pieczarek, a to z brokułów, a to z kalafiora, a to z jajek, z soczewicy, ciecierzycy i czego tam jeszcze nie było; nawet kotlety z krążków selera były oraz z cukinii, w panierce, a jakże! Im dalej w las tym mniej to wszystko mi się jednak podobało, bo albo coś było za suche albo za mokre albo się rozpadało albo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPrzyprawa Naturalna bez soli i glutaminianu ze sklepu internetowego Rafex/ możemy być pewni oczekiwanych efektów:) Zapraszam na kolejne rozdanie: Składniki: 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli ryż przyprawy (u mnie przyprawa naturalna Rafexu - skład: pasternak, marchewka, cebula, pietruszka, kurkuma, pieprz czarny, lubczyk, curry, czosnek) sól Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane i pokrojone
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapraszam zatem na prawdziwą ucztę kuchni fusion i zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku kawałek selera kawałek pora sól,pieprz, oregano 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki masła ghee Składniki na nadzienie: 400 g jarmużu 300 g kremowego twarożku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!witamin niejadkom lub wzmocnić tych osłabionych ;) Polecam. składniki można dobierać dowolnie. Składniki: -1 lub 2 młode marchewki -ok. pół kg jabłek -garść szpinaku -garść natki pietruszki -garść selera naciowego Wykonanie: Wszystko przepuszczamy przez sokowirówkę i mieszamy. Powstaje taki oto zielony sok z pianką :) Smacznego! przepis bierze udział w akcji
KasiekGotujepożywna i orzeźwiająca zupka :) można podawać na ciepło oraz na zimno. Bulion ugotowałam z dwóch małych ziemniaczków, małej cebulki, marchewki, pietruszki i selera naciowego. Warzywka te zmiksowałam razem z cukinią. Składniki: -1,5 bulionu warzywnego -1 średnia cukinia -1-2 łyżki jogurtu greckiego -garść listków świeżej mięty -płatki migdałów do posypania -sól pieprz, gałka muszkatołowa -ewentualnie: groszek ptysiowy
KasiekGotujejest odpowiednio doprawiona – prawdopodobnie będzie potrzebowała jeszcze odrobinę soli. Gotową można posypać dla ozdoby natką pietruszki. Jest to wariant podstawowy surówki. Można uzupełnić ją o tartą marchewkę lub seler. Do sosu można dodać także odrobinę tartego chrzanu. Świetnie sprawdzą się też namoczone w gorącej wodzie rodzynki. Jeśli nie chcecie dodawać majonezu można dodać do surówki klasyczny winegret
Poezja smakukilku tygodniu zalegała dynia, więc tylko musiałam dokupić pomidory i pozostałe warzywa. ;) Składniki: 1 dynia Hokkaido 1 puszka pomidorów krojonych 4 ziemniaki 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 cebule 2 skrzydełka z kurczaka pieprz, sól, jarzynka, papryka ostra, 3-4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego woda Sposób przygotowania: Wszystkie
Truskawkowa FiestaSkładniki: 4-5 ćwiartek z kurczaka (lub innych części zasobnych w mięso) 2-3 marchewki korzeń pietruszki kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe natka pietruszki, selera (posiadam zamrożoną) opalona cebula przyprawy do smaku czosnek żelatyna spożywcza na 2,5 l płynu Wykonanie: Mięso myjemy i zdejmujemy skórę, zalewamy zimną wodą ok 3 l. Podpalamy gaz, doprowadzamy
Malinowe Pocałunkiurzekła mnie smakiem. Może w tym roku, Wy również zmienicie coś w waszej tradycji? Składniki 3 średnie marchewki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mała pietruszka 1 kawałek selera plasterek cytryny ze skórką kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe 4 łyżki tartego chrzanu 0,5 szkl. kwaśnej śmietany 0,5 kg białej kiełbasy 0,25 kg wędzonki
Konrad Gotujecieciorki Piątnica 1/2 szklanki zielonej soczewicy ok 2 l wody 500 g wędzonych kości 200 g cienkiej kiełbasy 3 cebule 3 duże ziemniaki 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liście selera i pora) 3 łyżki majeranku garść posiekanej natki pietruszki sól do smaku Groch, cieciorkę i soczewicę namoczyć na noc we wodzie. Wędzone kości włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać
Monia miesza i gotujefot.Jacek.M Rosół wg przepisu Jacka -3 udka kurczaka -20 dag szponder wołowy -4 marchewki -1 pietruszka -kawałek selera -3 opalone cebule -biały kawałek pora -6 ziaren pieprzu -2 ziarna ziela angielskiego -2 liście laurowe -liść kapusty włoskiej -ząbek czosnku -szczypta lubczyku suszonego latem mała gałązka świeżego Uda i mięso wołowe umyj,wrzuć do zimnej wody (u mnie
Pasje Jolkiaromatyczna zupa. Rosół wpsaniale rozgrzewa zmarznięte kości i leczy przeziębienia. To najlepsza zupa na chłodny, deszczowy wrzesień. Szybki rosół z kurkami 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera kilka kurek bulion z kurczaka* 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu łyżeczka miodu sól i pieprz Warzywa obrałam i opłukałam pod bierzącą wodą. Zalałam wodą (około
Zapiski Młodej Żonymogę zjadać kilogramami. Za jej wartościowe właściwości bardzo ją cenię, więc postanowiłam zrobić pełnowartościową zupę, która znakomicie rozgrzewa i syci na długo. :) Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 małe ziemniaki 1 skrzydełko z kurczaka pieprz papryka ostra mielona jarzynka liść laurowy 2 ziela angielskie 1,5l wody kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa obieramy
Truskawkowa Fiestaprzepadają za mięsem. Mięsożercy zjedzą, ale się nie najedzą ;) Kotleciki są bardzo proste w wykonaniu i bogate w łatwo przyswajalne białko. Moją wersję podałam z frytkami z selera i swojską kiszoną kapustą, ale równie dobrze będą się komponowały z bułką, jako burgery. Polecam jako miłą odskocznię, od tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI: 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe czerwone buraki (ugotowane
Kuchnia w opałachSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia z surowymi żeberkami dodać rozkruszone igiełki rozmarynu, utłuczone ziele angielskie, ziarenka pieprzu, czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone listki laurowe, listki szałwii, marchew, seler i cebulę pokrojone w kostkę oraz pół szklanki wytrawnego wina.Wszystko dokładnie wymieszać z mięsem, przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 2 godzin. Co jakiś czas
zielonacukinka