ser - 16500 przepisów (strona:104/1100)

Makaron ze szpinakiem 129

zasadotwórczy ,a więc odkwasza organizm (ważne dla tych którzy jedzą dużo mięska,cukrów i nabiału).  Secondo - jeśli się go dobrze przyprawi i połączy ma naprawdę świetny smak (np.czosnek, sery pleśniowe,orzeszki lub pestki). Można go dodawać do różnych dań np. sałatek, ryżu, zapiekanek i jak poniżej makaronu Terzo -  jest dostępny w przystępnej cenie praktycznie przez cały rok (nawet(...)ulubiony makaron właśnie ze szpinakiem. TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM  i  PESTKAMI SŁONECZNIKA Składniki: (1 duża porcja)  makaron tagliatelle 2 spore garści świeżego szpinaku typu baby 70 g sera lazur 4 - 5 łyżek śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pestek słonecznika sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia (2-3 łyżki) odrobina parmezanu do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy

Bon appetit mon amie
Knedle z truskawkami i czekoladową nutą 128

różnymi dodatkami. Tym razem postawiłam na truskawki,czekoladę i mały eksperyment. Nie zawsze knedle wychodzą mi tak miękkie jakbym tego chciała, więc tym razem do ziemniaków dodałam biały ser. Do tego moc czekolady i mmmm....jest pysznie. Knedle wyszły idealnie,a eksperyment uważam za udany.   Jeśli nie możecie żyć bez czekolady polecam :) KNEDLE z TRUSKAWKAMI  w SOSIE CZEKOLADOWYM(...)Składniki: knedle: 1/2 kg ziemniaków 200 g sera białego ok. 1 szklanki mąki 1 jajko 1 szczypta soli  dodatki: 1/2 kg truskawek  1/2 tabliczki czekolady mlecznej sos: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 30%     Przygotowanie: knedle: Ziemniaki obieramy i gotujemy.Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie mielimy w maszynce

Bon appetit mon amie
Pierogi z truskawkami i serem 126

których do tej pory z siostrami się śmiejemy. Wracając do pierogów zwykle robię je z  samymi truskawkami,więc tym razem dokonałam małej zmiany. Połączyłam truskawki i  ser,nic odkrywczego,ale wyszło pysznie. PIEROGI z TRUSKAWKAMI i SEREM Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1 szczypta soli 1 kostka sera białego (ok.200(...)mąki dodajemy gorącą wodę (może być wrząca) oraz szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszamy najpierw łyżką aby się nie poparzyć, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy, dodajemy do niego cukier i pokrojone na ćwiartki truskawki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,4 cm. Z ciasta wycinamy krążki, na które

Bon appetit mon amie
FIRINDA SEBZELİ MAKARNA, czyli makaron z pieca z warzywami 136

Zapiekany makaron z warzywami i serem, mniam! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (sos) 1 jajko 1½ łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła sól 150 g sera topionego 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki Składniki (pozostałe) 2 cukinie 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy ½ paczki brązowego makaronu sól kilka kropli oliwy Przygotowanie Umyć cukinie(...)wlać sos z jajkiem do rondla. Mieszać jeszcze minutę i odstawić na bok. Włożyć połowę makaronu do żaroodpornego naczynia, potem rozłożyć warzywa. Przykryć resztą makaronu. Następnie wlać sos. Zetrzeć ser i równo rozsypać. Potem przyprawić czerwoną papryką i piec w temperaturze 180 °C, aż ser roztopi się i zrumieni. Artykuł FIRINDA SEBZELİ MAKARNA, czyli makaron z pieca z warzywami pochodzi

Tureckie Przepisy
SİGARA BÖREĞİ, czyli smażone ruloniki z białym serem 137

Smażone ruloniki z białym serem, pięć minut i gotowe! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 yufki placki ciasta na macę 250 g białego sera 2 łyżki natki pietruszki czarny pieprz chili czerwony pieprz w miseczce trochę wody olej do smażenia Przygotowanie Farsz: Ugnieść ser w misce. Dodać posiekaną natkę i przyprawy. Wymieszać dokładnie. Wziąć jedną yufkę i podzielić(...)patelni rozgrzać olej. Wkładać ruloniki i smażyć z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć nadmiar oleju kładąc ruloniki na ręczniku papierowym. Artykuł SİGARA BÖREĞİ, czyli smażone ruloniki z białym serem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
BAKLAVA YUFKASINDAN PEYNİRLİ BÖREK, czyli börek z serem 146

Kruche, chrupiące börek z serem, idealne z turecką herbatą! Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 200g białego sera pęczek natki pietruszki czarny pieprz Składniki (sos) 1 szklanka mleka 1 białko 4 łyżki oleju 1 łyżka roztopionego masła Składniki (pozostałe) 1 paczka yufki do baklawy 1 żółtko czarnuszka Przygotowanie Żeby przygotować farsz, umyć natkę i posiekać. Ugnieść ser i wymieszać(...)Resztę yufek rozłożyć jak porzednio. Ostatnią yufkę posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką. Upiec w piecu do zrumienienia w temperaturze 180 °C. Artykuł BAKLAVA YUFKASINDAN PEYNİRLİ BÖREK, czyli börek z serem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Bakłażan nadziewany komosą ryżową 130

zdradził mi, jak przygotowuje pieczonego bakłażana by nie był suchy.  Składniki: (2 porcje) 1 bakłażan szczypta soli oliwa z oliwek 100g komosy ryżowej od Skworcu 50g żółtego sera 2 plasterki żółtego sera 50g ugotowanego mięsa drobiowego pieprz, papryka słodka   Bakłażana dzielimy na dwie części, posypujemy szczyptą soli i polewamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, wkładamy połówki bakłażanów(...)przykryła równomiernie dno i wkładamy upieczonego, ciepłego bakłażana - stroną z miąższem do oliwy. Zostawiamy tak na całą noc w temperaturze pokojowej.  Komosę gotujemy, ciepłą mieszamy ze startym żółtym serem, pokrojonym mięsem drobiowym i przyprawiamy. Gdy bakłażany są gotowe, delikatnie za pomocą łyżeczki wydrążamy z nich miąższ i dodajemy do komosy.  Bakłażanowe łódki nadziewamy komosą, przykrywamy plasterkiem żółtego sera

Gotowanie i blogowanie
Roladki z serem mozzarella 108

dzień wcześniej a przed samym obiadem wstawić do piekarnika i tylko zapiec.  Składniki (4 duże roladki) 500g mięsa mielonego wieprzowego czerstwa bułka pełnoziarnista 50ml mleka jajko 200g rozdrobionego sera mozzarella  100g sera cheddar w kostce papryka słodka, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia Bułkę namaczam w mleku, rozdrabniam i czekam aż wchłonie cały płyn. W misce mieszam mięso(...)mielone, bułkę, jajko oraz przyprawy. Dzielę masę na cztery równe porcje. Ser w kostce kroję na cztery równe kawałki. Porcję mięsa rozprasowuję na ręce, kładę kawałek żółtego sera i formuję roladkę. Gdy wszystkie roladki są gotowe, na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam kotlety z obu stron na złoto. Podsmażone układam w naczyniu żaroodpornym.  Jeśli od razu chcecie upiec

Gotowanie i blogowanie
Sernik cytrusowy - bardzo szybki 108

sernik powstał bardzo szybko i bardzo przypadkowo. Miały być naleśniki z nadzieniem z białego sera. Zajęta rozmową, wpakowałam do miski 1kg sera białego śmietankowego (zmielonego), który ma inną konsystencję niż typowy twaróg. Zanim się zorientowałam zdążyłam dodać jeszcze jajka i cukier. Całość była kremowa, płynna więc upiekłam sernik.  Składniki: 1kg sera białego śmietankowego 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)200g cukru  100 pomelo kandyzowanego 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej skórka z jednej cytryny sok z jednej cytryny  Ser miksujemy z jajkami oraz cukrem na gładką masę (około 10 minut miksowania). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, pomelo, skórkę z pomarańczy, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy przez 3 minuty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto sernikowe

Gotowanie i blogowanie
Tarta z serem i szynką 109

Kremowa i krucha tarta wytrawna, dużo sera i szynki. Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i również w wersji zimnej. Cudowne danie, które może być śniadaniem, obiadem, kolacją czy przystawką na przyjęciu.  Składniki: ciasto kruche wytrawne ze 100g masła (przepis w linku) 1 jajko 200g śmietany 30% 100ml mleka 100g szynki (użyłam polędwicy sopockiej) 200g żółtego sera 1 łyżeczka natki(...)pietruszki sól i pieprz Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem. Upieczony spód studzimy, letni wypełniamy farszem.  Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w kostkę. Jajko roztrzepujemy w mleku, dodajemy śmietanę i doprawiamy natką, solą i pieprzem.  Na spód tarty układamy starty ser i szynkę, całość zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym. Tartę wstawiamy do gorącego piekarnika, nagrzanego

Gotowanie i blogowanie
Roladki z mięsa mielonego z serem i szynką 137

Kolejne urozmaicone mielone - nadziane szynką i kawałkiem sera. Smakują całkiem nieźle, są miłą odmianą dla klasycznego mielonego.  Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula pół czerwonej papryki łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka szczypiorku 5 plasterków szynki 5 plasterków żółtego sera gouda sól i pieprz 2 jajka do panierki bułka tarta  olej(...)papryki Bułkę namaczamy w mleku, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. W misce mieszamy mięso mielone, namoczoną bułkę, paprykę, szczypiorek, cebulę, paprykę słodką i doprawiamy solą i pieprzem. Plasterek sera zwijamy w rulonik, a następnie owijamy go szynką - tak samo postępujemy z pozostałymi plasterkami. Bierzemy porcję mięsa, rozpłaszczam na dłoni, na środku kładziemy ser owinięty szynką, formujemy roladkę. Uformowane kotlety

Gotowanie i blogowanie
Kanapka z wołowiną warstwowa 182

górę” kanapki) 1 chleb – koniecznie okrągły, jak nawyższy, całkiem spory 150 g pieczarek 150 g bekonu w plasterkach ok . 150-200 g świeżego szpinaku baby 150 g sera cheddar w plastrach 150 g innego sera w plastrach – Waszego ulubionego, ja polecam sery słodkaw-orzechowe, typu emmentaler, provolone sól, pieprz 1 cebula łyżka oliwy łyżka masła Wykonanie(...)wykładamy cheddar – dokładnie od brzegów wydrążonego chleba. Kolejna warstwa to pieczarki z cebulą. Na nie kładziemy liście szpinaku baby. Następnie układamy chrupki bekon. Na niego kładziemy drugi ser i przykrywamy resztą steków. Wszystkie warstwy nakrywany odciętą górą z chleba. Tak przygotowaną kanapkę z wołowiną zawijamy szczelnie w folię aluminiową (można nawet w kilka warstw). Odkładamy w chłodne miejsce (lodówka

Pociąg Do Kuchni
Pizza na spodzie z polenty z domowym sosem pomidorowym (również w wersji wegańskiej) 177

nakładamy przygotowaną polentę. Wszystkie spody umieszczamy na 40-60min w lodówce. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy (przepis poniżej) i jeżeli robimy wegańską wersję - zamrażamy w foremce przygotowany ser z ziemniaka . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.  Składniki na sos pomidorowy: - 400g pomidorów krojonych (1 puszka) - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju - 1 łyżeczka(...)wcześniej podsmażoną cebulką i czosnkiem. Przy pomocy blendera miksujemy na gładki sos. Całość dusimy pod uchylonym przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodatkowo: - pieczarki - zamrożony ser z ziemniaka lub zwykły - papryka - cebula - BIO Tofu z ziołami POLSOJA   Spody z polenty wyciągamy z lodówki i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku. Następnie odwracamy

Be Fit Be Strong
Pizza hawajska, z szynką i ananasem 222

Klasyczna i pyszna, jedna z moich ulubionych - mowa oczywiście o pizzy hawajskiej. Słodki ananas, delikatna szynka, ciągnący ser, aromatyczny sos i najważniejsze - czyli ciasto :) Jest miękkie w środku i chrupiące po bokach. Jednym słowem koniecznie trzeba spróbować! SKŁADNIKI (3 małe pizze) ciasto 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki semoliny 1-1,5 szklanki letniej wody 7-8g suchych(...)oregano (lub 2-3 gałązki świeżego) 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 2-3 gałązki świeżego) sól, cukier i pieprz do smaku składniki 200g mozarelli 100g cheddara lub innego żółtego sera o intensywnym smaku puszka ananasa w lekkiej zalewie 100g ulubionej szynki szczypta suszonego oregano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec

DefinicjaSmaku
Spaghetti z pieczarkami i jarmużem i "Ugotowani" 165

makaron miałam ochotę od kilku tygodni. Od kilku dni natomiast tęskniłam za smakiem pieczarek z serem pleśniowym. W lodówce znalazły się liście jarmużu. I tak powstało danie, którym się wczoraj opychałam ;) Składniki (na 3 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti 5 dużych pieczarek cebula 6 liści jarmużu (bez stwardniałych łodyżek) ok. 70 g sera z niebieską pleśnią płaska łyżeczka mielonego(...)pokroić w kostkę. Dorzucić do pieczarek, gdy te zmiękną i wyparuje nadmiar wody z nich. Jarmuż pokroić na kawałki. Wrzucić na patelnię. Gdy warzywa zmiękną, dorzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wlać na patelnię ok. 150 ml wody. Dusić ok. 3 minut - ser musi stopnieć, a woda nieco wyparować. Doprawić sos zmieloną kolendrą, kminkiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Makaron

Weekendy w domu i ogrodzie