jarzynowej. My skorzystaliśmy ze zmodyfikowanej wersji sałatki Agnieszki M.Cz. (pozdrawiamy serdecznie). Składniki ( ilość dobieramy w zależności od tego, ile potrzebujemy sałatki ), np.: -2 marchewki -5 ziemniaków -kawałek selera -1 pietruszka -5 jajek Powyższe składniki gotujemy. -kawałek pora -7 ogórków konserwowych -puszka groszku konserwowego -4 łyżki majonezu -sól, pieprz Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę
Maminek kulinarnyZebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji surówek i sałatek. Składniki: -cebula -marchew -seler -por -biała rzodkiew -rzodkiewka -szczypior -koper -pomidor -ogórek -papryka -jabłko -sałata -kapusta biała -kapusta czerwona -kapusta pekińska -słonecznik -przyprawa warzywna -sól -majonez -śmietana -jogurt naturalny -olej Te surówki są już na naszym blogu: -surówka z białej kapusty
Maminek kulinarnysosów, duszonych mięs i innych potraw. Ilość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb. Do naszego suszu użyliśmy: -6 marchewek -korzeń pietruszki -natkę pietruszki -natkę selera -kilka ząbków czosnku -2 pomidory -paprykę -1/2 pora -2 czerwone cebule Pokrojone warzywa suszymy w suszarce. Wysuszone przekładamy do słoików. Możemy dodać odrobinę soli morskiej, która nabierze
Maminek kulinarnySkładniki: 2 małe kalafiory 2 korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 1 szalotka 2 ząbki czosnku oliwa 2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowego sól, pieprz biały, szczypta imbiru 2 łyżki serka mascarpone Do podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki. Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki
Smakowity Blog Kulinarnyzachęcam. Piszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję. Składniki: pęczek botwinki 3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków) włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina selera 6 ziemniaków jogurt naturalny lub śmietana jajka ugotowane na twardo 2 łyżki octu 1 łyżka cukru sól, pieprz koperek Przygotowanie: W 1,5 litra wody gotujemy pokrojoną włoszczyznę i buraki. Następnie
Smakowity Blog KulinarnyWarszawie, gdzie jest serwowane:) Składniki: Bulion rybny: 1 kg ryb morskich lub pozostałych resztek po filetowaniu (głów, kręgosłupów, skór) 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Tortellini: 150 g mąki pszennej typ 550 1/2 żółtka 100 ml ciepłej wody garść natki pietruszki i bazylii 25 g masła
Smakowity Blog Kulinarnyserki w plasterkach o smaku śmietankowym 4 łyżki startego sera Parmezan SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l wody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię ze skóry i pokroić w grube kostki. Do garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawalek pora, nać pietruszki, dynię
zielonacukinkazimną wodą, dorzucam 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy i plasterek cytryny i gotuję al dente. Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną
ladykitchenzrobiło się naprawdę paskudnie, dzisiaj zaproponuję Wam pyszną, rozgrzewającą zupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNaczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób. Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk), bez potrzeby zwiększania ilości pozostałych
Gospodyni Miejskasmaku. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim, gęstym jogurtem naturalnym lub majonezem. Do surówki można również dodać obrany i starty na tarce o grubych oczkach seler (około 1/4 korzenia). Surówka nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jak również można ją wstawić do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły. Zamiast soli można dodać
Gospodyni Miejskaprzypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami . Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawszystkie grzyby na raz schładzamy oliwę, grzyby puszczą sok i zaczną się dusić, co może wydłużyć czas smażenia (zanim odparują) lub się „rozciapciają”. Mięso, wątróbki, ugowane 2 marchewki, kawałek selera, kawałek pietruszki, boczek i połowę grzybów zmielić na niezbyt drobne kawałki przy użyciu posiadanego lub ulubionego urządzenia, ja używam malaksera. W misce wymieszać: zmielone składniki, posiekaną pietruszkę i macierzankę, czosnek
SzczyptaSmaQrukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem. Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto. Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 1 seler (ok. 300g), 1/4 kalafiora, 1 cebula, Kawałek pora (biała część), 2 pietruszki, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 l bulionu, 125 g serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola
SzczyptaSmaQ