ser - 16500 przepisów (strona:174/1100)

Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 192

Zaczynam moją makaronową podróż po Europie od Italii, w ramach konkursu "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!" Wybrałam klasyczne danie makaronowe kuchni włoskiej, którym jest ravioli faszerowane serem ricotta i szpinakiem, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw włoskich. Gotowe ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny(...)mąki pszennej1/4 łyżeczki soli4 jajka, dodatkowo 4 żółtka2 łyżki oliwy z oliwekFarsz:2 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku, posiekanego500g liści szpinaku15g masła1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowejsól, pieprz czarny150g sera ricotta75g startego parmezanuutrzepane jajko, do posmarowaniaSos:2 łyżki oliwy90g pancetty, drobno pokrojonej125ml (1/2 szklanki) bulionu drobiowego185g sera mascarpone80g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski2 łyżki bazylii, drobno pokrojonej Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 151

upieczone wcześniej, pokrojone w kostkę1 ząbek czosnku, drobno posiekany500 ml bulionu warzywnego150 ml czerwonego wina wytrawnego100 ml soku z buraka (świeżego lub z butelki tzw jednodniowego)1 łyżka tartego sera Grana Padanosól, pieprzPesto z botwinki2 garście pokrojonych liści botwinki1 garść natki pietruszki1 ząbek czosnku1/8 szklanki pistacji (uprażonych na suchej patelni)1/8 szklanki sera Grana Padano1/4 szklanki oleju rzepakowegosól, pieprzPrzygotowanie:Chipsy(...)bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa. Pod koniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy sok z buraka, tarty ser i przyprawiamy solą i pieprzem.Kaszotto podajemy z pesto z botwinki, chipsami z buraka, rukolą i ulubionymi serami np fetą, Parmezanem, Grana Padano lub Bursztynem

Smakowity Blog Kulinarny
Cukinia nadziewana mięsem, zapiekana - zucchine ripiene 202

Cukinia nadziewana mięsem i białym serem ( mozzarella )SKŁADNIKI 2 bardzo duże cukinie lub kabaczki1 cebula50 g białego sera ( mozzarela ) lub innego żółtego sera 100 g mielonego mięsakilka listków świeżej bazyliiszczypta gałki muszkatałowejsól1 ostra papryczka chiliSPOSOB PRZYGOTOWANIAPrzekroić cukinie na pół  wzdłuż według długościWydrażyć środek łyżką , zachowując grubość ok 1/2 cm.Wydrazone połówki cukinii obgotować przez 5 min. w osolonej(...)bazyli, szczypte gałki muszkatałowej, sól do smaku, wymieszać.Lekko przestudzoną i obgotowaną wcześniej cukinie układać w żaroodpornym naczyniu i napełnić przygotowanym nadzieniem.Posypać utratą na tarce mozzarellą, lub żółtym serem. Na dno naczynia dodać 4 łyżki posolonej wody aby zapobiec przypaleniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 minut aż do zarumienienia się. SMACZNEGO

zielonacukinka
Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku- gattò di patate 255

SKŁADNIKI2 kg ziemniaków1 szklanka mleka100 g masła200 g szynki gotowanej200 g salami100 g żółtego sera2 jajka surowe6 jajek ugotowanych na twardo100 g tartego sera typu Parmezan lub Grana Padanobułka tartasólgałka muszkatołowaSPOSOB PRZYGOTOWANIAUgotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić . Do pojemnego  naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka(...)mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej.Całość dokladnie wymieszać.Wysmarować  masłem naczynie żaroodporne,  posypać bułką tartą i na dno rzucić kilka kawałeczków masła.Ułożyć połowę wymieszanego ciasta a na nim ugotowane jajka - pokrojone w plasterki. Przykryć pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię przy pomocy

zielonacukinka
Frittata z fasolki szparagowej 218

jajka całe    3 białka z jajek300g fasolki szparagowej    3 łyżki oliwy z oliwek       pół cebuli100g żółtego sera    2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano        sól   SPOSÓB PRZYGOTOWANIAWbić do naczynia jajka, dodać białko, sól do smaku, tarty ser, żółty ser pokrojony

zielonacukinka
Pożeraczka świątecznie - pierwsza pascha 143

twaróg własnoręcznie. Idealne rozwiązanie! Czym prędzej kupiłam kwaśną śmietanę, i zabrałam się za gotowanie.Okazuje się, że zagotowanie dwóch litrów mleka trwa. Naprawdę długo. Później idzie już zdecydowanie szybciej - grudki sera pojawiają się niemal od razu po dodaniu masy jajeczno-śmietanowej. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłam, gotowałam więc, aż mleko straciło swój mleczny kolor. Serek wyszedł, więc chyba(...)Jajka roztrzepać ze śmietaną, powoli wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Kiedy oddzieli się serwatka, zdjąć z ognia i ostudzić.Sitko wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć odciśnięty ser. Zostawić na noc do odcieknięcia.Rodzynki zalać rumem, zostawić na noc.Następnego dnia jeszcze raz odcisnąć. Ser powinien być sypki.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka zupa krem z brokułów 213

ognia, aby lekko przestygła.Lekko przestudzoną zupę zblendować na gładki krem.Dodać letnie mleko, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.Parmezan pociąć za pomocą tarki do sera na cieniutkie wiórki.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb na grzanki pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem(...)kostek rosołowych, a zamiast mleka śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%, lub śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 18% (takiej do kawy).Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym.Parmezan można zastąpić serem grana padano, a nawet startym, żółtym serem.Zupa jest dobra również następnego dnia po przygotowaniu, przy czym przez noc nieco gęstnieje.Uwagi do przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Twarogowe pierożki z tuńczykiem 140

mąki pszennej;250 g margaryny.Farsz:Puszka tuńczyka w sosie własnym, rozdrobnionego (waga netto, po odsączeniu - 130 g);2 jaja ugotowane na twardo;1 surowe jajo;150 g startego sera mozzarella;1 łyżka majonezu;1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości  tłuszczu 18%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:2 jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę.Tuńczyka odsączyć(...)zalewy. Dodać do jajek. Wymieszać.Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać.Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto rozwłkować na placek o grubości 5 - 6 mm i wykrawać kwadraty o boku 10 - 11 cm.Na każdy kwadrat nakładać farsz (około 1 łyżki), złożyć na skos i zlepić brzegi

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo-pomidorowa 181

zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Posypana drobno posiekanym koperkiem.Inna i pyszna! Polecam! Składniki:1/2 średniego kalafiora;3 średnie pomidory;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;100 g żółtego sera (u mnie cheddar);4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 ml soku z kiszonych ogórków;2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku;1 litr gorącej, przegotowanej wody;Sól(...)czubku w krzyż i sparzyć tj. zalać gorącą wodą, tak aby zakryła pomidory i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć różyczki kalafiora, dodać pokrojone pomidory, zalać 1 litrem gorącej, przegotowanej wody, dodać

Gospodyni Miejska
Była sobie kurka w polencie. 120

szkoda, że nie wykorzystujemy jej jest smaczna zrobiona na słodko i jak w postaci słonej. Ja tym razem podałam ją z suszonymi pomidorami połączonymi z kurkami pod kołderka sera cheddar. SKŁADNIKI :czas przygotowania 70 minut porcja na 4 - 5 osób - kaszka kukurydziana (może być też mąka kukurydziana lub kasztanowa) 180ml- mleko 750 ml ( można równie dobrze użyć wody)- masło(...)150gr- kurki 1 op ( użyłam 3 garście)- pomidory suszone  7 szt - cebula szalotka 1 szt -  ser cheddar 100 gr- śmietanka 12% 100ml- tymianek 2 gałązki ( płaską łyżeczkę suszonego)- bazylia świeża kilka listków- kolendra suszona pół łyżeczki- sól- świeżo zmielony pieprz- 4-5 miseczek do zapiekania(można też zapiec w jednym większym naczyniu i poporcjować przed podaniem )SPOSÓB WYKONANIA

Basia w kuchni
Makaron z pesto z pokrzywy 150

łatwo dostępna. SKŁADNIKI: skład na 3- 4 osoby makaron 350 g PESTO pokrzywy świeże (wykorzystałam tylko górne młode listki z pokrzywy, nazbierałam cały tradycyjny durszlak)5 łyżek sera grana padano (można zastąpić innym serem typu parmezan) plus dodatkowo do posypania makaronu 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki soku z limonki (jeżeli będzie nam za mało dodajmy jeszcze(...)pokrzywy zostawiamy w durszlaku myjemy i przelewamy gorącą wodą po czym ponownie zimną,- do wysokiego naczynia wkładamy nasze wyciśnięte z nadmiaru wody pokrzywy dodajemy słonecznik, sok z limonki  , ser, czosnek starty, oliwę wszystko blendujemy, jeżeli jest zbyt gęste dodajemy jeszcze oliwy, pesto powinno być trochę oleiste (zależy też to od naszych upodobań) - doprawiamy solą oraz pieprzem i jeżeli chcemy

Basia w kuchni
Pierogi ze szpinakiem 142

wyboru do koloru - w różnej postaci. Pycha :-) Tak  zbzikowałam na ich punkcie po Krakowie, że zaczęłam lepić, lepić, lepić aż się nauczyłam. Dzisiaj zrobię ze szpinakiem i serem z żółtym serem. Uwierzcie wyszły jak w Krakowie. Do farszu zainspirowała mnie moja współlokatorka - także Madzia dzięki . No ale szkoda czasu na pogaduszki, zaczynajmy odstresowanie w kuchni. Włączcie sobie jakiś fajny(...)mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera gouda zioła prowansalskiesólświeżo mielony pieprz łyżka masła Sposób wykonania :Mąkę połączyć z gorącą wodą . Trzeba to tak zrobić sprytnie, żeby się nie poparzyć. Dodać stopione masło. Wszystko szybko zagnieść

pieprzny smaczek
TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie. 201

cebula, 4,- pół papryki czerwonej,- pół papryki żółtej,- czosnek główka,- szpinak, pół opakowania świeżego, liściastego,- oliwa z oliwek 2-3 łyżki,- masło łyżka,- serek sałatkowy solankowy 1/2 opakowania,- ser żółty kilka plastrów,- Ziarenka "Piekło Niebo", Ziarenkowo- Pomidory suszone, Piątnica, na smak,- Pomidory Igiełki, Piątnica, na smak,- Mieszanka - "Pomidory, Oregano, Chilli"- Pieprz czarny, do smakuWYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy mąki(...)się zagrzeje wrzucamy cebulę pokrojoną w półpiórka, następnie dodajemy pieczarki, paprykę i podsmażamy, na koniec dodajemy wypłukany, osuszony szpinak, chwilkę podsmażamy. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki.Dokładnie mieszamy i dzielimy na 6 równych porcji.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy(2 boki

Wypisz Wymaluj
Cukinia faszerowana 189

dobra, ale rodzinki kubki smakowe potrzebują chyba czegoś innego :)Składniki: ok. 6 małych cukinii0,5 kg mięsa mielonego1 butelka sosu/ przecieru pomidorowegook. 30 dag pieczarek2 duże cebule200 g sera żółtegoczosnek (u mnie 2 większe ząbki), sól, pieprz, bazylia, tymianek i inne ulubione przyprawy.1 torebka ryżu (opcjonalnie)Przygotowanie :Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Gotową przełożyć do miseczki(...)zgęstniał.Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem.Cukinię przykrywamy (ja przykryłam blachę folią aluminiową, tylko tak żeby nie dotykała sera, bo się nam przyklei) i pieczemy ok. 40min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i dosłownie chwilę trzymamy ją jeszcze w piekarniku do zrumienienia sera.* źródło : o pysznym jedzeniu Smacznego

charlotte gotuje
Wegetariańskie cheeseburgery 166

wybaczycie mi jakość fotek. Polecam wypróbowanie przepisu!serowe bułki 4 szt:200 g mąki pszennej4 g suszonych drożdży125 ml ciepłej wodyszczypta soli¼ łyżeczki cayenne3 plasterki suszonych pomidorów60 g startego sera provolonełyżka oliwysezam do posypaniałyżka mleka do posmarowania bułek kotlety:puszka czerwonej fasoli6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanejząbek czosnkułyżeczka koncentratu pomidorowegosól, pieprz, chili do smakudodatkowo:4 plasterki sera havarti4 łyżki kiełków(...)cukinii)4 łyżeczki musztardy dijonMąkę mieszamy z drożdżami, solą, cayenne i wodą.Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej).Następnie dodajemy oliwę, pokrojone suszone pomidory oraz starty ser i wyrabiamy kolejne 5 minut.Formujemy 4 bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę

Mienta blog