Uwielbiam mozzarellę i ciasto francuskie dlatego postanowiłam połączyć te składniki. W efekcie otrzymałam chrupkie poduszeczki z mega ciągnącym się serem i soczystymi pomidorkami. Polecam wszystkim wielbicielom tego sera i sałatki caprese :-) Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą PODUSZECZKI Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ 1 kula mozzarelli (125g) 1/2 gotowego ciasta francuskiego 4 małe pomidorki kilka listków świeżej bazylii 6 plasterków kiełbaski chorizo(...)dzielimy na dwa prostokąty o szerokości około 15 cm. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 6 plasterków - układamy po trzy plasterki na połowie każdego kawałka ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Na serze układamy po trzy plasterki kiełbaski chorizo. Bazylię i pomidorki myjemy a następnie osuszamy. Bazylię rwiemy bądź kroimy na kawałki i układamy na plasterkach kiełbaski i na to układamy całe pomidorki
peggiwkuchnimąki krupczatki 2 jajka łyżka (ok. 40 g) oleju kokosowego pół łyżeczki soli Farsz ok. 300 g buraków startych na tarce o grubych oczkach pomarańcza ok. 150 g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) płaska łyżeczka soli łyżeczka czarnuszki łyżeczka mielonego kminku 10 oliwek Do startych buraków dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać(...)rozwałkować najpierw szklanką lub małym wałkiem wewnątrz formy na tartę, a potem jeszcze formować palcami, by uzyskać rant wysoki na ok. 1,5 cm. Piekarnik włączyć na 170 stopni. Ser pleśniowy pokroić w kostkę najdrobniej jak się da. Na ciasto wyłożyć ponad połowę buraków, rozłożyć na nich pokrojony ser pleśniowy, a następnie wyłożyć resztę buraków. Na wierzchu rozłożyć oliwki pokrojone
Weekendy w domu i ogrodzieMakaron zapiekany pod beszamelem, a dodatkowo z serem mozzarella. Brzmi smacznie, ale jeszcze lepiej smakuje. Zapiekanka zniknęła w tempie ekspresowym. Dla nie jedzących mięsa powiem, że kiełbasę można pominąć i bedzie również bardzo smacznie. Dodatkowo można jeszcze całości posypać szczypiorkiem. Ja niestety go nie miałam. :) Polecam Wam na szybki obiad. Składniki 400 g makaronu świederki 3 kiełbasy dałam(...)śląskie 1 duży brokuł 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 150 g sera mozzarella Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Makaron ugotować, odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażyć. Do naczynia włożyć ugotowany makaron, podsmażoną kiełbaskę i ugotowanego
O kuchni z uczuciemłyżeczki papryki w proszku (słodkiej) 1/3 łyżeczki soli (wg smaku) 1 szczypta pieprzu (solidna) 1 jajko 3 łyżki musztardy (płaskie) 60 ml 30 ml oleju/oliwy Dodatkowo: 30g żółtego sera 1 cebula (zwykła; mała) 1/2 cebuli czerwonej (mała) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Ponadto: żółty ser do posypania W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy(...)drugiej zmiksować jajko, musztardę, olej i mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z posiekaną cebulę i żółtym serem - pokrojonym w kostkę. (Masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać startym. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujeZachowują formę, nie kurczą się i nie zniekształcają, dlatego najczęściej korzystam z tego właśnie przepisu. Tym razem podałam je na ciepło, wypełnione tym, co każdy lubi, czyli pieczarkami i serem. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Farsz: 500g pieczarek 2 cebule 200g żółtego sera sól, pieprz olej(...)wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. 3. Po tym czasie babeczki wyciągamy, napełniamy pieczarkami, posypujemy startym żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tylko do rozpuszczenia sera. Podajemy na gorąco
Szefowa kuchniPyszna sałatka jako dodatek do obiadu i nie tylko. Jako danie na lunch będzie też super. Rukolę umyć i osuszyć, pomidorki umyć i przekroić na pół. Ser pokroić na słupki o wymiarach 1 cm x 5 mm i długości 4-5 cm. Lekko skropić ser oliwą z oliwek. Patelnię grillową rozgrzać i położyć kawałki sera. Obsmażyć, tak żeby było widać
Kuchnia Pokoleńświeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody Dodatkowo: 4 łyżki sosu meksykańskiego Kilka plastrów ulubionej wędliny Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki słodkiej kukurydzy 300 g żółtego sera Ciasto: Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Wszystko wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia(...)minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na okrągły placek ok. 30 cm. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. 2/3 sera wykładamy po brzegach placka. Zwijamy je do środka. Środek pizzy smarujemy sosem meksykańskim. Następnie układamy pokrojone w plastry pieczarki oraz kawałki czerwonej papryki. Na wierzchu całość obsypujemy kukurydzą. Pizzę wstawiamy do nagrzanego
VioletoweKucharzenieZazwyczaj nie kupuję gotowych mieszanek do wypieku chleba, ale tę dostałem od znajomego, więc nie pozostało nic innego, jak tylko ją wypróbować. Jest to mieszanka na
Przepisy na domowy ser i chlebSałatka ananasowa z dodatkiem szynki, żółtego sera, marynowanej dyni i rodzynek podana w wydrążonych połówkach ananasa. Ma słodko-słony smak, przełamany dodatkowo sokiem z cytryny. Przyznam szczerze, że pierwszy raz robiłam sałatkę z użyciem świeżego ananasa w takiej konfiguracji. Ma naprawdę ciekawy i niebanalny smak. Warto spróbować :) Składniki (na 2 spore porcje): 1 ananas (świeży) 50 g dyni marynowanej(...)szynki 100 g żółtego sera 1 łyżka rodzynek sok z 1/2 cytryny 1 pełna łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie: Ananasa kroimy na pół. Następnie wycinamy środkową, twardą część. Resztę miąższu wykrawamy przy użyciu małego, ostrego noża. Można także wspomóc się łyżeczką. Ważne, by nie uszkodzić skórki, gdyż wydrążone połówki posłużą nam za miseczki, w których podamy sałatkę :) Miąższ ananasa kroimy
MyCookBook.plBardzo zdrowy, wieloziarnisty chleb z mąki orkiszowej jasnej i razowej na zakwasie, z dodatkiem ziaren superfood. Superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona o bogatym składzie odżywczym
Przepisy na domowy ser i chlebchyba że wcinanie naleśników na ulicy, to jej sposób na zbieranie na te wystrzałowe ciuchy). We Francji w nocy wszyscy jesteśmy spragnieni tylko jednego — ciepłego naleśnika, opływającego w żółty ser i jambon — szynkę. Ale dobra, bo ja tu się zagłębiam w nocne życie, a nas interesuje naleśnik śniadaniowy! Otóż to, co mam dla Was dzisiaj to galettes complètes(...)zwane również galettes Bretonnes . Są to naleśniki z mąki gryczanej ( sarrasin ) podawane z jajkiem sadzonym, francuską gotowaną szynką jambon , serem żółtym (zwykle tanim ementalerem) i białym pieprzem. Są pyszne, pożywne i chrupiące — to ostatnie głównie za sprawą masła, na którym są później smażone. Galettes complètes , w przeciwieństwie do omawianych przeze mnie wcześniej crêpes nie jada się na ulicy
Food Squareprzypalenia). olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy doprowadzić do wrzenia. Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach ok. 23 x 34 cm wylać warstwę sosu. Oprószyć 1/4 tartego sera. Ułożyć plastry bakłażana. Posypać porwanymi 5 listkami bazylii. Polać 3/4 szklanki sosu. klasyczny sos pomidorowy z tego przepisu 1 szklanka startego Parmezanu lub Grana Padano 15-20 listków świeżej bazylii Oprószyć(...)kolejną 1/4 sera tartego. Poukładać 1/3 części plastrów mozzarelli (ja pierwszą warstwę mozzarelli ułożyłam w plastrach a kolejne już rwałam, aby lepiej zapełnić warstwę) . Ułożyć drugą warstwę bakłażana. Posypać porwanymi 5 listkami bazylii. Polać 3/4 szklanki sosu. 1 szklanka startego Parmezanu lub Grana Padano 375 g mozzarelli w kulkach bez zalewy (3 opakowania po 125g) 15-20 listków świeżej bazylii
Moja DelicjaBardzo prosty, zdrowy i smaczny chleb o neutralnym smaku, pasującym do wszystkiego. Jest to chleb z mąki orkiszowej jasnej i żytniej jasnej na zakwasie
Przepisy na domowy ser i chlebomlet zrobię! A jak inaczej można przyrządzić to klasyczne, śniadaniowe danie? A na 1001 sposobów albo i więcej. Oto przykłady [źródła: Wikipedia ; Logo24.pl ; Niam.pl ] : włoska frittata - składniki (wędliny, ser, warzywa) miesza się od razu z masą jajeczną, a nie dodaje na koniec hiszpańska tortilla - przyrządzona z pokrojonych i delikatnie podsmażonych ziemniaków oraz jajek omlet francuski - niesamowicie puszysty dzięki temu(...)omletu dodaje się smażony z ketchupem ryż Składniki na 1 omlet = porcja dla 1 osoby: 2 jaja 1 łyżka wody 1 pomidor - mały 2 plastry szynki kawałek sera feta 2 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego bazylia, oregano, sól, pieprz czarny - do smaku 1 łyżeczka oliwy - do smażenia Szynkę i ser feta pokroić na małe kawałki. Szczypiorek posiekać. Pomidora pokroić
Grunt to przepis!około 10 sztuk ciasto: 225 g mąki 125 g masła 1 jajko 60 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczeni a masa serowa: 400 g sera 150 g maku 2 jajka 100 g śmietany 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka: 125 g mąki 75 g cukru 100 g masła Przygotowanie: ciasto: Wszystkie(...)następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (24cm) wysypanej bułka tartą. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 20 minut, w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem śliwek, sera i kruszonki. masa serowa: Ser, mak, jajka, śmietanę, cukier i mąkę przekładamy do miski, miksujemy tylko do połączenia składników (dłuższe miksowanie za bardzo napowietrzy masę, ser będzie się wybrzuszał i pękał
Bon appetit mon amie