ser - 17000 przepisów (strona:67/1134)

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 239

ubijamy. Całkowicie studzimy przed łączeniem z resztą składników.   Twaróg – najlepiej półtłusty, dokładnie kruszymy w dłoniach do dużej miski lub rozgniatamy go widelcem. Tutaj nie sprawdzi się tłusty biały ser, który będzie się mazał i kleił – granulki sera powinny być dość twarde i zbite, ale drobne i jednocześnie wyczuwalne . Do pokruszonego twarogu na drobnych oczkach tarki ścieramy oscypki. Mieszamy sery(...)razem oba sery. Cebule obieramy i drobno kroimy, odkładamy je do miski. Cebulkę ze szczypioru kroimy i dodajemy do pociętej wcześniej cebuli, zielone części szczypiorku kroimy drobniej i od razu dodajemy do serów. Słoninę kroimy w bardzo drobną kostkę, podobnie boczek.   Na suchą patelnię, bez tłuszczu, wykładamy słoninę i wytapiamy z niej powoli, na średnim ogniu, rumiane skwarki

Karo in the Kitchen
Risotto z serem pleśniowym, gruszką i orzechami 183

Kremowe, z wyraźną w smaku nutą sera pleśniowego, kropką nad "i" tego dania są  orzechy włoskie, to połączenie może wydać się odważne, ale jest warte wypróbowania. Słodki smak owocu gruszki idealnie podkreśla smak sera. Polecam! Składniki: 30 dag ryżu z groszkiem lub zwykłego  do risotto 175 g  kremowego  sera pleśniowego blu Mlekoma 2 łyżki serka topionego(...)czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn , stopniowo dolewamy bulion w trakcie gotowania aż ryż będzie ugotowany. Gruszkę myjemy, kroimy w kostkę ze skórką, dodajemy do ryżu wraz z pokrojonym serem pleśniowym oraz topionym i posiekanymi orzechami włoskimi, mieszamy chwilę do momentu aż ser się rozpuści i zrobi się kremowa konsystencja.  Doprawiamy do smaku solą. Rozkładamy na talerze posypujemy wiórkami

Wanilia i Kardamon
Sos serowo-szczypiorkowy - do warzyw, ryżu, makaronu 349

firm, dziś baaardzo rzadko po takowe sięgam. Postanowiłam spróbować zrobić własny. Wyszedł obłędny. I najlepszy zaraz po przygotowaniu. Do tego bardzo prosty, tani i szybki. Nie robiłam ze zwykłego sera żółtego, bo już wiedziałam, że ser topiony lepiej się rozprowadza, chociaż niestety najzdrowszy to on nie jest. Wiem o tym, jednak nie umiem od niego odejść. Nawet ostatnio jakby bardziej(...)polubiła. Ale żyję i mam się dobrze :) Innym razem spróbuję ze startym żółtym serem. Sos super pasuje do warzyw, do ryżu, makaronu, zapiekanek... Sam/a sprawdź, z czym skomponuje się najlepiej! I nie przejmuj się, gdy po odleżeniu w garnku zrobi się na nim kożuszek i mocno zgęstnieje. Wystarczy dobrze wymieszaj, podgrzać i podawać. Składniki:  200 ml gorącej wody

Anioszek w kuchni
Muffiny czekoladowe z serem pleśniowym 255

Polski. Możemy je robić ze słodkim nadzieniem, wytrawnym, udekorować kremem. Ja jednak postanowiłem pójść trochę dalej, w tzw. kuchnię fusion i połączyć słodką muffinę z wytrawnym nadzieniem. Czekolada i ser. Brzmi dość ekscentrycznie. O tym połączeniu usłyszałem pierwszy raz w jednym z programów Hestona Blumenthala. To właśnie on wyjaśnił, iż czekolada i ser mają w blisko 80% identyczny skład chemiczny(...)Dzięki temu te dwa, na pozór odległe smaki, doskonale się łączą. A ponieważ czekolada i ser pleśniowy znikają przy mnie w tempie błyskawicznym, postanowiłem w końcu to zrobić i połączyć te dwa składniki. Jak się okazało, klienci restauracji w której pracuję przyjęli tę „nowość” bardzo entuzjastycznie i zajadli się deserem. I chociaż przepisów na muffiny jest wiele

Jacob Tastes
Tarta z burakami i kozim serem 466

razem coś dla miłośników koziego sera –tarta z kozim serem i burakami. Oczywiście jeżeli nie przepadamy za intensywnym smakiem koziego sera to można go zamienić np. na Brie. Spód do tarty nie wymaga chłodzenia w lodówce przed upieczeniem, dzięki czemu możemy zaoszczędzić czas. Składniki: * 125 g zimnego masła * 180 g mąki pszennej * 2-3 łyżki zimnej wody * 1 żółta cebula(...)ugotowanych lub upieczonych w piekarniku buraków czerwonych * 3 jajka * 150 g sera koziego * 200 ml crème fraiche 36% * 1 łyżeczka miodu * 1 łyżka oliwy z oliwek * 3-4 gałązki rozmarynu * Sól, pieprz Wykonanie: Masło kroimy szybko na małe kawałki, dodajemy mąkę i wodę. Całość zagniatamy do połączenia składników a następnie wykładamy nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Spód

Mohiella
Cannelloni nadziewane pieczarkami i serem pod beszemelem. 166

Makaron z serem to dobre połączenie, o czym mogliście się przekonać  w skandalizującym poście  Maćka (NSA i bomba?!). Ze sporymi wyrzutami sumienia, ale jeszcze większą ochotą spróbowałbym jego dania. Moja zapiekanka to cannelloni nadziewane pieczarkami i żółtym serem, a następnie zapiekane pod beszamelem. Żeby nieco podkręcić serowy smak, dodałam też gorgonzolę. Efekt osiągnęłam, chociaż dla młodszej części rodziny(...)najbardziej podkręciłam zapach. Nie jedli, niech żałują. Mnie tam nie przeszkadzało ;) :) Składniki: makaron cannelloni (12-15 rurek) 500 g pieczarek 2 cebule 150 g startego żółtego sera tymianek (u mnie świeży) sól pieprz oliwa  ser gorgonzola (opcjonalnie) sos beszamelowy (3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej) Wykonanie: Cebulę obrać

zadanie-gotowanie
Caprese z oliwkami 256

Caprese to coraz popularniejsza przystawka na polskich stołach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, warto więc spróbować przygotować ją w domu. Do przygotowania będziemy potrzebowali: 3 dobre pomidory 2 kulki sera mozzarella Kilka oliwek Oliwa z oliwek Świeża bazylia Pomidory i ser mozzarella kroimy na równej grubości plastry i układamy na talerzu na zmianę tak, by na siebie nachodziły. Oliwki siekamy(...)drobną kosteczkę i posypujemy ser i pomidory. Całość polewamy oliwą z oliwek. Na górę dodajemy świeżą bazylię. Ważne jest, by nie ciąć liści bazylii nożem. Jeśli liście są zbyt duże, rozrywajmy je palcami. Zapobiegnie to utracie aromatu. Sałatka Caprese to tradycyjna włoska sałatka. Swoimi kolorami przypominać ma flagę Italii. Możemy pokusić się o przygotowanie polskiej wersji: ser mozzarella można zastąpić

MarcinChef
Zapiekanka makaronowa "trzy sery". 153

którzy to czytacie - wiem, że wy nie. Wy jecie sałatki i chodzicie na squasha. No dobrze, dość marudzenia - przecież wiadomo, że to jest pyszne! A im więcej różnych gatunków sera wpakujemy do środka, tym pyszniejsze. Wszelkie dodatki są dozwolone, lecz opcjonalne - spokojnie można poprzestać na multiserowym sosie i makaronie! PS Czy ja użyłem w jednym poście słów bomba(...)Składniki: 200 g suchego makaronu 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżki masła 2 łyżka mąki 1 jajko 5 łyżek startego cheddara 5 łyżek startego parmezanu (lub podobnego twardego sera np. Grana Padano) 5 łyżek startej goudy (lub podobnego sera żółtego) sól i pieprz szczypiorek kukurydza z puszki Wykonanie: Makaron ugotować wg czasu na opakowaniu - zdecydowanie al dente. W rondelku

zadanie-gotowanie
Sałatka z serem, szynką i ogórkiem konserwowym. 209

jedna z moich ulubionych sałatek. Ser, szynka, ogórek konserwowy i kukurydza stanowią dla siebie idealne towarzystwo. Często gości na moim stole w czasie spotkań rodzinnych. Żeby ułatwić sobie zadanie, kupuję ser oraz szynkę pokrojone już w plastry. Wówczas szybko można nadać im kształt pasków. Przepis zdradziła mi wiele lat temu znajoma z pracy i tak ze mną został :) Okoliczności przyrody(...)zachwycające. Balkon ogarnięty, kurtki zimowe schowane. Z otwartymi ramionami wyczekujemy ciepłych dni. Takich jak ten dzisiejszy :) Składniki: 150 g sera żółtego 150 g szynki konserwowej 140 g kukurydzy 3-4 ogórki konserwowe 1/2 pęczka natki pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól  pieprz Wykonanie:  Ser oraz szynkę pokroić w miarę jednolite paski. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć

zadanie-gotowanie
Quesadillas z chili con carne 218

Quesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może być wszystko, m. in. kurczak z serem, chorizo, łosoś, hummus, co tylko chcemy. Następnie całość jest zgrzewana, bądź pieczona w piekarniku lub na patelni i podawana na gorąco. Jest to świetny pomysł na obiad(...)przekąskę. Składniki: - kilka placków tortilli (dłużej pieczonych na patelni) - chili con carne - tarty żółty ser (np. piórko 3%) *opcjonalnie: tarty parmezan Jeżeli nie używamy zgrzewarki, ani patelni - nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Na placki tortilli wysypujemy starty ser i wykładamy chili con carne. Tortillę składamy na pół lub rozkładamy mięsny sos na jednej tortilli i przykrywamy drugą. Tak przygotowane quesadillas

Be Fit Be Strong
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem 652

wersji, ale jeśli ktoś woli bardziej klasyczne smaki można ananasa pominąć. Majonez częściowo zastąpiłam śmietaną, bo i tak sałatka jest wysokokaloryczna. Wersja pierwotna zakładała jednak sam majonez :) 150 g sera żółtego wędzonego 1 szklanka kukurydzy 300 g ananasa odsączonego z syropu 150 g sera żółtego 5 jajek 2 puszki z tuńczyka w oleju 1 cebula 150 g majonezu(...)dodać do majonezu wymieszanego ze śmietaną. Odstawić. Przygotować naczynie do sałatki warstwowej o średnicy około 20 cm, może być trochę większe. Im cieńsze poszczególne warstwy tym sałatka lepsza. Ser wędzony zetrzeć na tarce i wysypać na samo dno. Układać kolejne warstwy sałatki, tj kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa, starty ser. Rozsmarować połowę sosu majonezowego, na to odsączonego tuńczyka, pokrojoną

https:KKuchniaMniam
Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami 190

bardzo je lubię gdyż za każdym razem można przygotować je wg innej kompozycji smakowej,  a wariantów mamy wiele - co kto lubi. Dzisiaj pieczarki i boczek w otoczce żółtego sera jednak świetnie komponują się również warzywne wersje, które polecamy.  Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami  SKŁADNIKI : ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka(...)świeżych drożdży 200 ml mleka 1 żółtko 6 g masła 3 łyżki oliwy lub oleju farsz : 600 - 700 g pieczarek 400 g boczku surowego 250 g sera mozzarella w bloku 2 łyżki masła dodatkowo : jajkodo posmarowania ketchup do podania PRZYGOTOWANIE : Ciasto:  Przygotowujemy zaczyn, do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier - odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cordon bleu 3300

smak ma naprawdę niebanalny, to jednak można przyrządzić je z prostych składników i w bardzo krótkim czasie. Generalnie, jest to mięsny sznycel owinięty wokół plastra szlachetnej szynki i aromatycznego sera, choć są też znane odmiany z np. grzybami. Bodaj najpopularniejsze są wersje z cielęciny i kurczaka. To trochę kwestia gustu, ale z racji całkowicie bezproblemowej dostępności tego drugiego mięsa okazuje(...)danie przewidziane skądinąd na szczególne okazje i dla wyjątkowych gości może być również wprawdzie niebanalnym, ale jednak „szybkim obiadem” na co dzień. Niektórzy sznycel składają płasko wokół szynki i sera, inni zaś raczej zwijają w rulon. Ja wolę tę pierwszą metodę, ponieważ łatwiej go wówczas usmażyć w stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu. Mam też zwyczaj delikatnego przyprawienia sznycla nie tylko solą

Kulinarna Pokusa
PEYNİRLİ POAÇA, czyli pieczone bułeczki z serem 144

Śliczne, miękkie, pieczone bułeczki z serem. Smacznego! Składniki 1,5 szklanki letniego mleka ½ szklanki oleju 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1½ lyżki cukru pudru 1 łyżeczka soli 1 białko żółtko do posmarowania bułeczek mąka (ile potrzeba) Składniki (farsz) 200 g białego sera natka Przygotowanie Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odstawić na 5-7 minut(...)ciasta i formować bułeczki. Na blasze rozłożyć pergamin i układać bułeczki zostawiając wolne miejsca. Wierzchy posmarować żółtkiem. Piec w temperaturze 180 °C, aż do zrumienienia. Żeby przygotować farsz, ugnieść ser. Umyć i posiekać natkę. Upieczone i wystudzone bułeczki nadkroić. Położyć ser i obtoczyć w natce. Artykuł PEYNİRLİ POAÇA, czyli pieczone bułeczki z serem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem z prażoną posypką i miodowym winegretem 206

Banalnie prosta i szybka do przygotowania sałatka, która gości na naszym stole kilka razy w tygodniu. Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem typu włoskiego polana domowym miodowym winegretem. Do tego opcjonalny dodatek, czyli chrupiąca posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu, którą uwielbiamy. Sałatkę jadamy zarówno z posypką, jak i bez, więc jeśli akurat nie posiadacie nasion możecie(...)pominąć. Aczkolwiek ją bardzo polecam ze względów smakowych, jak również zdrowotnych. Składniki sałatki: (2-3 osoby) 1/2 opakowania mieszkanki sałat 1/2 zielonego ogórka 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 opakowania białego sera typu włoskiego lub białej mozzarelli w kulce   Miodowy sos winegret 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 1 niepełna łyżeczka miodu 1 niepełna łyżeczka musztardy

Moja Delicja