siekane - 2006 przepisów (strona:46/134)

Placuszki z kaszy jaglanej, awokado i kurczaka 169

opakowaniu. Przekładamy ją do miseczki i czekamy aż ostygnie. Awokado obieramy ze skóry i zgniatamy na miazgę z łyżką soku z cytryny. Dymki kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Do wystudzonej kaszy wbijamy jajka i wlewamy kilka łyżek mleczka kokosowego. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy zmiażdżone awokado, cebulki i pietruszkę. Filety z piersi kurczaka ( u mnie wykrojone z dużego płata

Kuchenna Kontrrewolucya
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak, bobem, fasolką szparagową i kurczakiem 109

oraz pokrojoną drobno fasolkę szparagową. Całość chwilę dusimy. Dodajemy drobno posiekane zioła. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i całość dokładnie mieszamy. Z piekarnika wyciągamy bakłażany, łyżką wyciągamy miąższ, który drobno siekamy i również dodajemy do reszty farszu. Jeśli jest taka konieczność farsz doprawiamy solą i pieprzem. Parmezan ścieramy na tarce, część dodajemy do farszu, mieszamy i nadziewamy nim bakłażany. Tuż przed

Mango Papaja
Sałatka egzotyczna z brzoskwinią i pędami bambusa 185

kurkumy, obsmażamy na patelni aż mięso będzie miękkie, odstawiamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski, studzimy. Brzoskwinie, osączamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, ser ścieramy na tarce jarzynowej, kukurydzę i pędy bambusa osączamy z zalewy,wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem dodajemy majonez, mieszamy, odkładamy do lodówki

Wanilia i Kardamon
pieczone pierogi ze szpinakiem 212

łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: jajko do posmarowania wykonanie: Drożdże mieszamy ze śmietaną. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wymieszane drożdże ze śmietaną oraz masło, wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 min. do lodówki. składniki na farsz szpinakowy: 120 g sera feta 250 g liści szpinaku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
Polędwiczki w sosie tymiankowo- musztardowym 255

brandy lub whisky PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z białych błonek. Kroimy na platry 2-3 cm grubości i rozgniatamy palcami.  Posypujemy polędwiczki pieprzem i papryką słodką. Następnie siekamy szalotki i czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy szalotkę z czosnkiem. Dodajemy polędwiczki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Dodajemy tymianek. Dusimy

Zainspiruj się kuchnią
Sałatka jajeczna z grillowanym bakłażanem i kurczakiem 262

twardo. Bakłażana kroimy w plastry wcześniej solimy i wstawiamy do lodówki, aby się "zsikał". Kurczaka kroimy drobno, posypujemy przyprawą do kurczaka i grillujemy razem z bakłażanem. Szczypiorek myjemy i siekamy drobno. Lekko solimy. Na dużym talerzu wykładamy rukolę, pokrojone w ćwiartki jajka, grillowanego kurczaka i bakłażan. Wykładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odsączona kukurydzę oraz pokrojoną w plasterki czerwona cebulę

ChilliJemy
Fit hamburgey z kurczakiem i salsą mango/ chutney z cebuli 248

cukier i ocet balsamiczny. Dusimy jeszcze 5-6 minut. Jeśli jest taka konieczność dodajemy łyżkę lub dwie wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki. Mango obieramy i drobno siekamy. Wkładamy do garnka i dusimu 5-7 minut, dodajemy sok z cytryny i chili. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie blenderem lub widelcem rozdrabniamy. Przekładamy

Mango Papaja
Sałatka z serem mozzarella 206

łyżki zielonych oliwek  1/2 puszki zielonego groszku 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Sałatę przekładamy do salaterki Mozzarellę szarpiemy w palcach na kawałki Dymkę siekamy Rzodkiewki kroimy w plastry Pomidorki w ćwiartki Dodajemy odsączony zielony groszek Paprykę kroimy w półsłupki Przekładamy oliwki i sałatkę doprawiamy pieprzem oraz solą Całość polewamy oliwą z oliwek Niby

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków 215

skórki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, do czasu, aż będą miękkie. 2. Rzodkiewkę i cebulę dymkę dokładnie myjemy, delikatnie osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. 3. Koperek drobno siekamy. 4. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, kroimy w grubsze plasterki. 5. Układamy na talerzach lub półmisku pokrojone ziemniaki oraz plasterki rzodkiewki i dymki. 6. Danie skrapiamy olejem, obficie posypujemy posiekanym koperkiem, doprawiamy solą

W kuchni Katie
Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami 267

smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka pozbawiamy tłuszczu i błon. Kroimy w kostkę.Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Szpinak myjemy i siekamy na mniejsze kawałki.  Na dużej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzewamy olej.  Dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoto. Dorzucamy pieczarki, szpinak i przeciśnięty przez praskę

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa z czerwonej fasoli Kidney z botwinką 139

śmietany Fasolę moczymy przez całą noc. Następnie wylewamy wodę, w której się moczyła, dolewamy nowej i w niej gotujemy fasolę do miękkości. Solimy dopiero pod koniec gotowania. Cebule drobno siekamy razem z czosnkiem i wrzucamy na rozgrzany olej w garnku, w którym finalnie będzie zupa. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce i dorzucamy do cebuli. Chwilę razem przesmażamy

MamaOskarka
Łosoś w porach z sosem koperkowym, ryżem curry i kalafiorem 202

Pory kroimy w półplasterki. Podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Doprawiamy. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, z tym że do wody dodajemy przyprawę curry i masło. Przygotowujemy sos. Koperek siekamy bardzo drobno. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, masło i mąkę, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy koperek i śmietanę i zagotowujemy - ok. 1 minuta. Doprawiamy

Chocolate Muffin Blog
Bezglutenowa granola 170

łyżka cynamonu 3 łyżki miodu- u mnie lipowy 1 szklanka mieszanki suszonych owoców- u mnie standardowo żurawina, śliwka, morela, daktyle dodatkowo: jogurt naturalny, mleko, owoce do podania Orzechy siekamy. Płatki ryżowe mieszamy z posiekanymi orzechami, pestkami słonecznika, siemieniem lnianym, cynamonem oraz miodem. Całość wkładamy do żaroodpornej formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut

Mango Papaja
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną, mięsem z inydka i nutą orientu 156

lekko się podpiekły. Kiedy cukinie się pieką przyrządzamy farsz. W dużej misce umieszczamy mieso oraz kaszę jaglaną. Czosnek i cebulę przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Zioła siekamy i wsypujemy do miski. Dodajemy imbir, pieprz, cayenne, sos sojowy oraz sól i pieprz. Mieszamy. Wlewamy passatę pomidorową i całość wyrabiamy ręką. Masa powinna być zwarta, ale nie zbita. Cukinie wyciągamy

DefinicjaSmaku
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 165

minut. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski, dodajemy do niej upieczone bataty i wszystkie pozostałe składniki (cebulę siekamy w kostkę, listki tymianku odrywamy z gałązek, które wyrzucamy). Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ręce zwilżamy wodą i formujemy kotlety, które układamy na blaszcze wyłożonej papierem

DefinicjaSmaku