy masło migdałowe oraz mleko kokosowe i podgrzewamy aż do połączenia składników. Dodajemy

DefinicjaSmaku
Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem 391

jajka z ognia przelewamy zimną wodą i obieramy, Obrane jajka kroimy na pół, delikatnie usuwamy żółtka i władamy je do oddzielnej miszeczki. Szynkę kroimy w drobniutką koszteczkę. Szczypiorek drobniutko siekamy. Dodajemy do żółtek. Żółtka, szynkę i szczypiorek oraz chrzan i majonez mieszamy przy pomocy widelca tworząc pastę. Powstały farsz przy pomocy łyżeczki nakładamy do połowek jajek. Nadziane jajka posypujemy sczypiorkiem

DefinicjaSmaku
Pomidorowe curry z rybnymi kuleczkami 208

pulpeciki umieszczamy w dość wysokim naczyniu i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. Formujemy puplpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego/ryżowego/ rzepakowego i podsmażamy cebulkę, Dodajemy, kumin, przecier z papryczek oraz słodką paprykę, gdy cebula się zeszkli i przyprawy

DefinicjaSmaku
Pasta jajeczna z natką pietruszki i śledziem 199

pomarańczowe środki). Jajka studzimy i obieramy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Śledzie wyjmujemy ze słoiczka i kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do jajek. Natkę drobno siekamy i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy łyżkę majonezu i całość ugniatamy widelcem na pastę. Najlepiej smakuje ze świeżym domowym pieczywem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Płatki jaglane z musem rabarbarowo- truskawkowym i nerkowcami 212

rondelka i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy płatki, ksylitol oraz wanilię i gotujemy ok. 3 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Orzechy nerkowca podprażamy i siekamy. Płatki jaglane przekłądamy do miseczki, na wierzchu polewamy musem i posypujemy orzechami, chia oraz błonnikiem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pasta z fasoli z jabłkiem i majerankiem 244

muszkatołowej 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sos worchestershire pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę, czosnek drobniutko siekamy.  Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy czosnek i jabłko. Dodajemy 1 łyżke sosu worchestershire, majernaek oraz

DefinicjaSmaku
Jajeczne wrapy z awokado, kozim serem i sosem czosnkowym 192

przy smażeniu naleśników. Przykrywamy patelnię i smażymy do momentu aż masa się zetnie, przekręcamy na drugą stronę i smażymy  jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni. Ogórka małosolnego drobniutko siekamy, łączymy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na usmażonym jajecznym naleśniku układamy pokrojonego pomidora, awokado i kozi ser. Dodajemy sos czosnkowy

DefinicjaSmaku
Sałatka z pieczonym kurczakiem, awokado i suszonymi pomidorami 392

łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu (można pominąć) 1 ząbek czosnku kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka sosu worchestershire sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek przciskamy przez praskę, bazylię drobno siekamy i łączymy z jogurtem oraz pozostałymi składnikami sosu. Odstawiamy aby sos się przegryzł. Mięso kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Awokado przekrajamy

DefinicjaSmaku
Szaszłyki ziołowo- truflowe ze szparagami, cukinią i bakłażanem 240

cebula cukrowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok 2-3 cm.  Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą ( zioła siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie zalewamy nią mięso. Wstawiamy na ok. 10-12 h do lodówki. Cukinię, bakłażana oraz cebulę kroimy w kawałki wielkością zbliżone do kawałków mięsa, wtedy

DefinicjaSmaku
Grillowana karkówka 149

łyżeczka gorczycy 3 łyżki oliwy z oliwek, czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości około 1cm. Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy nożem aby uwolnił aromat. Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso umieszczamy w pojemniku z wieczkiem i obtaczamy dokładnie w marynacie. Cebule kroimy w piórka

Pyry na Gaz
Ogórki faszerowane + film 179

przepis Obrane ogórki kroimy na kawałki o jednakowej wielkości a następnie każdego ogórka przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy z niego nasiona. Opłukany koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski wrzucamy ugotowane na twardo i rozdrobnione na mniejsze części jajko, dodajemy pokrojony na kawałki ser camembert oraz serek śmietankowy, wrzucamy posiekany koperek i natkę pietruszki.Wszystkie składniki dokładnie miksujemy

Smakowite Dania
MAŚLANO ZIOŁOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWY 159

łyżki masła 1 łyżka papryki słodkiej kilka gałązek lubczyku kilka gałązek oregano sól,pieprz sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Lubczyki oregano siekamy  drobniutko,łączymy z papryką i masłem, dobrze rozcieramy aż składniki się połączą. Takim  masełkiem nacieramy naszą rybkę, układamy na folii aluminiowej,pieczemy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Cevapcici 181

użyłem wieprzowo-wołowe 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól (ew. inne przyprawy, które lubicie) Cebulę i czosnek drobno siekamy, lub mielimy w maszynce razem z mięsem, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Na namoczonych wcześniej w wodzie patyczkach do szaszłyków formujemy podłużne kiełbaski i możemy przystąpić do grillowania/smażenia

Ugotuj to sam ...