buraczkowa mojej babci, jedna z moich ulubionych, smak dzieciństwa i ten uśmiech babci jak mogła poczęstować gości jedzeniem- bezcenne SKŁADNIKI: - buraki ok kg - włoszczyzna (2 marchwie, 1 pietruszkę korzeń, seler mały 1 szt, cebulę ) - lubczyk 1 łyżeczkę - sól morska 2 łyżeczki - pieprz do smaku - cytryna do smaku - cukier do smaku - śmietankę ok 100ml - kawałek kości od schabu - ziemniaki
Basia w kuchnimięso, użyjemy do tego kości od karkówki lub schabu czy żeberek. SKŁADNIKI: kości od karkówki (lub inne schabu, żeberek)3 kg marchew 3 szt pietruszka korzeń 1 szt seler naciowy 1 szt cebula 2 szt czosnek 1 szt por kawałek części białej sól różowa (można użyć morskiej) zamiast przypraw użyłam bulionetki mięsnej ( klik) jeżeli takiej nie posiadamy
Basia w kuchnioczywiście podstawa to biała kiełbasa. SKŁADNIKI :na zupę ok 2,5-3 litrową przepis autorski biała surowa 4-5 szt marchew 2 szt większe pietruszkę korzeń 1 szt seler pół sztuki cebula 1 szt czosnek 3-4 ząbki lubczyk 1 łyżkę liść laurowy 2 szt czosnek niedźwiedzi 1 łyżkę (można zastąpić majerankiem) sól, świeżo zmielony
Basia w kuchniporcja na dwie blachy do keksówki przepis autorski do wywaru 1 kurczak (mój był o wadze 1,8 kg) mogą być też 4 pałki marchew 3 szt seler pół większej sztuki pietruszka korzeń 1 szt por 1 szt cebula 1 szt ziarna pieprzu ok 10 szt ziele angielskie 6szt liść laurowy 3 szt gałązkę rozmarynu
Basia w kuchnimielonego 7 łyżek ryżu 6 łyżek kaszki manna 6 jaj 0,5 kg marchwi 1 korzeń pietruszki 1 mały seler 2 cebule pieprz do smaku sól do smaku majeranek do smaku bułka tarta do obsypania łyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża
Basia w kuchnimożna uformować go w folii aluminiowej ze śliwkami w środku, wcześniej namoczonymi i osuszonymi. Kanapki z takim pasztetem też będą smaczne :) A kto woli bezmięsny, proponuje pieczeń z selera , pyszny, że palce lizać
Proste Potrawykońcu na święta będzie jak znalazł. Składniki : ok. 800 g karkówki wieprzowej 2 czubate łyżeczki soli peklowej 10 g przyprawy Rozkoszna (czosnek suszony, suszony seler, pietruszka i ziarna pieprzu czarnego) 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej 50 g wody Wykonanie: Mięso zmielić. Dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Szynkowar (mój ma pojemność 900 g) umyć i osuszyć. Wymieszane
Sto kolorów kuchniCudu..U mnie okazało się, że w domu brak koncentratu pomidorowego, więc dałam cały ketchup McDonald's .. 1 kg filetów rybnych 1/2 kg marchwi 2 cebule 1 pietruszka 1/4 selera 1 por sól pieprz przyprawa do ryb 2 łyżki oleju mały koncentrat pomidorowy [ nie dałam] 3 łyżki ketchupu [ dałam cały Ketchup McDonald's ] 1 kostka rosołowa 1 szkl. wody
Moje domowe kucharzeniezrobię zgodnie z pogodą zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała po 2 dwie sztuki: Składniki: marchewka pietruszka ziemniak por seler Poza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej śmietany łyżeczka mielonego imbiru pół szklanki soku pomarańczowego sól, biały pieprz duża łyżka masła 1,5 litra
pieprzny smaczekświeżo mielony pieprz czarny 2 łyżki majonezu duży ząbek czosnku 4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżka kaparów 2 jajka ugotowane na twardo Sposób przyrządzenia: Marchewkę, selera, ziemniaka oczyścić, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Fasolkę i kalafior ugotować w oddzielnym garnku, następnie pokroić na mniejsze kawałki ( 3 części) , pozostałe warzywa w małą kostkę
pieprzny smaczekkonsumowany po kościele:-) Składniki: 1 kurczak o wadze ok. 2 - 2,5 kg 4 litry zimnej wody 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka po kawałeczku: selera, papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1 łodyga pora (biała część) sól, pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy ( w moich stronach babkowy ) ugotowany makaron posiekana
pieprzny smaczekwłoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń) 1 pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka ziaren kolendry 1 serek pleśniowy
pieprzny smaczekuzdrowisku w Krynicy Górskiej, czyli jest to dowód na to, że jest to bardzo zdrowa potrawa :-) Składniki: 1 korpus drobiowy włoszczyzna : 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, pół pora 3 ogórki kiszone szklanka kwasu z ogórków 1 łyżka masła ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie posiekana natka pietruszki i kopru włoskiego
pieprzny smaczektopinambura (a teraz można go kupić chociażby na Starym Kleparzu w Krakowie), to spróbujcie! :-) Na blogu znajdziecie już podobną zupę, również z gruszkami - zupa krem z gruszek, pietruszki i selera . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćmięsa mielonego pól szklanki ryżu tri colori Podravka 2 pęczki botwiny o dużych liściach sól,pieprz czerwona papryka słodka 1 litr bulionu warzywnego łyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem ,słodką papryką. Na każdy
Z Majeczką w kuchni