seler - 8745 przepisów (strona:466/583)

KARP W GALARECIE 212

poza świętami podaję go na obiad  gorącymi ziemniaczkami jako danie główne. Danie pracochłonne,ale naprawdę warte efektu. Składniki: 1,5 kg karpia zatorskiego 5 cebul 3 marchwie kawałek selera pietruszka 1 cytryna 3 ziarenka ziela angielskiego 5 szkl wody 7 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe 4 łyżki żelatyny pieprz sól kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Karpia sprawiamy, usuwamy skrzela

Z Majeczką w kuchni
Hummus - zdrowie z Bliskiego Wschodu 172

słodką lub ostrą papryką, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczypiorkiem, kolendrą. Z talerza hummus nabieramy za pomocą kromek ciepłej bagietki, pity, kawałków macy lub świeżych warzyw pokrojonych w słupki: marchewki, selera naciowego, papryki. Smacznego

W kuchni Katie
Rosół / Broth 191

Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth 1 szklanka bulionu drobiowego /  1 cup of chicken broth makaron / pasta kurczak / chicken włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, cebula, seler) / mix vegetables (carrot, parsley, leek, onion, celery) 8 ziaren ziela angielskiego / 8 grains of pimento 5 listki liścia laurowego / 5 leaves of bay leaf szczypta koperku / pinch of dill

Projekty ze smakiem
Galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze 313

Wreszcie wykorzystam szybkowar, a  moje stawy zyskają na tym :) Składniki : 2 nóżki, najlepsze przednie i bez owłosienia :), opalić nad gazem jeśli takie jest ! 2 marchewki 1 pietruszka, kawałek selera i pora sól, pieprz czarny ziarnisty, listek laurowy 2 ząbki czosnku, na potem Przygotowanie : Nóżki dokładnie umyłam ( a jeszcze lepiej namoczyć je w zimnej wodzie na noc, zmieniając wodę dwukrotnie

Proste Potrawy
Ryba po grecku 237

Składniki: 1,5 kg filetów ryby + 2 jajka, 2 łyżki mąki, bułka tarta do opanierowania ok.  1/2 szklanki oleju  4 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziela angielskie sól, pieprz, mielona papryka Warzywa  zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na szeroką patelnię  z mocno rozgrzanym olejem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa-krem z dyni 110

liść laurowy Pierwsze co robię to wstawiam wywar warzywny .Czyli tak ok 2 litry wody zagotowuję na małym ogniu z solą, zielem angielskim(3 szt) marchew,pietruszka,seler ,liść laurowy,kilka ziaren pieprzu.I tak na lekkim gazie zostawiam na godzinę. Teraz zajmuję się dynią. Rozpoławiam na pół i usuwam środek, a następnie kroję na ćwiartki i obieram obieraczką do warzyw

Pasje Jolki
Mój sposób na Fasolkę Po Bretońsku 132

cholesterolu. Niestety powoduje wzdęcia i gazy, a tu pomoże nam dodanie majeranku. - 600 g fasoli Jaś - 300 g boczku wędzonego - 300 g karkówki - 2 średnie cebule, marchewka, mały kawałek selera, pietruszka - sos pomidorowy 1 l - rosół (tyle aby zalać fasolę w garnku) - majeranek , pieprz Wieczorem zalewamy fasolę wodą. Rano wodę odlewamy i gotujemy namoczoną fasolę w rosole .Można też

Pasje Jolki
Zupa z dorsza 181

robimy: całe ryby czyścimy, filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny. Na około dwa kilo ścinek rybnych potrzebujemy ok. 2 litry wody .Kawałek pora, 3 marchewki , 2 pietruszki , 1/4 selera , 3 liście laurowe , 5 kulek ziela angielskiego , troszkę lubczyku i sól w/g uznania. I zostawiamy na ok.1,5 godziny na wolnym ogniu.Po tym czasie wszystkie aromaty się uwolnią. Wyjmujemy warzywa

Pasje Jolki
żEberka wieprzowe duszone w warzywnym sosie własnym 143

wychodzi więcej, tak że starczy na 2-3 obiady. Najpierw z żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek. - 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku - marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 700-800 g żeberek wieprzowych - olej do smażenia - sól, pieprz, liść laurowy Warzywa  pokrój w kostkę. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulę

Pasje Jolki
Wywar mięsny na Zupę / Consume soup 178

smaczniejsza.  Ze względu na czas gotowania przygotowuję wywaru więcej i chowam do lodówki lub zamrażam. - dwie średnie marchewki - jedna średnia lub dwie małe pietruszki - połowę pora - połowę małego selera - jedna cebula - 2-3 liście laurowe - 5-6 ziaren ziela angielskiego - sól,pieprz - jedno udko od kurczaka - kawałek kości wieprzowej na zupę. Mięso i warzywa oczywiście można zmieniać i mieszać

Pasje Jolki
Sos Ragout bolognese 148

koncentraty pomidorowego - 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają - pół litra wywaru mięsnego lub wody - 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora - duża cebula - olej do smażenia - przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnek Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. NIE SOLIMY . Mięso mielimy na sicie o dużych oczkach, dodajemy

Pasje Jolki
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 198

masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą. - smalec - 1/4 kostki, - kwaśna śmietana - 2 łyżki, + Czarny Sezam - do posypywania przed pieczeniem. /NA FARSZ: - Indyk, 1,5 kg - Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta, - Cebula, 75 dag - 80 dag, - czarny pieprz, do smaku - pieprz ziołowy, opakowanie - ziele angielskie, 4 - pieprz ziarnisty kolorowy, - liść laurowy. +  Czarny Sezam - oliwa z oliwek, - sól

Wypisz Wymaluj
Bulion rybny 166

stają się wyraziste w smaku i pyszne… Składniki: resztki ryby (kręgosłup, skóra, głowa bez skrzeli i oczu itp.) 4 marchewki 1 cebulka 1 duża pietruszka 1/3 pora kawałek selera 3 liski laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 l wody sól, pieprz Przygotowanie: Resztki ryb umyć. Warzywa obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą

Oryginalny smak
Ogórki w zalewie słodko - kwaśnej 192

polecam wypróbować :) Zalewa: 2,5 szkl wody 1 szkl cukru 1 szkl octu 1 kopiasta łyżka soli Zalewę zagotować Do słoika oprócz ogórków włożyć dodatkowo: plasterki cebuli,  pora, selera,   kilka plasterków marchewki  natkę pietruszki, kwiatek kopru Przyprawy: ziele angielskie ,  liść laurowy,  gorczyca,  pieprz czarny ziarnisty Ogórki przekroić na pół lub na ćwiartki, zalać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 169

barwę. Na przystawkę szefowie kuchni wybrali „pieczony rostbef z macerowanymi zimowymi warzywami i jajkiem sous-vide”. Danie smakowało tak dobrze, jak wyglądało. Brawo za pomysł wykorzystania pietruszki, marchewki i selera, w sposób prosty, a jednocześnie doskonały. Różne sposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle

Pasja Smaku