 Kotlety rybne 205
Kotlety rybne 205tilapii1 czerstwa bułka100ml mleka2 cebule2 ząbki czosnku1 jajkoOk. 100g bułki tartejOlej do smażeniaPrzyprawy: suszony tymianek, sól, świeżo mielony pieprzBułkę namaczamy w mleku około 10 minut, a następnie odsączamy. Cebulę siekamy na drobno oraz podsmażamy na rozgrzanej patelni z kapką oleju. Czekamy, aż będzie miała złoty kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy
Kolizje Smaków ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 337
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 337doprawiamy majerankiem, sokiem z cytryny, sola , pieprzem i cukrem.Odstawiamy. Barszczyk odcedzamy na sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk o pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki: Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, dokładamy na patelnie, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Studzimy farsz. Ciasto francuskie rozwijamy, szersza szklanką wycinamy kółka (musi wyjsc parzysta
Z Majeczką w kuchni Domowy Kebab z Kurczaka 498
Domowy Kebab z Kurczaka 498kroimy w nieregularną kostkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc).Siekamy kapustę, kroimy pomidory i ogórka w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Odrobinę solimy warzywa.Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez
Słodka Strona Sernik z Orzechami 261
Sernik z Orzechami 261sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót.Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki.W kąpieli wodnej umieszczamy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Ściągamy z ognia, chwilę studzimy, a następnie polewamy
Słodka Strona Tortilla ze Stripsami z Kurczaka 819
Tortilla ze Stripsami z Kurczaka 819dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Sałatę siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (lub według uznania).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu
Słodka Strona Zapiekanka z Łososiem i Brokułami 289
Zapiekanka z Łososiem i Brokułami 289śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem (po szczypcie). Dno naczynia do zapiekania (ok. 20 x 28 cm) smarujemy margaryną. Wykładamy makaron, brokuły, łososia. Cebulę kroimy w kostkę. Kapary, oliwki siekamy i również przekładamy do naczynia. Całość pokrywamy śmietaną z czosnkiem i mozzarellą, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.Moje posty
Słodka Strona Pleśniak 418
Pleśniak 418opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g)2 łyżki olejuok. 500 g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny itp.)cukier puder do oprószeniaPleśniak - Sposób przygotowania:Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny.Po tym czasie blaszkę
Słodka Strona Kotlety Mielone 367
Kotlety Mielone 367tartejprzyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowasól pieprzponadto: bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaKotlety Mielone - Sposób przygotowania:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi
Słodka Strona Liryczne babeczki 260
Liryczne babeczki 260dodajemy rozbełtane jajka i likier.Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli dodając, mieszamy całość dokładnie. Masa ma być gładka i jeżeli będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka.Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek (u mnie silikonowe).Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry.Smacznego
Moje pyszne gotowanie Milanowskie babeczki 236
Milanowskie babeczki 236likier.Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli dodając, mieszamy całość dokładnie. Masa ma być gładka i jeżeli będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Dodajemy cynamon i kakao.Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry. Smacznego
Moje pyszne gotowanie Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 258
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 258patelni i garnków WOLL Logic znaleźć w nim można także ciekawe i bezpretensjonalne akcesoria kuchenne, takie jak na przykład młynki do pieprzu i soli, najróżniejsze urządzenia do cięcia i siekania, koszyki termoizolacyjne czy noże - sporo tego :) Wielbicielom ciekawego wzornictwa polecam produkty marki Chef'n, są naprawdę niepowtarzalne :)Mnie najbardziej zainteresowały lunchbox'y :>kliknij po więcej zdjęć
Codzienna kuchnia niecodzienna Conchiglioni z parowaru 421
Conchiglioni z parowaru 421czosnkiem i bazylią Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem. Parujemy go 13 minut, żeby był al dente.W tym czasie przygotowujemy farsz. Szalotkę obieramy, drobno siekamy i parzymy wrzątkiem na sitku.Szczypiorek myjemy i kroimy. Pieczarki również myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki.Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołami dalmatyńskimi i suszonymi pomidorami
Parowar Faceta Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 284
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 284szklanki startego żółtego sera1 łyżka musztardyPrzyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowaNa blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy patelnie. Boczek kroimy w kostkę
Kolizje Smaków Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 402
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 402wielkości draże czekoladoweodrobinę białej czekolady plastycznej lub zwykłej, rozpuszczonej białej czekolady do wykonania napisu (opcjonalnie)Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ananasa kroimy w małą kostkę. Orzechy i żurawinę siekamy dość drobno. (Jeśli nie pokroimy ananasa, żurawiny i orzechów wystarczająco drobno, to później ciasto nie będzie się dobrze kroić, a przekrojenie go wzdłuż może okazać się wręcz niemożliwe.) Następnie wszystkie
Ratunku obiad