ser - 17000 przepisów (strona:74/1134)

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z MOZZARELLĄ I PESTO 94

Szparagi w cieście francuskim z mozzarellą i pesto oznaczają po prostu, że długo oczekiwany na nie sezon w pełni. Szparagi w cieście otulone rozpływającym się w ustach serem i nutką nieco pieprznej rukoli. Otulone chrupiącym lecz delikatnym ciastem… Oh yeah! To przekąska na którą warto było tak długo czekać. To smak zbliżającego się lata. INNE PYSZNE I ZDROWE DANIA(...)HALLOUMI     SAŁATKA Z BOBU I GROSZKU Z PARMEZANEM   Szparagi w cieście francuskim z mozzarellą i pesto z rukoli: – To przekąska z rozpływającym się w ustach serem – Otulone kruchym, delikatnym francuskim ciastem – To danie warte wyczekiwania sezonu – Idealnie chrupkie ciasto i aromatyczne warzywa – Zdrowe, lekkie i pyszne ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Ciasto francuskie

globuskulinarny
Do czego pić wina wzmacniane? 85

doskonałym dodatkiem do drobnych przekąsek (tapasów). Świetnie smakują z marynowanymi oliwkami, dojrzewającymi wędlinami oraz wszelkiego rodzaju owocami morza i rybami na zimno. Warto też zestawić je z dojrzewającymi półtwardymi serami owczymi. Wytrawne utlenione wina wzmacniane (sherry amontillado, sherry oloroso, madera verdelho) Te niezwykle mocno pachnące wina o pięknym bursztynowym kolorze możemy z powodzeniem podać z pieczonym drobiem (kurczak, indyk(...)morele lub daktyle). Ze względu na specyficzny posmak wina te bardzo dobrze łączą się z wegańskimi daniami na bazie pieczonych orzechów. Są też doskonałym i bardzo uniwersalnym dodatkiem do serów – zarówno twardych, dłużej dojrzewających (manchego, parmezan, bursztyn) jak i miękkich serów z pleśniowa skórką (camembert, brie, pont-l’évêque) Lżej słodkie wina wzmacniane(sherry pale cream, madera boal, porto

jakszef.pl
Makaron z pieczarkami i sosem gorgonzola 95

było to tak… Zwykle w każdą sobotę wczesnym wieczorem kroimy sobie wszelakie sery, szykujemy czipsy, popcorn i inne przekąski, wystawiamy alkohol i robimy taką domową nasiadówę. Słuchamy muzyki, rozmawiamy i tak miło nam czas mija. Tym razem między innymi kupiłem gorgonzolę. Jakimiś wielkimi znawcami i smakoszami serów nie jesteśmy, raczej średnio się na nich znamy. No i ta gorgonzola jednak(...)SOSEM GORGONZOLA Makaron z pieczarkami i sosem gorgonzola – składniki: Na około 5-6 porcji: 400 g makaronu tagliatelle 500 g pieczarek 200 ml słodkiej śmietany 30% 150 g sera gorgonzola 4 ząbki czosnku 2 cebule dymki razem ze szczypiorkiem * pęczek natki pietruszki sól, pieprz * Zamiast dymki z powodzeniem możecie użyć szalotki, też doskonale pasuje. Makaron z pieczarkami i sosem gorgonzola

Marder&Marder Manufacture
Lekka sałatka na wielkanocny stół – truskawki ze szpinakiem, szparagami, jajkiem i serem 117

papierowym ręczniku. Pokrój je na kawałki o długości 2-3 cm. Truskawki umyj, oczyść z ogonków i wzdłuż przekrój na ćwiartki. Fetę pokrój w kostkę, jeśli użyjesz innego sera, np. sera korycińskiego, to dodaj do sosu dodatkowe dwie szczypty soli. W niewielkim garnuszku zagotuj wodę i włóż ostrożnie jajka przepiórcze – gotuj je 3-5 minut od wrzucenia do wrzątku(...)następnie obierz i poprzekrawaj na połówki. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe na lekko złoty kolor. Na bardzo dużym talerzu lub w szklanej misce wyłóż szpinak, pokrojone szparagi, ser, truskawki i jajka przepiórcze. Jeśli podajesz sałatkę w misce – wymieszaj delikatnie. Całość posyp uprażonymi płatkami migdałów i odrobiną czarnego, mielonego pieprzu. Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce – sałatka

Eat me! Fit me!
Najlepsze przekąski na wieczór z filmem lub serialem 114

będzie doskonałym przerywnikiem pomiędzy kolejnymi odcinkami i pozwoli na chwilę odpocząć od napięcia, jakie jest spowodowane wydarzeniami pokazywanymi na ekranie. Jeżeli chcesz przygotować wersję wegetariańską dania, skorzystaj z żółtego sera. Obecnie w wielu sklepach spożywczych sprzedawane są gotowe kawałki sera pokrojone w wygodnej formie. Wystarczy, że wykorzystasz podobną panierkę do tej stosowanej w przypadku kurczaka. Pamiętaj, że możesz tutaj dodać(...)znacznie więcej przypraw. Jest to nawet wskazane, ponieważ ser łagodzi ostre potrawy oraz potrafi odbierać część smaku przyprawą. Podobnie jak kurczaka, ser również możesz podać w wersji pikantnej, z ostrą papryczką w panierce lub zawiniętą w ser żółty.  Co w chwili, kiedy skończy się jedzenie? Zdarza się, że film lub serial są tak fascynujące, że pochłaniają całą Waszą uwagę

Słodkie okruszki
Pizza Margherita 95

Pizza Margherita jest typową pizzą neapolitańską, która składa się z ciasta na pizzę, sosu pomidorowego, sera mozzarella oraz świeżej bazylii. Jako, iż ilość dodatków użytych na tejże pizzy jest minimalna, ważne jest aby były one jak najlepszej jakości. Zaczynając od sera, jednym z lepszych serów, po który warto jest sięgnąć robiąc tę pizzę, jest mozzarella Buffalo. Mozzarella Bufallo to mozzarella(...)robiona z mleka bawolego. Ma ona miękką, kremową konsystencję i delikatny smak. Po upieczeniu ser ten idealnie łączy się z sosem pomidorowym i świeżą bazylią. Jak piec pizzę Margherita? Przede wszystkim koniecznie należy piec ją w bardzo gorącym piekarniku, tj. od 200 stopni Celsjusza w górę. W zależności od tego, czy decydujemy się na pieczenie pizzy w formie do pieczenia

MeCooks
Zupa Azteca 91

Zupa Azteca to pyszna, tradycyjna meksykańska zupa z Tortillą, awokado i serem. Oczywiście dobrze by było mieć ser meksykański 😉 Tortilla w Meksyku to tak jak bagietka francuska. Szybko traci swoją świeżość i aby jak najmniej zmarnować jedzenia, we Francji powstała zupa Cebulowa, na którą przepis znajdziesz tutaj , a w Meksyku powstała Sopa Azteca. Dokładnie nie wiadomo kiedy i gdzie powstała(...)chciałem pokazać, ileż dobroci się tam znajduje. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Pomidory San Marzano 3 puszki Tortile 4-5 sztuk Piersi z kurczaka wcześniej ugotowane ( opcjonalnie) Żółty ser u mnie Ementaler Awokado Cebula 1sztuka Czosnek 3-5 ząbków Kmin rzymski 1-2 łyżeczki Suszone oregano 1-2 łyżeczki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Świeża pietruszka Limonka

RafalCook
Sałatka brokułowa z jajkiem 84

brokułowa z jajkiem Recipe by Healthy Creations Porcje 1 Porcje Składniki 4-5 różyczek brokułu Pół szklanki zielonego groszku (mrożony) Ćwierć zielonej papryki 2-3 łyżki ugotowanej ciecierzycy Plaster sera feta Ćwierć szklanki jogurtu Ząbek czosnku Oregano, czarnuszka, pieprz Natka pietruszki Jajko ugotowane na twardo Wykonanie Różyczki brokułu ugotować al dente i podzielić na mniejsze kawałki Groszek zalać wrzątkiem(...)odstawić na 5 minut, następnie odcedzić Paprykę pokroić w kostkę Warzywa połączyć, dodać pokruszony ser feta oraz ciecierzycę Jogurt połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, czarnuszką i pieprzem Przygotowany sos wlać do warzyw i wymieszać Całość posypać posiekaną natką pietruszki i podać z ugotowanym jajkiem {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Sa\u0142atka broku\u0142owa z jajkiem","image":["https

Healthycreations.pl
Kanapka z nadzieniem - LIDL (Abonett) 97

niską notą 😉 Te dwa powody skłoniły nas do wydania łącznie 4 zł i późniejszej konsumpcji. Enjoy!       Nazwa: Kanapka z nadzieniem o smaku orzecha laskowe/ z serem żółtym i szczypiorkiem. Firma: Abonett Skład: Orzech laskowy – kasza kukurydziana (37%), pasta z orzechów laskowych z substancją słodzącą (32%) [subst. słodząca: maltitol, tłuszcze roślinne (palmowy, z nasion masłosza), słodka serwatka(...)kakaowy o zmniejszonej zawartości tłuszczu (1%), emulgator: lecytyna, środek aromatyzujący], mleko w proszku odtłuszczone, proso łuskane (9,2%), proszek kakaowy (4,9%), masa z orzechów laskowych (4,3%), sól. Ser i szczypiorek – pasta kanapkowa z serem żółtym i szczypiorkiem (51%) [maltodekstryna, olej roślinny (słonecznikowy), pełnotłuste mleko w proszku, tłuszcz roślinny (palmowy), ser w proszku 3,6%, przyprawy, szczypiorek

Candy Pandas
Sernik izaura z galaretką 113

wody 1szkl. cukru 3 łyżki kakao naturalnego 2szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na masę serową: 1,25kg sera (u mnie 1kg sera z wiaderka i 250g sera białego w kostce) 5 jajek 3/4szkl. cukru kryształu 45g cukru waniliowego 1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki na 3/4l mleka(...)ciastem odstawiłam i zabrałam się za przygotowanie masy serowej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka zmiksowałam z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Następnie dodałam partiami ser z wiaderka i ser biały z kostki (nie mieliłam go bo był dość gładki i miałki, nie taki suchy jak tradycyjny twaróg). Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę

Waniliowe Improwizacje
Domowe wędzarnie i wędzenie wracają do łask 118

Wędzenie to obok solenia i suszenia najstarsza metoda konserwacji żywności. Dawniej spełniało właśnie wspomnianą konserwującą funkcję, dziś najczęściej jest sposobem przygotowywania domowych kiełbas, szynek, boczku, serów i ryb. W sklepach coraz trudniej spotkać dobrej jakości wędzonki. Masowa produkcja, ograniczanie kosztów, ograniczanie czasu przygotowywania produktów oraz przepisy spożywcze sprawiają, że masowi producenci żywności odchodzą (odeszli) od tradycyjnych sposobów wędzenia. Bardzo trudno(...)Wędzenie na gorąco. Temperatura od 40°C do 90°C; Wędzenie z równoczesnym pieczeniem; Wędzenie z zastosowaniem preparatu dymu wędzarniczego; Wędzić można praktycznie wszystko. Mięsa, sery, ryby, owoce. Co tylko przyjdzie nam do głowy. Przepisów na wędzenie jest również sporo. Większość z nich, tak jak te prezentowane na ProstePesto, bazują na wymierającej już wiedzy naszych dziadków, pradziadków i wujków. Warto

ProstePesto.pl
Pierogi leniwe z batatem wi pesto z jarmużu 124

inna historia. Gniocchi robiliśmy z dodatkiem mąki pszennej, leniwe są totalnie gluten free. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że są bardziej miękkie niż gniocchi. No i, jak to leniwe, zawierają ser, dodający jeszcze większej miękkości i przyjemnego kremowego smaku. Trzeba sobie powiedzieć jasno, że pierogi leniwe z batatem i pesto z jarmużu to danie dość wymagające dla tych, co w przeszłości(...)ulepili już kilka klusek śląskich i utoczyli jakieś gniocchi. Rzecz w tym, że praca z ciastem z batata z dodatkiem sera wymaga jakich takich umiejętności. Ciasto jest luźne, rzadkie, ponieważ batat nie ma tak zwartego miąższu jak ziemniak. Ciasto nie zawiera glutenu, który spajałby całość. Aż się prosi, żeby dosypać do niego mąki ziemniaczanej i je zagęścić. Nie rób tego

Niedzielny kucharz
Kiełbaski we francuskich papilotkach wg Aleex 120

zapomnijcie ich jednak zrobić, bo warto.   Składniki :  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego  • 3 kiełbaski myśliwskie (lub inne, które lubicie)  • 12 plasterków żółtego sera  • pikantna pasta paprykowa  • 1 jajko  Sposób przygotowania:  1. Każdą kiełbaskę przekroić na 4 części, żeby powstało 12 długich słupków. 2. Płat ciasta francuskiego rozwinąć, pokroić na 12 pasków, tyle(...)mamy kiełbasianych słupków. 3. Każdy plasterek żółtego sera posmarować pasta paprykową. 4. Serem owinąć słupek kiełbaski. Ser może się nieco rozwijać, ale to nie szkodzi. 5. Wokół słupków kiełbaski z serem owinąć pasek ciasta fransuskiego w taki sposób, aby zachodziło na siebie.  6. Każdą kiełbaskę położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Porcje przekąski posmarować rozkłóconym jajkiem

W mojej kuchni
Sernik rosyjski 129

spód: 3/4szkl. zmielonych orzechów laskowych 1szkl. mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g miękkiego masła szczypta gałki muszkatołowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1kg sera (użyłam sera z wiaderka) 300ml śmietany 30% 1szkl. cukru 6 jaj 1 budyń śmietankowy lub waniliowy szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier(...)wylepiłam ją przygotowanym ciastem. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je przez 15 minut w temp. 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po upieczeniu Ciasto wyjęłam i odstawiłam, żeby przestygło. Ser przełożyłam do większej miski i zmiksowałam go z cukrem. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka natomiast dodawałam po jednym do sera zmiksowanego

Waniliowe Improwizacje
Sernik z rosą 174

Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko Składniki na masę serową: 1 kg sera (ja użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 0,5 szklanki oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy) 4 żółtka 200 ml śmietany kremówki 2/3 szklanki cukru 2 opakowania budyniu aromat waniliowy skórka pomarańczowa (domowa(...)Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko je spłaszczyć, żeby szybciej się schłodziło. Jeśli tak jak ja zdecydujecie się na twarogowy ser warto go nieco „rozbić” w mikserze przed dodaniem pozostałych składników. W gotowym serniku dalej będą wyczuwalne malutkie grudki sera, jeśli Wam to przeszkadza, ser na tym etapie należy

Ciastkozercy