ser - 17000 przepisów (strona:77/1134)

Kukurydziane arepy z awokado, masłem orzechowym i kozim serem. 170

fasoli, od razu skradły moje serce. Tradycyjne arepy przygotowuje się z białej mąki kukurydzianej (masarepa), ale możecie także przygotować ze zwykłej. KUKURYDZIANE AREPY Z AWOKADO, MASŁEM ORZECHOWYM I KOZIM SEREM. Składniki: Arepy 230g mąki kukurydzianej 310ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oleju (olej kokosowy lub masło ghee) Farsz 1/2 szklanki fasoli czerwonej z puszki 1/3 czerwonej cebuli(...)duże (i dojrzałe) awokado masło orzechowe 4 małe plastry koziego sera* (lub 2 duże przedzielone w pół) 1/3 limonki 4 pomidorki koktajlowe wędzona papryka (słodka) parę listków kolędry (można pominąć) sól *można zastąpić innym serem, także wegańskim Sposób przygotowania AREPA Mąkę łączymy z solą i wodą. Powstała masa powinna dać się formować. Dzielimy masę na 4 lub 5 mniejszych porcji

Fill The Bowl
Drożdżówki z serem i jeżynami 151

Drożdżówki z serem i jeżynami 2016-08-02 12:51:38 Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś(...)łyżki mąki 1 łyżka cukru Ciasto właściwe 550 g mąki pszennej 135 ml mleka 60 g masła 3 łyżki cukru 1 duże jajko 1 żółtko Nadzienie serowe 300 g sera białego półtłustego 1/2 łyżeczki pasty z wanilii 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego 1 żółtko Dodatkowo 200 g jeżyn Nadzienie serowe Do sera dodajemy wszystkie składniki. Przy pomocy

Wędrówki po kuchni
Faszerowana cukinia 2361

Sposobów faszerowania cukinii jest wiele, ja dziś użyłam do tego nie tylko mięsa ale też sera mozzarelli i suszonych pomidorów. Składniki: 2 średniej wielkości młode cukinie 250g mięsa mielonego drobiowego 1 kulka sera mozzarelli ok 6 suszonych pomidorów sól, pieprz do smaku 150g sera żółtego typu gouda Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Usuwamy środki nasienne(...)Delikatnie solimy. Mięso mielone łączymy z drobno posiekanym serem mozzarella oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadziewamy przygotowane połówki cukinii i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temp 170st C (funkcja grzania dolnego) przez ok 30 minut. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 244

zachód i wtórnie zyskując nazwę ruskich, lądują na talerzach Polaków na wielu szerokościach geograficznych. Moja siostrzenica mieszkająca od paru lat w Anglii często narzeka, że najgorsze jest odnalezienie porządnego sera białego odpowiedniego dla tradycyjnego farszu. U nas na szczęście jeszcze nie ma z tym  problemu. Najlepiej użyć twarogu tłustego, ewentualnie pół na pół z półtłustym. Z pierogami(...)rządki przed gotowaniem, próbują je  też już lepić. Na pierogi potrzeba: - ok. 500g mąki pszennej - ok. 250ml CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około 50-60pierogów, zależy jak cienko wałkuje

I tu będę miała takie te
Racuchy serowe 668

pamięci wiele pozytywnych wspomnień. Mama, gdy byłam mała często nam smażyła racuchy z jabłkami KLIK - są delikatnie lżejsze i słodsze bo te serowe mają delikatny kwaśnawy posmak - przez dodatek sera i są o wiele słodsze. Idealnie sprawdzą się jako posiłek dla dzieci - chyba wszystkie maluchy uwielbiają słodkie placuszki. Do racuchów serowych doskonale pasują dżemy - mi wyjątkowo posmakowały z wiśniowym(...)Racuchy serowe 1 łyżka cukru szczypta soli 1 szklanka podgrzanego delikatnie mleka cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 5 dag suchych drożdży 5 łyżek oleju 20 dag sera białego 0,5 kg mąki Drożdże mieszamy z połową szklanki ciepłego mleka, połową cukru pudru i z taką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy

sierotka maRysia w kuchni
Kanapka Crogue Monsieur. 188

dziś zapraszam na kanapkę (Pan) rodem z Francji! Składniki na 2 szt.; 4 kromki chleba pszennego z foremki lub tostowego (skórkę obciąć) 1 łyżeczka musztardy 4 plastry ulubionego sera żółtego + dwie łyżki startego sera do posypania po wierzchu 4 plastry szynki masło do posmarowania kromek   Sos beszamelowy; 1 łyżka mąki 2 łyżeczki masła 3/4 szkl. mleka szczypta gałki(...)pieprz     Przygotowanie; Kromki chleba smarujemy masłem po jednej stronie. Patelnie rozgrzewamy, układamy na niej kromki masłem do dołu. Opiekamy chwilę. Na dwóch kromkach układamy szynkę oraz plastry sera. Przykrywamy dwiema pozostałymi. Kanapki układamy w niewielkiej formie do zapiekania.   Przygotowujemy sos beszamelowy; Mąkę, masło oraz mleko umieszczamy w garnku. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi z truskawkami! Najlepsze na dzień dziecka! 154

Pierogi z truskawkami to mój smak dzieciństwa! Uwielbiam ten smak, słodko-kwaśny. Pierogi z nadzieniem z truskawek i białego sera, polane śmietanką i posypane cukrem to zdecydowanie smak, jaki pamiętam z kuchni mojej mamy. Mama często przygotowywała obiady z produktów sezonowym, a truskawki królowały na talerzu dobrze ponad miesiąc. W różnej postaci, a to naleśniki, pierogi czy też makaron(...)truskawkami i białym serem, drożdżówki, kompot, ciasta na ciepło, na zimno, zupy owocowe, deserki z truskawkami, no i oczywiście cała "przetwórnia" dżemy z truskawkami! He he he! Pamiętam też czas jak na działce posadziłam z mamą truskawki i mieliśmy przez kilka sezonów swoje truskawki, pamiętam to pielenie, którego jako dziecko nie znosiłam. Ale lubiłam wszelakie prace w ogrodzie

SMYKWKUCHNI
Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur 174

Kolejna przekąska z grilla. Tym razem jest to bagietka faszerowana pastą z usmażonych pieczarek z dodatkiem cebuli, serem lazur, natką pietruszki i odrobiną czosnku. Nic skomplikowanego, a zarazem wyjątkowo smacznego. Taka gorąca i chrupiąca bagietka zapewne urozmaici Wasze grillowe menu. Polecam Składniki: 1 bagietka 0,5 kg pieczarek 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera lazur(...)łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę, delikatnie posolić (nie za mocno bo ser lazur jest słony!). Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje i wszystko się przyrumieni. Pod koniec smażenia wsypać czosnek granulowany. Następnie przełożyć do kielicha blendera i lekko zmiksować. Dodać bułkę tartą, posiekaną natkę

Oryginalny smak
Kasza bulgur z kozim serem i suszonymi pomidorami 123

Jeśli lubicie kaszę podaną nieco inaczej, to na pewno nie zawiedziecie się. Tutaj bulgur z dodatkiem sera koziego, oliwek i suszonych pomidorów. Bulgur to ostatnio jedna z moich ulubionych kasz. Doskonała na zimno i na ciepło. Na słodko i na gorzko. Podobnie trochę jak kasza jaglana – dobra w wielu wariantach i do tego niezwykle zdrowa. Takie kaszowe danie przygotujecie(...)indeks glikemiczny IG to 46) , więc jeśli masz właśnie cukrzycę ciążową, wcinaj bulgur ze smakiem. Kasza w tej opcji może być jedzona z powodzeniem jako przystawka – sałatka. Kozi ser idealnie podkręca smak całości. Drukuj Kasza bulgur z kozim serem i suszonymi pomidorami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur 5 połówek suszonych pomidorów garść oliwek

Mieszam w Garnku
Czas Dobrego Sera 2016 – migawki z festiwalu 157

Czas Dobrego Sera czyli Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka który odbywa się Sandomierzu. W tym roku była to już VI edycja. Wybraliśmy się do tego pięknego miasta z kilku różnych powodów. Z Tarnobrzega mamy blisko, a sery wprost uwielbiamy ;) Był to nasz drugi raz na festiwalu. Dodatkowo, dokładnie 28 maja czyli w pierwszy dzień imprezy, obchodziliśmy 5. rocznicę ślubu więc(...)czas we dwójkę :) Jeśli wcześniej nie znaliście tego wydarzenia, to mam nadzieję, że zdjęcia zachęcą Was, do pojawienia się tam za rok :) Warto, chociaż na chwilkę!   Nie tylko serami żyje festiwal :)   Nasze małe zakupy :) Artykuł Czas Dobrego Sera 2016 – migawki z festiwalu pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pizza wcale nie jest trudna (dodatkowo przepis na dwa sosy) 191

rośnie to nie musimy na nie patrzeć,ani wspomagać go w żaden sposób. Samo świetnie daje radę. U mnie jak ciasto rośnie ja wtedy przygotowuję sos pomidorowy, czosnkowy, ścierem ser, kroję pieczarki i inne takie, które zamierzam rzucić na pizzę. Z dodatkami do pizzy to u mnie jest różnie, czasami idę do sklepu po produkty,które chcę na nią rzucić(...)być smacznie. Różnica pomiędzy wałkowanym a rozciąganym ciastem jest ogromna pod względem wizualnym. Na pierwszym zdjęciu widać pizzę z sosem pomidorowym nie miksowanym i boki naturalnie wyrośnięte, nie nadziane serem, poniższe zdjęcia ukazują pizzę z bokami nadzianymi serem i z sosem pomidorowym zmiksowanym to takie przykłady. Ps. Często mieszam ser żółty z mozarellą, tak nam smakuje najbardziej. Składniki

Blondynka Gotuje
Sernik kawowy na zimno 175

Kawę pijam rzadko ale bardzo lubię kawowe słodkości. Akurat za oknem upalnie więc postanowiłam zrobić sernik na zimno o smaku kawowym. Do sera dodałam śmietanki aby masa była bardziej puszysta. Jako spód użyłam herbatników w czekoladzie bo akurat nie miałam biszkoptów. Sprawdziły się dobrze jako spód a także dekoracja. składniki: 1 kg mielonego sera, u mnie z wiaderka(...)mleka 4 łyżki żelatyny 4 kostki gorzkiej czekolady herbatniki w czekoladzie do wyłożenia foremki, u mnie wyszło 15 sztuk na wierzch 5 herbatników w czekoladzie 2 kostki gorzkiej czekolady Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Dno formy wyłożyć herbatnikami w czekoladzie, u mnie blaszka 28x25 i odstawić. Do miski przełożyć ok 1/3 sera. Dodać kawę rozpuszczalną oraz cukier

Monia miesza i gotuje
Sernik czekoladowo-waniliowy 118

szklanka cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 100 g masła 1 szklanka cukru 5 jajek 1 kg sera do sernika o smaku waniliowym Oczywiście można też użyć zwykłego lub dodać aromat do ciast. 2 łyżki mąki ziemniaczanej Opcjonalny dodatek, ja postawiłem na konfiturę wiśniową z Biedronki (brak na zdjęciu(...)czekoladowo-waniliowy'; listonic_content='3/4 kostki margaryny 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 9 jajek 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 kg sera do sernika o smaku waniliowym 2 łyżki mąki ziemniaczanej konfitura wiśniowa'; document.write(" "); Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Odpowiednio – 4 żółtka i białka dla ciasta oraz 5 żółtek

Proste-przepisy.pl
zapiekanka gyros z ryżem 160

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 200 g ryżu 2 piersi kurczaka 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 250 g sera żółtego ketchup 1 przyprawa gyros 2 łyżki oliwy dodatkowo: masło do natłuszczenia naczynia opcjonalnie: 1 kulka mozzarelli wykonanie: Ryż gotujemy. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone piersi, wsypujemy przyprawę gyros, mieszamy i podsmażamy. Paprykę i górki(...)kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy warstwowo składniki: ryż, trochę ketchupu, 1/3 cz. sera, całą porcję kurczaka, ponownie trochę ketchupu, 1/3 cz. sera, paprykę wymieszaną z ogórkami, ketchup i pozostałą część sera. Całość zapiekamy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Opcjonalnie pod koniec zapiekania możemy dodać pokrojoną

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki z serem pecorino (Panini al pecorino) 110

przepisem na pyszne i szybkie bułeczki, które mogą zastąpić typowe bu ł ki do kanapek. Bułeczki s ą  bardzo aromatyczne przez dodanie do nich sera pecorino. Najlepiej smakują jeszcze ciep ł e z dodatkiem masła. S macznego :) SKŁADNIKI na 12 sztuk 60 gr sera pecorino 350 gr m ą ki pszennej(...)proszku do pieczenia 250 ml mleka 50 ml oleju z oliwek 4 jaja pieprz   *Do ciasta nie użyłam soli, ponieważ ser pecorino sam w sobie jest dość słonawy. PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce miksujemy jaja z olejem i mlekiem. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miks

La grande e la piccola cuoca