Składniki na 6 porcji: 750 g makaronu świderki 100 g szynki lub kiełbasy żywieckiej 450 g warzyw: marchewka, brokuł, papryka, kukurydza itp. 1 śmietana 18% 200g 15 dag sera żółtego Gałka muszkatołowa Rozmaryn Słodka papryka 1 jajko Sól, pieprz olej Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Warzywa i szynkę podsmażyć na oleju z solą i pieprzem (dałam(...)też do nich saszetkę z biedronkowych warzyw po włosku- opcjonalnie). Sos: wymieszać ze sobą śmietanę, jajko i połowę startego sera żółtego. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i papryką słodką. Ugotowany makaron wymieszać z sosem i warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem wierzch i zapiekać do rozpuszczenia sera w 200 stopniach. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówCzasami lubię pizzę wręcz ociekającą serem i składnikami, jednak przeważnie wybieram cienkie ciasto z lżejszymi dodatkami. Ta pizza jest idealna na lato, ale jesienią warto powrócić do tego smaku. W pizzy niesamowity jej sos, które nie jest koncentratem z ziołami, a czymś na prawdę cudownym, a ten zapach przy gotowaniu, mmm... Składniki: 2,5 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej(...)bardzo drobna pokrojona) ząbek czosnku oliwa 3 pomidory z puszki (całe bez skórki) 1-2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Skworcu (w zależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka parmeńska rucola twardy ser (np. Mimolette) 4 plastry pomidora Drożdże łączymy z łyżką mąki i cukrem, zalewamy letnią wodą do połowy szklanki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe
Brzuszki Łakomczuszkifigami, kozim serem i hiszpańskim bądź hiszpańską hamon. Zagadka z wcześniejszego posta rozwiązana. Oczywiście było pysznie, cudownie, a tarta zniknęła w chwilę. Składniki: CIASTO: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody FARSZ: kozi ser 1 opakowanie (może być twarożkowy, może być a'la camembert) mi w udziale przypadł twarożkowy :) szynka dojrzewająca (może być prosciutto(...)inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 st) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min.W tym czasie rozdrabniany do miseczki ser, dodajemy śmietanę, jajko. Całość mieszamy. Gdy spód do tarty jest gotowy, wylewamy masę i układamy na niej pokrojone w ćwiartki figi oraz szynkę.Wstawiamy na piekarnika
Brzuszki Łakomczuszkitego co lubimy. Co to znaczy? Weźmy przykładowo moje menu dzienne - lubię jeść, nie przywiązuję wagi do wartości odżywczych posiłków, wiecznie nie mam czasu: Śniadanie: Kajzerka z żółtym serem i ketchupem Drugie śniadanie: Kolejna kajzerka np. tym razem z szynką i majonezem Obiad: Zupa oraz 5 pierogów ruskich ze sklepu pod pracą Kolacja: Lasagne W związku(...)sezonach programu "Rewolucja na talerzu" mówią: nie rezygnuj ale jedz zdrowo. No i okazuje się, że: kajzerka nie jest mi niezbędna, a dobre pełnoziarniste pieczywo smakuje wybornie; żółty ser też nie musi być jedzony codziennie, bo pasta z makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi
Brzuszki Łakomczuszkipassata pomidorowa pół czerwonej papryki starta marchewka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili 3. Poza tym potrzebujemy makaron lasagne 300 gram sera startego tłuszcz do wysmarowania formy Zacznijmy od przygotowania sosu beszamelowego. W rondelku rozgrzewamy masło i gdy się rozpuści dodajemy do niego mąkę. Smażymy całość przez minutę i powoli dolewamy odrobinę(...)Dopiero teraz, gdy nasze wszystkie składniki są gotowe możemy zacząć przygotowywać całe danie. Układamy warstwami na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne: sos beszamelowy makaron lasagne sos pomidorowy ser sos beszamelowy makaron lasagne sos pomidorowy ser sos beszamelowy makaron lasagne i całość kończymy sosem beszamelowym Oczywiście ilość warstw jest uzależniona od ilości składników i wielkości formy
Mango Papajatakie, które zdecydowanie zainteresowałyby właściciela The Fat Duck, genialnego kucharza, Hestona Blumenthala. Potrawy, które mają na celu oszukiwanie zmysłów konsumenta, są znakiem rozpoznawczym Blumenthala i kucharzy barokowych.Wyobraźcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy. A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą(...)stołu. Aby w pełni zobrazować ile jedna osoba potrafiła zjeść podczas uczty, należy podać za przykład pewnego biesiadnika, który ofiarnie pożerał na jednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez
Przepisy Aleksandryprzyjechali do nas moja Siostra Paulina z Grześkiem. I smakowała im, dlatego też dzielę się z Wami tym przepisem. Zapiekanka ryżowa z maślakami.Składniki:1 szkl. ryżu;150 g sera żółtego;200 g maślaków (mogą być inne grzyby);pierś kurczaka;papryka zielona;papryka czerwona;cebula; sól, pieprz, papryka w proszku.Gotujemy ryż - na szklankę ryżu - dwie nie pełne szkl. wody. Doprawiamy(...)solą, pieprzem. Ugotowany ryż (taki lekko wodnisty) przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na ryż układamy plastry sera żółtego; posypujemy papryką. Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby z cebulką pokrojoną w kostkę - smażymy chwilę razem. Dodajemy papryki pokrojone w paski, mieszamy i ściągamy z ognia. Wykładamy wszystko na ryż z serem
Miksturownikprzygotowuję różne farsze w miseczkach i każdy komponuje sobie swój własny zestaw. Mnie np.najbardziej smakuje z szynką parmeńską, pieczarkami i rucolą- dla mnie bajka, ale przygotowujemy również pizzę 4 sery, zwykłą margeritę, pizzę z szynką, cebulą, pieczarkami i mozzarellą w kulce. To tylko przykłady.Z podanych składników wychodzą 4 duże ok.30cm pizze lub 6 mniejszych. Składniki: - 900g mąki orkiszowej(...)oliwek - 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- 0,5l ciepłej wody ( nie gorącej)Dodatkowo:-suszone lub świeże oregano, sos pomidorowy i dowolne dodatki, np: pieczarki, szynki, salami, sery , oliwki, papryki, cebulę, itp.Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić aż się spienią. Zaczyn przelać do misy malaksera, dodać oliwę , sól, resztę wody i powoli mieszając dodawać
Smaczne Zdrowesernikobrownie. Moje obawy związane z "zakalcowatym" brownie były zupełnie nieuzasadnione. Na pierwszy raz postanowiłam wypróbować przepis z bloga Kwestia Smaku. Piekłam w nieco większej formie dlatego zwiększyłam ilość użytego sera (pozostawiając tę samą ilość pozostałych składników). Ciasto polałam polewa czekoladową. Polecam bo jest bardzo smaczne. Sernikobrownie Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 1 h 15 min. (brownie 20 min, masa serowa(...)czekolady 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 niepełna szkl. cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki pszennej Masa serowa 1 kg sera (użyłam dwukrotnie więcej sera niż w przepisie wiaderka z Piątnicy) 3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego 2 jajka Polewa czekoladowa 200 g czekolady gorzkiej (użyłam deserowej Wedla) 1 czubata łyżka masła
coolinarnastrefa.blogspot.comdomieszką drożdży i pięknego rumianego odcieniu, kruchości i niecodziennych połączeń smakowych w postaci farszu. A mianowicie zapraszamy Was na: pieczone pierogi z farszem z upieczonych buraków, ugotowanych ziemniaków, sera feta, usmażonego boczku, czosnku i duuużej ilości natki pietruszki(dość niecodziennie prawda?)Pierogi pieczone są o tyle świetne, iż smakują idealnie nawet na zimno - np. przekąskę do pracy(...)posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie) 0,5 łyżki
Symfonia Smakówsobie takie buleczki z serowa skorka. Pamietam jak w czasie przerw razem z kolezanka bieglysmy do pobliskiej piekarnii. Co prawda moim buleczkom daleko do tamtych z licealnych lat, wszak ser nie ten i bulka zupelnie inna. Mimo to takie wlasnie wspomnienia do mnie wrocily gdy zabieralam sie za ich pieczenie.Co do mojego wypieku to wyszukalam go w ksiazce "Kuchnia Polska(...)Swiat Ksiazki. Przyznam, ze fotka wygladala bardzo obiecujaco. W rzeczywistosci moje buleczki nie sa tak urodziwe, ale mimo to i tak szybko zniknely z koszyczka.Podoba mi sie polaczenie slonego sera feta z przypieczona cebulka, smakuje to bardzo fajnie i jest dobrym dopelnienie tej buleczki. Poza tym robiac je w wersji mini mozna wykorzystac do podejmowania karnawalowych gosci. skladniki
Przysmaki Karolkiwszystko przez trwajacy "Hawajski weekend". Podobnie jak wczoraj to ananas byl w roli glownej, ale tym razem w towarzystwie szynki zamiast kurczaka. Calosci dopelnial, podobnie jak wczoraj, zolty ser i pyszna, goraca grzanka. Grzanki po hawajskuskladniki 4 kromki chleba tostowego 4 krazki ananasa z puszki 4 plastry szynki 4 plastry sera zoltego lub topionego w plastrach maslo do smarowania Wykonanie(...)Chleb smarujemy maslem. Na kazdej kromce ukladamy w kolejnosci plasterek szynki, plasterek sera zoltego i krazek ananasa. Tak przygotowane kanapki wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy az do chwili gdy ser zacznie sie topic.Grzanki podajemy zaraz po wyciagnieciu z piekarnika, mozemy je zaserwowac z dodatkiem majonezu lub ketchupu.Smacznego
Przysmaki Karolkirazy az w koncu wypatrzylam ja tylko na dwoch straganach. Mimo szokujacej ceny kupilam pol kilo, bo wlasnie naszla mnie ochota na tarteletki z konfitura z czerwonej cebuli i serem. Rok temu zajadalam sie nimi na okraglo, ale nigdy nie podzielilam sie przepisem. Dzis to nadrabiam :)Konfitura z czerwonej cebuliskladniki: 500g czerwonej cebuli 50ml octu winnego 2 lyzki brazowego cukru(...)cytryny.Konfitura wspaniale smakuje na cieplo jak i na zimno i mozna ja wykorzystac na wiele sposobow.Mini tarteletki z konfitura z cebuliskladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego konfitura z czerwonej cebuli ser kozi, brie lub camembert kilka sztuk orzeszkow piniowych tymianek wykonanie:Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i widelcem robimy w nim kilka dziurek pozostawiajac z kazdej strony okolo 1cm brzegu
Przysmaki KarolkiVegas. Muszę przyznać, że próba była udana, risotto wyszło bardzo dobre, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Oczywiście nie jest to do końca dietetyczna potrawa ze względu na ser pleśniowy, który jest tutaj, obok krewetek, głównym składnikiem. Ale wierzcie mi, że to dzięki niemu smak jest fantastyczny :) A co do krewetek, nie będę ukrywać, że ani teraz ani nigdy(...)sama jeszcze tego nie wiem. Mam nadzieję, że wybaczycie :) RISOTTO Z KREWETKAMI I GORGONZOLĄ (3 porcje) Składniki: - 250 gram mrożonych krewetek - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - 100 gram sera gorgonzola - kieliszek białego wina - około 700 ml bulionu (najlepiej jak jest to wywar z gotowania krewetek, można też użyć warzywnego) - łyżka masła - 1 duża cebula lub 2 małe (ja użyłam
Zgrabne Gotowanienigdy czegoś tak pysznego nie jadłam. To są w 100% moje smaki i mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. Żeby moje risotto było jeszcze bardziej kremowe, dodałam startego sera długodojrzewającego. Jeżeli zależy Wam na maksymalnym ograniczeniu kalorii, pomińcie ten etap. Ale gwarantuje, że z serem jest dużo lepsze. Nie radziłabym rezygnować z masła, gdyż to ono wypełnia risotto(...)pół pęczka zielonych szparagów - 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy - 300 gram ryżu arborio - kieliszek białego wina - 1 litr bulionu (ja użyłam wody z gotowania szparagów) - 80 gram startego sera długodojrzewającego - łyżka masła - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól, pieprz Zaczynamy od przygotowania krewetek. Jeżeli używacie tych świeżych, należy odciąć główkę, oderwać
Zgrabne Gotowanie