nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 4 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Masa serowo-śmietankowa: 400 gr sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego (u mnie z wiaderka Piątnica) schłodzonego 400 ml śmietany 30% schłodzonej 50 gr cukru pudru około 1 kg umytych i osuszonych truskawek W misie miksera umieścić(...)ser i cukier puder, końcówkami do bitej śmietany, zmiksować ser przez 2 minuty (po to by lekko go napowietrzyć). W drugiej misie umieścić śmietanę, ubić na sztywny krem. Do sera dodać połowę śmietany, wymieszać, dodać resztę śmietany, wymieszać. Krem wstawić do lodówki na czas przygotowywania truskawek. Poncz: 1/4 szklanki rumu lub wódki 1/4 szklanki soku z cytryny (u mnie
moj przepis nanieco innym wydaniu. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Nie pogardzą tym nawet mięsożercy, a to głównie za sprawą połączenia chrupiącego ciasta francuskiego, parówek sojowych oraz wegańskiego sera. Idealnie smakują z sałatką. Do dzieła! :) Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: - 1 opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego (275 g - do kupienia w Lidlu(...)Biedronce) - 2 parówki sojowe z chili z Polsoji - kawałek wegańskiego żółtego sera (u nas Violife do pizzy) - 2 ogórki konserwowe - 3-4 średnie pieczarki - 3-4 suszone pomidory Sałatka (porcja dla 2 osób) - 2-3 liście sałaty masłowej - duża garść rukoli - 1 pomidor - ćwiartka czerwonej papryki - 3-4 orzechy włoskie drobno posiekane - kiełki słonecznika - dressing: łyżka oliwy z oliwek + pół
Bananowe PoleDomowe drożdżówki z serem chodziły za mną bardzo długo, to dla mnie taki trochę powrót do lat dzieciństwa i wakacji spędzanych z dziadkami na wsi. Z każdych zakupów w mieście dziadek wracał z cieplutkimi jeszcze drożdżówkami z serem, polanych lukrem, oj jak one mi wtedy smakowały. Ja idę się zajadać moimi już gotowymi bułeczkami a Wy biegnijcie(...)świeżych. Na sam koniec dodać żółtka i miękkie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Masa serowa: 300 g sera białego tłustego 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki cukru waniliowego prawdziwego bądź opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ser przełożyć
Krakowskie smaki AniDobrych sałatek tak jak dobrego chleba nigdy dość. Tym razem pod nóż poszedł ser z białą i niebieską pleśnią który idealnie pasuje do fig, potem tylko dressing i sałatka gotowa. Zapraszam do wypróbowania. Jesienna sałatka z figami. Składniki: 150 g sera Bavaria blu ser z białą i niebieską pleśnią 2 świeże(...)łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziół do sałatek 2 łyżki oliwy szczypta soli Sałatę rzymską pokroiłam w paseczki, ułożyłam na talerzu, figi pokroiłam w cząstki i również ułożyłam na talerzu. Ser pokroiłam w plasterki i wylądował na talerzu a rzodkiewki pokroiłam w cieniutkie pół plasterki, ułożyłam na serze. Plastry imbiru pokroiłam w cieniutkie paseczki. Wymieszałam składniki dressingu w słoiczku potrząsając
Moje Małe Czarowanieupiecze i nie będę musiał jej robić. Jednak fanki bywają wytrwałe w swoich prośbach i nie było wyjścia. Koniec końców ustaliliśmy, że będzie sezonowa. Ja przeforsowałem dynię, a Karolina ser pleśniowy. Do tego trochę włoskich orzechów i rukoli, które wspaniale się komponują z wymienionymi wcześniej dodatkami. Pizzę upiekłem na moim ulubionym cieście: cienkim i chrupiącym tak, jak zwykło się(...)mąki pszennej 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 300 ml letniej wody Dodatki: 400 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Danish Blue) 400 g ulubionej dyni 120 g orzechów włoskich 120 g rukoli 3 łyżki oliwy z oliwek * PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę połącz z solą, cukrem
Food Squareodmiany Medjool, duże i soczyste, uważane są najlepsze na świecie. Postanowiłam przygotować z nich jedną z moich ulubionych przystawek. Ulubioną, bo najłatwiejszą, najszybszą i przepyszną:) Przedstawiam więc, daktyle nadziewane serem i zapieczone w boczku, doskonałe na każdą imprezę. Zalecam podawanie je bezpośrednio z piekarnika, kiedy ser w środku jest jeszcze rozpuszczony, polecam! Scroll down for recipe in English Daktyle(...)boczku nadziewane serem (12 sztuk) Składniki: 12 suszonych daktyli, z usuniętymi pestkami 50 g ulubionego sera żółtego, pokrojonego na 12 kawałków 6 plasterków boczku, przekrojonych wzdłuż na pół Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Rozkrój każdego daktyla wzdłuż pozostawiając nienaruszony dół, włóż do środka kawałek sera, a następnie owiń go boczkiem. Przełóż
karmelowyuwielbiane, a niestety spożywane w większości w niezdrowych fast foodach… A tak łatwo zrobić je samemu w domu! Przedstawiam dziś bardzo łatwy przepis na soczyste burgery wołowe z serem, podrumienionymi pieczarkami z cebulką, które przypadną do gustu każdemu. Bułki można kupić już gotowe, więc przygotowanie ich trwa dosłownie kilkanaście minut. Polecam! Scroll down for recipe in English Łatwy burger(...)wołowy z serem i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 450 g mielonej wołowiny 1 jajko 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 4 plastry ulubionego sera 4 bułki do hamburgerów, przekrojonych na pół
karmelowyPodczas urlopu uraczyła mnie tym smakołykiem przyjaciółka... jeju jaki ten sernik jest pyszny! Dodatek jeżyn sprawia, że sernik jest delikatnie kwaskowaty co idealnie łączy się z słodkim serem i pyszną pianka kokosową. Można użyć innych owoców (np brzoskwiń) jednak w sezonie warto skorzystać z tego co daje nam ogród/pole - dlatego też genialnie będzie smakował z malinami lub czarnymi jagodami(...)jeżynami i kokosową pianką Składniki na małą blaszkę; Kruche ciasto 1/2 kostki masła 1 i 1/3 szklanki mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg sera dwukrotnie zielonego pół kostki masła 1/2 szklanki cukru (można dodać mniej) budyń śmietankowy 2 jajka 2 szklanki jeżyn Pianka kokosowa 3 białka 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki wiórek kokosowych
sierotka maRysia w kuchnipyszny sernik krówkowy na ciasteczkowym spodzie :) Składniki na spód sernika : 150 g ciasteczek Belvita owoce leśne 60 g roztopionego masła Masa serowa : 1 kg sera białego półtłustego 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 150 ml śmietany kremówki + 2 łyżki cukru 1/2 puszki masy krówkowej 100 g masła 5 jajek 1 budyń waniliowy Winiary(...)kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej. Wykonanie : Masło rozpuścić , ciasteczka zmielić , wszystko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasteczka i delikatnie ubić. Ser zmielić , żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i miękkim masłem , następnie dodać masę krówkową i wymieszać. Dodawać partiami zmielony ser, budyń i mąkę ziemniaczaną . Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru , białka ubić na sztywną pianę . Dodać do sera
Sama słodycz i szczypta chilizrobić coś bardziej wymyślnego i wyszło pysznie :) Posmakowała mi dynia w takim wydaniu jeszcze bardziej niż ta pieczona. Spróbujcie sami :) Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Składniki: pół opakowania makaronu tagliatelle mały kawałek dyni kilka plasterków szynki długo dojrzewającej typu parmeńska, szwardzwaldzka lub serrano kilka plasterków sera koziego cebula szklanka mleka 2 łyżki masła(...)łyżki oliwy gałka muszkatołowa bazylia sól, pieprz Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim Wykonanie: Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle i oliwie w garnku lub na szerokiej patelni (do której docelowo zmieści się całe danie). Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebulki. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dolewamy do tego
Pyza i Surówkapodobne wykonanie no i oczywiście makaron-podstawa lasagne. Składniki: 12 płatów makaronu (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) polecam Lasagne nr.52 Lubelli 1 kg. świeżego szpinaku kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% brokuły mozzarella oliwa z oliwek pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 1/2 szklanki mleka gałka muszkatołowa sól pieprz(...)piękne zielone liście umyłam i odcięłam z nich łodyżki. Na oliwie podsmażyłam dosłownie chwilę, starte ząbki czosnku. Dodałam szpinak i podsmażyłam go z czosnkiem,aż zmiękł. Rozkruszyłam ser lazur. Na koniec polałam farsz śmietaną i doprawiłam pieprzem. Z solą należy uważać, ponieważ ser pleśniowy jest słony. wymieszałam szpinak dopóki ser się nie rozpuścił. Kolej na sos beszamelowy: W garnuszku
potrawyregionalnekrowiego. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, jest to produkt wysokokaloryczny. Camembert jest znany i produkowany w różnych zakątkach świata, jednak najlepszy pochodzi z... Camembert, miejscowości w Normandii. Sam ser ma kremową konsystencję i lekko żółty kolor. Charakteryzuje się łagodnym, lekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem. Doskonale smakuje z dodatkiem winogron, melona, szampana i win czerwonych. Można go też(...)użyć do zapiekanek i tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę. Składniki: ( 4 porcje ) ser camembert jajko tarta bułka sól pieprz żurawina Ser obtoczyłam w roztrzepanym jajku. A następnie w tartej bułce. Smażyłam na patelni dodając niewielką ilość oliwy. Podawałam z żurawiną. Smacznego
potrawyregionalnecienie paseczki powodują to, że usmażone wyglądają efektownie i są cudownie chrupiące. Składniki: ziemniaki ( ilość w zależności od ilości placków) olej do smażenia sól pieprz Składniki na sos: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki szczypiorek Rozdrobniłam w robocie kuchennym(...)sery. Wsypałam paprykę, biały ser, śmietanę i musztardę. Wszystko zmiksowałam. Wsypałam szczypiorek. Wymieszałam i pasta serowa gotowa. Teraz pora na nasze placuszki. Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubszych oczkach. Odcisnęłam z nich sok. Ziemniaki posoliłam i posypałam zmielonym czarnym pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej. Z ziemniaków formowałam małe kulki. Zgniatałam
potrawyregionalneróżniących się kształtem, rodzajem ciasta i dodatkami. Moja ulubiona adżarska odmiana ma kształt łódki i jest zapiekana z żółtkiem na wierzchu. Tradycyjne chaczapuri wypieka się zwykle z dużą ilością sera imeruli lub dowolnego innego sera podpuszczkowego. Jako że w Polsce go raczej nie dostaniemy, to polecam eksperymentować, łącząc różne odmiany. Ja zaryzykowałem z grecką fetą, polską bryndzą i włoską mozzarellą(...)Polecam jednak dodać jeszcze jeden mocno ciągnący się podczas pieczenia ser. Chaczapuri możemy traktować jako osobne danie, podobnie jak pizzę i podać z sosem adżika albo właśnie z adżapasandali, czyli rodzajem leczo z bakłażanów, pomidorów, papryki i ziemniaków. Wersji jest mnóstwo i pewnie w każdym gruzińskim domostwie przyrządza je się inaczej. Danie gorąco polecam podać wraz z gruzińskim winem
Food SquareGrzanki z rydzami i francuskim serem camembert to propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha! Składniki: 1 bagietka pszenna 20 dag świeżych rydzy 2 łyżki masła 1 krążek sera(...)powstaną chrupiące grzanki. Papryczkę chili, kroimy na paseczki. Układamy na kromkach plasterki grzybów oraz pokrojoną chili posypujemy solą oraz pieprzem do smaku i na wierzch dajemy plasterki sera camembert, posypujemy listkami ulubionych ziół. Zapiekamy w nagrzanym, do 180*c piekarniku na blasze około 5 minut, do momentu lekkiego rozpuszczenia sera. Podajemy od razu gorące. Bon Appetit! Przepis bierze
Wanilia i Kardamon