ser - 17000 przepisów (strona:76/1134)

Pierogi leniwe z batatem wi pesto z jarmużu 110

inna historia. Gniocchi robiliśmy z dodatkiem mąki pszennej, leniwe są totalnie gluten free. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że są bardziej miękkie niż gniocchi. No i, jak to leniwe, zawierają ser, dodający jeszcze większej miękkości i przyjemnego kremowego smaku. Trzeba sobie powiedzieć jasno, że pierogi leniwe z batatem i pesto z jarmużu to danie dość wymagające dla tych, co w przeszłości(...)ulepili już kilka klusek śląskich i utoczyli jakieś gniocchi. Rzecz w tym, że praca z ciastem z batata z dodatkiem sera wymaga jakich takich umiejętności. Ciasto jest luźne, rzadkie, ponieważ batat nie ma tak zwartego miąższu jak ziemniak. Ciasto nie zawiera glutenu, który spajałby całość. Aż się prosi, żeby dosypać do niego mąki ziemniaczanej i je zagęścić. Nie rób tego

Niedzielny kucharz
Kiełbaski we francuskich papilotkach wg Aleex 92

zapomnijcie ich jednak zrobić, bo warto.   Składniki :  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego  • 3 kiełbaski myśliwskie (lub inne, które lubicie)  • 12 plasterków żółtego sera  • pikantna pasta paprykowa  • 1 jajko  Sposób przygotowania:  1. Każdą kiełbaskę przekroić na 4 części, żeby powstało 12 długich słupków. 2. Płat ciasta francuskiego rozwinąć, pokroić na 12 pasków, tyle(...)mamy kiełbasianych słupków. 3. Każdy plasterek żółtego sera posmarować pasta paprykową. 4. Serem owinąć słupek kiełbaski. Ser może się nieco rozwijać, ale to nie szkodzi. 5. Wokół słupków kiełbaski z serem owinąć pasek ciasta fransuskiego w taki sposób, aby zachodziło na siebie.  6. Każdą kiełbaskę położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Porcje przekąski posmarować rozkłóconym jajkiem

W mojej kuchni
Sernik rosyjski 115

spód: 3/4szkl. zmielonych orzechów laskowych 1szkl. mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g miękkiego masła szczypta gałki muszkatołowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1kg sera (użyłam sera z wiaderka) 300ml śmietany 30% 1szkl. cukru 6 jaj 1 budyń śmietankowy lub waniliowy szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier(...)wylepiłam ją przygotowanym ciastem. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je przez 15 minut w temp. 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po upieczeniu Ciasto wyjęłam i odstawiłam, żeby przestygło. Ser przełożyłam do większej miski i zmiksowałam go z cukrem. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka natomiast dodawałam po jednym do sera zmiksowanego

Waniliowe Improwizacje
Sernik z rosą 150

Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko Składniki na masę serową: 1 kg sera (ja użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 0,5 szklanki oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy) 4 żółtka 200 ml śmietany kremówki 2/3 szklanki cukru 2 opakowania budyniu aromat waniliowy skórka pomarańczowa (domowa(...)Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko je spłaszczyć, żeby szybciej się schłodziło. Jeśli tak jak ja zdecydujecie się na twarogowy ser warto go nieco „rozbić” w mikserze przed dodaniem pozostałych składników. W gotowym serniku dalej będą wyczuwalne malutkie grudki sera, jeśli Wam to przeszkadza, ser na tym etapie należy

Ciastkozercy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 121

lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam, ale nie jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko -  0,5 szklanki(...)bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej -  50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek mielony - majeranek - papryka ostra lub chili - sól, pieprz do smaku Wykonanie  Cukinię kroję wzdłuż na połówki ( moje cukinie były dość spore, to połówki przekroiłam jeszcze w poprzek na pół ), wyjmuję delikatnie miąższ i ewentualne pestki ( miąższ siekam i zostawiam, dodam

Kuchnia z widokiem na ogród
roladki schabowe z serem pleśniowym 229

Kruchy, dobrze nadziany schabik to to czego nam potrzeba. A jeżeli jeszcze pojawi się w towarzystwie aromatycznego sosu - takim daniom mówimy stanowcze tak! Składniki: - 4 plastry schabu - 150 g sera srebrzystego lazur - 2 duże cebule - duża czerwona papryka - marchewka - 4 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - sól morska, pieprz Schab rozbijamy, ale tak, żeby nie powstały dziury. każdy plaster z jednej strony(...)nacieramy posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.  Drugą stronę tylko solimy. Na każdym plastrze po stronie z przyprawami układamy gruby pasek lazura (nie powinniśmy zużyć całego sera do wypełnienia roladek, ponieważ odrobina będzie potrzebna do sosu), zakładamy brzegi i zwijamy w ciasną roladkę, spinamy wykałaczką. na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę masła, obsmażamy roladki z każdej strony na złoto

Cook&Love
Pierogi ruskie 212

znajdą Państwo również w menu głównym Pi erogi ruskie Pierogi podawać z cebulką podsmażoną na boczku! Składniki : 0,65 kg ziemniaków (surowe) 0,5 kg bi a ł ego sera 2-3 małe główki cebuli 50 g słoniny Sól oraz pieprz Ciasto na pierogi : Ciasto na pierogi polecam wykonać z przepisu pod linkiem : http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2016/02/ciasto-na-piergi-uszka.html Przygotowanie(...)kroimy w drobną kosteczkę, następnie wytapiamy na skwarki. Gdy słoninka dochodzi dorzucamy do niej cebulę pokrojoną w kosteczkę i dusimy/smażymy do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków mielimy je z serem przez maszynkę na dużym oczku. Po zmieleniu dodajemy słoninkę z cebulką mieszamy dokładnie, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy farsz gotowy szykujemy ciasto według przepisu.  Pierogi wrzucamy na wrząca osoloną

Sprawdzone przepisy kulinarne
Bawarska pizza na grubym cieście 197

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Był to przedziwny twór , mutant ciasta drożdżowego z kiełbachą i serem , ale zły nie był . Żeby przemycić, tą iście rustykalną potrawę , podałam ją mówiąc ,że to pizza Bawarska – bo z kiełbasą . Chwyciło i to nawet bardzo , a dzieciaki po zjedzeniu kawałka(...)być zwykły ) farsz : 2 duże cebule 3 kiełbaski śląskie 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę . Dokładnie , bez certolenia , wszystko razem

Ogrodnik w podróży
Drożdżówki z serem i jeżynami 163

Drożdżówki z serem i jeżynami 2016-08-02 12:51:38 Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś(...)łyżki mąki 1 łyżka cukru Ciasto właściwe 550 g mąki pszennej 135 ml mleka 60 g masła 3 łyżki cukru 1 duże jajko 1 żółtko Nadzienie serowe 300 g sera białego półtłustego 1/2 łyżeczki pasty z wanilii 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego 1 żółtko Dodatkowo 200 g jeżyn Nadzienie serowe Do sera dodajemy wszystkie składniki. Przy pomocy

Wędrówki po kuchni
Faszerowana cukinia 2374

Sposobów faszerowania cukinii jest wiele, ja dziś użyłam do tego nie tylko mięsa ale też sera mozzarelli i suszonych pomidorów. Składniki: 2 średniej wielkości młode cukinie 250g mięsa mielonego drobiowego 1 kulka sera mozzarelli ok 6 suszonych pomidorów sól, pieprz do smaku 150g sera żółtego typu gouda Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Usuwamy środki nasienne(...)Delikatnie solimy. Mięso mielone łączymy z drobno posiekanym serem mozzarella oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadziewamy przygotowane połówki cukinii i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temp 170st C (funkcja grzania dolnego) przez ok 30 minut. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 262

zachód i wtórnie zyskując nazwę ruskich, lądują na talerzach Polaków na wielu szerokościach geograficznych. Moja siostrzenica mieszkająca od paru lat w Anglii często narzeka, że najgorsze jest odnalezienie porządnego sera białego odpowiedniego dla tradycyjnego farszu. U nas na szczęście jeszcze nie ma z tym  problemu. Najlepiej użyć twarogu tłustego, ewentualnie pół na pół z półtłustym. Z pierogami(...)rządki przed gotowaniem, próbują je  też już lepić. Na pierogi potrzeba: - ok. 500g mąki pszennej - ok. 250ml CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około 50-60pierogów, zależy jak cienko wałkuje

I tu będę miała takie te
Racuchy serowe 676

pamięci wiele pozytywnych wspomnień. Mama, gdy byłam mała często nam smażyła racuchy z jabłkami KLIK - są delikatnie lżejsze i słodsze bo te serowe mają delikatny kwaśnawy posmak - przez dodatek sera i są o wiele słodsze. Idealnie sprawdzą się jako posiłek dla dzieci - chyba wszystkie maluchy uwielbiają słodkie placuszki. Do racuchów serowych doskonale pasują dżemy - mi wyjątkowo posmakowały z wiśniowym(...)Racuchy serowe 1 łyżka cukru szczypta soli 1 szklanka podgrzanego delikatnie mleka cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 5 dag suchych drożdży 5 łyżek oleju 20 dag sera białego 0,5 kg mąki Drożdże mieszamy z połową szklanki ciepłego mleka, połową cukru pudru i z taką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy

sierotka maRysia w kuchni
Kanapka Crogue Monsieur. 202

dziś zapraszam na kanapkę (Pan) rodem z Francji! Składniki na 2 szt.; 4 kromki chleba pszennego z foremki lub tostowego (skórkę obciąć) 1 łyżeczka musztardy 4 plastry ulubionego sera żółtego + dwie łyżki startego sera do posypania po wierzchu 4 plastry szynki masło do posmarowania kromek   Sos beszamelowy; 1 łyżka mąki 2 łyżeczki masła 3/4 szkl. mleka szczypta gałki(...)pieprz     Przygotowanie; Kromki chleba smarujemy masłem po jednej stronie. Patelnie rozgrzewamy, układamy na niej kromki masłem do dołu. Opiekamy chwilę. Na dwóch kromkach układamy szynkę oraz plastry sera. Przykrywamy dwiema pozostałymi. Kanapki układamy w niewielkiej formie do zapiekania.   Przygotowujemy sos beszamelowy; Mąkę, masło oraz mleko umieszczamy w garnku. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi z truskawkami! Najlepsze na dzień dziecka! 168

Pierogi z truskawkami to mój smak dzieciństwa! Uwielbiam ten smak, słodko-kwaśny. Pierogi z nadzieniem z truskawek i białego sera, polane śmietanką i posypane cukrem to zdecydowanie smak, jaki pamiętam z kuchni mojej mamy. Mama często przygotowywała obiady z produktów sezonowym, a truskawki królowały na talerzu dobrze ponad miesiąc. W różnej postaci, a to naleśniki, pierogi czy też makaron(...)truskawkami i białym serem, drożdżówki, kompot, ciasta na ciepło, na zimno, zupy owocowe, deserki z truskawkami, no i oczywiście cała "przetwórnia" dżemy z truskawkami! He he he! Pamiętam też czas jak na działce posadziłam z mamą truskawki i mieliśmy przez kilka sezonów swoje truskawki, pamiętam to pielenie, którego jako dziecko nie znosiłam. Ale lubiłam wszelakie prace w ogrodzie

SMYKWKUCHNI
Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur 190

Kolejna przekąska z grilla. Tym razem jest to bagietka faszerowana pastą z usmażonych pieczarek z dodatkiem cebuli, serem lazur, natką pietruszki i odrobiną czosnku. Nic skomplikowanego, a zarazem wyjątkowo smacznego. Taka gorąca i chrupiąca bagietka zapewne urozmaici Wasze grillowe menu. Polecam Składniki: 1 bagietka 0,5 kg pieczarek 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera lazur(...)łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę, delikatnie posolić (nie za mocno bo ser lazur jest słony!). Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje i wszystko się przyrumieni. Pod koniec smażenia wsypać czosnek granulowany. Następnie przełożyć do kielicha blendera i lekko zmiksować. Dodać bułkę tartą, posiekaną natkę

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania