obiadowe, które wymaga troszkę pracy, ale za to jest bardzo bardzo smaczne. Muszelki z makaronu zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, z dodatkiem naszego ulubionego mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika (opcjonalnie - ja użyłam mięsa(...)rosołu z królika ) puszka pokrojonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2-3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera sól pieprz czarny pieprz ziołowy Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone. Przygotować sos - puszkę pokrojonych pomidorów wlać do garnuszka, dodać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i żółtym serem to przepis na smaczną potrawę, która z pewnością poprawi każdemu nastrój, zwłaszcza w chłodne dni. Świetny pomysł na codzienny obiad. Składniki: 500 gr. mięsa mielonego wieprzowego 300gr. sosu pomidorowego 300gr. makaron rurki czosnek cebula ser żółty do zapiekania ( np gouda, edamski ) olej sól pieprz oregano bazylia pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki(...)pomocą widelca rozdrabniamy je na patelni. Gdy mi ę so zbrązowieje wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy przyprawami ( sól, pieprz, oregano i bazylia) i dusimy przez około 10 minut. Ser żółty ścieramy na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć na dno naczynia makaron, mi ę so w sosie, z tarkowany ser. P owtórzyć czynność. Na wierzch układamy papryki
Smaczne Potrawydobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe. Składniki: Mięso wołowe mielowe, Czerwona cebula, Ogórek, Pieczarki, Sałata, Bułka (duża) Żółty ser, Musztarda, Przyprawy. Do dużego naczynia wkładamy mięso, przyprawiamy je, ja dodałam sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Formujemy duże kotlety. Grilujemy na patelni grillowej. Grilujemy również pieczarki. W tym czasie(...)piekarnika wstawiamy przekrojone bułki z plastrem sera. Podpiekamy aż ser się roztopi, ale nie za długo żeby bułka nie była twarda. Na przekrojoną bułkę z serem kładziemy sałatę oraz pokrojoną w ringi cebulę. Na to można jeszcze jeden plaster żółtego sera, i pokrojony w plastry ogórek oraz cześć pieczarek. Upieczone mięso smarujemy od spodu musztardą i kładziemy na bułkę
Smaki Przyprawy i KoloryOsoby, które chętnie jedzą ser żółty i mięso mielone powinny spróbować ich połączenia. Ja dziś wypróbowałam i będę do nich powracać. Składniki: (na 5 kotletów) 350g mięsa mielonego, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, sól, pieprz, majeranek, bułka tarta, kilka łyżek mleka, ser żółty - ja użyłam sera w kształcie krążków 5szt.x20g. Przygotowanie: Przygotować ser żółty - nie musi być taki(...)jajkiem i przyprawami, bułką tartą ( bułki tartej wsypać ok.2 czubatych łyżek - polać po tej bułce mlekiem by zmiękła). Mięso podzielić na 5 części. Do każdej części włożyć kawałek sera żółtego, tak by nigdzie nie wystawał i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i włożyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu, kilka minut z każdej strony. Smacznego
W kuchni u Monikisaszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera feta, 1 jogurt naturalny (ok.400g), 1 mała cytryna, odrobinę parmezanu lub drobno startego sera żółtego, świeżo zmielona sól i pieprz (ja dałam kupne zmielone przyprawy), ząbek czosnku, garść natki pietruszki(...)przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na mniejsze części. Podsmażyć do zrumienienia - smażyć parę minut, w małej ilości tłuszczu na małym ogniu. Ostudzić. Oliwki pokroić - jedną oliwkę na trzy kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Kaszę, oliwki, ser feta, szparagi, suszone pomidory wymieszać razem doprawiając solą (tu uważać by nie przesolić) i pieprzem. Całość polać dressingiem i udekorować pomidorkami koktajlowymi
W kuchni u Monikizielonych oliwek, pokrojonych w plasterki, 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w paski, 1 świeża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 250 g bekony, pokrojonego w kostkę, 140 g startego żółtego sera, 3 plastry sera, przekrojone wzdłuż, tak by owinąć parówki. Ponadto: 60 g przecieru wymieszanego z łyżeczką oregano i łyżeczką bazylii, 1 łyżka oleju wymieszana z dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku, odrobina(...)oleju do posmarowania blaszki. Przygotowanie: Blaszkę posmarować oliwą lub olejem. Położyć wyrośnięte ciasto i dłonią rozprowadzić po blaszce. Na obrzeża ciasta położyć parówki zawinięte serem żółtym i skleić boki. Ciasto posmarować po całości olejem z czosnkiem. Następnie posmarować przecierem - sam środek, bez obrzeży. Posypać większą częścią sera żółtego. Poukładać cebulę. Dodać resztę składników. Na koniec
W kuchni u Monikikukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry(...)dodatkiem malinowego dressingu Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka z pomidorem, bobem
Moja smaczna kuchniaSmaczna i syta zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym, papryką i cebulką. W środku smaczny ciągnący się ser. Zaspokoi każdego ,,głodomorka”. Zapiekankę podałam na talerzyku Jesień - Porcelana Bogucice . 400 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz 200 g żółtego sera 1 kg ziemniaków Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy(...)oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Gdy zmiękną dodajemy mięso mielone. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany z 3 łyżkami wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Okrągłe naczynie smarujemy dokładnie masłem. Na dnie wykładamy połowę ziemniaków. Następnie układamy mięso, posypujemy startym serem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na wierchu
VioletoweKucharzenieniestety cukinii w tym roku mam tyle co na lekarstwo, bo ślimaki są szybsze. Możecie spróbować z cukinią. Składniki: Średniej wielkości pomidory ( 12 sztuk ) 1 mała dynia/ lub cukinia Ser mozzarella ( ok. 2 łyżki ) + plasterki Ser lazur ( ok. 2 łyżek ) Ser camembert ( ok. 2 łyżek ) Sól Bazylia suszona Oregano suszone Wykonanie: Z pomidorów odkrawamy czubki i wydrążamy(...)część miąższu. Dynię kroimy w kostkę. Do dyni dodajemy 2 łyżki startego sera mozzarelli, pokruszony lazur i pokrojony camembert. Dodatkowo dodajemy część wydrążonego, pokrojonego miąższu pomidorów. Doprawiamy solą, bazylią i oregano. Po wymieszaniu składników, nakładamy farsz do wydrążonych pomidorów. Przykrywamy plasterkami mozzarelli. Układamy w naczyniu przystosowanym do zapiekania na grillu, przykrywamy ( można użyć folii aluminiowej, tacki do grilla ) i grillujemy
Smaki EwyRewelacyjna pizza na cienkim i chrupiącym spodzie. Smaku nadają kolorowe warzywa oraz słonawy ser z niebieską pleśnią. Pizza wyszła przepyszna! Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 2 łyżki sosu pomidorowego Kilka plastrów szynki 5-6 pieczarek 150 g mieszanki(...)warzywnej 100 g sera z niebieską pleśnią 100 g żółtego sera Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej oraz rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystko mieszamy i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki
VioletoweKucharzeniedodatek do obiadu albo jako samodzielna potrawa. ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MIGDAŁAMI Składniki: - 1 duża cukinia - 1-2 pomidory - 1 cebula - 50 gramów prażonych płatków migdałów - 150 gramów żółtego sera - natka pietruszki - oliwa z oliwek - zioła prowansalskie - pieprz - sól Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Cukinię obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Pomidory (można sparzyć(...)średnią kostkę. Jedno i drugie dodajemy do cebuli, doprawiamy ziołami, pieprzem i solą, a potem redukujemy nadmiar płynu. Na sam koniec dodajemy prażone płatki migdałów oraz siekaną natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Formę smarujemy odrobiną oliwy, na to wykładamy nieco sera, warzywa i raz jeszcze ser. Zapiekamy do rozpuszczenia sera i lekkiego jego zarumienienia (około
Życie zamknięte w smakusprawnie i szybko. Dajemy im odciec z wody i kroimy je drobno. Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na małej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy wszystkie pokrojone cebulki i smażymy je na małym ogniu, aż zrobią się przeźroczysto-złote(...)zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej mieć go więcej niż potem dorabiać. Gdy ryż już jest odpowiednio miękki, dodajemy skarmelizowaną cebulę, śmietanę i starty ser, wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia i rozpuszczenia sera, podajemy od razu. Możecie posypać świeżo posiekaną pietruszką i wiórami startego sera. Ta porcja to danie główne dla 6-8 osób
Karo in the Kitchenhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Na spód: 350 g herbatników 180 masła Masa serowa: 750 g sera miękkiego sera twarogowego ( ja użyłam ser z Biedronki ) 1 szklanka cukru 5 jaj 70 g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej Frużelina: 250 g jagód + 50 ml wody(...)tortownicy średnicy 26 cm. Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Przygotować masę serową. Ser dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkami. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Do sera dodać rozpuszczone masło – dalej ucierać. Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać
kolorowotorcikowoindziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób. Ale najpierw ,aby poznać ich smak, wzięłam każdy z nich(...)kubek smakowy. I tak zrodziło się moje pierwsze danie! Grillowany schab z grzankami i wędzonym żółtym serem Składniki -schab -bagietka -mix sałat -wędzony ser żółty -vinaigrette classico Monini- oliwa z oliwek + ocet balsamiczny z Modeny -sól himalajska różowa -szfran-opcjonalnie Jak zrobić? Dzień wcześniej pokroić schab w plastry, rozbić i lekko posolić. Zamarynować na noc dodając dość sporo winegretu
Z Kuchni Do Kuchni