Błyskawiczny omlet z serem i dodatkami jest bardzo smaczny i syty. Oczywiście, możecie dowolnie kombinować z dodatkami do jajecznego omleta. Szczególnie polecam na śniadanie. Składniki: 4 jajka 4 łyżki mąki 5 plastrów sera żółtego pół pętka kiełbasy 10 dkg. bekonu 1 łyżeczka masła sól pieprz Przygotowanie: Kiełbasę i boczek kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na patelni. Ser kroimy(...)białek. Białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli i pieprzu. Kiedy piana będzie już gotowa dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Powoli dodajemy przesianą przez sitko mąkę. Bekon, kiełbasę i ser wrzucamy do masy i dokładnie ale powoli mieszamy. Patelnię smarujemy cieniutko masłem i rozgrzewamy. Wylewamy porcję masy na patelnię tak by zajęła całą powierzchnię. Smażymy do momentu aż brzegi będą
Smaczne Potrawypodniebieniom Składniki: ok 8 średnich ziemniaków 2 pomidory 200 g kiełbasy lub szynki 2 cebule papryka czerwona 2 jajka 200 ml śmietany 18% pół małej czerwonej papryki 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były lekko twardawe. Cebulę kroimy w piórka, wędlinę w paski. Podsmażamy na maśle. Paprykę kroimy w paski, pomidora(...)plasterki. Ser ścieramy na tarce. Jajka i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy przyprawy (można również ulubione zioła) i połowę sera. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Dzielimy na trzy części. Pierwszą częścią wykładamy dno naczynia do zapiekania. Na to układamy połowę wędliny z cebulą, papryki i kilka plasterków pomidora. Zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Czynność powtarzamy z druga warstwą
e-PrzepisyKulinarnedelikatny sernik o kremowej konsystencji. Dodatek zbożowego spodu i mlecznej czekolady tworzą spójną całość. Tortownica 24cm 200g herbatników zbożowych 1 szklanka musli z orzechami 125g margaryny 0.5kg sera (użyłam gotowego z wiaderka) 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 250ml śmietanki 30% 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1/2 olejku śmietankowego Dr Oetkera 1 opakowanie(...)przygotowania: Spód: Herbatniki wraz z musli kruszymy w mikserze. Margarynę topimy i gorącą wlewamy do ciasteczek. Miksujemy. Przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania sera. Ser: Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy szklankę cukru i cukier waniliowy. Miksujemy. Dodajemy ser oraz serek mascarpone, śmietankę, olejek i przestudzone roztopione masło. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy
Kuchnia w czekoladzieDziś coś małego, coś do przegryzienia na ciepło, jak i na zimno. Świetne na zakąskę i nie tylko a mowa o kruchym pierożku połączonym z kurczakiem, serem i nutą tymianku świeżego. Tym razem w pierożku jest pierś z kurczaka, ale równie dobrze możemy do tego wykorzystać kurczaka pieczonego lub ugotowanego, który pozostał nam z obiadu. Robi się je szybko(...)farsz pół piersi z kurczaka sól świeżo zmielony pieprz tymianek 1 -2 gałązki sos z cytryny ok 1 małą łyżeczkę 3 plastry sera żółtego dodatkowo tłuszcz lub papier do pieczenia do blachy ulubiony sos (np. keczup, koperkowy lub po prostu śmietanę gęstą) 1 jajko +1 łyżka mąki SPOSÓB
Basia w kuchniUwielbiam takie połączenia :) Kolorowe, lekkie i bogate w smaku. Słodki i orzeźwiający melon, pikantna rukola, dojrzewająca szynka, chrupiący słonecznik i charakterny ser pleśniowy - istne niebo w gębie :) W trakcie tej sesji, towarzyszył mi pewien mały, puchaty wykradacz melonów ;) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1/2 melona cantaloupe 200g prosciutto 150g sera z niebieską pleśnią 3-4 garście rukoli 2-3 łyżki pestek(...)słonecznika krem balsamiczny ciemny lub jasny lub ocet balsamiczny świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Usuwamy pestki z melona i oddzielamy miąższ od skórki, kroimy w spore kawałki. Ser kroimy w cienkie plasterki, a szynkę w paski. Na talerz wykładamy rukolę, na niej układamy melona, ser i szynkę. Całość posypujemy słonecznikiem, świeżozmielonym pieprzem i polewamy kremem balsamicznym. Smacznego
DefinicjaSmakusernik, taki zwykły, taki prosty, a taki smaczny i taki domowy jest również najlepszy od Mamy. A Wy co dobrego wspominacie najmilej z dzieciństwa? :) Skła dniki: 1kg sera 1/2 margaryny bu dyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 jajek w temperaturze pokojowej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy lub śmietankowy łyżka oleju rzepakowego bakalie duże(...)opakowanie herbatników ok 200g Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem na gła dką masę. Stopniowo do dajemy ser, wciąż miksując. Po kolei po je dnym wrzucamy żółtka o d dzielone o d białek. Kie dy żółtka połączą się z serem dorzucamy bu dyń, proszek do pieczenia, zapach oraz olej. Wszystko razem łączymy i na chwile o dstawiamy. W drugim naczyniu
ChilliJemys.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SUFLET SEROWY Składniki: - 150 gram sera gruyere - 75 gram masła - 50 gram mąki - 4 jajka - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 250 mililitrów mleka - pieprz biały - sól Przygotowanie: Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kokilki(...)nacieramy odrobiną masła i wysypujemy (oklejami) niewielką ilością sera. W garnku podgrzewamy 50 gram masła. Dodajemy mąkę i mieszamy do chwili, gdy utworzy się jednolita masa. Wtedy dodajemy mleko, pieprz, sól i gałkę. Gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy resztę masła, a potem pojedynczo żółtka (cały czas mieszamy). Dodajemy resztę sera. Białka ubijamy na sztywno i także
Życie zamknięte w smakuSer biały typu bundz Składniki 4 litry mleka świeżego, lub pasteryzowanego 3,2 % 200 ml kefiru naturalnego podpuszczka sól 50 ml wody dodatkowo chusta serowarska sito lub durszlak, termometr Sposób przygotowania Mleko wlewamy do garnka, podgrzewamy do temperatury 35-37 stopni, dolewamy kefir (jeżeli używamy mleka pasteryzowanego), szczepiąc mleko (50 ml na każdy litr mleka(...)nożem " kroimy" skrzep w spore kwadraty, a następnie z pomocą sitka, przekładamy je na chustę serowarską lub płótno do odcieknięcia (możemy również przełożyć skrzep do specjalnych foremek serowarskich). Ser pozostawiamy w chuście w zależności od upodobań od kilku godzin do kilku dni ( im dłużej ser będzie leżał w chuście tym będzie bardziej "dojrzały"). Świerzy bundz ma smak twarogu, lecz
Miód i pieprzataty i ser halloumi owinięty mocno wędzoną szynką szwarcwaldzką jako grillowane szaszłyki podane z sosem z wędzonych śliwek. Znakomita przystawka do rauchbocka (wędzonego koźlaka). Zestaw, który zaskoczy niejednego degustatora piwa i wielu miłośników grillowania :) Do przygotowania sosu śliwkowego polecam śliwki "Suskie Suchlońske" z mocnym aromatem wędzonki, wyprodukowane w sposób tradycyjny przy użyciu drewna. Przygotowane kąski nadziewamy na gałązki rozmarynu i/lub(...)szpatułki (jeśli gałązki są wiotkie). Czas przygotowania: 35 minut Składniki: Szaszłyki 400 g batatów, 250 g sera halloumi, 100 g szynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej w plastrach, 1 żółta papryka, 1/2 czerwonej cebuli, klika gałązek rozmarynu, oliwa. Sos 100 g śliwek suszonych/wędzonych (np. Suskie Suchlońskie), 250 ml bulionu drobiowego lub wody, 100 ml domowego ketchupu, 2 łyżki melasy trzcinowej
SzczyptaSmaQstworzenia szybkiego, a jednocześnie sycącego posiłku. Wystarczy tylko zrobić do niego jakiś smaczny sos - i już, danie gotowe! I chociaż lubię czasem poeksperymentować, to ostatecznie wygrywają najulubieńsze połączenia. Ser z niebieską pleśnią + makaron świderki (pełnoziarnisty!) + kurczak + brokuły = raj dla podniebienia! :) Wersja nieco odbiega od tradycyjnych przepisów z sosami na bazie śmietany, natomiast pojawiają się niezastąpiony jogurt(...)danie uwieńczyłam posiekaną natką pietruszki i prażonymi płatkami migdałów - poezja :) Do powtórzenia koniecznie! Składniki (na porcje dla 3-4 osób) : 1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu świderki brokuł świeży 100 g sera z niebieską pleśnią 1/2 szklanki mleka mały jogurt naturalny (ok. 180 g) pojedynczy filet z piersi kurczaka (ok. 200 g) 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku cebula sól, pieprz
Kuchnia EllieDzisiaj u nas goszczą schabowe roladki z serem camembert i miętą. Połączenie smaków jest strzałem w dziesiątkę i idealnie się skomponowało. Przygotowanie ich nie zajmie wiele czasu, a dla większości są one bardzo efektownym i wystawnym obiadem. Roladki wyszły mięciutkie i bardzo aromatyczne. Polecamy na rodzinny obiad jak i na święta. Schabowe roladki z serem camembert(...)miętą SKŁADNIKI : 2 plastry schabu 2 plastry sera camembert kilka listków świeżej mięty sól i pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Schab rozklepujemy, na każdym z kotletów układamy po kawałku sera camembert i po kilka listków świeżej mięty. Oprószamy solą i pieprzem do smaku, zwijamy w roladki. Do miseczki wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMakaron z groszkiem w kremowym sosie z koziego sera, kremówki i jogurtu. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu spaghetti 25 g (2 plastry) wędzonego boczku 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 50 ml śmietany 30% 50 ml jogurtu naturalnego 1/4 bulionu warzywnego 100 g koziego sera kremowego 1 szklanka groszku, rozmrożonego skórka otarta(...)Rozgrzać patelnię, włożyć boczek, smażyć chwilkę, aż się wytopi. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać do boczku, podsmażyć. Zalać winem, jogurtem, śmietaną i bulionem. Zredukować o połowę. Dodać groszek oraz ser kozi. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać natką pietruszki
Moja Galeria SmakuWytworna i elegancka przekąska z truskawkami i kozim serem w roli głównej. Całość kompozycji dopełnia oliwa, sos balsamiczny oraz bazylia. Smaki się tu fajnie przenikają - słodycz truskawki balansuje kwaśny smak octu balsamicznego. Goście na pewno będą zachwyceni. Składniki: 1 bagietka 200 g truskawek 50 s sera koziego (użyłam twarogu) oliwa kremowy sos balsamiczny (można zastąpić tradycyjnym płynnym octem balsamicznym) listki(...)bazylii Bagietkę pokroić na kawałki. Posmarować serem kozim. Truskawki pokroić na kawałki. Ułożyć na serze, spryskać oliwą i sosem balsamicznym. Całość posypać porwaną bazylią. Smacznego
Moja Galeria SmakuMuszle makaronowe nadziewane cukinią i filetem z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym, całość posypana serem żółtym. Te dane na pewno zachwyci Waszych gości. Składniki na 3 porcje: przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku 18 sztuk muszli makaronowych 1 cukinia 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka posiekanej pietruszki, plus do posypania(...)upieczeniu 100 g żółtego sera, startego 1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić. 2. Cukinię, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. 3. Dodać cebulę i cukinię. Smażyć przez 5 minut. Dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z połową sera żółtego
Moja Galeria SmakuKolorowa, letnia i szybka w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem, grillowanymi brzoskwiniami, borówkami oraz serem kozim. Całość dopełniają płatki migdałowe oraz dressing. Grillowane brzoskwinie smakują doskonale, są miękkie, soczyste i słodkie. Składniki: 2 garście szpinaku 2 brzoskwinie 1/2 szklanki borówek 1/4 szklanki płatków migdałowych 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach) Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki białego octu(...)pestkę wyrzucić. Posmarować je odrobiną dressingu. Ułożyć przecięciem do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na plasterki. 3. Szpinak przełożyć do miski. Dodać ser kozi, borówki, płatki migdałowe i brzoskwinie. 4. Polać pozostałym dressingiem i wymieszać przed podaniem
Moja Galeria Smaku