ser - 17000 przepisów (strona:123/1134)

Tarta serowa z suszonymi pomidorami, awokado i szynką parmeńską 154

Przepyszna tarta z serem Camembert, Bryndzą, serem z niebieską pleśnią, awokado, suszonymi pomidorami szynką parmeńską. Idealnie kruche ciasto z takim nadzieniem nie może się nie udać. Przepis idealnie sprawdzi się na kolację z przyjaciółmi lub weekendowy obiad. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram mąki pszennej 100 gram masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli Składniki nadzienia(...)gram sera: Camembert, z niebieską pleśnią i Bryndzy 1 awokado 10-11 suszonych pomidorów z oleju 6-7 plastrów szynki parmeńskiej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 3 jajka szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta papryki wędzonej Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, ciasto owijamy folią i umieszczamy na minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie wałkujemy

Mango Papaja
SAŁATKA GYROS Z FETĄ 170

odmiana tradycyjnej sałatki gyros, w swoim składzie ma również ser feta, z dodatkiem mojego ulubionego majonezu kieleckiego     SKŁADNIKI podwójna pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, 8 ogórków konserwowych, 3 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki kukurydzy, 2 pomidory, 150 g sera feta, ½ cebuli, 4 liście kapusty pekińskiej, ketchup Sos czosnkowy: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu kieleckiego(...)ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do gyrosa, smażymy na złoto, studzimy. Jajka, pomidory, cebulę, ogórki i ser kroimy w kostkę. Kapustę drobno siekamy.  Sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami. Na dnia szklanej misy układamy posiekaną kapustę, polewamy sosem, następnie układamy jajka, ogórki, kurczaka, którego smarujemy

słodki bratek
Roladki z szynki 214

Zbliża się lato, idealna pora na wszelkie imprezy w gronie przyjaciół i rodziny. Proponuję Wam więc prostą i szybką przystawkę czyli roladki z szynki i sera żółtego z serkiem do smarowania, ogórkiem i papryką. Tu na zdjęciu w całości. Ja jeszcze pokroiłam je na trzy części i wbiłam w nie małą wykałaczkę. Składniki: 5 dużych plastrów szynki 5 dużych plastrów(...)sera żółtego serek do smarowania o smaku ziołowym papryka czerwona ogórek zielony Sposób wykonania: Plastry szynki rozkładamy, smarujemy serkiem i kładziemy na nie ser żółty. Paprykę i obranego ogórka kroimy w słupki, układamy na brzegu sera. Zwijamy, kroimy na 3 części i wbijamy wykałaczkę

Cukiernia Pychotki
Kuchnia francuska w pigułce 190

przede wszystkim jak najświeższe składniki. Francuzi uwielbiają produkty wysokiej jakości, a i sami także takie produkują. Podstawą francuskiej sztuki kulinarnej są cztery podstawowe składniki: śmietana, mąka, sos i ser. Zapotrzebowanie na sery francuskie jest obecnie naprawdę bardzo duże i stale rośnie, więc jeżeli chcemy ich skosztować, to nie powinniśmy mieć z tym najmniejszych problemów. Francuskie sery mają swoje specjalne miejsca(...)Podobnie jak w kuchni włoskiej, we Francji również możemy znaleźć sporą ilość przepisów na dania makaronowe. Jeżeli chcecie wykonać francuskie przepisy na makarony to najważniejsze jest dobranie odpowiedniego rodzaju sera oraz przygotowanie sosów. Odgrywają one fundamentalną rolę w całym procesie gotowania. Jest pięć podstawowych, z których następnie wykonuje się kolejne kombinacje to – podstawa kuchni francuskiej, na której opiera się

Codogara
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 261

proponowanych przepisów. Bruschetta Składniki: 2-4 bagietki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 czerwona papryka, mała cebula, 1 puszka pomidorów krojonych, łyżeczka suszonej bazylii, 1,5 szklanki tartego sera gouda, sól Kroimy bułki na kawałki i podpiekamy w piecu. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią warzywa, które smażymy około 10 minut. Przekrojone bagietki zapiekamy w piekarniku(...)minutach, sypiemy je tartym serem, a kiedy się roztopi wyciągamy z pieca i smarujemy pomidorową masą. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Hummus z warzywami Składniki: Puszka ciecierzycy, oliwa z oliwek, opcjonalnie pasta tahini, ulubione warzywa: marchew, papryka, rzodkiew, natka pietruszki, sałata, kalarepa, ogórki, Miksujemy ciecierzycę z puszki wraz z dodatkiem 3-4 łyżek oliwy oraz 2 łyżek pasty tahini

Codogara
Sernik Wiedeński 217

sernika wiedeńskiego w zasadzie nie sposób zepsuć. Nawet jeśli zdarza mu się trochę opaść, wcale się tym nie przejmuję, bo nadal jest pyszny. Przygotuj kilogram dobrze odciśniętego tłustego białego sera (nie może być kwaśny. Możesz też ułatwić sobie zadanie i kupić zmielony już ser), dwie niepełne szklanki cukru, 8 jaj, kostkę masła, budyń waniliowy, olejek waniliowy lub 3-4 torebki(...)bardziej doskonały, ale – tak czy owak – palce lizać. 1. Na dobry początek Najpierw przygotowujesz bakalie. Płuczesz rodzynki, odsączasz i razem z płatkami migdałowymi wsypujesz do miseczki. Przepuszczasz ser przez maszynkę lub przecierasz przez sito przecierakiem z okrągłą główką i odstawiasz. W rondelku na małym ogniu topisz masło pokrojone na małe kawałki. Ciepłe masło (niech się, broń Boże

Kocham Czekoladę
Kotleciki mielone otulone boczkiem 162

Propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne mielone kotlety. Chrupiący bekon i ciągnący ser w środku nieco urozmaicą codzienne menu i na pewno każdemu posmakują. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku szalotka kajzerka jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy gyros sól, pieprz do smaku ok 100 g żółtego sera 14 cienkich plasterków bekonu olej(...)bardzo drobno posiekać, bułkę namoczyć w wodzie. Odciśniętą kajzerkę wraz z jajkiem, bułką tartą, cebulką i czosnkiem przełożyć do mięsa. Całość przyprawić do smaku i wyrobić na gładką masę. Ser pokroić w kostkę. Nakładać sporą łyżkę masy mięsnej, w środek wkładać po kawałku sera i formować kotleciki. Kotlety owinąć 2 plasterkami bekonu  i smażyć na niewielkiej ilości oleju

Smakołyki Asi
50 przepisów z zielonymi warzywami 166

Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką(...)pietruszki Koktajl pietruszkowy Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Koktajl z zielonym jęczmieniem Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mizeria Ogórki małosolne w plasterkach Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi

Moja smaczna kuchnia
Drożdżowe bułeczki z serem. 192

Zapraszam na pyszne drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe tradycyjne, proste w wykonaniu. Bułeczki nadają się do kawki jak i na śniadanie czy kolację, pyszne mięciutkie :)  Składniki : 600 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 6 łyżek oleju 3 łyżki roztopionego masła 500 g sera(...)rozpuścić drożdże, wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka, masło i olej. Zagnieść ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagniatać około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.   Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, na końcu dodać budyń i dobrze wymieszać.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, wykrawać duże koła i kształtować owal, nacinając około

Sama słodycz i szczypta chili
Parówki owinięte boczkiem - na grilla i do piekarnika 242

Sezon grillowy w pełni, proponuję coś innego niż kiełbasa, karkówka czy szaszłyki a mianowicie... parówki. :-) Ale nie byle jakie, bo owinięte boczkiem, nadziane korniszonem i serem. A jeśli nie przepadacie za grillowaniem - zróbcie je w piekarniku. 6 parówek 6 plasterków wędzonego boczku 3 plastry sera 2 ogórki konserwowe keczup 1.  Ser kroimy w podłużne, dość cienkie paski. Ogórki przekrawamy(...)wzdłuż na pół, również kroimy w paski. 2. Każdą z parówek nacinamy wzdłuż. W środek wkładamy kawałki ogórka konserwowego i sera. Każdą parówkę owijamy plastrem wędzonego boczku. 3. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut lub grillujemy do zarumienienia. Podajemy polane keczupem, z grzankami

Szefowa kuchni
Cukinie zapiekane z kaszą 196

Składniki : cukinia, u mnie 3 sztuki kasza jaglana -2 torebki po 100 g ser żółty do posypania feta 270 g płaska łyżeczka pokrojonego drobno koperku, można pominąć oregano, pieprz czarny mielony 2-3 łyżki oliwy kostka rosołowa Przygotowanie : Umyte cukinie przeciąć na pół i wydrążyć środek Kaszę ugotować wg przepisu Ser feta pokruszyć na drobno, dodać do niego oliwę(...)rosołową rozpuścić wg przepisu Cukinie ułożyć na blaszce wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C, do blaszki wlać rosół Piec około 20 min. przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Dla tych którzy wolą wersję z mięsem proponuję zamiast farszu z serem zrobić farsz z mięsem mielonym. Może być wg tego przepisu na pulpety. Cukinie z farszem serowym można zaostrzyć

Proste Potrawy
Zupa grzybowa z pęczakiem i serem korycińskim dosmaczona olejem z ostropestu 162

jego zielona część pokrojona w cieniutkie paseczki marchewka pokrojona w kosteczkę ziemniaki pokrojone w kosteczkę olej z ostropestu tłoczony na zimno  WOJ-LEN sól i pieprz do smaku ser koryciński Zarzeccy  pokrojony w kostkę, do woli koperek zielona pietruszka bazylia Wszystkie składniki ,odpowiednio rozdrobnione ,poza serem korycińskim, gotujemy dosyć wolno. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami. Zupę podajemy(...)serem korycińskim i olejem z ostropestu, który jest bardzo cennym olejem. Ostropest to wyjątkowa roślina, o niezwykle cennych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które są powszechnie wykorzystywane przede wszystkim do detoksykacji organizmu, a zwłaszcza wątroby. Co zaskakujące, ostropest plamisty ( Silybum Marianum ) jest chwastem, występującym pospolicie na praktycznie całym świecie, a jego właściwości są o wiele bardziej wszechstronne. Najważniejsze korzyści ze stosowania

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta z sera feta z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem 163

Szybka, zdrowa, aromatyczna pasta z sera feta z ogórkiem zielonym, czosnkiem oraz koperkiem idealna na niespieszne śniadania:) Potrzebujemy: - opakowanie sera feta lub sera typu feta (250g) - pół sporego zielonego ogórka - 1 ząbek czosnku - 1/2 pęczka kopru - szczypta pieprzu ziołowego Ogórek drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno kroimy. Rozdrabniamy ser widelcem , dodając

WYSPA SZCZĘSLIWA
Różowe risotto. 207

dobre jeśli podstawowe składniki są najwyższej jakości. No ale wciąż jeszcze mamy tydzień różowy, a ja miałem buraczki więc sięgnąłem po nie :) Buraczki świetnie komponują się z białym ostrym serem, a biel musi iść w parze z zielenią! Co do chrupkości orzechów miałem lekką obawę, ale zupełnie niepotrzebnie - to był strzał w dziesiątkę :) PS Róż nam się kończy(...)daniu może być białe lub czerwone) około 3/4 litra bulionu warzywnego 1 łyżka soku z buraków 1 łyżka słodkiej śmietanki 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych) 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego typu bałkańskiego) kilka orzechów włoskich zielona pietruszka Wykonanie: Szalotkę drobno posiekać i zeszklić

zadanie-gotowanie
Placki z jajek i żółtego sera (wersja z cebulą i salami) 176

wersja też jest kontynuowana, to polecam obie! (około 16 sztuk)   4 jajka 50g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 150g żółtego sera 1 cebula  Dodatkowo: olej do smażenia  Opcjonalnie: plastry salami Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a cebulę drobno posiekać. Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia(...)przyprawami. Masę połączyć z serem i cebulą. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Podawać z salami

Di gotuje