bardzo istotne, gdy wracamy zmarznięci, głodni i zmęczeni z pracy, a rodzina domaga się obiadu natychmiast. Kolejną jego zaletą jest to, że smak można dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytego sera, czy dodatków. Ja użyłam serka topionego z pieczarkami, lecz równie dobrze sprawdzi się każda inna wersja np. serek z ziołami (pycha!), a zamiast brokuła polecam szpinak lub ugotowany wcześniej jarmuż(...)łyżki oleju rzepakowego 1 dobrej jakości serek topiony z pieczarkami (100 g) 50 ml słodkiej śmietanki 30% 100 g pokrojonego w drobną kostkę lub startego na tarce sera żółtego mleko sól pieprz 1/2 brokuła (250 g) Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuł myjemy, wrzucamy do wrzącej osolonej wody
Rozpustne gotowanieChleb z mąki żytniej razowej, z niewielkim dodatkiem mąki pszennej. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1 kg. Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego
Przepisy na domowy ser i chlebprostocie i smaku trójkąty z ciasta francuskiego wypełnione pysznym nadzieniem ze szpinaku, fety, czosnku i cebuli. Z dodatkiem odrobiny gałki muszkatołowej i świeżego pieprzu. W nadzieniu znajduje się również ser kozi, który osobiście ubóstwiam i jem go dużo za dużo:D, ale jeśli chcecie, możecie spokojnie go pominąć. Trójkąty te robi się bardzo łatwo, a ja podaję Wam przepis(...)wpisu dziękuję Beatce za wspaniałą inspirację :* SKŁADNIKI (na 24 duże trójkąty): 2 duże opakowania ciasta francuskiego (2 x 450 g) 1 opakowanie szpinaku w liściach (250 g) 1 opakowanie sera typu Feta 80 g twardego sera koziego (opcjonalnie) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub oliwy 1,5 łyżki masła 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej świeżo
Słodko-Słony Świat Ilonywszystkich którzy robią sery, obojętnie jakie, które zostawiają po sobie serwatkę. Mam dla Was dobrą wiadomość. Nie wylewajcie jej więcej tylko przeróbcie na pyszną ricottę. No to co zaczynamy? zamiast jednego sera będą dwa i to bardzo prosto i szybko. Serwatkowy ser ricotta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePosypujemy solą pieprzem i odstawiamy. Jajko roztrzepujemy, kotleta maczamy w jajku później w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety. W międzyczasie paprykę kroimy w paski a ser żółty ścieramy na tarce. Jak kotlety będą z jednej strony już przyrumienione odwracamy je na druga stronę, na wierzchu każdego kotleta układamy kilka pasków papryki i na to wszystko(...)ser, chwilę smażymy, po chwili jak już zobaczymy że kotlety są już lekko podsmażone a ser sie jeszcze nie rozpuścił to przykrywamy patelkę przykrywką i smażymy na małym ogniu do rozpuszczenia się sera
Piekielna Kuchnia Patimąki 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli 2 jajka Farsz: 30 dag. mięsa mielonego 25 dag pieczarek 1 cebula 25 dag sera żółtego sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego Sos- przepis TU WYKONANIE Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy. Smażymy naleśniki, nacierając delikatnie(...)Smażymy aż odparują. Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Farsz lekko blendujemy, żeby pozbyć się grudek. Następnie podgrzewając dodajemy ok. 10 dag startego żółtego ser. Ser sprawi,że farsz będzie bardziej zwięzły.Placki naleśnikowe smarujemy farszem, zwijmy. Układamy w naczyniu żaroodpornym,wsmarowanym tłuszczem. Z podanej porcji wychodzi 10 naleśników, ułożonych w dwóch warstwach. Przygotowujemy
W kuchennym oknie EwyCiasto 250 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 10 g otrębów pszennych 10 g siemienia lnianego 10
Przepisy na domowy ser i chlebMoja rodzinka uwielbia takie rarytasy, na tłusty czwartek i nie tylko :) Oponki i pączusie z serem Składniki : 0,5 kg sera białego 0,5 kg mąki 4 żółtka 250 ml gęstej śmietany 1,1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do posypania 4 kostki smalcu do smażenia cukier puder do obsypania pączków Przygotowanie : Biały(...)ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do sera. Następnie zrobić wgłębienie w mące, dodać żółtka i pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wykrawać z ciasta szklanką koła i kieliszkiem małe kółka. Rozgrzać w garnku dobrze tłuszcz, smażyć oponki i pączusie z obu stron na złoty kolor. Upieczone oponki i pączusie, posypać
Kuchnia Danusi500g mięsa mielonego 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 200g żółtego sera sól, pieprz 1. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, ser ścieramy na tarce. 2. W misce mieszamy mięso mielone, bułkę tartą, jajko, koncentrat, zioła prowansalskie, oregano, czosnek, cebulę(...)przygotowanego sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z przygotowanej mięsnej masy formujemy kulki, które spłaszczamy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pozostałym żółtym serem. 4. Kotlety pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut
Szefowa kuchnilada gratka dla ciekawych nowych smaków, wyśmienity chleb pszenny ze startym serem pleśniowym, smakuje wybornie do wędlin i nie tylko... Składniki na jeden bochenek: - 50 dag mąki pszennej lub chlebowej - 2 dag świeżych drożdży - 300 ml letniej wody - 1 łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru - 10 dag startego sera pleśniowego, u mnie ser pleśniowy blu - 1 łyżka roztopionego masła Dodatkowo(...)masło i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 1 szklance letniej wody, zostawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i ścieramy ser na tarce o małych oczkach. Łączymy wszystkie składniki ze sobą. Zagniatamy ciasto, przykrywamy miskę folią do żywności i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony
Apetyczna babeczkaZaczyn na drożdżach 220 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 220 g letniej wody 0,7 g (1/4 łyżeczki) drożdży instant Zaczyn na
Przepisy na domowy ser i chlebpory jadłam ją głównie w wersji wytrawnej, to jednak dzisiaj postanowiłam wymyślić z niej deser, no i tak powstały te przepyszne tarteletki :) Właściwości zdrowotne riccotty Riccotta to ser, który należy do serów niedojrzewających, co jest bardzo pozytywną cechą bo dzięki temu, że nie dojrzewa zachowuje w sobie wszystkie najcenniejsze białka, głównie albuminy i globuliny, stąd serwatka, z której powstaje(...)ser, jest bardzo często obecna w mlekach dla dzieci oraz w odżywkach dla sportowców. Bardzo ważne jest dostarczanie białka w codziennej diecie, ponieważ białka przyspieszają metabolizm oraz dają na długo uczucie sytości, co jest ważne w przypadku odchudzania, najlepiej żeby były to białka pełnowartościowe, zawierały aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach oraz w odpowiedniej ilości, do tego powinny być strawne oraz
zdrowa vege kuchniasztywno z cukrem, dodać do maku. Dokładnie wymieszać. 1/3 masy rozsmarować równomiernie na dnie natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 23x33cm. Masa serowa: 1,25kg białego sera, 5 jajek + 1 żółtko, 110g masła, 200g ugotowanych ziemniaków, 380g cukru (można dać mniej), łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1/2 pomarańczy(...)Ser zmielić wraz z ziemniakami. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do sera, zmiksować. Dodać stopione, przestudzone masło oraz cukier waniliowy. Następnie dodać sproszkowany budyń. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o średnich oczkach a z reszty wycisnąć sok, po czym sok i skórkę dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Białka ubić
Z miłości do słodkościUwielbiam roladki z różnymi farszami, te z szynką, papryką i serem smakują mi najbardziej. Polecam na smaczny i szybki obiad. Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki szynki 100 gram sera żółtego Pół papryki czerwonej Sól, pieprz Przyprawa do drobiu 1 jajko Bułka tarta Olej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka dzielimy na cztery części, delikatnie rozbijamy(...)Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Oczyszczoną paprykę i ser żółty kroimy w paski, na każdym kotlecie układamy po plasterku szynki, kilka pasków sera żółtego i papryki. Zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami, panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniapokrojone w cienkie plasterki) kromki chleba żytniego ( u mnie dwa rodzaje chleba: chleb pszenno-żytni i żytni z mieszanką mąki 7 zbóż) dressing (nie)rosyjski kapusta kiszona kilka plasterków sera żółtego ogórki kiszone Wykonanie: Zaczynamy od początku, czyli jak przygotować Pastrami Deli. Jeśli mamy już zakupiony kawałek pastrami musimy go odparować. Tu będzie nam potrzebny garnek do gotowania na parze(...)pokroić w plasterki. Jak już macie chleb, dressing i pokrojone pastrami bierzemy się za stworzenie kanapki. Rozgrzewamy patelnię grillową (możecie też zwykłą). Kromki chleba smarujemy dressingiem, na to kładziemy ser żółty tak aby pokrył powierzchnię całej kromki i układamy na rozgrzanej patelni. Pod wpływem ciepła ser zacznie się roztapiać, wtedy przesuwamy kromki tak aby zrobiło się miejsce na patelni
Blondynka Gotuje