umilić czekanie na lato proponuję przepis na sernik z brzoskwiniami, który to przepis moja Mama znalazła w jakiejś gazecie.Sernik jest bardzo delikatny, z kruchym spodem i bezową pianką. Niestety ser z wiaderka, którego użyłam – bo nie miałam innego do wyboru – nie był najlepszej jakości. Bardziej przypominał serek homogenizowany niż ser mielony i dlatego po upieczeniu i ostygnięciu następnego(...)dnia na spodzie zrobił się lekko wilgotny. Dlatego trzeba wybierać te dobre jakościowo sery z wiaderka lub zwyczajnie mielić ser, żeby sernik z brzoskwiniami czy jakikolwiek który przygotowujemy zawsze dobrze wyszedł. Sernik z brzoskwiniami – składniki:Ciasto:3 szklanki mąki1 kostka margaryny 250g3 łyżki cukru5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza:5 białek1 szklanka cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejMasa serowa
UgotujmyTo.plPizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Połączenie szpinaku z kurczakiem, serem blue i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja smaków, którą z pewnością warto wypróbować w domu. Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki:Ciasto: (na ok. 3 spody)25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej(...)cebula4 ząbki czosnku400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)sól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 40 g masłasos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek w proszkukilka pieczarekok. 100 g żółtego seraok. 100 g sera pleśniowego bluePizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką
Słodka Stronaulubionych miłośników kuchni, czyli edicook. Popatrzyłam, pomyślałam i ruszyłam do kuchni. Tak właśnie powstało moje pierwsze fondue :) do doskonałości zapewne daleko mu, więc bądźcie wyrozumiali ;)Składniki:200 g sera cheddar,200 g sera ementaler,70 g sera pleśniowego lazur,3 średnie plastry wędzonego boczku,1 duży ząbek czosnku,papryczka chili marynowana - według smaku,ok. 1 szklanka białego wytrawnego wina(...)świeżo upieczona bułka pokrojona w kosteczki.Boczek pokroiłam w drobną kosteczkę, przesmażyłam na patelni aż się dobrze wytopił. Wlałam wino, dodałam posiekaną drobniutko papryczkę, a po chwili rozdrobniony ser i na wolniutkim ogniu, cały czas mieszając połączyłam wszystko. Faktycznie, jak pisał o tym Christopher, miałam kłopot, aby ser dobrze połączył się z winem, więc
Codzienna kuchnia niecodziennakurczaka;500 g pieczarek;2 średnie, czerwone papryki;1 mała, czerowna papryczka chili;1 średnia cebula;1 ząbek czosnku;3 łyżki przyprawy gyros/kebab;2 łyżki oleju;100 g żółtego sera;1 kg frytek;Sól;Pieprz.Sos czosnkowy:200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 ząbek czosnku;Pęczek koperku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Frytki usmażyć na głębokim oleju, zgodnie(...)pokroić w plastry.Cebulę obrać, pokroić w kostkę.Papryczkę chili umyć, osuszyć, pozostawić w całości.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Na dużej patelni rozgrzać olej z 3 łyżkami przyprawy gyros/kebab. Gdy przyprawa zacznie się pienić dodać pokrojoną w kostkę ceublę i kurczaka. Podsmażyć na złoty
Gospodyni Miejskakurczakiem i cukinią...Warstwa sprężystego makaronu.Kawałeczki cebuli, papryki i cukini, oblane przecierem pomidorowym.Złociste kawałki podsmażonego kurczaka.I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu.A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki.Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja.Smacznego!Składniki: 400 g filetów z piersi kurczaka;500 g makaronu penne;700 g cukinii (waga przed obraniem);1 duża, czerwona papryka(...)przecieru pomidorowego;1 łyżka masła;1 czubata łyżka przyprawy do gyrosa;1 płaska łyżeczka słodkiej papryki;250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;150 g startego, żółtego sera;2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;Olej;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą
Gospodyni Miejskasernikowych wariacji, ale zwykle coś było z nim nie tak - a to, za bardzo zbity (taki... babciny), a to za bardzo puszysty (coś bardziej jak budyniowa pianka z odrobiną sera). Za nasze serca chwycił dopiero sernik z brzoskwiniami - poezja (przepis niebawem). I tak, zauroczona połączeniem sera i owoców zaczęłyśmy razem kombinować. Nasz działkowy ogródek obrodził w malinki, więc mogłyśmy spokojnie(...)ruszyć po ser. Metodą prób i błędów opracowałyśmy przepis na sernik idealny dla wybrednego podniebienia. Ani on budyniowy, ani on zbity... on jest po prostu malinowym cudem.Duża blacha przeżyła w naszym domu niecałą dobę. - To chyba najlepsza rekomendacja! :)SKŁADNIKI:Masa serowa:- 1 kg sera 3-krotnie zmielonego (ten w wiaderku nadaje się świetnie)!- 3/4 kostki masła,- 6 jajek
Wypisz Wymalujserkiem pigwowym. Owoce gotuje się z wodą i cukrem, następnie wylewa do prostokątnej formy, a gdy galaretka zastygnie, kroi się ją na kwadraty i podaje z owczym twardym serem manchego. Dulce de membrillo znane jest także w Portugalii i krajach Ameryki Południowej (po portugalsku pigwa to marmelo, od niej pochodzi nazwa marmolada).Galaretka z pigwy smakuje według mnie(...)połączenie miodu i cytryny - aż mam ochotę osłodzić nią herbatę :) Oprócz połączenia z serem manchego, możecie spróbować kombinacji z serami o wyrazistym smaku, np. z serem z niebieską pleśnią, oscypkiem lub z twarogiem czy serem korycińskim. Galaretka z pewnością polubi się także ze słoną, suszoną szynką czy z piersią kaczki.Jeżeli macie możliwość, kupcie duże owoce pigwy jabłkowej lub gruszkowej
Chilli Czosnek i Oliwaprostu lasagne bolognese. Lasagne , które jadłam setki razy w różnych regionach i..każde było inne i cudownie pyszne i soczyste! Lasagne to – prostokatne płaty makaronu + ragu bolognese + sos beszamelowy + ser tarty Na Sycylii wzbogacane dodatkowo szynką i groszkiem oraz jajem na twardo. W Rzymie serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki(...)Kolejne składniki to -płaty lasagne- od Ciebie zależy ile, gdyż wielkość brytfanny, ilość warstw decyduja o tym czy zrobisz z 500 g czy z 800 g gotowych płatów. -sery- edam rycki, mozarella, grana padano – dajesz ile chcesz. Zetrzyj na dużych oczkach -beszamel Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania -masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając dało
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj przygotowałem klasykę kuchni amerykańskiej. Pyszny grillowany wołowy burger z serem, grillowanym pomidorem, cebulką, odrobiną bazylii i rewelacyjnym sosem tysiąca wysp. Nie ma co się zanadto rozwodzić - to tylko hamburger... ale te z fast foodu się nie umywają. Do przygotowania hamburgerów użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka(...)pomidorów, kilkunastu listków bazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu, ketchupu, musztardy, oliwy, białego octu winnego, sosu sojowego, kminu rzymskiego, pieprzu kajeńskiego, tymianku, czarnego pieprzu ziarnistego, soli, cukru, bułek do hamburgerów. Kluczem do przygotowania dobrego hamburgera jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Starałem się, aby mięso było dość pikantne. Przygotowanie mięsa zacząłem od obrania jednej średniej wielkości cebuli
Wyprawy kulinarnedawna chodził za mną pomysł przygotowania tarty cebulowej. Dzisiaj postanowiłem go zrealizować. Tarta cebulowa zaskakuje przyjemnym aromatem i delikatnym smakiem karmelizowanej cebuli, której połączenie z żółtym serem i masą jajeczną tworzy sycące i smaczne danie na rodzinny obiad. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram pszennej mąki tortowej (typ 450), 5 jajek, 120 gram masła, 200 gram sera żółtego gouda(...)lekkiego przestudzenia i znów przemieszałem cebule. Jednocześnie zmniejszyłem temperaturę do 160 stopni. Po kolejnych 10 minutach znów wymieszałem cebulę, a po dalszych 10 minutach wyjąłem je z piekarnika. Ser żółty starłem na tarce o średnich oczkach. 2/3 startego sera równomiernie rozłożyłem na podpieczonym cieście. Na serze równomiernie rozłożyłem około 2/3 z podpieczonych cebul. Do miski dodałem 350 gram kwaśnej śmietany
Wyprawy kulinarnenaprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek i dopełniona trzema rodzajami sera (święte włoskie trio - mozzarella, ricotta i parmezan). Na pewno nie jest to la cucina povera, ale przecież to Święta - w tym okresie i biedniejsi chcą dobrze zjeść i wykładają na stół wszystko(...)pomysłu na przyjęcie - zróbcie tę lasagne. Będzie smakować każdemu:) Lasagne bożonarodzeniowa na podstawie tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna (używam takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować) 125 g sera mozzarella, startej lub posiekanej parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy, włoskiej lub innej (ja używam surowej kiełbasy polskiej z Lidla), najlepiej, żeby dało się wyjąć
Chilli Czosnek i Oliwaroku. Dziś zapraszam Was na moją krótką fotograficzną relację z tego wydarzenia, w której pokażę Wam, co ciekawego działo się na Targach oraz jakie produkty kupiliśmy. (fot. powyżej: Sery Grądzkie) Targi Regionalia to impreza promująca naszych lokalnych producentów żywności tradycyjnej oraz ekologicznej. Prezentowane tutaj wyroby to prawdziwe perełki polskiego przemysłu spożywczego - produkty wytwarzane na bazie receptur przekazywanych z pokolenia(...)Klimat regionalny był - Panie na zdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów
Chilli Czosnek i Oliwaosób.Składniki:- 10 plastrów schabu (u mnie łącznie 700g)- 500g pieczarek pokrojonych w talarki- 250ml mleka- 250ml wody- 40g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 40g masła- ser Emmentaler starty na drobnych oczkach 160g (dałam Cheddar )- 2 łyżki sera Grana Padano lub Parmezanu- oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka- sól i pieprzDodatkowo:- 1 sałata lodowa (u mnie mix: lodowa(...)rzymska,ruccola,roszponka)- musztarda Dijon 1 łyżka (dałam Dijon i francuską - po połowie)- 2 łyżki octu jabłkowego(lub winnego)- 4 łyżki oliwy z oliwek- szczypta soli i pieprzuSos beszamel:Ser ścieramy na drobnej tarce do miseczki.W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu mleko i wodę, cały czas mieszając. Można połączyć mleko z wodą i dodawać
Smaczne ZdroweJedna z kilku wersji przygotowywanych przez nas zapiekanek makaronowych, dzisiejsza jest w wersji wegetariańskiej. Tylko makaron, dwa sosy, warzywa, no i jeszcze trochę sera. Pierwszy raz do zapiekanki dodaliśmy szparagi (które uwielbiamy) i wyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy(...)połowy porcji.Składniki:- 400g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego (lub dowolny inny)- 1 cukinia ok.350g- 250g pieczarek- 1kg zielonych szparag (2 pęczki)- 2 duże cebule- ok.1 łyżki oleju kokosowego- starty żółty ser (u mnie cheddar)Sos beszamelowy:- 60g oleju kokosowego bezzapachowego- 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 500ml wody- 250ml mleka orkiszowego (lub zwykłego)- sól i pieprz do smakuW garnku roztopić olej kokosowy, dodać
Smaczne Zdrowesosem szpinakowym i takie tam. A , że dziś miałam ochotę na normalny szpinak to pozostało tylko jakoś ten szpinak podać. Przypomniały mi się parmezanowe koszyczki . Miałam akurat litewski ser Dziugas bardzo zbliżony smakiem i właściwościami do Parmezanu więc z niego zrobiłam koszyczki i nadziałam szpinakiem. Czas: 30 minut Składniki: 50 dag mrożonego mielonego szpinaku 1 łyżka masła sól(...)smaku pieprz mielony do smaku sok z cytryny do smaku gałka muszkatołowa utarta do smaku 2 garści utartego na małych oczkach tarki jarzynowej ( środkowe nie najdrobniejsze) sera Dziugas lub Parmezan Utrzeć ser. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać pojedynczo porcje sera tak by utworzył się płaski placuszek wielkości podstawki pod filiżankę .Ser zaczyna natychmiast bulgotać i topić się. Gdy zrumieni się
Buniabaje w kuchni