ciasto; 1.5 szkl mąki 0,5 kostki margaryny szczypta chili w płatkach szczypta słodkiej papryki 40 g oscypka wędzonego 1 jajko nadzienie; 250 g białego sera pół szkl mleka 2 jajka szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego szczypta chili w płatkach pieprz ziołowy staropolski dodatkowo; 500 g fasolki szparagowej 80 g bryndzy trochę żółtego sera do posypania szczypta oregano Fasolkę(...)szparagową ugotować z dodatkiem soli, odcedzić i wystudzić. Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić formę, nakłuć widelcem i można wstawić do lodówki. Ser, mleko i jajka wymieszać z przyprawami i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Piekarnik rozgrzać do temp ok 190 st . Podpiec spód ok 15 min. Na dnie ułożyć równomiernie warstwę fasolki szparagowej, zalać masą serową, ułożyć ponownie fasolkę
Gotowanie jest łatweszczypta czerwonej papryki nadzienie; buraki naciowe lub szpinak ok 300-350 g (sparzone) pół szkl mleka pół szkl śmietany 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz 150 g sera feta lub typu feta 150 g sera żółtego 2 małe oscypki Ciasto zagnieść, twarde. wylepić formę do tarty. Buraki naciowe lub szpinak, wymieszać z mlekiem i zmiksować przy pomocy blendera(...)dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek zagotować i podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce ser żółty i jajko. wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min. Wylać na ciasto masę zieloną z serem, posypać startym na tarce oscypkiem i piec przez
Gotowanie jest łatweDzisiaj znów bardzo słoneczne klimaty. Pysznie, sycąco i przy tym zdrowo. Z bardzo prostych składników, przy niewielkim nakładzie pracy przygotowałem pyszną zapiekankę z bakłażanów w sobie pomidorowym, z przepysznym serem feta. Zapachniało Grecją - oregano, dobra oliwa, prawdziwa feta i bakłażan. Połączenie idealne - aż nawet za oknem zrobiło się słonecznie. Do przygotowania dania użyłem: 3 średnich bakłażanów, 1 puszki pomidorów pelati(...)dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram sera feta, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Dwie duże szalotki drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do nich posiekane szalotki oraz 2 łyżeczki suszonego oregano. Po około minucie dodałem na patelnię również
Wyprawy kulinarnePolecam kolejny przepis na faszerowany schab, tym razem farszem jest pesto z suszonych pomidorów i ser mozzarella. Ostatnio polecaliśmy Wam przepis na schab z sezonowym farszem: podgrzybkami i schab faszerowany cukinią . Jako farsz do schabu zostało wykorzystane gotowe pesto z suszonych pomidorów, oraz plastry sera mozzarella. Do doprawienia schabu zastosowana została kostka mięsna Winiary i świeżo mielony czarny pieprz. Wiem(...)ryżem i groszkiem. Uwielbiam świeży groszek lub mrożony, ten z puszki nigdy mi nie smakował. Składniki na 2 porcje: 3 plastry schabu dobrze rozbite, pesto z suszonych pomidorów 1 ser mozzarella sól lub kostka mięsna Winiary i grubo mielony czarny pieprz, 1 łyżka oleju rzepakowego 100 g ryżu dziki & parboiled zielony groszek mrożony (ok. 2/3 szklanki) Przygotowanie: Dobrze rozbite
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGrillowane bakłażany, aromatyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym, a na wierzchu sos beszamelowy i przypieczony ser - chyba nie muszę mówić, że całość jest nieziemsko pyszna? :) Gwarantuję, że jeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam. SKŁADNIKI (ok. 8 porcji) 2 bakłażany oliwa oliwek sól sos mięsno- pomidorowy 500g mielonego mięsa(...)kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego gałka muszkatołowa cynamon sól pieprz sos beszamelowy 1 łyżka masła 2 łyżki maki 300-400 ml mleka 3-4 łyżki tartego sera ( parmezan, grana padano, lub żółty o wyrazistym smaku) gałka muszkatołowa sól pieprz dodatkowo 3-4 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bakłażany kroimy w plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem
DefinicjaSmakutego jaka smaczna! Idealnie sprawdzi się jako sałatka na imprezę :) Migdały można zastąpić prażonym słonecznikiem. Sałatka z brokułami, fetą i migdałami – Składniki: 1 brokuł (500g) 150-200g sera feta 1 pełna łyżka majonezu 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego ok. 40g płatków migdałów czosnek granulowany lub świeże ząbki czosnku (do smaku) pieprz do smaku Sałatka z brokułami, fetą(...)migdałami – Wykonanie: Brokuły podziel na małe różyczki ugotuj al dente na parze. Ser feta pokrój w kostkę. Migdały upraż na suchej patelni na złoty kolor. Na talerzu ułóż różyczki brokuła, na to wysyp kosteczki sera feta oraz uprażone migdały. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalny. Dopraw do smaku pieprzem i granulowanym czosnkiem. Wymieszaj. Soli nie radzę dodawać do sosu, ponieważ
Kulinarne Przebojeprostu niebo w gębie! Uwielbiam połączenie wyrazistych serów i słodkich owoców, do tego trochę pikantnej rukoli, sos - miodowo musztardowy, pszenny placek i posiłek idealny gotowy :) Jeśli lubicie figi to zakochacie się w tym quesadillas, zapewniam! SKŁADNIKI (2 porcje) 1-2 świeże figi 2 placki tortilla 2 plastry sera feta 2 plastry ulubionego sera dojrzewającego o wyrazistym smaku 2 gałązki świeżego(...)cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Figę myjemy i kroimy w plasterki. Szalotkę kroimy w piórka. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Połowę tortilli smarujemy sosem, układamy plasterki figi, szalotkę, kruszymy oba rodzaje sera, układamy tymianek oraz rukolę i posypujemy pieprzem. Przykrywamy "suchą" częścią placka. Rozgrzewamy grill elektryczny, piekarnik lub patelnię grillową i grillujemy pod 2-3 min z każdej strony, aż tortilla się
DefinicjaSmakuKotlet Schabowy z pieczarkami i serem - to troszkę bardziej urozmaicony ale jednak klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Schab najpierw usmażony, a następnie podduszony w piekarniku powoduje, że mięso jest delikatne, miękkie, soczyste i niemal rozpuszcza się w ustach, a dodatek aromatycznego farszu pieczarkowego i apetycznie ciągnącego się sera sprawia, że jest to wyjątkowo smaczne i ładnie prezentujące się danie(...)czosnek w proszku) sól (ewentualnie vegeta) pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej ok. 50 g masła ok. 100 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski itp.) Kotlet Schabowy - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone w cienkie
Słodka Stronanadała specyficznego smaku. Żeby danie było bardziej pożywne na spód zapiekanki dałam ziemniaki. 1 kalafior 1 łyżeczka kurkumy SOS: 2 szklanki mleka 50g masła 1 łyżka mąki 200g sera żółtego szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz biały ok 500g ugotowanych ziemniaków Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Gotować maksymalnie 10min. Delikatnie przelać kalafior czystą, zimną wodą. Ziemniaki pokroić(...)dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, bo będą robiły się grudki. Zagotować i przyprawić. Zdjąć z ognia i dodać starty ser. Wymieszać, aż ser się rozpuści. Można chwilę podgrzać na małym ogniu, aby ser się lepiej połączył. Wylać gorący sos na kalafior. Zapiekać 30min w 180*C bez przykrycia. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniamcennym źródłem składników odżywczych, białka, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju młodych organizmów. Wystarczy wprowadzić do codziennej diety kilka porcji mleka lub jego przetworów (serów, jogurtów, k efirów ...), żeby w prosty sposób zadbać m.in. o ich zdrowe zęby, kości i mięśnie; wspomóc pracę układu odpornościowego, nerwowego i krwionośnego oraz wpłynąć na poprawę samopoczucia(...)wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów. Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie. Dodatki do sera mogą być różne, słodkie
SzczyptaSmaQpiersi z indyka 20 dkg. boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plastry sól pieprz czarny mielony 4 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki 2 jajka 20 dkg. tartego sera 15 dkg. ser topiony kremowy 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Piersi z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroi ć w drobną kostk ę . Posolić, popieprzyć i odstawi ć ( sól zmi ę kczy piersi(...)indyka). Do miski wbi ć jaja, 3 łyżki kwaśnej śmietany, mąki, dokładnie wymiesza ć , aż b ę dzie gładkie, doda ć ser topiony kremowy, tarty ser, pokrojone w kostk ę piersi i posiekany czosnek. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką, po bokach oraz spód układamy cieniutkie plastry bekonu. Wlewamy farsz mięsny, przykrywamy bekonem, który ułożyliśmy po bokach, rozprowadzamy równomiernie jedn
Smaczne PotrawyFocaccia to d rożdżowy, puszysty placek z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, pochodzący z kuchni włoskiej. W środku ciasta zamknęłam kozi ser, który wniósł dodatkowy smak i dzięki niemu ciasto nabrało wilgoci. Polecam! SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki cukru 25g drożdży świeżych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 100g koziego sera(...)ciasto około 10min. Pod koniec wlać oliwę z oliwek. Ciasto będzie luźne i lepiące. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15x30cm. Zetrzeć ser na tarce jarzynowej i wyłożyć na ciasto. Złożyć prostokąt na pół jak książkę. Lekko rozwałkować nadając kształt focacci i zamykając ser w środku. Ciasto przełożyć na blachę z papierem
https:KKuchniaMniammąki tortowej 100 g masła 1 jajko 2 szczypty soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich farsz: 1-2 pomidory czerwone 1 pomidor żółty 2-3 pomidorki koktajlowe 125 g sera mozzarella w kulce 50 g sera mozzarella twardego w bloku 2 łyżki ketchupu zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie i sól – mieszamy, następnie dodajemy posikane zimne(...)dodać łyżkę gęstej śmietany). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód ketchupem. Na tartę skruszamy kulkę sera mozzarella. Pomidory kroimy w plastry, układam na serze w okręgach. Na wierzch ścieramy twardy ser mozzarella, opuszczamy ziołami prowansalskimi. Tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikoreczki idealnie wpisują się w te cechy, a przy tym hołdują polskiej tradycji i uwielbieniu do koreczków właśnie. Jeżeli znudziły się Wam już stare wersje tego dania, z żółtym serem, oliwkami czy szynką, spróbujcie tego! Ja układam te koreczki wokół ulubionej sałatki a'la greckiej , ale możecie podać je także na oddzielnym talerzyku, bądź przy innej, Waszej ulubionej, sałatce ;) KORECZKI(...)POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, BAZYLIĄ I SEREM TYPU GRECKIEGO Składniki: - 500 gram pomidorków koktajlowych (lub inna, dowolna ilość) - 270 gram sera typu greckiego (feta) - świeża bazylia Przygotowanie: Pomidorki myjemy, rozcinamy na dwie części. Bazylię myjemy i dzielimy na listki. Ser kroimy w średnich rozmiarów kostkę. Na wykałaczkę nadziewamy: jedną część pomidorka (tę, która wcześniej trzymała się pomidorowego krzaczka), ser, drugą część pomidorka
Życie zamknięte w smakuMocno dojrzałe nektarynki w koszu z owocami, kostka białego sera w lodówce- jak tu tego nie wykorzystać do pieczenia? ;-) A że mam ostatnimi czasy ogromną chrapkę na ciasto kruche, powstało smakowite połączenie. A zatem, do działa! SKŁADNIKI: ciasto: - 200 gr mąki - 100 gr margaryny do pieczenia - 50 gr cukru - 1 jajo - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka(...)mąki - 50 gr margaryny - 20 gr cukru dodatkowo: -200 gr białego sera w kostce - 1 jajo - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 5 dojrzałych nektarynek Do mąki dodaję posiekaną na kawałki margarynę, jajo, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko szybko ze sobą mieszam i wykładam na blaszkę (ja użyłam okrągłej blaszki do tarty). Biały ser mieszam z jajkiem i cukrem waniliowym, wykładam
Wielopokoleniowo