seler - 8745 przepisów (strona:455/583)

SAŁATKA JARZYNOWA 328

się rozgościła w naszym domu, że od lat się wprasza. Święta? Sałatka jarzynowa! Impreza? Sałatka jarzynowa! itd. itp. SKŁADNIKI: - 10 niewielkich ziemniaków - 3-4 marchewki - 2-3 pietruszki - 1 seler - ogórki kiszone - litrowy słoik - puszka groszku - puszka kukurydzy - 3-4 szare renety - 8-10 jajek - 4-5 czerwonych cebul - majonez wedle uznania (Najlepiej domowy. My dajemy sporo - około 3/4 litrowego

Wypisz Wymaluj
Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi 212

Zupę serowa z mięsnymi kuleczkami naprawdę warto spróbować. Smak doskonały , a mięsko uzupełnia białko w  diecie. Polecam. SKŁADNIKI: 2 marchewki 1/4 pora 1/2 pietruszki kawałeczek selera 100 ml śmietany  do zup i sosów 15 dag  serka topionego śmietankowego 35 dag mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej  liść laurowy sól pieprz do smaku

W kuchennym oknie Ewy
KULKI DROBIOWE 450

zajadać  je z kaszą gryczaną w moim przypadku tak będzie, muszę uzupełnić braki żelaza. Do dzieła :-)  Składniki: 50 dag mięsa drobiowego z indyka  cebula marchewka  seler  por 2 ząbki czosnku  2 jajka od szczęśliwej kurki  1/2 szklanki bułki tartej  chilli  300 ml jogurtu naturalnego  8 suszonych pomidorów  garść czarnych

pieprzny smaczek
Smoothie Truskawka & Szpinak 113

daję głowę, że odpowiedź będzie twierdząca. Do tego shake'a czy innego wabiącego koktajlu możemy przemycić większość zielonych warzyw liściastych. Szpinak, sałatę,nać pietruszki, nawet kawałek brokuła czy seler naciowy.Uwierzcie lub nie, zielone pozostaje niemal niewyczuwalne. Choć może inaczej - wyczuje ten, kto wie. Niedawno zrobiłam napój z natki pietruszki i pomarańczy. Pietruszka przeważała, napój miał kolor intensywnie zielony, jego

bistro mama
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 161

Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką Składniki na 2 osoby( duże porcje): 180 gr makaronu ( u mnie linguine) 150-200 g świeżego miecznika 1 marchewka 1 łodyga selera 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli 3 mandarynki  + otarta skórka z jednej   2 łyżki oliwy z oliwek( u mnie Classico extra vergine di oliva Monini) 1 łyżeczka natki pietruszki

Mia Cucina Sofieta
Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano 150

aromatem rozmarynu, oregano i świeżych warzyw. Było pysznie. Czas przygotowania: 50 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI: 2 piersi z kaczki 3 marchewki 1 seler 3 pietruszki 1 por 3 średnie buraki 1 łyżka świeżego rozmaryny 1 łyżka świeżego oregano sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Piersi kaczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacinamy skórę w kratkę

kulinarnyJa
Zupa krem z pietruszką i gruszką 151

przepis, bo na pewno stanie się u mnie jesienną klasyką. Od początku października gotowałam ją już dwa razy.  Podobnym warzywem, które omijałam z daleka na targowisku był seler, z którego puree podawane do łososia czy steków z wołowiny ubóstwiam, od kiedy pierwszy raz je zrobiłam. I to jest w gotowaniu najwspanialsze. Ciągłe odkrywanie na nowo znanych smaków i poznawanie

W kuchni wieczorem
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 399

testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania. Coś czuję, że nadszedł czas na pasztety :) Składniki: 2 ugotowane ćwiartki kurczaka (0,5kg) 1/2 dużej ugotowanej marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego selera szklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g) 50g bułki tartej 2 jajka szklanka suszonej żurawiny 1 ziarnko ziela angielskiego 2 listki laurowe sól i pieprz oliwa do wysmarowania formy bułka do wyspania

W kuchni wieczorem
10 najpopularniejszych przepisów w 2014 roku 206

szpinakowy do makaronu Numer 7. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Numer 8 Sałatka z ryżem,kurczakiem i ananasem Numer 9 Schab ze słoika Numer 10 Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami

Kulinarne przygody Gatity
Rosół na niedzielny obiad i bulion do wykorzystania. 222

Czego użyłem tym razem: -kawałek mięsa wołowego tzw. zrazowego -szyja i skrzydełko indycze -korpus kaczki - dwa żołądki gęsie -kawałek nieobranej cukinii -dobrze opalona cebula -5 marchewek -4 pietruszki -duży seler -ząbek czosnku -8 liści laurowych -pół garści ziela angielskiego -pieprz czarny ziarnisty mała garść -suszona papryczka chili (maks cm, bez nasion) -por -kawałek kapusty włoskiej -pietruszka zielona -świeży lubczyk -białko

BaRepas
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 178

ucztą. Aromat był przecudny. Można oczywiście gulasz zagęścić mąką, ja nigdy tak nie robię, ale to już rzecz gustu. U mnie z dodatkiem kaszy pęczak i pysznej surówki z selera. Pychotka!:-) Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, przepis podaję jednak na jedną. Składniki: - 1kg mięsa cielęcego (u mnie udziec) - 1 średnia cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 łyżka suszonego tymianku - 250ml

Smaczne Zdrowe
Boeuf Bourguignon a la maison z puree z ciecierzcy 165

mojego rzeźnika ok 140zł za kg, a trzeba niestety zamówić cały kawał, który ma znacznie więcej niż kg; dlatego dobry będzie antrykot, rostbratel, albo rumsztyk -włoszczyzna: kilka średnich marchewek, seler, pietruszka, kilka małych cebulek szalotek -wino, najlepiej burgundzkie, czerwone ja używam półwytrawnego -borowiki; ja mam mrożone, mogą być suszone -świeży tymianek, sól, pieprz, liście laurowe -mąka pszenna -masło -limonka -ciecierzyca

BaRepas
Galaretki z indyka z salami i warzywami 250

warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski. Składniki podaję w przybliżeniu. Na większe przyjęcie proponuję użyć 1 kg mięsa

Czerwień i błękit
Rosół z kaczki 146

kaczki Proporcje  dla 8 osób Czas przygotowania: 5-6 godzin Składniki: 1000 g części rosołowych kaczki (skrzydełka, nóżki, korpus) 3 duże marchewki 2 pietruszki 1/2 bulwy selera  mały kawałek białej kapusty 2 cebule 4 liście laurowe 5 goździków 8 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kardamonu 2 listki limonki kaffir sól pieprz Wykonanie: Mięso płuczemy

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z kaczki z suszoną śliwką 138

pokrojone  grubą kostkę 1 bułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku warzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selera kilka suszonych śliwek WYKONANIE Mięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla podlać wodą tak, by je  przykryć.  Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie

W kuchennym oknie Ewy