ser - 16500 przepisów (strona:181/1100)

Zupa musztardowa holenderska 194

zaskakująco, zastanawiająco, a dla smakoszy brzmi jak „poproszę dokładkę” :) Zupa musztardowa holenderska jest lekko ostra, pożywna, ale można też powiedzieć, że dobrze podana (z grzankami, boczkiem// wędzonką, serem etc) jest wykwintna i na pewno niezwykła. Warto wiedzieć, że już starożytni Rzymianie przypisywali musztardzie właściwości lecznicze, a papież Klemens VII lubił ją tak bardzo, że nazywano go „musztardnikiem(...)musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ok. 150 g bekonu lub wędzonki pokrojonej w kostkę kilka łyżek tartego żółtego sera ok. 5 cm kawałek pora (biała część) posiekany ok. 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% (można więcej do smaku) siekany szczypiorek opcjonalnie – niewielka ilość cukru do smaku opcjonalnie pieprz

Pociąg Do Kuchni
Drożdżówki z serem i kakaem 158

mąki 1 jajko ćwierć szklanki cukru 1 łyżka masła szczypta soli     3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru     2-3 łyżki sera 1 żółtko łyżeczka cukru łyżeczka cukru waniliowego W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Jajko roztrzepujemy z cukrem(...)ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk. Odstawiamy takie na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Robimy masą kakaową: Wszystkie składniki mieszamy razem. Robimy masę serową: Ser przeciskamy przez praskę, lub gdy nie mamy ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kulek, każdą spłaszczamy i formujemy prostokąt, króty smarujemy kakaem i dajemy ser

Idę coś wszamać
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z jajkiem, truskawkami, fetą i słonecznikiem 187

zawsze niskokaloryczne i wartościowe przekąski. Jednak dieta nie musi być nudna, wręcz przeciwnie - może być kolorowa i efektowna dla naszego wzroku i podniebienia. Polecamy połączenie warzyw z owocami i serem :)  Sałatka z jajkiem, truskawkami, fetą i słonecznikiem SKŁADNIKI : 6-8 liści sałaty ozdobnej  50 g sera feta 5-6 truskawek 1 jajko 1-2 łyżki ziarna słonecznika łuskanego(...)szczypiorku PRZYGOTOWANIE : Sałatę płuczemy, osuszamy, szarpiemy i przekładamy na talerz. Jajko gotujemy na twardo, obieramy z łupin i kroimy na ćwiartki, układamy na sałacie. Pomiędzy układamy pokrojony w kosteczkę ser feta.  Truskawki szypułkujemy, kroimy na połówki bądź ćwiartki i układamy pomiędzy. Podajemy oprószając ziarnem słonecznika i posiekanym szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Carbonara 218

mogłam się ,,zebrać" i zrobić! Wiem, że ważnym składnikiem tego dania jest parmezan - ja go nie dodaję gdyż jest za drogi. Staram się zamieniać go jakimś tańszym, ostrym serem lub w ogóle pomijam ten składnik. Dla mnie najważniejszy jest dobry boczek, czosnek i śmietana. ,,Boczuś" domowy (rodzice robią czasem wędliny sami) jest idealny. Duuużo czosnku to obowiązek. No i śmietana(...)Składniki: kilka plastrów boczku (ja lubię grube plastry pokrojone w sporą kostkę) 2-3 ząbki czosnku (to tak normalnie ja dodaję nawet 4) 250 ml śmietany 3-4 żółtka ser żółty - powinien być parmezan u mnie inny tańszy pół opakowania makaronu spaghetti pieprz, sól rozmaryn Do dzieła Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy boczek aby się troszkę wytopi (dlatego

sierotka maRysia w kuchni
Tarta śmietankowa ze szpinakiem 164

być mrożony) 2 łyżki oleju rzepakowego 4 duże ząbki czosnku 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 400 g śmietany 18% 3 jajka (można dodać również białko, z ciasta) 150 g sera Lazur, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczki soli lub mniej do smaku pieprz do smaku dymka do przystrojenia, drobno pokrojona Świeży szpinak, umyć, drobno posiekać, odparować na patelni, tak aby zmniejszył(...)czosnek, następnie, drobno pokrojoną dymkę. Wyłączyć gaz, dodać śmietanę, jajka, rozbełtać do połączenia, przyprawić solą i pieprzem, dodać szpinak, wymieszać, odstawić. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć farsz, wyrównać. Posypać serem. Wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika, piec 20 min, do momentu aż boki tarty się zezłocą. Wyjąć, lekko przestudzić, posypać dymką, świeżo zmielonym pieprzem, podawać. Smacznego! Tarta śmietankowa

moj przepis na
A'la risotto z żołtym serem 150

porcję dla 4 osób potrzebujemy: 1 opakowanie dowolnych mrożonych warzyw na patelnie  ok. 0,5 - 0,7 l wody 1 torebka ryżu 5-6 grubszych plasterków żółtego sera garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju sól i pieprz Na większej patelni, na rozgrzany olej wysypujemy warzywa , podsmażamy przez 1-2 minuty. Zalewamy wodą, dodajemy surowy ryż , całość mieszamy(...)opakowaniu ryżu czas przygotowania , co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Przez ten czas ryż powinien zrobić się miękki, a większość wody odparować. Na wierzch układamy plastry żółtego sera, przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu kiedy ser się roztopi ( ok. 1 min ).  Wierzch dania posypuję natką pietruszki. Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Makaron na słodko 183

kombinacjach. Pamiętam ją z dzieciństwa jak przygotowywała mi ją mama lub babcia. Chyba każdy choć raz w życiu jadł taki makaron na słodko . Makaron na słodko Składniki: makaron biały ser biały cukier masło ewentualnie rodzynki, cynamon Przepis: Makaron wrzucając na wrzątek gotujemy al dente. Kiedy jest gotowy odcedzamy. Ser biały rozcieramy z cukrem przy użyciu widelca. Próbujemy i w razie(...)potrzeby dosładzamy mieszając ponownie, masło rozpuszczamy, Makaron posypujemy serem i zalewamy masłem. Ps. Dla miłośników słodkości można dodać rodzynki i posypać danie cynamonem Smacznego:) Artykuł Makaron na słodko pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Czosnkowe fileciki z serem halloumi 188

kuchni jest tym, co dla mnie bardzo ważne. Gdy łączy się z pysznym smakiem – mamy idealne połączenie. Właśnie takie danie chcę Wam dziś zaproponować. Przygotuj: 400g. filetów z kurczaka Ser halloumi Owoc granatu Świeży groszek Czosnek Cytryna Miód Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na drobne filety. Dwa, trzy ząbki czosnku przecieramy przez praskę i dodajemy(...)dwie godziny. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy fileciki z każdej strony, pod koniec dolewamy na patelnię resztę marynaty i chwilę dusimy mięso. W tym czasie na drugiej patelni przygotowujemy ser. Pokrojone plastry o grubości ok 1cm. smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z pestkami granatu, świeżym groszkiem i sosem balsamicznym. Smacznego! Ser halloumi dostaniecie w dobrych sklepach spożywczych. Jest

MarcinChef
Ciasteczka francuskie z pikantną gruszką 168

Połączenie gruszki i sera pleśniowego mam już od  dawna sprawdzone tym razem dodałem jeszcze kilka składników i zawinąłem w ciasto francuskie ... Składniki : arkusz ciasta francuskiego 1 gruszka kawałek sera pleśniowego 30 gr orzechów włoskich łuskanych 1 papryczka chilli 1 jajko mak lub sezam Przygotowanie : Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na ok 20 minut przed obróbką aby nabrało temperatury pokojowej(...)Gruszkę obieram i kroję w małą kosteczkę, orzechy szatkuję możliwie drobno nożem, ser pleśniowy kruszę w palcach, do tego wszystkiego dodaję drobno poszatkowaną papryczkę chilli bez pestek. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie dzielę na 15 kwadratowych kawałków (najprościej nożem do pizzy) i na każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek

Mechanik w kuchni
Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami 128

tradycyjne zapiekanki z pieczarkami .  Składniki :  1 bagietka lub 2 paluchy pszenne 750g pieczarek 2 cebule 2-3 ząbki czosnku słodka i ostra papryka sól, pieprz żółty ser ketchup tłuszcz do smażenia Przygotowanie :  Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się przyrumieni dodać pokrojone w kostkę(...)mieszając, do czasu aż będą miękkie i przyrumienione. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Bagietkę rozkroić wzdłuż na pół, nakładać farsz pieczarkowy, posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni przez około 10 minut lub do czasu aż bagietka będzie chrupiąca, a ser się roztopi

Codzienne Gotowanie
NALEŚNIKI RUSKIE ( z serem i ziemniakami ) 164

pierogów ?! Pewnie, że są! Dziś właśnie dla Nich, ale nie tylko mam ten fantastyczny przepis! Zapraszam na pyszne i niesamowicie sycące naleśniki z ruskim farszem – czyli z ziemniakami , serem , cebulką … Idealnie doprawione … błyskawicznie do zrobienia … bardzo sycące … no i tanie! Takie naleśniki są fantastycznym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. imprezę! Można je złożyć(...)ok.4 szt ) NALEŚNIKI : * mąka – ok.3/4 szkl * mleko – 1,5 szkl * duże jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * olej do smażenia FARSZ: * ziemniaki – 200 g * ser biały – ok. 130 g * duża cebula – 1 szt * sól pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI: Składniki na naleśniki dokładnie mieszamy, smażymy 4 naleśniki. FARSZ: Cebulę kroimy

Ostra na Słodko
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i fetą w sosie greckim 189

zwane sporządzanie lodówki, a efekt smaczny :)  Cenna rada przy sałatkach z fetą to ta, że przed pokrojeniem jej warto włożyć opakowanie na 10 -15 minut do zamrażarki, ser nie będzie się nam rozpadał.A już teraz zapraszam na pyszną kompozycję smaków :-) Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i fetą w sosie greckim  SKŁADNIKI :  około(...)kapusty pekińskiej 200 g szynki konserwowej 1 opakowanie sera feta  1/2-1 puszki mieszkanki meksykańskiej 1 8 0 g oliwek z papryką 6-8 łyżek sosu greckiego na oliwie   PRZYGOTOWANIE : Kapustę pekińską szatkujemy, przekładamy do miski. Szynkę oraz ser feta kroimy w większą kostkę i wraz z odsączoną meksykańską mieszanką z puszki przekładamy do miski. Oliwki kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z niebieskim serem i pomidorami (338 kcal) 164

Szybka sałatka z niebieskim serem, sałatą i pomidorami. Lekka i smaczna. Jeśli z podanych składników zrobimy 4 porcje, to jedna będzie miała 338 kcal. Składniki: główka sałaty lodowej lub opakowanie mixu sałat 2 pomidory 2 garście oliwek zielonych 1/2 czerwonej cebuli, awokado 150 g sera z niebieską pleśniąsos: 2 łyżeczki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy łyżeczka miodu łyżeczka musztardy(...)ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Ser i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, oliwki przekrawamy na pół. Awokado obieramy i również kroimy w kostkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem (czosnek przeciskamy przez praskę). Składniki sałatki przekładamy do jednej miski, mieszamy i polewamy sosem

e-PrzepisyKulinarne
Morszczuk smażony w cieście naleśnikowym z serem żółtym 207

niż smażona w panierce. Spróbuj! Ja podałam ją z ziemniaczkami, które ugotowałam z marchewką i razem z nią potłukłam. Mniam :) Składniki na 3 porcje: 3-4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej na drobnych oczkach) 3 filety z morszczuka świeże lub rozmrożone szklanka 200 ml ciasta naleśnikowego przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie kilka kropel soku z cytryny(...)skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kilkanaście minut. Ciasto naleśnikowe wlej do głębokiego talerza. Dodaj przyprawy: 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, nieco soli ziołowej i pieprzu zwykłego. Wsyp też żółty ser i dobrze wymieszaj całość. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Rybę obtocz w cieście naleśnikowym. Połóż na mocno rozgrzanej patelni. Smaż na średnim ogniu 2-3 minuty. Gdy ciasto naleśnikowe

Anioszek w kuchni
Pierogi z burakiem i kozim serem 286

kapustą i grzybami, mięsem, czy ruskie. Raz na jakiś czas warto zdecydować się na inne nadzienie, które to tradycyjne danie uczynią wykwintnym! Do przygotowania pierogów z burakiem i kozim serem potrzebujemy: 500g. mąki do pierogów (Poznańska typ 500) 250ml. maślanki Duży burak Dwie gruszki Kozi ser Jałowiec Oliwa z białej trufli Olej Sól Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę(...)odparuje i zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wykrawamy krążki jak na tradycyjne pierogi. Na każdym krążku układamy plaster z buraka, nieco musu z gruszki, kawałek koziego sera i posypujemy jałowcem. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez ok. 2 minuty. Najlepiej smakują podsmażone z musem z pieczonego buraka, na którego przepis znajdziesz na blogu

MarcinChef