idealną propozycją na szybki obiad. Zamiast śliwek można wykorzystać truskawki lub inne sezonowe,ulubione owoce. Zazwyczaj używa się do ciasta tylko mąki i ziemniaków. Ja dodałam jeszcze białego sera i uważam ,że ciasto wyszło rewelacyjne. Polecam również knedle z białym serem i orzechową panierką Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg białego półtłustego sera 1 szklanka mąki(...)kawałek masła bułka tarta cukier cynamon Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie w mundurkach. Wystudziłam je, obrałam i przecisnęłam przez praskę. Do ziemniaków powędrował również przeciśnięty przez praskę biały ser. Wsypałam mąkę, sól i wbiłam jajka. Wszystkie składniki wymieszałam. Odrywałam po kawałku ciasto, formowałam z niego małe kulki, spłaszczyłam i powstały małe placuszki. Na środek każdego z nich układałam śliwki
potrawyregionalneświeżym szpinakiem i kurczakiem. Składniki: 12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw) 1 kg. świeżego szpinaku 1 szt.średniej cebuli kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% pierś z kurczaka łyżka pasty z czerwonej papryki mozzarella olej pieprz sól Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej(...)koniec dodałam starte trzy ząbki czosnku. Do cebuli włożyłam pokrojony na około dwu centymetrowe kawałki szpinak. Podsmażyłam go przez około 5-7 minut co jakiś czas mieszając. Dodałam ser pleśniowy i śmietanę. Doprawiłam pieprzem i niedużą ilością soli, ponieważ ser sam w sobie jest słony. Mieszałam aż ser się rozpuścił. Filet z kurczaka polałam olejem. Doprawiłam solą, pieprzem, startym
potrawyregionalneszkoda. Jest jednak spora grupa ludzi którzy go lubią. Ja jestem jedną z nich. Dobrze doprawiony i przygotowany jest naprawdę pyszny. Polecam go z makaronem, czosnkiem i serem lazur z brokułami. Najlepsze są świeże liście, ale jeśli ich nie macie to jak najbardziej można użyć mrożonego. Składniki: opakowanie rozdrobnionego szpinaku 450 g 3-4 ząbki czosnku 1 szt. cebuli(...)dowolna ilość różyczek brokuł kawałek sera pleśniowego lazur opakowanie 200g 18% śmietany parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i świeżo zmielony czarny pieprz dowolny ulubiony makaron Na oliwie podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę i starte ząbki czosnku. Dodałam szpinak. Jeśli używacie zamrożonego to powinno się go smażyć do momentu aż odparuje się z niego cała woda. Wkruszyłam
potrawyregionalneSezon na szparagi jeszcze trwa. Korzystajmy więc jak najwięcej i jedzmy je... bo tak szybko się kończą. Polecam je dziś w towarzystwie szynki parmeńskiej i sera cheddar. Smacznym dodatkiem będą grzanki z czosnkowej bagietki z ziołami, skropionej oliwą z oliwek. Fajna, prosta i co najważniejsze smaczna przekąska na lunch lub kolację. Składniki(...)osoby) około 20 szt. zielonych szparagów ser cheddar (ilość dowolna) ja dodałam po grubszym plasterku na 2 sztuki szparagów cieniutkie plasterki szynki parmeńskiej (po jednym na 2 sztuki szparagów) świeży tymianek (niekoniecznie) do posypania świeżo zmielony kolorowy pieprz do posypania Do podania grzanki: bagietka czosnkowa świeże lub suszone zioła sól słodka czerwona papryka oliwa z oliwek
potrawyregionalneKlasyczny McWrap to jedna z popularniejszych przekąsek w restauracji McDonald's. Soczysty, chrupiący kawałek kurczaka z kawałkami żółtego sera, sałatą lodową, rukolą, sosem pomidorowym i sosem majonezowym, a wszystko w przepysznym pszennym placku - smakowita tortilla, której ciężko się oprzeć. Wrapy z wspomnianymi składnikami możemy przygotować samodzielnie w domu. Domowe McWrapy są równie smaczne, a przy tym mamy pewność(...)tego przepisu ) sałata lodowa garstka rukoli ok. 2 pomidory ketchup (lub sos chili z tego przepisu ) majonez śmietana 18% (opcjonalnie) ok. 100 g cheddara lub innego żółtego sera Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak jak z McDonald's - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania
Słodka StronaSer do wędzenia najlepszy byłby domowy. W innym przypadku kupujemy ser twardy ale niezbyt chudy Dzielimy na części . ja przygotowałam trzy sztuki. Jeden obkleiłam plasterkami czosnku Drugi niewielką ilością czosnku i utłuczonym kolorowym pieprzem. Trzeci plasterkami oliwek i kaparami. Takie oblepione sery trzeba zawinąć w gazę i przygotować solankę. 1 łyżka soli na litr wody. Namoczyć sery
Gotowanie jest łatwemojemu. Z nadzieniem współczesnym :) 2 szklanki mąki 150g twarogu 2 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody 120 g sera feta lub sałatkowego 150 g twarogu kilka suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek czosnku duża szczypta suszonych pomidorów z ziołami bazylia sól pieprz ziołowy staropolski olej do smażenia Mąkę wsypać(...)miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto. Sery włożyć do miski dodać pokrojone pomidory z oliwy przyprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka wyłożyć serowy farsz na 1 cm grubości. Ser przykryć drugą połówką
Gotowanie jest łatwerazem jagody są smakiem przewodnim. Kocham go! lekki, pachnący jagodami z soczystymi borówkami wieńczącymi dzieło....po prostu kwintesencja lata.. Proporcja na blachę 24 x 30 cm - 1 kilogram sera mielonego ( wiaderkowy ) - 500 ml śmietany kremówki - 1 szklanka jagód - 1 galaretka jagodowa ( bądź o smaków owoców leśnych ) + 2 płaskie łyżki żelatyny - 1 galaretka cytrynowa + 2 płaskie łyżki żelatyny - 2 płaskie(...)jagodowy ponownie zagotowujemy, rozpuszczamy w nim galaretkę jagodową + żelatynę. Studzimy. 2. Cytrynową galaretkę + żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Studzimy. 3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. 4. Ser rozdzielamy na pół, przekładamy do osobnych misek: - pierwszą część sera miksujemy chwilę, dodajemy ciemną, wystudzoną galaretkę, miksujemy. Następnie dokładamy połowę porcji śmietany. Delikatnie mieszamy. - drugą część sera miksujemy, dodajemy jasną galaretkę
kawawszklancePrzepis na tą tartę pochodzi z książki “Księga smaków świata”. Jest to bardzo krucha tarta na wytrawnym spodzie z dodatkiem sera koziego i pomidorów. Tarta ta pochodzi z Francji, stąd też mocno maślany smak kruchego spodu. Składniki: ciasto: 235 g mąki pszennej 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 łyżka świeżych listków rozmarynu sól morska pieprz 125 g chłodnego masła(...)łyżki wody z lodem nadzienie: 150 g koziego sera 3 łyżki posiekanej bazylii bazylia do dekoracji pieprz 3 - 4 pomidory oliwa sól morska Wykonanie: Przygotować ciasto: Za pomocą robota kuchennego wymieszać mąkę, parmezan, rozmaryn, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Wyrabiać przez 30 sekund. Masło podzielić na małe kawałki, równomiernie rozłożyć w mące i wyrabiać przez moment. Następnie dodać wodę
Mama Gotujesię nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu... Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 10 Składniki: 250 g świeżych borowików lub innych grzybów, 200 g miękkiego sera koziego (polecamy Petit chèvre doux), 100 g startego sera żółtego miękkiego np. Petit Livarot, 70 g śmietany 30%, 3 jaja, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki posiekanej cebuli(...)ćwiartki, małe zostawić w całości. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać grzyby, szczyptę soli i sok z cytryny, smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut żeby odparować wodę. Jaja, ser kozi i śmietanę zmiksować na gładką masę, dodać ser żółty, czosnek, tymianek i grzyby, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, dokładnie wylepić brzegi i odciąć nadmiar
SzczyptaSmaQPołączenie sera pleśniowego i gruszki jest rewelacyjne. Ta wytrawna tarta jest krucha i pyszna. Rewelacyjnie nadaje się na kolacje we dwoje. Składniki: ciasto: 300 g mąki 150 g masła szczypta soli 1 jajko nadzienie: 50 g masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka 200 g sera pleśniowego np. niebieski lazur 2 - 4 gruszki płatki migdałowe pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Wszystkie(...)składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ser pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez moment. Następnie dodać mleko i dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową i gotować aż sos zgęstnieje. Sos ściągnąć z ognia, dodać ser i mieszać aż się
Mama Gotujezostały przygotowane z gotowanymi pieczarkami - lubicie takie wersje domowych zapiekanek ? Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark SKŁADNIKI : 2 bułki paryskie lub małe bagietki 200 g pieczarek 200 g sera żółtego np gouda sos Madziarów Folwark szczypiorek ketchup PRZYGOTOWANIE : Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Bułki paryskie przekrawamy(...)pół, każdą z części smarujemy pikantnym sosem Madziarów, na wierzch ścieramy porcję sera żółtego (np gouda), na nim układamy porcję pieczarek. Całość oprószamy ponownie serem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni perukarnia - pieczemy do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy z ketchupem i posiekanym szczypiorkiem. Do przygotowania domowych zapiekanek użyłam sosu Madziarów Folwark , który jest stosunkowo pikantny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizostały nam grudki masła nierozrobione z mąką. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną zamrażamy w woreczku, a drugą chowamy do lodówki na około 30 minut. MASA SEROWA: 450 g. sera zmielonego przynajmniej dwukrotnie (jeśli nie mamy czasu, ochoty, siły albo możliwości mielić twaróg to możemy posłużyć się tym z wiaderka. Tutaj jednak uważajmy ponieważ masa sama w sobie(...)będzie zbyt ściągnięta, a jeśli użyjemy wodnistego twarogu, złej jakości to prawdopodobnie będzie trzeba wyjadać nasza masę serową łyżeczką. Lepiej kupić ser sprawdzony, dobrej jakości, gęsty! Ja bardzo polecam twaróg RAJSKI z Włoszczowy (tutaj uwaga! nie Włoszczowski ser na sernik, a Rajski! to ważne! a opakowanie wygląda >>tak<< . Ja z niego robię wszelakie serowe masy
JedzeniomaniaJedną z najprostszych sałatek jakie wymyślono to pomidory w sosie czosnkowym posypane tartym serem żółtym. Jest to świetny pomysł na wizyty niespodziewanych gości. Praktycznie zawsze mamy w domu pomidory, ser żółty i czosnek gdzieś tam w lodówce. Jest to bardzo proste ale zaskakująco smaczne połączenie składników. Tym razem do tej podstawowej wersji postanowiłam dodać kukurydzę, która swoją słodkością złagodziła smak(...)czosnku. Pomidory pod pierzynką - przepis Składniki: 3 pomidory kostka sera żółtego ok 200 gram 2 ząbki czosnku pół puszki kukurydzy łyżka majonezu 2 łyżki śmietany sól, pieprz Pomidory pod pierzynką - przepis Wykonanie: Pomidory kroimy w kosteczkę i dajemy na dno miski. Kukurydzę odcedzamy i dajemy na pomidory. W miseczce mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Gotowy sos wylewamy
Pyza i Surówkajada robali Jednak stopniowo przemycałam mu wszelakie owoce morza w różnych daniach, aż w końcu w nich zasmakował, ba pokochał. Dzisiaj polecam Wam ulubione danie Piotra: Krewetki z serem rokpol, makaronem i pietruszką, danie przygotowuje się w 15 minut, to ekspresowy posiłek! Zobaczcie przepisy na: Orientalną zupę z krewetkami i mleczkiem kokosowym Tajską zupę z owocami morza Przepis na Krewetki(...)sosie serowym z pietruszką składniki : 250 g krewetek tygrysich, mrożonych 250 g sera Rokpol 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml mleka garść natki pietruszki 100 ml wody z gotowania makaronu ugotowany al dente makaron (gotujemy makaron w trakcie przygotowywania krewetek) Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Krewetki (obrane i oczyszczone) wyjmujemy z zamrażarki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię