blog i z chęcią wypróbowałam przepis. Smaczny, ale następnym razem zmodyfikuję go tak, żeby był trochę mniej suchy. Składniki: - 200g drobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek) - 100g sera Appenzeller (nie miałam, użyłam twardego dojrzewającego sera) - 100g sera Emmentaler - 100g sera Gruyere - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - 200ml bulionu - 150g boczku -2 cebule pokrojone w kosteczkę - sól, pieprz(...)niego cebulę i smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, a po około 2 minutach dodajemy bulion, gdy sos nabierze konsystencji dodajemy starte sery. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem i cebulą, przekładamy do naczynia do zapiekania (do jednego dużego lub kilku mniejszych), polewamy sosem serowym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym
dom-agi.plogóle na wszystko brakuje mi czasu, a do tego doszła choroba i brak sił na wymagające dużego nakładu pracy i czasu obiady. Miałam w zamrażarce trochę szpinaku, w lodówce ser pleśniowy i od razu pomyślałam, że będzie to połączenie idealne. Przepis jest bardzo prosty, a smak na prawdę wyjątkowy, tak powstał makaron z sosem szpinakowo-serowym. Pamiętam jak się mówiło(...)apetytem, co mnie niezwykle cieszy. Polecam wszystkim, smaczny prosty obiad. Składniki: - 300 g szpinaku (ja użyłam mrożonego) - 30 dag mięsa mielonego (może być drobiowe, może być wieprzowe) - 10 dag sera typu rokpol - 1/2 szklanki mleka - szklanka bulionu warzywnego - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 szklanki śmietany 30% - sól, biały pieprz - makaron Wykonanie: Mięso podsmażyć na oleju, dodać szpinak i smażyć
dom-agi.plPyszna i prosta zapiekanka. Pożywny makaron a do tego łosoś zapieczone w sosieśmietanowo koperkowym pod żółtym serem i mozzarellą. składniki: 250 g makaronu użyłam rurki Czaniecki 350 g świeżego łososia bez skóry 7 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 50 ml wody 2-3 łyzki posiekanego koperku sól,pieprz 1 łyżka maki 1 kulka mozzarelli starty ser żółty masło do posmarowania formy(...)pieprzem. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i koperkiem, do smaku dodać sól i pieprz. Ugotowany makaron, pokrojonego łososia i sos śmietanowy wymieszać w dużej misce. Dodać garść startego sera i ponownie wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i przełożyć wymieszane składniki. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Gdy ser się rozpuści i lekko zarumieni
Monia miesza i gotujeDzisiejsza wytrawna tarta to dobry pomysł na kolację we dwoje przy lampce wina. Wykorzystany ser Gorgonzola to źródło białka, ale także tłuszczu (około 35%), dlatego należy jeść go z umiarem. Jest serem pleśniowym miękkim o bardzo kremowej konsystencji oraz ostrym aromacie grzybów. Nie każdemu może przypaść do gustu smak pleśni, ale w połączeniu z gruszką jest mało wyczuwalny. Tarta wytrawna(...)gruszką i serem Gorgonzola Spód: 200 g mąki pszennej razowej; 100 g mąki gryczanej; 1 żółtko; 150 g masła; 2 łyżki jogurtu naturalnego; pieprz ziołowy; sól. Farsz: 2 gruszki; 100 g sera Gorgonzola; 1 białko; 3 łyżki jogurtu naturalnego; tymianek świeży; gałka muszkatołowa. Działamy ! Na samym początku robię spód. Wszystkie składniki siekam nożem na stolnicy
Życie na widelcupyszniutki! SKŁADNIKI: CIASTO: 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny "kasia" 3 żółtka(białka zostawiamy na pianę) 3/4 szkl. cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy SER: 1kg. sera(użyłam z wiaderka Jana) 3 szkl. mleka 3/4 szkl. oliwy 2 budynie śmietankowe 2 całe jajka+ 4 żółtka (białka na pianę) 3/4 szkl. cukru PIANA: 6 białek(...)szkl. cukru szczypta soli WYKONANIE: z podanych składników wyrabiamy ciasto, jeśli potrzeba podsypujemy mąką(ciasto nie może się kleić do rąk), ciastem wykleić blaszkę, ser: jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ser, następnie mleko, oliwę i budynie śmietankowe, wszystko dokładnie mieszamy, wylewamy na ciasto(masa serowa jest rzadka - ale tak właśnie ma być), wkładamy
Kuchnia BeatyKlasyczny de volaille to pierś z kurczaka zrolowana z masłem. Ja natomiast do środka wkładam ser żółty. Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki żółtego sera (u mnie gouda) 1 jajko 2 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz mielona słodka papryka Mięso umyć i oczyścić delikatnie z ewentualnych błonek Każdą pierś rozbić tłuczkiem dosyć cienko (lepiej się usmaży(...)środku) Ser pokroić w paski: dwa plasterki na jedną pierś (wyjdzie 8 pasków) Ułożyć ser na jednej połowie piersi i zwijać od tej strony, gdzie ser został ułożony Zrolowane piersi opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę) Kotlety smażyć na małym ogniu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comskoro już poświęciłam czas na pstrykanie - to je umieszczę. Będzie smaczniej ;) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej ketchup do posmarowania ciasta (2-3 łyżki) 100 gramów sera żółtego pieprz czosnek granulowany 1 jajko do posmarowania ślimaczków Soli już nie dodaję (mimo, że jest na zdjęciu wśród składników, ale zrezygnowałam z niej), ponieważ szynka szwarcwaldzka jest słona sama(...)znalazł :) Wszystko będzie się odbywać na papierze, w który owinięte jest ciasto. Możemy potem wykorzystać ten papier do pieczenia ślimaczków Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem Przyprawiamy pieprzem i czosnkiem Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Połową porcji sera posypujemy ciasto Szynkę kroimy w kawałki (tłuszczyk, który ma szynka, wytopi się)... ... układamy na serze... ... i posypujemy drugą połową sera Roladę zwinąć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commałej paczce. Jako, że sałatkę robiłem w Walentynki, nie mogło zabraknąć motywu związanego z tym dniem. Jarmuż podałem z serduszkiem z trójkolorowej quinoa :) , frytkami z buraka :) i kozim serem. Składniki : 2 garście jarmużu 2 plastry buraka 30g sera sałatkowego z mleka koziego 3 łyżki quinoa trójkolorowej 1,5 łyżeczki oleju z cytryną i bazylią Przyprawy(...)pojemnika na wodę i włączamy parowar na 25 minut. Jarmuż przekładamy do pojemnika na ryż i dokładamy na 2 poziom parowaru na 5 minut przed końcem pracy urządzenia. Ser kozi kroimy w kostkę. Gdy urządzenie się wyłączy jarmuż przekładamy na talerz, polewamy olejem z cytryną i bazylią i kładziemy na niego buraczki i kozi ser. Quinoa przełożyłem tym razem
Parowar FacetaStwierdziłam, że zdecydowanie za mało na Naszym blogu pojawia się sałatek i dlatego dziś zapraszam na sałatkę z tortellini, żółtym serem i szynką w roli głównej. Przygotowanie sałatki jest proste i szybkie. Sałatka sprawdza się doskonale na imprezkach lub na kolację. Sałatka z tortellini, serem żółtym i szynką SKŁADNIKI: 250 g tortellini z szynką lub grzybami 1 kostka rosołowa(...)sera żółtego w kostce 300 g szynki drobiowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 4 ogórki konserwowe zielona cebulka 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Tortellini gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej wg czasu podanego na opakowaniu. Ser żółty i szynkę kroimy w słupki a ogórki w kostkę. Gdy tortellini wystygnie dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPozostając w temacie ziemniaczanym, przedstawiamy Naszą druga propozycję na ziemniaki zapiekane z serem. Tym razem są to ziemniaki gotowane w mundurkach, a następnie zapieczone z serem żółtym. Dodałam do nich tylko paprykę i keczup, aby nadać im nieco ostrzejszego smaku, aczkolwiek smak ten nie powinien dominować, gdyż te ziemniaki są u mnie zawsze tylko dodatkiem do dania a nie daniem(...)głównym. Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem SKŁADNIKI: 8 ziemniaków podobnej wielkości 200 g sera żółtego w kostce sól 1 jajko pieprz keczup papryka w proszku zielona cebulka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy na połówki i pomagając sobie łyżeczką wybieramy ze środka miąższ
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibezmięsny obiad... Dzisiaj chciałam zaprosić na zapiekankę na smak francuskiej zupy cebulowej. Podstawa tej zapiekanki to cebula i bułka paryska, a całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. U mnie jest ona podawana właśnie w piątki. Cebulowa zapiekanka z bagietkami i serem SKŁADNIKI: 3-4 cebule (około 500 g) 2 łyżeczki masła sól - do smaku pieprz - do smaku tymianek(...)oregano - do smaku bazylia - do smaku 1 bułka paryska 1 garść prażonej cebulki 150 - 200 g żółtego sera 250 - 400 ml bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę - podduszamy na złoty kolor. Następnie zalewamy cebulę bulionem, dodajemy sól pieprz, tymianek oregano oraz bazylię i wszystko razem dusimy do miękkości
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiziemniaczków. Duńska zupa porowa z zieloną cebulką SKŁADNIKI: 1-2 białe części z pora 2 zielone cebulki 100 ml śmietany kremówki 200 g serka topionego 100 g sera gouda 1 duża łyżka masła 1 l bulionu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Pora płuczemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Zieloną cebulkę płuczemy i siekamy(...)Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pora i szklimy dodając szczypiorek. Po około 5 minutach zalewamy całość bulionem i zagotowujemy, dodajemy serek topiony i gotując na wolnym ogniu roztapiamy go. Doprawiamy zupę do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec zalewamy śmietaną i dodajemy starty ser (zostawiamy 3 łyżeczki sera
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na niedzielny obiadek, a serwujemy na niego pyszne kotlety z kurczaka z pieczarkami, żółtym serem i plasterkiem pomidora. Niby tradycyjnie a jednak troszkę inaczej. Jeśli więc jeszcze nie macie pomysłu co na dziś przygotować to zachęcamy to wypróbowania przepisu. Kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula olej(...)jajka bułka tarta sól, pieprz 250 g sera żółtego 4 plasterki pomidora zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Pieczarki najlepiej małe, kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i podsmażamy, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy. Na usmażone kotlety nakładamy pieczarki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżka oleju szczypta soli Sos beszamelowy: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki tartego żółtego sera sól i pieprz do smaku Dodatkowo 4 parówki 4 plastry szynki ogonówki 2 łyżki tartego sera 3 łyżki bułki tartej 4-6 pomidorków koktajlowych szczypior do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy naleśniki(...)podgrzewamy je z masłem, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy ketchup i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zioła i całość mieszamy, na koniec dodajemy żółty ser. Podgrzewamy do roztopienia sera. Naczynie do zapiekania polewamy 1/3 sosu, układamy naleśniki z parówkami, zalewamy pozostałym sosem, oprószamy bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym do około 190 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej przygotowanie i właśnie dzisiaj wspólnie ją zrobiliśmy. Składniki: Spód pizzy: kalafior średniej wielkości 1jajko 0,5 szklanki sera żółtego 1 płaska łyżeczki bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy: 1 cebula 1 czerwona papryka papryczka chilli (bardzo drobno pokrojona) boczek pokrojony w kostkę ser żółty(...)kształt drobnego ryżu. Rozdrobniony kalafior wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu
Salonik smaków