seler - 8745 przepisów (strona:458/583)

Surówka z czerwonej kapusty II 172

Zapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy. Składniki: połówka główki czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 1 jabłko siekana natka pietruszki lub selera sok z cytryny lub kwasek cytrynowy kilka łyżek oleju cukier do smaku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut). 2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny

Kuchnia domowa Ani
Potrawka z kurczaka z rosołu 197

ryżem (u nas z risotto z cebulą ). Składniki: mięso z rosołu - u mnie z dwóch udek 1 papryka 1 duża cebula 20 dag pieczarek sól, pieprz siekana pietruszka lub seler 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić

Kuchnia domowa Ani
Sałatka szwedzka na zimę 1330

szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu) Do każdego słoika wkładamy: 3-4 plasterki marchewki 0,5 łyżeczki gorczycy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek) Sposób przygotowania: 1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy

Kuchnia domowa Ani
Sos z maślaków 159

Dusić ok 10-15 minut. 5. Na koniec wlać mąkę ze śmietaną i zimną wodą, gotować do zagęszczenia się sosu. Doprawić pieprzem i solą. Można też dodać siekaną natkę selera. Polecam! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony na domowym zakwasie 152

Przepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek , paluszków lub kapuśniaczków . Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody sól pieprz 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków 1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa)  ziele angielskie liść laurowy kminek mielony majeranek 1 ząbek czosnku sok z cytryny lub ocet Sposób

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z szynką i papryką konserwową II 502

Składniki: 25 dag szynki drobiowej 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik selera krojonego w paski 1 puszka kukurydzy 1 por sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Szynkę kroimy w kostkę. 2. Pora kroimy w plasterki, sparzamy wrzątkiem i odciskamy z nadmiaru soku. 3. Paprykę kroimy w kostkę. 4. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez wedle uznania i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Świąteczna szynka glazurowana w winie i miodzie 214

wybrać jakiś ładny świerk lub jodłę. Strojenie, pieczenie... plan przede mną jeszcze ambitny :) Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej peklowanej 4 średnie marchewki 1/2 pora 1 cebula 1 mały seler 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, lekko rozgniecionych 1 łyżeczka ziaren kolendry, lekko rozgniecionych 1 laska cynamonu, przełamana na pół 3 listki laurowe 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) Glazura: 50 g cukru

Delicious Titbits
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 186

aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam : ) Potrzebujemy: 350 gr soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 2 ząbki czosnku 3 nieduże cebule kawałek pora listek laurowy ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego odrobinę gałki muszkatołowej kilka suszonych pomidorów sól, pieprz łyżeczka majeranku 1 jajko 2 łyżki otrębów owsianych

ladykitchen
"Odchudzona" golonka w piwie i miodzie 162

ogniu ok.1 godzinę. W misce przygotowujemy zalewę piwną. Łączymy piwo, sos sojowy i miód, a także wsypujemy trochę pieprzu. Odcedzoną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. To samo robimy z selerem i marchewkami. Zalewamy mieszanką piwną i posypujemy rozmarynem oraz majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę i 15 minut. Obracamy co 15 minut by golonka się

Zakręcony Widelec
Ryba po grecku 314

dzieła, bo święta już tuż tuż :-)  Składniki:   500 g filetu z dorsza  1 słoiczek koncentratu pomidorowego  2 cebule białe  1 pietruszka  1 seler  3 marchewki  250 g suszonych pomidorowych suchych (bez zalewy)  garść żurawiny  2 łyżki mąki pszennej  olej rzepakowy  sól, pieprz, papryka słodka, cytryna  1 liść

pieprzny smaczek
Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek 207

zdjęcia, żeby pokazać Wam zupę, która bardzo smakowała mnie i moim trzem facetom. Składniki na zupę: 100 g suszonych grzybów, 1 niewielka marchew 1 niewielka pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca łyżeczka rozmarynu 2-3 liście laurowe sól i pieprz

Czerwień i błękit
Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. 18363

Sałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą Sałatka Gyros Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Sałatka z arbuzem i serem feta Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Oryginalna sałatka

Kulinarne Przeboje
Zupa gulaszowa z lanymi kluseczkami 133

dodatkiem cynamonu i tym razem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna. Składniki : * 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej  * czerwona papryka * marchewka, seler, pietruszka * cebula * ząbek czosnku * łyżka masła klarowanego  * sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżeczki mielonego cynamonu, ostra czerwona papryka * jajko * 2 szklanki mąki pszennej * szczypta soli * woda Przygotowanie

Magiczne Życie Marty
Ryba po grecku 177

jest jednym z dań, które gości w naszej rodzinie podczas kolacji wigilijnej. Zazwyczaj jest przygotowywana w podwojonych proporcjach, by została na następne dni :) Składniki: - 4 marchewki - 3 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól i pieprz - 6 płatów ulubionej ryby - 2 jajka - mąka Przygotowanie: Warzywa kroimy w paseczki i podsmażamy

Zainspirowana w kuchni
Bulion na pieczonych wołowych kościach 127

gotowego wywaru) 2 kg kości wołowych, podzielonych na mniejsze kawałki 2 łyżki oliwy 1 marchew grubo pokrojona 1 cebula grubo posiekana przycięty, umyty i posiekany por 2 posiekane łodygi selera naciowego 3 posiekane pomidory liść laurowy 2 gałązki tymianku ok 4,5 l wody przygotowanie piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Kości włożyć do wysokiej brytfanki, tak aby leżały w jednej

Stare Gary