sobie takie buleczki z serowa skorka. Pamietam jak w czasie przerw razem z kolezanka bieglysmy do pobliskiej piekarnii. Co prawda moim buleczkom daleko do tamtych z licealnych lat, wszak ser nie ten i bulka zupelnie inna. Mimo to takie wlasnie wspomnienia do mnie wrocily gdy zabieralam sie za ich pieczenie.Co do mojego wypieku to wyszukalam go w ksiazce "Kuchnia Polska(...)Swiat Ksiazki. Przyznam, ze fotka wygladala bardzo obiecujaco. W rzeczywistosci moje buleczki nie sa tak urodziwe, ale mimo to i tak szybko zniknely z koszyczka.Podoba mi sie polaczenie slonego sera feta z przypieczona cebulka, smakuje to bardzo fajnie i jest dobrym dopelnienie tej buleczki. Poza tym robiac je w wersji mini mozna wykorzystac do podejmowania karnawalowych gosci. skladniki
Przysmaki Karolkiwszystko przez trwajacy "Hawajski weekend". Podobnie jak wczoraj to ananas byl w roli glownej, ale tym razem w towarzystwie szynki zamiast kurczaka. Calosci dopelnial, podobnie jak wczoraj, zolty ser i pyszna, goraca grzanka. Grzanki po hawajskuskladniki 4 kromki chleba tostowego 4 krazki ananasa z puszki 4 plastry szynki 4 plastry sera zoltego lub topionego w plastrach maslo do smarowania Wykonanie(...)Chleb smarujemy maslem. Na kazdej kromce ukladamy w kolejnosci plasterek szynki, plasterek sera zoltego i krazek ananasa. Tak przygotowane kanapki wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy az do chwili gdy ser zacznie sie topic.Grzanki podajemy zaraz po wyciagnieciu z piekarnika, mozemy je zaserwowac z dodatkiem majonezu lub ketchupu.Smacznego
Przysmaki Karolkirazy az w koncu wypatrzylam ja tylko na dwoch straganach. Mimo szokujacej ceny kupilam pol kilo, bo wlasnie naszla mnie ochota na tarteletki z konfitura z czerwonej cebuli i serem. Rok temu zajadalam sie nimi na okraglo, ale nigdy nie podzielilam sie przepisem. Dzis to nadrabiam :)Konfitura z czerwonej cebuliskladniki: 500g czerwonej cebuli 50ml octu winnego 2 lyzki brazowego cukru(...)cytryny.Konfitura wspaniale smakuje na cieplo jak i na zimno i mozna ja wykorzystac na wiele sposobow.Mini tarteletki z konfitura z cebuliskladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego konfitura z czerwonej cebuli ser kozi, brie lub camembert kilka sztuk orzeszkow piniowych tymianek wykonanie:Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i widelcem robimy w nim kilka dziurek pozostawiajac z kazdej strony okolo 1cm brzegu
Przysmaki KarolkiVegas. Muszę przyznać, że próba była udana, risotto wyszło bardzo dobre, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Oczywiście nie jest to do końca dietetyczna potrawa ze względu na ser pleśniowy, który jest tutaj, obok krewetek, głównym składnikiem. Ale wierzcie mi, że to dzięki niemu smak jest fantastyczny :) A co do krewetek, nie będę ukrywać, że ani teraz ani nigdy(...)sama jeszcze tego nie wiem. Mam nadzieję, że wybaczycie :) RISOTTO Z KREWETKAMI I GORGONZOLĄ (3 porcje) Składniki: - 250 gram mrożonych krewetek - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - 100 gram sera gorgonzola - kieliszek białego wina - około 700 ml bulionu (najlepiej jak jest to wywar z gotowania krewetek, można też użyć warzywnego) - łyżka masła - 1 duża cebula lub 2 małe (ja użyłam
Zgrabne Gotowanienigdy czegoś tak pysznego nie jadłam. To są w 100% moje smaki i mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. Żeby moje risotto było jeszcze bardziej kremowe, dodałam startego sera długodojrzewającego. Jeżeli zależy Wam na maksymalnym ograniczeniu kalorii, pomińcie ten etap. Ale gwarantuje, że z serem jest dużo lepsze. Nie radziłabym rezygnować z masła, gdyż to ono wypełnia risotto(...)pół pęczka zielonych szparagów - 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy - 300 gram ryżu arborio - kieliszek białego wina - 1 litr bulionu (ja użyłam wody z gotowania szparagów) - 80 gram startego sera długodojrzewającego - łyżka masła - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól, pieprz Zaczynamy od przygotowania krewetek. Jeżeli używacie tych świeżych, należy odciąć główkę, oderwać
Zgrabne Gotowaniecukru trzcinowego (może być biały) 2 duże jajka 50 - 70 g zmielonych płatków migdałów 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego ( ja podobnie jak autorka użyłam sera w wiaderku President) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 jajka ziarenka z jednej laski wanilii lub 3 łyżki cukru(...)wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Mus truskawkowy: 400 g mrożonych truskawek 1/4 szklanka cukru Wykonanie: Ser i jajka na sernik ocieplić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach 20x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. W pierwszej kolejności przygotowałam mus truskawkowy. Truskawki wyłożyłam do rondelka, zasypałam cukrem i podgrzewałam na gazie około
Blondynka Gotujeżywnością. Piekłam z przepisu pochodzącego ze strony White Plate. Polecam! Składniki na tortownicę 20 cm średnicy: Spód: 3/4 szklanki migdałów blanszowanych Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu Masa: 1/2 sera trzykrotnie mielonego (ja użyłam sera półtłustego w kostkach) 3/4 szklanki drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego 4 jajka M lub 3 jajka L 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu(...)papierem do pieczenia, boki lekko posmarowałam masłem. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni. Na dno tortownicy wyłożyłam zmiksowane karmelizowane migdały i odstawiłam na bok. Teraz mogłam zabrać się za masę. Ser dosyć długo miksowałam mikserem, aby zrobił się kremowy i gładki. Do takiego sera wsypałam cukier, przecier z mango, budyń i pastę z wanilii. Podane składniki mieszałam łyżką, dopiero gdy zaczęłam
Blondynka GotujeBardzo smaczne chlebki, idealne na lunch lub obiadokolację. Można je potraktować jako dodatek do sałatki (np. greckiej, caprese) czy deski serów. Bardzo mi smakowały same, ewentualnie delikatnie polane ketchupem. :) Przepis jest prosty a ciasto bardzo dobre. Następnym razem zrobię z niego cebularze. :) Polecam. Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszkiPRZEPIS/źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess", kursywą zaznaczyłam swoje modyfikacje(...)kminku Sos czosnkowo-ziołowy 3 duże główki czosnku (dałam 6-7 ząbków) pęczek natki pietruszki (użyłam pełną garść posiekanej natki) sól pieprz dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili opcjonalnie ser gouda (połowę chlebków posypałam startym serem) Przygotowanie W misce należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ciasto wyrabiać na stolnicy przez ok. 10 minut. Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować
coolinarnastrefa.blogspot.comtylko kotlety schabowe :) Można zrobić z niego wyśmienite roladki schabowe w sosie pomidorowym. Potrzebne nam będą: 1/2 kg schabu bez kości 1 średni ogórek kiszony 50 dag sera żółtego w kawałku musztardapomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy sól, pieprz ,olej wykałaczki Mięso myjemy , kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Opruszamy solą(...)pieprzem. Smarujemy musztardą. Kroimy ogórek w podłużne paski - kostki. Ser kroimy w ten sam sposób co ogórki. Wkładamy kawałek sera i ogórka na plaster rozbitego wcześniej mięsa .Zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką wzdłuż. Na rozgrzanej patelni obsmażamy na złoty kolor. Tak przygotowane roladki , przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami do smaku i na wierzch sypiemy drobno
Słodkości i nie tylkoPrawdziwa włoska Carbonara nie zawiera śmietanki oraz posiada starty parmezan. Ja natomiast swoją przygotowuję bardziej pod studencką kieszeń, tzn. zawiera zwykły ser żółty. Boczek z kolei możecie zastąpić szynką (ja nie przepadam za nim, więc inne wędliny często wchodzą w grę). Taka też smakuje wszystkim domownikom i na stałe weszła do naszego menu. Nie wiem, co jest(...)makaronu spaghetti 15 dag chudego wędzonego boczku 1 jajko 3 żółtka 200ml śmietanki 30% Sól Pieprz Szczypta rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki startego sera żółtego + 4 łyżki do posypania (starłam kawałek ok 10-12 dag) Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg instrukcji na opakowaniu. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, czosnek
Fabryka pomysłówziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami pod sosem pomidorowym z dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą! Jeżeli jesteście fanami chłopskiego garnka, to z pewnością będzie Wam smakować. Eh, dlaczego zapiekanki tak świetnie smakują, a brak im fotogeniczności?:P Składniki(...)średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku Mała cukinia (20 dag) Olej Sól Pieprz Sos: 15 dag startego sera żółtego Mały pojemniczek śmietany – u mnie 18 % (200g) Szklanka przecieru lub passaty pomidorowej Majeranek Szczypta pieprzu cayenne Jajko Słodka papryka Tymianek Sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Ostudzić
Fabryka pomysłówcebulką a potem także z dodatkiem podgotowanych grzybów suszonych. Dopiero do tak przygotowanych grzybów dodaję ryż, przyprawiam oraz podlewam bulionem i śmietanką. Risotto podaję z dodatkiem świeżo-tartego sera parmezan oraz natki pietruszki. To bezmięsne danie sprawdza się podane jako samodzielne danie obiadowe bądź jako dodatek do mięs. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Risotto(...)należy dolać według potrzeby. Jeśli jesteście zwolennikami gęstszego risotto dodajcie nieco mniejszą ilość bulionu tj. 850 ml. Gotującego się ryżu nie należy nieustannie mieszać, gdyż straci swoją kremową konsystencję. Ser parmezan zastąpić można serem pecorino. Lubisz dania z grzybami leśnymi ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tatar ze śledzia . Risotto z grzybami The post Risotto z grzybami leśnymi appeared
MeCooksczarny mielony, papryka słodka , papryka wędzona itp. 150 g mixu sałat 50 g papryki czerwonej 50 g papryki żółtej Przygotowanie Ciasto W pierwszym kroku ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie rozpuścić z dodatkiem mascarpone w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek z gorącą wodą) lub w kuchence mikrofalowej przez(...)rozpuszczonych serów dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie do masy dosypać pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręką do połączenia. Można także dla ułatwienia użyć torebki foliowej i przez nią zagniatać ciasto. Ciasto podzielić na potrzebną ilość porcji (tutaj 5). Następnie przystąpić do wałkowania. Można je także najpierw schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce. Jeśli ciasto się klei, można
Ola la LCHFsosie paprykowym powstał przez przypadek, gdy pewnego dnia zabrakło nam w domu jajek. Miałam już przygotowany wcześniej sos na shakshukę i tym razem jako dodatek zamiast jaj posłużył ser halloumi. Od tamtej pory często gości w moim menu. Smaczne, aromatyczne i bardzo sycące danie na ogół jadam na śniadania, ale jako że na LCHF nie ma ścisłych podziałów na poszczególne(...)posiłki, to sprawdzi się również na obiad czy kolację. Składniki – halloumi w sosie paprykowym 100 g sera halloumi 40 g papryki czerwonej 40 g papryki żółtej 20 g cebuli 1 ząbek czosnku 100 g pomidorów krojonych bez skórki 10 ml oliwy z oliwek extra virgin mielony kmin rzymski sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony do smaku słodka papryka
Ola la LCHF