dania tuż przed podaniem. Dzięki temu ten zielony, zdrowy składnik dodaje zupie struktury i odżywczych wartości, ale jej smak pozostaje wybitnie czysto serowy. Szczególnie, jeśli użyjemy wyrazistego, ostrego gatunku sera. Dzięki takiemu sposobowi przyrządzania także kolor pozostaje niezmącony - kremowo-żółty. Zupę można podać z grzankami podsmażonymi na złoty kolor i myślę, że w takim zestawie może już stanowić pełnoprawny, choć(...)lekki, obiad. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 100 g kremowego serka topionego 100 g startego ostrego żółtego sera 2 ziemniaki 1/2 brokuła szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego kminku sól i pieprz oliwa opcjonalnie grzanki Wykonanie: Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować lub podgotować krótko na parze bądź w mikrofalówce. Ma zmięknąć lecz pozostać jędrny i żywo zielony. Odsączyć
zadanie-gotowaniebłonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na śniadanie dla 2 osób. Omlet: 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki żytniej 1 łyżka słonecznika łuskanego 6 plasterków koziego sera sól, pieprz do smaku Sałatka z nowalijek: kilka liści młodej sałaty masłowej 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropli soku z cytryny sól(...)pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Omlet: 1. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i mąkę - miksujemy za pomocą miksera do połączenia składników. 2. Dodajemy ser kozi porwany na mniejsze kawałki i nasiona słonecznika. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. 3. Na patelni na łyżce masła smażymy dwa omlety z obu stron na złoty kolor. Sałatka z nowalijek
W kuchni KatieSkładniki: Spód: • 180 g ciasteczek zbożowych digestive • 100 g orzechów • 4 łyżki masła orzechowego • 50 g masła • 60 g cukru trzcinowego • 100 g mielonych orzechów Masa serowa: • 1 kg sera trzykrotnie mielonego • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka cukru pudru • 5 jajek • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego • 150 g suszonych śliwek Polewa czekoladowa: • 125 ml mleka kokosowego (odłożone(...)sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Na dno piekarnika wstawić długą keksówkę z wrzącą wodą z czajnika. 3. Do misy miksera włożyć ser, dodać mąkę i cukier, zmiksować do połączenia się składników na małych obrotach. 4. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując do czasu połączenia się składników. 5. Na koniec dodać mleko
W mojej kuchnipostrzega swoje relacje z jedzeniem w kategoriach winy i grzechu, to zalecam podjąć zdecydowane kroki, by choć na chwilę się od tego uwolnić. Dla grillowanego sandwicza z pieczarkami i serem! Pozwólmy zniewolić się smakowi i dajmy sobie przyjemność (i kalorie ;)), której wspomnienie będzie trwało dłuuugo... Składniki: 4 duże kromki chleba wiejskiego około 12 małych pieczarek 1 mała cebula(...)szalotki 8 łyżek startego żółtego sera 1 łyżeczka tymianku 1 pęczek natki pietruszki masło czosnkowe sól i pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle czosnkowym. Dodać oczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki oraz tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać ser i posiekaną natkę, wymieszać i zdjąć z ognia. Kromki chleba posmarować
zadanie-gotowaniePolecam prosty przepis na pyszne ziemniaki faszerowane boczkiem, serem wiejskim i żółtym. Składniki: 6-7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego opakowanie serka wiejskiego 150 g sera żółtego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były miękkie, ale nierozpadające się. Obieramy i przekrawamy na pół. Delikatnie łyżeczką wydrążamy środek. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy(...)serka odlewamy wodę, mieszamy z boczkiem i przyprawami. Farsz nakładamy łyżką na ziemniaki. Ziemniaki układamy na blaszce, posypujemy serem żółtym i pieczemy w piekarniku w temp 180 C przez około
e-PrzepisyKulinarnetygodniu serowym nie mogło zabraknąć domowego sera żółtego. Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis w internecie i co jakiś czas do niego wracam. Różni się nieco od tradycyjnego sera, który wytwarza się z użyciem podpuszczki. Delikatnie wyczuwa się smak twarożku. Występuje również pod nazwą sera smażonego. Świetnie pasują do niego różne dodatki, takie jak pieprz, kminek czy suszone
zadanie-gotowaniepowrocie czekały na nas pierogi z nadzieniem serowo-ziemniaczanym. Pyszne. Piękny, słoneczny kolor pierogów uzyskałam przez dodatek do ciasta szczypty kurkumy. Trochę są podobne do ruskich, jednak żółty ser nadaje im charakteru. Chciałam sprawdzić, jak smakują podsmażane na patelni. Niestety (albo na szczęście) nie uchował się żaden :) Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml wody jajko sól szczypta(...)kurkumy Nadzienie: 400 g ugotowanych ziemniaków (utłuczonych) 200 g startego żółtego sera (dałam cheddar, może być gouda lub inny) cebula sól pieprz 1 łyżeczka majeranku masło (do podsmażenia cebuli) Wykonanie Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Ziemniaki, ser, cebulę połączyć ze sobą. Doprawić
zadanie-gotowaniePierogi z kaszy i sera robiłam pierwszy raz, wyszły bardzo smaczne, muszę je częściej przyrządzać. Ostatnio coraz częściej przyrządzam pierogi z mąki żytniej, bardzo mi smakują. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma żytniej mąki jasnej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 torebki kaszy gryczanej 400 gram sera białego(...)cebule Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do miski przekładamy kaszę, dodajemy ser oraz podsmażoną cebulę, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy sól, wlewamy wodę wymieszana z olejem i jajkiem, wszystko łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto
Bajeczna KuchniaSałatka prosta i łatwa do zrobienia, składa się z sałaty lodowej, kiełków brokuła, świeżego ogórka, rzodkiewki i groszku, do tego jajka ugotowane na twardo, szczypiorek oraz kosteczki żółtego sera dla zaostrzenia smaku. Polana jest jogurtowym sosem koperkowym. Idealna na kolację, śniadanie, jako przegryzka w ciągu dnia albo na obiad w pracy. Bardzo Wam polecam :) SKŁADNIKI: 1/2 małej lub 1/3 dużej(...)główki sałaty lodowej 120 g sera żółtego w kostce (np. gouda, edamski) 4 jajka ugotowane na twardo mały świeży ogórek (okolo 150 g) 0,5 puszki groszku konserwowego 6 rzodkiewek pół opakowania kiełków brokuła (25 g) pół pęczka szczypiorku SKŁADNIKI NA SOS: 180-200 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (w wersji light można pominąć) 1/3 pęczka koperku sól
Słodko-Słony Świat IlonyMakaron i ulubiony ser na jednym talerzu, to jest to co lubię. Ser oczywiście z przerostem niebieskiej pleśni a do tego ulubiona, niedawno odkryta trybula i obiad gotowy, polecam serdecznie. Danie robi się błyskawicznie a to ważne jak zgłodniali wracamy do domu po pracy. Karbowane wstążki z sosem z sera pleśniowego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieponieważ nie zawiera glutenu. Do jej zrobienia potrzebujecie jedynie dwóch jajek, kilku marchewek, mąki ryżowej oraz odrobiny soli i pieprzu. Moja propozycja dodatków to : passata pomidorowa, szpinak w liściach, ser feta i pomidory. To wszystko posypane dużą ilością suszonej bazylii. Ciasto jest cieniutkie, łatwo się kroi, a z tymi wszystkimi dodatkami przebija tradycyjną wersję. ;) Składniki: na ciasto kilka obranych(...)smaku solą oraz pieprzem. Ciasto powinno bez problemu przyjmować postać niewielkiej kuli. dodatki 200 g mrożonego szpinaku w liściach łyżka jogurtu greckiego ząbek czosnku odrobina masła i oleju ser feta koncentrat pomidorowy passata pomidorowa z czosnkiem (niewiele) kilka pomidorów sól, pieprz, bazylia Na niewielkiej ilości masła i oleju podsmażyć starty ząbek czosnku. Dodać mrożony szpinak, zalać niewielką ilością wody
Kuchnia Elliemasło? Mój gust (próbujący przedstawiać się jako dobry smak) mówi mi, że można je pominąć. Nie zaprzeczę, że kanapka ze świeżego chleba i takiegoż masła z dobrym żółtym serem i pomidorem z ogródka jest najlepszą rzeczą na świecie. Oczywiście, że jest :) Ale każdy czas i okoliczności domagają się swojej najlepszej pary. Sery kochają się z owocami i orzechami(...)kęs i odpowiednie wino... Eh... Propozycje połączeń: Dżem żurawinowy - brie - orzechy włoskie - szczypiorek Mus mirabelkowy - kozi twarożek - figi - gruszka Konfitura cebulowa - cheddar - marynowana czerwona cebula Pasta z suszonych pomidorów - ser z niebieską pleśnią - gruszka - kiełki brokuła (lub rzeżucha
zadanie-gotowanieok120 g boczku wędzonego 1 cebula 2 marynowane papryczki piri piri ok 200 g żółtego sera garść rukoli 7 różyczek brokuła tymianek oregano pieprz Sos: ok 200 ml sosu do spaghetti Drożdże(...)Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (grubość ok 0/5 cm) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy brzeg 1 cm. Ciasto smarujemy przygotowanym sosem i posypujemy połową startego żółtego sera. Układamy pokrojoną w piórka cebulę, cienkie plasterki boczku, przekrojone na pół różyczki brokuła, posypujemy drobno pokrojonymi papryczkami. Posypujemy pozostałym serem i lekko oprószamy tymiankiem, oregano oraz pieprzem. Pieczemy w temperaturze
peggiwkuchniJajka faszerowane na dwa sposoby przepyszną pastą z makreli oraz sera lazur. Dzięki dodatkowi ubitej kremówki obie pasty są bardzo delikatne i puszyste. Składniki: 9 jajek 1/4 makreli 50g sera lazur 200ml śmietany kremówki sól, czarny pieprz do dekoracji koperek lub rzeżucha Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Przekrawamy i delikatnie wyciągamy żółtka, która następnie ugniatamy dokładnie widelcem(...)Żółtka dzielimy na dwie równe części i wkładamy do osobnych miseczek. Do jednej dodajemy makrelę, do drugiej ser lazur. Dokładnie łączymy. Doprawiamy do smaku. Kremówkę ubijamy na sztywno i dzielimy na dwie części. Jedną dodajemy do pasty z makrelą druga do pasty z lazurem. Delikatnie łączymy. Pasty przekładamy kolejno do szprycy i wyciskamy rozetki. Dekorujemy gałązkami koperku lub rzeżuchy. Dodane
Pyry na GazFaszerowane jajka obowiązkowo muszą pojawić się na wielkanocnym stole. Tak naprawdę można je nadziewać wszystkim na co tylko mamy ochotę. Ja miałam ochotę na suszone pomidory oraz ser pleśniowy i miodową musztardę. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI (20 połówek) 10 jaj 5 suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu kilka listków świeżej bazylii 50g sera z niebieską pleśnią łyżeczka musztardy miodowej łyżka majonezu szczypiorek(...)wyjmujemy żółtka. Suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, łączymy z majonezem i żółtkami z 5 jaj. Doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy połówki jaj i na koniec posypujemy świeżą bazylią. Ser pleśniowy kroimy w drobniutką kostkę, łączymy z żółtkami z 5 jaj, majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Napełniamy połówki jaj i na koniec posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
DefinicjaSmaku