dużo zdrowsze niż sklepowe, moje kostki rosołowe, a właściwie bulionówki z lodówki. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością 3 średnie marchewki plaster selera 2 ząbki czosnki 1 cebula przypiekana nad ogniem 1 por, tylko biała część zielona natka pietruszki świeża bazylia kilka ziaren pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 1.5 łyżki
Apetyczna babeczkaczas na zupę. Delikatny, łagodny i bardzo syty krem z dyni. Polecam wszystkim :) KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM Składniki: - 1 mała dynia - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (korzeń) - 1 cebula - puszka mleka kokosowego - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 5 ziaren czarnego pieprzu - sól - gałka muszkatołowa - oliwa z oliwek Dynię obrać i wydrążyć. Warzywa pokroić
Zgrabne Gotowaniegrubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szklanka mleka warzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selera WYKONANIE Mięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla polać wodą tak, by je przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Wątróbkę
W kuchennym oknie EwyZrobienie prawdziwego sosu bolognese to nie taka prosta sprawa - potrzebujemy trzech godzin czasu, marchewki, selera, wina... Tania też w sumie nie jest. Dziś zrobimy zatem wersję najprostszą, najszybszą i najtańszą, a pyszną ;) Ten sos od lat jest moim daniem popisowym, jeśli mam być szczera, to była to chyba pierwsza rzecz, jaką nauczyłam się gotować w ogóle, poza wodą na herbatę
Kulinarne zapędy KokosaNiezwykle proste w wykonaniu a jakże smaczne i niedrogie danie. SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych 500 ml mleka 2 jajka 3-4 łyżki mąki 2 marchwie 3 łodygi selera naciowego 2 pory (białe części) 2 łyżki oleju 1 łyżka sezamu 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz, chili Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane i wymieszać. Odstawić by płatki
Złote przepisySkładniki: 10 sztuk ziemniaki młode, 5 sztuk marchew młoda, 1 większy seler młody, 4 sztuki pietruszka młoda, 5 sztuk ogórki małosolne, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - do smaku sól, 1 szklanka majonez domowy, 2 łyżki natka pietruszki siekana majonez: 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru i soli, 1/2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżka musztardy ziarnistej, 1,5 szklanki olej rzepakowy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 sztuki udka kurczaka, 1 sztuka pierś z kurczaka, 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1/2 kg chudy szponder wołowy, 2 sztuki marchew, 1 mały seler, 1 sztuka pietruszka, 2 łyżki natka pietruszki posiekana, 1 sztuka papryczka chilli, 1 opakowanie żelatyna, 1 łyżka vegeta, - do smaku maggi - ile potrzeba cytryna ugotować porcje kurczaka, szponder z warzywami do miękkości w 3 litrach
W Mojej Kuchni Lubięnatka pietruszki, 2 saszetki ryż ugotowany kurczak z rosołu obrać z kości, chrząstek i mięso podzielić na mniejsze kawałki do garnka dać mięso obrane, wywar rosołowy, pokrojone w kostkę seler, pietruszkę, marchew doprawić pieprzem ziołowym, curry, ostrą papryka i gotować z 5 minut na małym ogniu na koniec dać natkę pietruszki i podać z ugotowanym ryżem......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 80 dag szponder wołowy, 1/2 sztuki kurczak, 5 litrów woda, 1 sztuka seler korzeniowy, 2 sztuki pietruszka korzeń, 6 sztuk marchew, 1 sztuka por, 3 sztuki liście laurowe, 5 sztuk ziele angielskie, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku maggi, 30 dag makaron zacierki, - do smaku natka pietruszki zagotować szponder, kurczaka w niewielkiej ilości wody
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: - w opisie sałatka jarzynowa, 20 plastrów szynka konserwowa, 20 sztuk małe chilli marynowane SAŁATKA: ugotowane 6 ziemniaków, 3 marchwie, mały seler, 2 pietruszki, 4 jajka pokroić na kostkę - dodać pokrojone 3 większe ogórki kiszone, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z majonezem - schować do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły na plaster szynki konserwowej nałożyć czubatą łyżkę sałatki
W Mojej Kuchni Lubiękonserwowy, 3 łyżki natka pietruszki, 4 łyżeczki żelatyna, - ile potrzeba cytryna, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony umyte większe udka zagotować, zebrać szumy cedzakiem dodać 2 marchewki, małą pietruszkę i seler, wsypać kucharka i na małym ogniu gotować do miękkości udek ostudzone udka pokroić na kawałeczki z marchewką żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze 0,60 litra do salaterki wsypać groszek, ułożyć
W Mojej Kuchni Lubięcebulą pokrojoną w kostkę, jajkiem i dobrze wymieszać ręką jeśli mielone jest za luźne to dosypać tartej bułki zagotować wodę z zielem i liściem laurowym, dodać rozdrobnioną włoszczyznę, łodyżki selera - gotować z 10 minut dodać nieduże kulki mielone i gotować po wypłynięciu z 15 minut na mniejszym ogniu mielone wyjąć na talerz i do wywaru dodać majeranek, śmietanę 18% wymieszaną
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1,5 kg kości schabowych z mięskiem, 4 sztuki ziele angielskie, 4 sztuki liście laurowe, 4 sztuki marchew, 1 sztuka seler mały, 1 sztuka pietruszka większa CIASTO: 4 szklanki mąka tortowa, 2 łyżki olej rzepakowy, około 1,5 szklanki wrzątku,1 łyżeczka płaska soli OKRASA: 15 dag wędzonej słoniny, 4 sztuki cebula kupuję kości schabowe z dość dużą ilością
W Mojej Kuchni Lubiępodrobami, że wodę wylewam po 1-wszym zagotowaniu teraz serca zalać 2 litrami wody, dodać 4 ziela angielskie, l liść laurowy, rozdrobnioną w rozdrabniaczu młodą włoszczyznę razem z liśćmi selera gotować do miękkości serc z 45 minut na średnim ogniu dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, kucharka, paprykę ostrą i gotować z 15 minut - na koniec wsypać posiekany koperek taką sercową zupę
W Mojej Kuchni Lubięszklanki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1 pęczek, makaron - ile potrzeba, sól - do smaku makaron opłukany i podzielony na różyczki zalać wodą zimną dodać włoszczyznę razem z nacią selera rozdrobnioną w rozdrabniaczu dodać umytą pierś kurczaka i zagotować dodać kostki rosołowe drobiowe, pieprz mielony i gotować z 30 minut śmietanę wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając, wsypać posiekany
W Mojej Kuchni Lubię