ser - 17000 przepisów (strona:71/1134)

SMAŻONY SER CAMEMBERT Z ŻURAWINĄ 158

krowiego. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, jest to produkt wysokokaloryczny. Camembert jest znany i produkowany w różnych zakątkach świata, jednak najlepszy pochodzi z... Camembert, miejscowości w Normandii. Sam ser ma kremową konsystencję i lekko żółty kolor. Charakteryzuje się łagodnym, lekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem. Doskonale smakuje z dodatkiem winogron, melona, szampana i win czerwonych. Można go też(...)użyć do zapiekanek i tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę. Składniki: ( 4 porcje ) ser camembert jajko tarta bułka sól pieprz żurawina Ser obtoczyłam w roztrzepanym jajku. A następnie w tartej bułce.   Smażyłam na patelni dodając niewielką ilość oliwy. Podawałam z żurawiną.   Smacznego

potrawyregionalne
CHRUPIĄCE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z SEROWYM SOSEM 185

cienie paseczki powodują to, że usmażone wyglądają efektownie i są cudownie chrupiące. Składniki: ziemniaki ( ilość w zależności od ilości placków) olej do smażenia sól pieprz Składniki na sos: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany  łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki  szczypiorek Rozdrobniłam w robocie kuchennym(...)sery.  Wsypałam paprykę, biały ser, śmietanę i musztardę. Wszystko zmiksowałam.  Wsypałam szczypiorek.  Wymieszałam i pasta serowa gotowa.  Teraz pora na nasze placuszki. Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubszych oczkach.   Odcisnęłam z nich sok.   Ziemniaki posoliłam i posypałam zmielonym czarnym pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej. Z ziemniaków formowałam małe kulki. Zgniatałam

potrawyregionalne
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 164

różniących się kształtem, rodzajem ciasta i dodatkami. Moja ulubiona adżarska odmiana ma kształt łódki i jest zapiekana z żółtkiem na wierzchu. Tradycyjne chaczapuri wypieka się zwykle z dużą ilością sera imeruli lub dowolnego innego sera podpuszczkowego. Jako że w Polsce go raczej nie dostaniemy, to polecam eksperymentować, łącząc różne odmiany. Ja zaryzykowałem z grecką fetą, polską bryndzą i włoską mozzarellą(...)Polecam jednak dodać jeszcze jeden mocno ciągnący się podczas pieczenia ser. Chaczapuri możemy traktować jako osobne danie, podobnie jak pizzę i podać z sosem adżika albo właśnie z adżapasandali, czyli rodzajem leczo z bakłażanów, pomidorów, papryki i ziemniaków. Wersji jest mnóstwo i pewnie w każdym gruzińskim domostwie przyrządza je się inaczej. Danie gorąco polecam podać wraz z gruzińskim winem

Food Square
Grzanki z rydzami i serem camembert 176

Grzanki z rydzami i francuskim serem camembert to propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha! Składniki: 1 bagietka pszenna 20 dag świeżych rydzy 2 łyżki masła 1 krążek sera(...)powstaną chrupiące grzanki.  Papryczkę chili, kroimy na paseczki. Układamy na kromkach plasterki grzybów oraz pokrojoną chili posypujemy solą oraz pieprzem do smaku i na wierzch dajemy plasterki sera camembert, posypujemy listkami ulubionych ziół.  Zapiekamy w nagrzanym, do 180*c piekarniku na blasze około 5 minut, do momentu lekkiego rozpuszczenia sera. Podajemy od razu gorące. Bon Appetit! Przepis bierze

Wanilia i Kardamon
Tarta z serami góralskimi i fasolką szparagową 136

ciasto; 1.5 szkl mąki 0,5 kostki margaryny szczypta chili w płatkach szczypta słodkiej papryki 40 g oscypka wędzonego 1 jajko nadzienie; 250 g białego sera pół  szkl mleka 2 jajka szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego szczypta chili w płatkach pieprz ziołowy staropolski dodatkowo; 500 g fasolki szparagowej 80 g bryndzy trochę  żółtego sera do posypania szczypta oregano Fasolkę(...)szparagową ugotować z dodatkiem soli, odcedzić i wystudzić. Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić formę, nakłuć widelcem i można wstawić do lodówki. Ser, mleko i jajka wymieszać z przyprawami i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Piekarnik rozgrzać do temp ok 190 st . Podpiec spód ok 15 min. Na dnie ułożyć równomiernie warstwę fasolki szparagowej, zalać masą serową, ułożyć ponownie fasolkę

Gotowanie jest łatwe
Tarta zielona z serami 125

szczypta czerwonej papryki nadzienie; buraki naciowe lub szpinak ok 300-350 g (sparzone) pół szkl mleka pół szkl śmietany 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz 150 g sera feta lub typu feta 150 g sera żółtego 2 małe oscypki Ciasto zagnieść, twarde. wylepić formę do tarty. Buraki naciowe lub szpinak, wymieszać z mlekiem i zmiksować przy pomocy blendera(...)dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek zagotować i podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce ser żółty i jajko. wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min. Wylać na ciasto masę zieloną z serem, posypać startym na tarce oscypkiem i piec przez

Gotowanie jest łatwe
Kreteńska zapiekanka z bakłażanów 168

Dzisiaj znów bardzo słoneczne klimaty. Pysznie, sycąco i przy tym zdrowo. Z bardzo prostych składników, przy niewielkim nakładzie pracy przygotowałem pyszną zapiekankę z bakłażanów w sobie pomidorowym, z przepysznym serem feta. Zapachniało Grecją - oregano, dobra oliwa, prawdziwa feta i bakłażan. Połączenie idealne - aż nawet za oknem zrobiło się słonecznie. Do przygotowania dania użyłem: 3 średnich bakłażanów, 1 puszki pomidorów pelati(...)dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram sera feta, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu.  Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Dwie duże szalotki drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do nich posiekane szalotki oraz 2 łyżeczki suszonego oregano. Po około minucie dodałem na patelnię również

Wyprawy kulinarne
Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem 254

Polecam kolejny przepis na faszerowany schab, tym razem farszem jest pesto z suszonych pomidorów i ser mozzarella. Ostatnio polecaliśmy Wam przepis na schab z sezonowym farszem: podgrzybkami i schab faszerowany cukinią . Jako farsz do schabu zostało wykorzystane gotowe pesto z suszonych pomidorów, oraz plastry sera mozzarella. Do doprawienia schabu zastosowana została kostka mięsna Winiary i świeżo mielony czarny pieprz. Wiem(...)ryżem i groszkiem. Uwielbiam świeży groszek lub mrożony, ten z puszki nigdy mi nie smakował. Składniki na 2 porcje: 3 plastry schabu dobrze rozbite, pesto z suszonych pomidorów 1 ser mozzarella sól lub kostka mięsna Winiary i grubo mielony czarny pieprz, 1 łyżka oleju rzepakowego 100 g ryżu dziki & parboiled zielony groszek mrożony (ok. 2/3 szklanki) Przygotowanie: Dobrze rozbite

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grecka Moussaka z bakłażanami 229

Grillowane bakłażany, aromatyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym, a na wierzchu sos beszamelowy i przypieczony ser - chyba nie muszę mówić, że całość jest nieziemsko pyszna? :) Gwarantuję, że jeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam. SKŁADNIKI (ok. 8 porcji) 2 bakłażany oliwa  oliwek sól  sos mięsno- pomidorowy 500g mielonego mięsa(...)kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego gałka muszkatołowa cynamon sól pieprz sos beszamelowy 1 łyżka masła 2 łyżki maki 300-400 ml mleka 3-4 łyżki tartego sera ( parmezan, grana padano, lub żółty o wyrazistym smaku) gałka muszkatołowa sól pieprz dodatkowo 3-4 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bakłażany kroimy w plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem

DefinicjaSmaku
Sałatka z brokułami, fetą i migdałami 1547

tego jaka smaczna! Idealnie sprawdzi się jako sałatka na imprezę :) Migdały można zastąpić prażonym słonecznikiem. Sałatka z brokułami, fetą i migdałami – Składniki: 1 brokuł (500g) 150-200g sera feta 1 pełna łyżka majonezu 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego ok. 40g płatków migdałów czosnek granulowany lub świeże ząbki czosnku (do smaku) pieprz do smaku   Sałatka z brokułami, fetą(...)migdałami – Wykonanie: Brokuły podziel na małe różyczki ugotuj al dente na parze. Ser feta pokrój w kostkę. Migdały upraż na suchej patelni na złoty kolor. Na talerzu ułóż różyczki brokuła, na to wysyp kosteczki sera feta oraz uprażone migdały. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalny. Dopraw do smaku pieprzem i granulowanym czosnkiem. Wymieszaj. Soli nie radzę dodawać do sosu, ponieważ

Kulinarne Przeboje
Quesadillas z figami, serem dojrzewającym, tymiankiem i rukolą 236

prostu niebo w gębie! Uwielbiam połączenie wyrazistych serów i słodkich owoców, do tego trochę pikantnej rukoli, sos - miodowo musztardowy, pszenny placek i posiłek idealny gotowy :) Jeśli lubicie figi to zakochacie się w tym quesadillas, zapewniam! SKŁADNIKI (2 porcje) 1-2 świeże figi 2 placki tortilla 2 plastry sera feta 2 plastry ulubionego sera dojrzewającego o wyrazistym smaku 2 gałązki świeżego(...)cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Figę myjemy i kroimy w plasterki. Szalotkę kroimy w piórka. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Połowę tortilli smarujemy sosem, układamy plasterki figi, szalotkę, kruszymy oba rodzaje sera, układamy tymianek oraz rukolę i posypujemy pieprzem. Przykrywamy "suchą" częścią placka.  Rozgrzewamy grill elektryczny, piekarnik lub patelnię grillową i grillujemy pod 2-3 min z każdej strony, aż tortilla się

DefinicjaSmaku
Kotlety Schabowe z Pieczarkami i Serem (Schab z Pieczarkami i Serem) 745

Kotlet Schabowy z pieczarkami i serem - to troszkę bardziej urozmaicony ale jednak klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Schab najpierw usmażony, a następnie podduszony w piekarniku powoduje, że mięso jest delikatne, miękkie, soczyste i niemal rozpuszcza się w ustach, a dodatek aromatycznego farszu pieczarkowego i apetycznie ciągnącego się sera sprawia, że jest to wyjątkowo smaczne i ładnie prezentujące się danie(...)czosnek w proszku) sól (ewentualnie vegeta) pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej ok. 50 g masła ok. 100 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski itp.)  Kotlet Schabowy - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone w cienkie

Słodka Strona
Żółty kalafior pod serowym beszamelem 361

nadała specyficznego smaku. Żeby danie było bardziej pożywne na spód zapiekanki dałam ziemniaki. 1 kalafior 1 łyżeczka kurkumy SOS: 2 szklanki mleka 50g masła 1 łyżka mąki 200g sera żółtego szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz biały ok 500g ugotowanych ziemniaków Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Gotować maksymalnie 10min. Delikatnie przelać kalafior czystą, zimną wodą. Ziemniaki pokroić(...)dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, bo będą robiły się grudki. Zagotować i przyprawić. Zdjąć z ognia i dodać starty ser. Wymieszać, aż ser się rozpuści. Można chwilę podgrzać na małym ogniu, aby ser się lepiej połączył. Wylać gorący sos na kalafior. Zapiekać 30min w 180*C bez przykrycia. Smacznego :) Kategoria

https:KKuchniaMniam
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 167

cennym źródłem składników odżywczych, białka, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do  prawidłowego funkcjonowania i rozwoju młodych organizmów. Wystarczy wprowadzić do codziennej diety kilka porcji mleka lub jego przetworów (serów, jogurtów, k efirów ...), żeby w prosty sposób zadbać m.in. o ich zdrowe zęby, kości i mięśnie;  wspomóc  pracę układu odpornościowego, nerwowego i krwionośnego oraz wpłynąć na poprawę samopoczucia(...)wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów. Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie. Dodatki do sera mogą być różne, słodkie

SzczyptaSmaQ
Pierś z indyka w boczku 133

piersi z indyka 20 dkg. boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plastry sól pieprz czarny mielony 4 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki 2 jajka 20 dkg. tartego sera 15 dkg. ser topiony kremowy 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Piersi z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroi ć w drobną kostk ę . Posolić, popieprzyć i odstawi ć ( sól zmi ę kczy piersi(...)indyka). Do miski wbi ć jaja, 3 łyżki kwaśnej śmietany, mąki, dokładnie wymiesza ć , aż b ę dzie gładkie, doda ć ser topiony kremowy, tarty ser, pokrojone w kostk ę piersi i posiekany czosnek. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką, po bokach oraz spód układamy cieniutkie plastry bekonu. Wlewamy farsz mięsny, przykrywamy bekonem, który ułożyliśmy po bokach, rozprowadzamy równomiernie jedn

Smaczne Potrawy

Proponowane wyszukiwania