połowie wołowego mięsa, by kotlety nie wyszły zbyt suche)- połowę czerwonej cebuli- ogórek konserwowy- 2 bułeczki hamburgerowe z sezamem- 6 plasterków cienko pokrojonego wędzonego bekonu- 4 plasterki sera (przeznaczonego do zapiekania)- 2 - 3 listki sałaty lodowej- oliwa z oliwek- ocet winny- musztarda- ketchup- majonez- sos worcester- sól morska- pieprz Mięso mielone dzielimy na równe cześci. Z każdej z nich(...)Bułeczki hamburgerowe kroimy na pół i smażymy na malutkim ogniu w tłuszczu wytopionym z bekonu.Mięso mielone odwracamy ponownie, i znów upieczoną stronę smarujemy musztardą. Kładziemy dodatkowo plasterek żółtego sera i przykrywamy pokrywką. Gdy ser lekko zacznie się roztapiać zdejmujemy wszystko z patelni i przystępujemy do "składania" naszego cheeseburgera.Na dolną część kanapki kładziemy plasterek sera, następnie połowę sałaty wraz
W mojej holenderskiej kuchniKurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą czy kurczak w cieście francuskim z szynką i serem? Zawsze mam dylemat, którą wersję zrobić , więc zwykle robię obie... :)SKŁADNIKI 4 piersi z kurczaka 2 opakowania ciasta francuskiego1 żółtko sól, pieprzDo wersji z szynką4 plasterki szynki4 plasterki sera żółtegoWersja ze szpinakiem i fetą200 g mrożonego szpinaku2 ząbki czosnku100(...)sera fetałyżeczka śmietanyoliwa PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu. Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem.Solimy i pieprzymy.Ciasta francuskie dzielimy na 4 części.Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem(po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera.Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety :- podsmażamy na oliwie posiekany czosnek
Moje Kuchenne Rewelacjezapachu, co zostało usmażone z dużą ilością cebuli. Okazało się, że niesłusznie - wątróbki mogą być przygotowane smacznie i z fantazją. Dzisiaj zapraszam na wątróbki drobiowe z żurawiną, pomidorami i serem camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych(...)spadek temperatury wewnątrz piekarnika i może spowodować niewyrośnięcie ciasta. Kiedy ciasto już wyrosło i zarumieniło się, wyjąłem je z piekarnika i ułożyłem na nim pokrojony w cienkie plastry ser camembert. Następnie całość ponownie umieściłem w piekarniku i podgrzewałem przez około 2 minuty, celem roztopienia sera. Po wyłożeniu dania na talerze udekorowałem je pomidorami koktajlowymi. Podałem z białym wytrawnym winem
Wyprawy kulinarneDzisiaj chciałyśmy zaproponować nieco nietypowe grzanki. Nietypowe, gdyż w kształcie miseczek z dodatkiem bobu i sosu z niebieskiego sera pleśniowego. Całość dopełniają pokruszone orzechy włoskie. Mniam! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 kromki chleba tostowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 20g sera z niebieską pleśnią garść ugotowanego bobu świeże zioła kilka orzechów włoskich Chleb tostowy wkładamy do tostera(...)ustawionego na średnią moc. Kiedy grzanki wyskoczą układamy je w miseczkę i czymś dociskamy, żeby uzyskały specyficzny kształt. Bób obieramy ze skórki. Do pokruszonego (lub posiekanego) sera pleśniowego, wsypujemy nieco posiekanych ziół, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Możemy doprawić odrobiną pieprzu. Radzimy nie solić, gdyż ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony. Orzechy włoskie obieramy
Kolizje Smakówwielkimi fanami. W związku z tym proponujemy dzisiaj szybką zapiekankę makaronową z dodatkiem kurczaka i szpinaku. Całość połączona śmietaną, doprawiona solą i pieprzem oraz delikatnie zapieczona pod żółtym serem. Pychota! Składniki: ugotowana pierś z kurczaka około 100g makaronu nitki (ilość można zmieniać w zależności od upodobań:)) śmietana 12% 50g serka topionego śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego(...)sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy
Kolizje Smakównajmłodszych. Gwarantuje, że dzieci będą zachwycone formą potrawy i będą zajadać ją ze smakiem. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 parówki 2 kromki chleba tostowego 2 duże plastry żółtego sera ( lub mniejsze tak by pokryły chleb) Łyżka masła Dodatkowo: Ketchup Z parówek obcinamy końcówki. Następnie przy pomocy ostrego noża wycinamy w nich oczy, usta oraz nacinamy końcówki. Parówki gotujemy(...)ciepło. Chleb tostowy smarujemy masłem z jednej strony i podsmażamy na patelni. Kiedy staną się chrupkie obracamy je na drugą stronę, kładziemy ser i przykrywamy pokrywką. Trzymamy na średnim ogniu, aż ser się stopni. Chleb tostowy kroimy na cztery kawałki, a na każdym układamy małą ośmiorniczkę. Jeśli zrobimy to póki ser jest stopiony to chwyci on ośmiorniczki i nie będą
Kolizje Smakówprzepysznie :) A żebyście i Wy mogli doznać rozkoszy podniebienia tą fantastyczną potrawą jej sposób przygotowania prezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 300g ryżu 200g żółtego sera (najlepiej parmezanu) 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule (lub 4 szalotki) 1 litr bulionu drobiowego* Duży pęczek natki pietruszki Łyżka masła Świeżo mielony pieprz, sól morska(...)czyli będzie ugotowany, ale nadal lekko twardawy). W trakcie gotowania ryżu doprawiamy risotto solą oraz pieprzem. W czasie kiedy ryż dochodzi siekamy na drobno listki pietruszki oraz ścieramy żółty ser na dużych oczkach. Kiedy uznamy że ryż jest gotowy zdejmujemy całość z ognia. Dodajemy masło, ¾ startego żółtego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Risotto podajemy natychmiast po przygotowaniu posypane startym żółtym
Kolizje SmakówPrzepis na kanapki Monte Cristo Pomysł na pyszne śniadanie z kanapką Monte Cristo. To przepis pochodzący z Ameryki, bardzo prosty i szybki. Połączenie szynki, sera, jajek i tostów musi być smaczne. Składniki 4 kromki chleba tostowego 4 plastry sera typu gouda 2 plastry dowolnej szynki 1 jajko sól pieprz margaryna do smażenia Przygotowanie 1. Kromki chleba przekładamy serem, szynką(...)jeszcze raz serem. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Rozgrzewamy margarynę na patelni. Zamaczamy złożone kanapki z dwóch stron w jajku. Przekładamy kanapki na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty kolor, około 3 min z każdej strony. Smacznego The post Kanapki Monte Cristo appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnyprzy stole jednogłośnie stwierdziliśmy, że mamy ochotę na kawę i na coś słodkiego do niej, czytaj czekoladowego. Ze słodkich zapasów była tylko gorzka czekolada, oraz w lodówce dwa rodzaje sera. Padło na sernik. Ale po remoncie nie mogłam znaleźć mąki ziemniaczanej, był za to budyń czekoladowy. Dawno nie piekłam żadnego sernika, ostatnio w marcu sernik z truskawkami i seromakowiec . Postanowiłam(...)waniliowy znajdziecie tutaj Ten Sernik czekoladowy został wykończony płatkami białej czekolady. Wstawiłam 2 zdjęcia sernika w różnych stylizacjach SKŁADNIKI na blaszkę kwadratową 21 x 21 : Masa serowa : 250 g sera twarogowego waniliowego 250 g sera ricotta 2 jajka łyżka masła + masło do posmarowania blaszki 1 budyń czekoladowy z cukrem Winiary 100 g gorzkiej czekolady białe płatki czekoladowe 100 ml śmietanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczeń drobiowa to zawsze fajny pomysł na obiad. My takie rozwiązania bardzo lubimy. Tym razem przygotowałam pieczeń z mięsa mielonego z duszoną papryką i serem. Wyszła bardzo fajna, smaczna i kolorowa. 500 g mielonego mięsa drobiowego 1 małe jajko 1 kajzerka + mleko do namoczenia 1-2 łyżeczki musztardy opcjonalnie bułka tarta, jeśli masa jest zbyt rzadka mielona papryka słodka(...)ostra granulowany czosnek sól, pieprz Dodatkowo: 1 – 1,5 papryki (u mnie czerwona i pomarańczowa) 1-2 cebule 2-3 garście tartego sera cheddar czosnek niedźwiedzi z suszonymi pomidorami (przyprawa) sól, pieprz oliwa Cebulę kroimy w piórka lub kostkę. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy cebulę, a po chwili, gdy cebula zmięknie
Smaki Na Talerzubyło bardziej widoczne) Mięso mielone (mielone mięso wieprzowe, wołowe lub mieszanina) Cebula, posiekana Czosnek, posiekany Pomidory, obrane i pokrojone w kostkę Sól i pieprz do smaku Oliwa z oliwek Ser żółty, starty (opcjonalnie) Koper i natka pietruszki do dekoracji Instrukcje: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron muszelki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw(...)Dopraw całość solą i pieprzem według własnego smaku. Teraz czas na faszerowanie muszelek. Ostudzony makaron muszelki nadziewany na zimno nadziewaj mieszanką mięsa, cebuli i pomidorów. Jeśli lubisz, posyp startym serem żółtym na wierzchu nadziewanych muszelek. Połóż muszle w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi i muszle
Ania i Marcin gotujągłowie pojawiła się myśl, że koniecznie muszę zrobić ją ponownie, bo jest przepyszna. Że jednocześnie jest to coś mi bliskiego i znanego, a jednak … nowego! I ten ser, i boczek i wszystkie składniki w połączeniu z pysznym sosem totalnie trafiły w moje gusta i podbiły kubki smakowe. Ta sałatka jest przepyszna i zdecydowanie warto sobie ją zrobić(...)rzymska 100 g boczku (u mnie surowy, plastry) 1 pierś kurczaka + ulubione przyprawy około 150 g pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 1/2 awokado hass 2 jajka 1/2 op. sera Lazur błękitny Sos 1: 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Pierś z kurczaka oprószamy ulubionymi przyprawami
Smaki Na Talerzumieszanki. Dodaję różne kasze, różne rodzaje ryżów, makaronów, soczewice, ciecierzycę. Kombinuję z warzywami (najchętniej sezonowymi lub mrożonymi), czasami dorzucę jakiś drób. Dla smaku w pojemniku lądują także zioła, czasem sery, nawet resztki obiadowe. Siemię lniane, słonecznik, orzechy, pestki dyni. Mieszajcie co lubicie. Ale w najbliższym czasie pomieszajcie jednak kaszę gryczaną z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami. Jeżeli ktoś(...)Składniki: 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej (ja użyłam paloną) 1 pęczek botwinki 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 średnia czerwona cebula 1 duży ząbek czosnku 1 opakowanie sera feta (polecam owczo-kozią) 1 łyżka oliwy extra virgin (+1 do polania na koniec) sok z połowy małej cytryny sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Kaszę gotujemy do miękkości. W międzyczasie
Kardamonovyczym tkwi sekret naszych babć? Każda z nich ma nieco inny przepis, dodaje innych składników, używa innych proporcji i dodatków, a każdy sernik smakuje wyjątkowo. Sekret tkwi w białym serze twarogowym! Aby uzyskać kremowy i aksamitny smak, należy dokładnie zmielić ser. Kolejnym ważnym aspektem, jest cierpliwość. Po upieczeniu ciasta, nie możemy go od razu wyjąć z piekarnika, tylko należy poczekać(...)swój kształt. Przedstawiamy prosty przepis na przygotowanie sernika, który pewnie nie będzie tak wyjątkowy, jak ten u babci, ale na pewno skradnie serca Waszych gości. Składniki: 1 kg białego sera twarogowego, zmielonego trzykrotnie Kostka masła 82% tłuszczu 5 jajek 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 szklanka cukru 3-4 krople olejku waniliowego bądź migdałowego – w zależności od preferencji smakowych Garść
Oryginalny smak