Drożdżowe paluchy z czosnkiem, ziołami i serem żółtym... Do ciepłej zupki najlepsze, na imprezkę na przegryzkę też będą super! Potrzebne będą: Ciasto: 1 szklanka mleka 30 ml oleju 2 jajka 3 i 1/2 szklanki mąki (typ 650) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 25 g drożdży Do posmarowania: 3 ząbki czosnku 1 żółtko 2 łyżki oliwy Do posypania: ser(...)olej. Ciasto wygniatamy na kulę, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego żółtko oraz oliwę, mieszamy na jednolitą masę. Ser ścieramy na tarce, na małych oczkach. Kiedy ciasto wyrośnie jeszcze raz lekko ugniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek (ok. 3-4 mm). Tniemy na paski o szerokości 2-3 cm i długości
Pelusiowa KuchniaNajczęściej spotykanym farszem jajek są grzyby - pieczarki, zielenina lub wątróbka. Ostatnio przeglądając książkę Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku, natrafiłam na jajka nadziewane serem. Parmezanem i serem szwajcarskim. Z takimi jajkami wcześniej się nie spotkałam i oczywiście musiałam od razu wypróbować przepis, gdyż brzmiał smacznie i przypuszczenia potwierdziły się, jajka wyszły naprawdę bardzo smaczne. Warto(...)przygotować i urozmaicić nimi standardowy zestaw jajek faszerowanych. 8 jajek, 40 g parmezanu, 40 g sera żółtego, 2 łyżki kremowej śmietanki, 1 surowe żółtko, szczypta papryki, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, sól, masło do wysmarowania formy, Sery zetrzeć na tarce o drobnych otworach. 2 łyżki startego parmezanu odłożyć. Ugotowane na twardo jajka, obrać ze skorupek przeciąć wzdłuż na połowy. Wyjąć
królestwo garówselera naciowego serwowane w salaterce ze sklepu KupSzkło.pl Przepisy na suszone warzywa i owoce znajdziecie tutaj Składniki seler naciowy dobrze odsączony labneh (można zastąpić np. białym serem o kremowej konsystencji, serem kozim, serem gorgonzola lub innym serem pleśniowym rozgniecionym lub roztopionym i wymieszanym na gęstą pastę z niewielką ilością jogurtu typu greckiego lub śmietany ) wybrane dodatki - szczypiorek, natka(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekane suszone pomidory - wybór dodatków zależy tylko od Waszych preferencji smakowych sól i pieprz do smaku, ewentualnie inne przyprawy do smaku Przygotowanie Wybrany ser rozgnieć na gładką pastę (lub zmiksować blenderem), dokładnie wymieszać z ulubionymi dodatkami i doprawić do smaku. Seler umyć, oczyścić i ewentualnie usunąć grubsze włókna. Każdą łodygę podzielić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! Tak więc Panie i Panowie, przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny farsz, na delikatne ciasto zwykłe i na perfekcyjne ciasto bezglutenowe(...)FARSZ: - ziemniaki około 3kg, - cebula około 1,5kg (czerwona, biała) - ser minimum 1kg, - przyprawy: pieprz ziołowy - obowiązkowo, pieprz czarny, pieprz biały, vegeta domowa, - olej/masło do smażenia cebuli (może być też olej kokosowy) Wykonanie: Gotujemy ziemniaki (najlepiej sypkie), dokładnie dusimy. W między czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju i maśle, gdy już się poddusi i odparuje dorzucamy
Wypisz Wymalujheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Teraz najważniejsze , czyli smak – filecik jest soczysty, przesiąknięty dymno-grzybowym ,smakiem szynki parmeńskiej , ziół i sera który kryje się wewnątrz .. poezja " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : tyle filetów ile osób chcemy nakarmić , u mnie były to 4 szt ( połówki ) 4 plastry, żółtego sera – dowolnego 8 plastrów szynki parmeńskiej ( średnio 2 plastry na jednego fileta ) 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich ( gotowa mieszanka ) 1 łyżeczka -płaska granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku oliwa do spryskania przed
Ogrodnik w podróżySkładniki: -3 piersi z kurczaka -250 g. pieczarek -50 g. margaryny do smażenia -cebula -ser żółty Do przygotowania sosu użyłam "pomysł na roladki schabowe w sosie serowym" firmy Winiary. -2x "pomysł na..." -300 ml. śmietanki 12% -200 ml. wody Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki a następnie podsmażamy na margarynie. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i doprawiamy solą(...)pieprzem. Smażymy aż będą miękkie. Piersi myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na płaty w poprzek (mi z jednej piersi wychodził 3 płaty). Na piersi układamy kawałek sera, na ser pieczarki, zawijamy roladkę i kładziemy na blaszce. Żeby roladka się nie rozwinęła przykrywamy ją serem. Kiedy wszystkie roladki mamy już gotowe przyrządzamy w małym garnuszku sos według przepisu na opakowaniu
Magia jedzenia.będzie marudził za bardzo. Albo po prostu czasami wpadnie na pomysł, że może by tak zjeść na niedzielny obiad coś innego niż kawał mięsa z kością. Choć ten ser ma milion kalorii, to czasami warto. Mam wielką słabość to grillowanego camemberta, nawet jeżeli nie owiał do dym z ogniska, a zgrilowany został na patelni z Ikei. To było jedno(...)kocem naciągniętym na nogi. O! Składniki: mix sałat gruszka orzechy włoskie suszona żurawina ser camembert sos winegret - PRZEPIS TUTAJ żurawina do serów i mięs - PRZEPIS TUTAJ Przygotowanie: Na talerzu rozkładamy mix ulubionych sałat. Gruszkę kroimy w plastry razem
bistro mamaPieczone nadziewane muszle makaronowe z sosem pomidorowym, to klasyk kuchni włoskiej. Muszle nadziewane są mieszanką najlepszych serów włoskich – ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki: (4-5 porcji(...)puszki pomidorów w całości bez skóry (2 x 400 g) 500 g sera ricotta 30 g oliwy z oliwek 4 duże ząbki czosnku (lub 5 mniejszych) niecałe 1/2 łyżeczki chili w płatkach 10 świeżych listków bazylii sól morska i świeżo mielony czarny pieprz 330 g mozzarelli w dużych kulkach po odsączeniu (ok. 2,5 kulki po 125 g każda
Moja Delicjapieczarek (najlepiej małych) 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli 2 łyżki sosu worcester 3-4 garście startego na dużych oczkach sera 1 łyżeczka papryki słodkiej Zaczynamy od schabowego. Delikatnie rozbijamy kotlety z obu stron. Każdy posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Układamy jeden na drugim, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki(...)samą patelnię nalewamy olej i rozgrzewamy go. Schaby zamaczamy w jajku później obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na patelnię. Mi zostało trochę jajka więc je połączyłam z żółtym serem i łyżeczką papryki słodkiej. Wszystko dokładnie wymieszałam i taką papkę serowo jajeczną nakładałam na pieczarki. Schaby smażymy na rumiany kolor z jednej strony przewracamy i szybko nakładamy na usmażoną stronę
Piekielna Kuchnia Patiprzyznać się kto nie robił jeszcze sera z ziemniaka? jeżeli brakuje wam płatków drożdżowych i nie jesteście pewni to zdecydowanie polecam, jest to lekki wydatek, ale o dziwo starcza na bardzo długo.. a ich dodatek.. no.. koniecznie spróbujcie! :) dzisiaj mam dla was właśnie kilka propozycji z dodatkiem tego pysznego sera, no o ile nie zjecie go najpierw(...)prosto z pudełka/ew. z pieczonymi warzywami :D gryczane naleśniki z pomidorowym farszem z czerwonej soczewicy i cebulki, z serem z ziemniaka (vegan) potrawka pomidorowa z ciecierzycą, kalafiorem z brokułami i tahini (vegan) makaron z sosem z sera z ziemniaka, z brokułami (vegan) kluski śląskie z serem z ziemniaka (vegan) gofry marchewkowe z pastą z zielonego groszka
More food, love and dreamsMuffiny z brokułem i zielonym groszkiem w cieście z sera Grana Padano i kefiru, to propozycja dla tych, którzy lubią wytrawne mięciutkie bułeczki ze smaczną "wkładką" :) Składniki na 18 muffinów: 3 jajka 210 g mąki pszennej 60 ml oliwy 200 ml kefiru 1 szklanka sera Grana Padano startego na drobnej tarce 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)dużej misce. Dodać do nich oliwę, kefir, pieprz, sól i zioła prowansalskie i jeszcze raz dobrze roztrzepać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z niemal całym startym serem. Składniki suche przesypać do mokrych i całość wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć małą łyżkę ciasta. Do ciasta wcisnąć niewielką różyczkę brokułu i groszek. Resztę
Trzeci talerzKrokiet. Nie należy do dań lekkich, ale przypuszczam, że na wymienionych imprezach nikomu nie robi to różnicy. Najczęściej z kapustą i grzybami albo mięsem. Ja proponuje wam krokiety z serem i ziemniakami. Farsz podobny do takiego, jaki mamy w pierogach ruskich, pikantny pachnący cebulką i ziołami. Dla mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie(...)smażę na patelni naleśnikowej, jeśli nie macie, to rozważcie zakup. Naleśniki i wszelkiego rodzaju małe placuszki wychodzą genialnie. Usmażone naleśniki odstawiamy do ostygnięcia. Farsz: 1 kg białego, półtłustego sera, zmielonego lub rozgniecionego 1 kg ziemniaków ugotowanych i przepuszczonych przez praskę 6 dużych cebul łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru łyżeczka lubczyku 3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa Cebule drobno siekamy
ladykitchenOkrągłe bułki ze szpinakiem i serem — nieco trudniejsza potrawa, ale warta zachodu! 12 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) 1 jajko + 1 białko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól 3 szklanki mąki woda Składniki (do posypania kiedy wałkujemy) 2 łyżki skrobii pszennej 3 łyżki mąki Składniki (farsz) 1 duża cebula 1 paczka szpinaku zmrożonego 200g sera typu feta pieprz czarny słodki pieprz czerwony(...)Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać szpinak. Zmniejszyć ogień. Przykryć patelnię. Dusić je, aż wyparuje woda. Wyłączyć ogień. Ugnieść ser widelcem. Dodać ser i przyprawy do farszu. Sos: Wymieszać wszystkie składniki sosu widelcem dokładnie. Podzielić ciasto na 5 kawałków. Rozsypać makę z skrobią na stolnicy. Wałkować ciasto na okrągłe placki
Tureckie Przepisykruchy spód 260 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka) 125 g masła 1 jajko szczypta soli 1 łyżka wody Na nadzienie 2 jajka 200 ml śmietany 30 % 125 g sera żółtego 1 camembert 1 por 100 g szynki (u mnie sopocka) 100 g szpinaku (u mnie mrożony) 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano WYKONANIE Kruchy spód(...)czym ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez 10 minut. Nadzienie: Jajka wbić do miski, roztrzepać, dodać śmietankę i doprawić solą, pieprzem i oregano. Ser żółty zetrzeć na tarce, por umyć i pokroić w krążki (tylko białą część), szynkę pokroić w drobną kostkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewać mieszając
Passions hobbies lifeMoje dzieci bardzo lubią bułeczki drożdżowe, często je piekę raz na słodko raz na słono. Dzisiaj postanowiłam upiec w kształcie róży z serem i przepyszną polędwicą nad ogniem wędzoną Hańderek Bułeczki podałam z dresingiem tysiaca wysp Roleski . Taką bułkę śmiało można zabrać do szkoły lub do pracy. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 500g mąki + do podsypania(...)drożdży 3 jajka 1 nie pełna szklanka mleka 2 łyżeczki soli 100 g masła Dresing Roleski kilka plastrów żółtego sera 3 plastry polędwicy Hańderek Wykonanie : Z polowy ciepłego mleka 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski przesiać resztę maki, dodać sól, resztę mleka, rozczyn
Sama słodycz i szczypta chili