ukrywajmy- t o sałatka , która nie należy do dietetycznych. Jest w niej i majonez i masło, ale naprawdę trudno jej się oprzeć ;) Tuńczyk idealnie współgra z serem i jajkiem . Prosta, szybka i niezwykle smaczna a do tego s ycąca. Sałatka z tuńczyka. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo tuńczyk w oleju 1 cebula 1 majonez (200g(...)sera żółtego 1/2 masła Przygotowanie: Przygotować naczynie w którym chcemy podać sałatkę. Na dno zetrzeć białka, następnie ser żółty. Tuńczyk odsączyć z oleju, położyć na ser. Rozsmarować warstwę majonezu, posypać posiekaną drobno cebulą i znów dać warstwę majonezu. Kolejną warstwą jest starte na tarce z dużymi oczkami masło. Wszystko przykryć startymi żółtkami (tarka z małymi oczkami). Schłodzić
Tagebuch po polskuDziś mam dla Was przepis na moje ostatnie knedelki, którymi zajadałyśmy się z mamą tak, że aż nam się uszy trzęsły. Knedle z bułki z dodatkiem szpinaku i żółtego sera ( ja dałam cheddar, żeby miały wyrazisty smak! ). Oblane masełkiem z dodatkiem nie tylko cebulki, ale też prażonych orzechów włoskich są fantastycznym pomysłem na obiad. Gwarantuję , że nawet Ci, którzy(...)szpinakiem nie przepadają z przyjemnością sięgną po dokładkę! Ps. zamiast masła można je oblać np. sosem z sera pleśniowego – obłęd! SKŁADNIKI : ( 3 porcje ) * czerstwe bułki – 200 g * szpinak – 150 g * jajko – 2 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * bułka tarta – ok. 2 łyżki * ser żółty – 1 łyżka * natka pietruszki -1 łyżka
Ostra na SłodkoBardzo smaczna pasta serowa z dodatkiem kminku o lekko pikantnym smaku. Często robię tą pastę na śniadania. Składniki: 250 gram półtłustego sera białego 100 gram sera rokpol 2 jajka ugotowane na twardo 0,5 szklanki śmietany 18% 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki musztardy ¼ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kminku sól Sposób przygotowania: Do miski przekładamy ser biały,ser rokpol
Bajeczna Kuchniamoim domu pierogi goszczą bardzo często, tym razem postanowiłam zrobić z serem i jagodami. Są bardzo smaczne, idealne dla miłośników sera i jagód. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko+1 żółtko 1/4 szklanki roztopionego masła szczypta soli Farsz: 750 gram sera białego 1,5 szklanki jagód cukier do smaku cukier waniliowy Sposób przygotowania(...)Ser biały przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy i jagody, mieszamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką wałkujemy cienko ciasto, wycinamy kółka za pomocą szklanki. Układamy porcje farszu, zlepiamy pierogi robiąc falbankę. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujmy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną
Bajeczna KuchniaPOST !!! Bardzo prosta sałatka z łatwo dostępnych składników :) Możecie wykorzystać ulubioną sałatę, u mnie jest to roszponka, ale sprawdzi się też lodowa lub pekińska. Polecam wybrać ser, który nie będzie bardzo słony, aby nie zdominował innych składników :) Składników: garść sałaty roszponki 1/4 cebuli bazylia do posypania pieprz kilka zielonych oliwek 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżeczki oliwy kawałek sera(...)feta lub sera typu bałkańskiego 1/2 pomidora Warzywa i ser pokroić w kostkę. Wymieszać, polać oliwą i doprawić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kule sera mozzarella 2/3 szkl startego sera grana padano 2-3 pomidory 24 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej bazylii 1 jajko sól wykonanie: Ciasto rozwijamy i lekko rozwałkowujemy. Tniemy na 12 prostokątów. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W każdym za pomocą noża lekko nacinamy mniejsze prostokąty(...)krawędzi. Jajko roztrzepujemy i przy pomocy pędzelka smarujemy każdy kwadrat a następnie posypujemy serem grana padano i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10 min, aż ciasto się zrumieni. Następnie wyciągamy i lekko przestudzamy. Pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy. Gdy puszczą sok odlewamy go. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą oraz
Domowy Smak JedzeniaPyszne i oryginalne danie na bazie kurczaka i ryżu, kropką nad i jest ciągnący się ser mozzarella wypływający ze środka, propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad, gwarantuję że zachwyci każdego! Składniki: 60 dag fileta z kurczaka 1 szklanka ugotowanego ryżu z suszonymi warzywami 2 jajka 10 dag sera mozzarella 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Sól morska(...)ryżem, do masy wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, oraz przyprawą do grosa, dokładnie wyrobić. Nabierać masę formować w dłoniach na środek nałożyć po trochu sera mozzarella, zlepić i uformować paluchy, obtaczać każdego w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złocisto. Podawać od razu gorące gdy ser się ciągnie, z dowolnymi dodatkami. Smacznego! http://www.mlekoma.pl
Wanilia i KardamonProsta a efektownie wyglądająca przystawka z żółtego sera cheddar , greckich oliwek kalamata, i sardynek, to propozycja na imprezową przystawkę czy karnawałowe przyjęcie, sprawdzi się na każdej uroczystości, a podana z białym półwytrawnym winem smakuje wyśmienicie. Składniki: 30 dag sera żółtego w kostce typu cheddar ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami 10 dag sardelek -fileciki w oliwie z oliwek sól(...)morska do smaku pieprz kolorowy do smaku cytrynowa oliwa z oliwek do skropienia miks sałat do podania wykałaczki Sposób wykonania: Ser pokroić na równe małe kwadraciki, oliwki i sardelki osączyć z oliwki, nabijać każdą kostkę sera na wykałaczkę, następnie oliwki a na wierzch zawinięte w ruloniki sardelki. Skropić do smaku cytrynową oliwą z oliwek, posypać delikatnie solą i pieprzem kolorowym
Wanilia i KardamonCzasem warto zamiast obiadu z dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie sycąca Tym razem zrobiłam ją z pikantną hiszpańską chorizo, dodatek sera mozzarella przełamał jej pikantność a oliwki kalamata z suszonymi pomidorami tylko dodały jej smaku, oczywiście jeśli ktoś nie lubi z powodzeniem można z nich zrezygnować. Składniki: Ciasto na dwie duże(...)mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 7 g drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 6 dużych pieczarek 20 dag sera mozzarella ½ czerwonej papryki 15 dag pikantnej chorizo ½ słoiczka oliwek kalamata z suszonymi pomidorami sos pomidorowy do ciasta przyprawa do pizzy do smaku świeża rukola do posypania Sposób wykonania: Mąkę
Wanilia i KardamonPrzepis na rozgrzewający gulasz zapiekany pod puree z ziemniaków i sera żółtego. Składniki: Gulasz: 250 g schabu 2 cebule pętko kiełbasy czerwona papryka zielona papryka pół puszki pomidorów krojonych 300 ml bulionu łyżka mąki kukurydzianej papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól Puree: 5 sporych ziemniaków 2 łyżki masła 150 g sera żółtego 1/4 szklanki mleka sól Przygotowanie Przygotowujemy gulasz(...)godziny na małym ogniu. W tym czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy połowę startego sera i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki gulaszu będą miękkie, mąkę kukurydzianą mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i dodajemy do gulaszu. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gulasz
e-PrzepisyKulinarnePulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w towarzystwie grzybowo-dyniowego sosu, który idealnie z nimi współgra. Całość tworzy wyjątkowe i oryginalne danie. Polecam Składniki: Pulpeciki: 200 g białej kaszy gryczanej 2 małe jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej(...)sera koziego sól pieprz Sos grzybowo-dyniowy: 170 g podgrzybków (lub borowików) 350 g dyni (zważonej bez skóry i pestek) 1 i 1/2 szklanki bulionu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 100 g śmietany 12% 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Pulpeciki: Ser kozi pokroić w kostkę (około
Oryginalny smakPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto dobrze się upiecze. Składniki na nadzienie: 250ml gęstej śmietany 1 jajko 150g fety 50g parmezanu 50g żółtego sera 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 40g czarnych oliwek 1 pęczek szczypiorku 2 listki świeżej bazylii 1 ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania: W miseczce roztrzepujemy jajko ze śmietaną(...)dodajemy posiekane listki bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu dorzucamy świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Żółty ser i parmezan ścieramy na tarce, fetę kroimy w kostkę, oliwki w paseczki, a pomidorki koktajlowe na dokładne połówki. Na upieczony spód tarty równo rozkładamy żółty ser i parmezan, posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz zalewamy wcześniej przyrządzonym śmietanowym sosem
Kuchnia Pani Wiosnypojawia się dopiero gdy dochodzimy do wypełnienia - quiche - ZAWSZE - jest wytrawny z farszem zalanym masą śmietanowo - jajeczną. Tradycyjny quiche pochodzi z Alzacji i Lotaryngii i jest wypełniony boczkiem i serem Gruyere. Quisze z kurczakiem i brokułem Składniki na okrągłą formę o średnicy 30 cm farsz pół piersi z kurczaka kilka różyczek brokuła (ok 30 dag mrożonego) mała papryka mała cebula(...)ząbek czosnku ok 15 dag sera żółtego 3 jajka ok 150 ml śmietany ok 150 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz ciasto 200 g masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany Do dzieła!!! Zagniatamy z podanych składników ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Ciasta wyjdzie trochę za dużo więc można
sierotka maRysia w kuchniPrzepis na pszenno-żytnie bułeczki na drożdżach z pieczarkami i serem żółtym. Podałam z sosem czosnkowym. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 1 i 1/2 szklanki mleka (370 g) 2 łyżki oliwy jajko łyżeczka soli 50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka cukru Nadzienie: 450 g pieczarek 2 cebule 200 g sera żółtego jajko 180 ml jogurtu naturalnego(...)czasie przygotowujemy nadzienie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni. Kiedy trochę przestygną, mieszamy je z jajkiem, jogurtem i przyprawami. Ser ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części (ja zrobiłam 6 wielkich pizzerinek, można zrobić 10 mniejszych). Formujemy w koła, czy jak w moim przypadku łódki i układamy na blaszce wyłożonej
e-PrzepisyKulinarneSer pleśniowy to jeden z moich ulubionych. Nie każdemu smakuje, niektórym nawet śmierdzi. Jednak świetnie komponuje się z wieloma produktami i smakami. Doskonale pasuje do owoców, wina i wyrazistych warzyw. W postaci "singla" nie każdemu posmakuje, ale może w jakimś połączeniu tak? :) Natomiast cukinia.. Jak dla mnie jest warzywem nijakim. Wodnista, smakująca trochę jak woda, ale do pogryzienia(...)smakowała dobrze - trzeba ją czymś "podrasować". W tym przypadku padło na ser. Smażony smakuje całkowicie inaczej niż wyjęty prosto z lodówki. Ma głęboki, wyrazisty smak - dlatego w połączeniu z cukinią komponuje się idealnie. Do tego wino idealnie pasujące wino - B&G Chardonnay Reserve (zapraszam do wzięcia udziału w konkursie !) o którym wspominałam w przepisie
Czarnawisienka